1st PUC English Workbook Answers Articulation Passages for Comprehension

You can Download 1st PUC English Textbook Answers, 1st PUC English Workbook Answers Articulation Passages for Comprehension helps you to revise the complete syllabus.

Karnataka 1st PUC English Workbook Answers Articulation Passages for Comprehension

Passage answers

I. Shellfish In Oman

Question 1.
Why is Oman’s fishing industry continuing to expand?
Answer:
The nation’s fishing industry continues to increase in importance as research into its marine life grows stronger.

Question 2.
Why was abalone shellfish originally important?
Answer:
An animal that is enormous importance to the south-eastern coast of Omanis, the abalone, a shellfish has become the centre of a multi-million dollar industry.

Question 3.
How is the abalone different from other shellfish?
Answer:
This shellfish has only one shell, unlike other shellfish which have two. The shell is extremely beautiful. Light is diffracted by geometrically arranged crystals within the shell, creating a wonderful shine.

Question 4.
State the three uses of abalone shells.
Answer:
The shells of several abalone can be used for decorative purposes, and to make jewellery and buttons.

Question 5.
Mention one of the factors contributing to Oman’s growing economy.
Answer:
The diverse riches of the sea have always played a signiant role in Oman’s economy.

Question 6.
The abalone is fished in …………
Answer:
South eastern coast of Omanis.

Question 7.
When are abalone harvested?
Answer:
Abalone are harvested after the monsoon period, between October and March.

Question 8.
Which part of the year is best suited for harvesting abalone?
Answer:
October and march is the best suited for harvesting abalone.

Question 9.
Bring out the difference between the life of the young and adult abalone.
Answer:
Young abalone shelter in small groups, holding onto the underside of medium sized boulders. The adults live grouped up to a dozen together in rocky cracks. They can only survive successfully in areas where cold, nutritious water rises from the sea bed.

Question 10.
How are abalone fished under sea?
Answer:
Fishermen dive to a depth of ten meters assisted only by a face mask and , perhaps fins. Groups of up to ten men search the sea bed for abalone encrusted boulders and deftly remove the shells using a knife, before coming up for air.

Question 11.
Give the meaning of the phrase ‘multi-million dollar’ in the context Of the passage.
Answer:
This phrase ‘multi-million dollar’ means that there are plenty of industries based on abalone shellfish which also increases the economy of Oman.

Question 12.
Why does a diver use a knife?
Answer:
A diver uses a knife to remove the abalone and their shells.

II . Good Twin, Bad Twins

Question 1.
Where did the author come across the first twin myth?
Answer:
The author came across the first twin myth more than 20 years ago in his local supermarket.

Question 2.
What difference did the mother of the twin sons find between these two and the other children?
Answer:
From an early age there was so much care and compassion between them. If the mother offered one a biscuit, he wouldn’t take it until he made sure that his brother was going to get one too. She could never get her single-born kids to be as thoughtful of each other.

Question 3.
Why are twins often classified as good and bad?
Answer:
Since twins are born a matched set, they are often seen as symbols of the good and bad in all of us. Ancient myths and modern movies are full of situations where twins are made to represent polar opposites.

Question 4.
What advice does the writer give about bad behaviour?
Answer:
Within the family, parents can control the behaviour of relatives who may believe in the twin myth.

Question 5.
What trap do some parents fall into?
Answer:
Some parents fall into the trap of contrasting their twins’ personality traits and abilities:easy and difficult, pretty and smart.

Question 6.
How do wise parents overcome the twin Myth?
Answer:
Wise parents keep these feeling to themselves. When they speak of differences between their twin children, they translate them into positive points, and avoid negative labels.

Question 7.
Why do you think myths in general float around?
Answer:
Since ancient time onwards myths floating around the people because people are often, seen as symbols of the good and bad in all of us.

Question 8.
‘Twins are not up against the human enthusiasm for comparing, contrasting and labeling people’. Draw conclusions from your reading of the passage.
Answer:
The best way is the attitude towards twinship and about any differences between children. If we are ready with a positive mind set we can really get rid of this myth.

