1st PUC English Workbook Answers Articulation Letter Writing

You can Download 1st PUC English Textbook Answers, 1st PUC English Workbook Answers Articulation Letter Writing helps you to revise the complete syllabus.

Karnataka 1st PUC English Workbook Answers Articulation Letter Writing

(a) State whether the following are true or false in case of a formal letter.

1. An apostrophe is not used after your? in ‘yours’.
Answer:
True

2. The formal letter is written in formal language.
Answer:
False

3. One can enquire about good health.
Answer:
False

4. ‘Thinking you’ is wrong. The correct phrase is ‘Thank you’.
Answer:
True

5. ‘Dearest’ can be used in the salutation.
Answer:
False

6. The tone of the letter is polite and impersonal.
Answer:
True

7. While signing, using Mr.,Ms.,Mrs., is necessary.
Answer:
False

(b) Neha Gupta resides at Gandhinagar, Bengaluru. She has passed S.S.L.C .She writes a letter to the Head Master of her school, Swami Vivekananda Vidhyalaya, Gandhinagar, Bengaluru requesting him/her to issue her school leaving certificate (T.C).The following is her letter. Read the letter and fill in the blanks.
Answer:
Gandhinagar
Bengaluru
July 15 2013
The Head Master.
Swarni Vivekananda Vidhvalava. Gandhinagar.
Bengaluru
Sir,

I.Neha Gupta, was a 10th standard student of your school during the academic year 2013-14. I have passed my S.S.L.C examination- in March 2014 and my admission number is 107/2011-12.
I need my school leaving certificate to seek admission in S.D.V.S.College, Jayanagar, Bengaluru. I request you to issue me the same. I have cleared all my dues of the school. ‘
Neha Gupta
Gandhinagar
Bengaluru

(c) Following are extracts of formal letters. Read carefully and identify the purpose of each letter.
The purpose of the letter is Enquiring courses in a college.
Sir,
I would like some information about your proficiency courses in English beginning this July.
Please send me a prospectus and details of accommodation available in Delhi for the period from July to December.

The purpose of the letter is Sending a price list to candidate
Mr. Ravel
Thank you for your enquiry of 21st January, and we are enclosing our spring catalogue and current price – list quoting c.i.f. prices Bombay. We would like to draw your attention to the trade and quantity discount we are offering in our special purchases section pp. 19-26 which may be of particular interest to you.
Please contact us if we can be of any further help to you.

The purpose of the letter is applying for leave (leave letter)
Madam,
1, Manisha Pujari, am a student of PUC 1st year, Arts section. I will not be able to attend college on 3rd February as my sister is getting engaged. It is very important that I attend this function.
I request you to grant me leave of absence on the 3rd of February. I will attend college on the 4th of February as usual.
Thank you.

The purpose of the letter is complaining letter
Sir,
A registered parcel bearing No. AC23125 dated 5F August 2013 was sent to me by Jyoti Publishers, Bengaluru. A copy of the registration slip is enclosed. The parcel should have reached me in a week. It is more than a month and the parcel has not yet arrived. It contains important books which I have ordered for competitive exams. My exams are fast approaching and I am deprived of reading material because of the non receipt of the parcel.

I have made man by enquiries at the post office but I am told that the parcel has not been received. I request you to contact your dispatch offices and trace the parcel for me. I hope you will take immediate action to find the missing parcel and deliver it to ray address soon.
Thank you.

(d) Identify the errors in the following letter.
Mr.B.R.Deshpande
Lecturer in English
Govt. PU College, Shantmagar,
Hubballi.
10.02.13
The president,
College Cultural Committee,
Govt. PU college,
Vidyanagar,
Dharwad.
10.02.13
Sir,
I, on behalf of our College Cultural Committee and the Principal, cordially invite you to our Annual Day Programme that is on 17th of February 2014 in our college auditorium. I also request you to address the gathering on the ‘Importance of English Language and communication skills. I hope you will oblige us with your presence.
Thanking you,

Your obedient student,
Mr. M N Bhandari
The President
College Environment Committee.

Question 2.
Write a letter to the PRO, ‘Apple computers’ requesting to facilitate a talk on the ‘Importance of computers and the Advancement in computer Technology, in your college during the science Festival.
Answer:
The President,
College Science Committee,
Govt. PU college, Vidyaranyapuram,
Mysore.
15.11.13
The PRO
Apple Computers 4th Cross,M.G.Road,
Bangalore
Sir,
I, on behalf of our College Science Committee and the Principal, cordially invite you to our Science Festival that is on the 27th of December 2013 in our college auditorium. •
I hope you will oblige us with your presence. I also request you to talk on The Importance of Computers and the Advancement in Computer Technology’. I hope your availability is sure.
Thanking you,
Mr. B. Lorsen
The President
College Science Committee.

Question 3.
Write an application to the principal of your college requesting for 4 days leave.
Answer:
Rajitha
1st PUC
Bellary
The Principal Wisdom PU college,
Bellary.
Sir,
I, Ranjitha, am a student of PUC 1st year, commerce section.
I request you to grant me leave of absence from 6th December to 9th December. As my sister getting married. It is very important that I attend this function. I will attend college on the 10th of December as usual.
Thank you Yours obediently,
Rajitha
Date : 14.06.2013

Question 4.
Write a letter to the Bank manager requesting to transfer your account from SBI- Davangere branch to SBI – Malleshwaram branch, Bengaluru as your family has permanently settled down in Bengaluru.
Answer:
Monoj Varghese
4th main,
Malleshwaram,
Bangalore.
The Brangh Manager,
SBI Davangere
Janapriya apartment,
Davangere.
Re: Transfer of account.
Sir,
I am Manoj Varghese, having an account (SB NO: 10083032876) in your branch. As I settle down permanently in Bengaluru I request you to transfer my account from SBI- Davangere branch to SBI – Malleshwaram branch, Bengaluru. Please do as quickly as possible to access my account.
Thank you,
Yours faithfully,
Hanson D Haddy
Date : 14.06.2013

Question 5.
Write a letter to the commissioner, City Corporation, Shimoga, complaining about irregular water supply in your area. Your letter should include the following points:

  • Irregular water supply
  • The areas affected
  • Inconvenience caused to the general public

Answer:
Raghul Chandra 13, 2nd cross,
Shimoga.
September 25,2014 The commissioner,
City Corporation,
Shimoga.
Sir,
I am Raghul Chandra residing at Bhuvaneshwari nagar, Shimoga. We are 800 families living in the area and there are 1000 children included and we terribly experience irregular water supply which is one of the basic needs. There are number of families affected and the public face inconvenience. So I request you to rectify the problem and do the necessary remedy as quickly as possible.
Thank you,
Yours faithfully,
Raghul Chandra
I have made man by enquiries at the post office but I am told that the parcel has not been received. I request you to contact your dispatch offices and trace the parcel for me.’
I, on behalf of our college cultural committee and The principal,1 I, cordially invite you tour annual Day Programme that is one the 17th of February 2014 in our college auditorium. I also request you to address the gathering on the ‘Importance of English Language and communication skills. I hope you are in good health.
I hope you will oblige us with your presence.
Thanking you,
Yours faithfully,
Raghul Chandra

shares