III. The Man Who Conquered Every Peak In Europe.

Question 1.
How was Baber employed before he began making records?
Answer:
Baber was employed as a telecom salesman before he began making records.

Question 2.
Name the problem Baber faced during his attempt.
Answer:
During a daring two-month climbing expedition in some of Europe’s most volatile regions,Rod Baber, has survived rock falls and avalanches , sidestepped landmines and climbed one peak at midnight to avoid armed mountain patrols.

Question 3.
Baber entered the Guinness Book of World records because ………….
Answer:
As he conquered the highest peak in each of the 47 European countries in the least time.

Question 4.
What started Baber’s interest in mountaineering?
Answer:
After being sent on an adventure weekend and he was spending an evening with some work colleagues. This made an interest in mountaineering.

Question 5.
What qualities in Baber made his achievement possible?
Answer:
The most important thing is happiness, and he loves climbing.

Question 6.
What does Baber mean by ‘I’d like to lead a normal life, but I’m on the mountain wagon now”?
Answer:
Barber wants to lead a normal life but he is in the track of climbing the highest peaks of the world. Baber plans to conquer the highest peak in every country in the world. He reckons he will be able to complete the remaining 199 peaks at the rate of a continent a year.

Question 7.
The word Summit means ………….. (sum total, peak surface)
Answer:
peak

Question 8.
List some of the European mountain peaks mentioned in the passage.
(a) Mt. Elberus in Russia
(b) Mt. Daravica in Kosova
(c) Mt. Shkhara in Georgia
(d) Mt. Ararat in Turkey

IV. Plants That Heal

Question 1.
How are foxgloves medicinally helpful?
Answer:
Foxgloves are Used to treat people with heart diseases.

Question 2.
The drug that is extracted from foxgloves is
(a) belladonna
(b) strychnine
(c) Nux Vomica
(d) digitalis
Answer:
(d) digitalis

Question 3.
What happens if belladonna and strychnine are given in small doses?
Answer:
Belladonna is used as a sedative and Strychnine can increase appetite.

Question 4.
Before man could manufacture drugs, plants were not the only source of medicine. True / False.
Answer:
False.

Question 5.
What was used as painkillers by the Chinese and the South American Indians?
Answer:
The Chinese were using opium, from poppies and the South American Indian chewing cocoa leaves as painkillers.

Question 6.
Which plants produce oils of medicinal value?
Answer:
Caster beans and cloves all give oils of medicinal value.

Question 7.
Which fungus proves a good antibiotic?
Answer:
The penicillium fungus gives penicillin a good antibiotic.

Question 8.
Match the following.

A B
(a)     Penicillin
(b)    Quinine
(c)     Opium
(i)  castor
(ii) poppies
(iii) Penicillium fungus
(iv) Cinchona

Answer:
(a) – (iii) ,(b) – (iv)  (c) – (ii)

Question 9.
Complete the table given below.

Name of the plant Part of the plant used as medicine Illness/disease cured
Foxgloves ………………… Heart diseases
poppies leaves painkiller
cocoa leaves painkiller
Cinchona The bark Fever
caster Beans(seeds) Ease illness
Pencilium fungus fungus antibiotic

V. Jane Goodall 

Question 1.
What did Jane’s mother notice?
Answer:
Jane’s mother noticed that she was spending quite a let of time in the shed. She also noticed that food was disappearing from the house especially bread and fruit.

Question 2.
Who was sitting with Jane in the shed?
Answer:
A young gorilla was sitting with Jane in the shed.

Question 3.
Where had the gorilla come from?
Answer:
The gorilla had come from the zoo.

Question 4.
Where had Jane found the gorilla?
Answer:
Jane had found the gorilla at the park.

Question 5.
Whom did the mother want Jane to inform about the gorilla?
Answer:
The mother wanted Jane to inform the police and explain.

Question 6.
Why weren’t the police angry with Jane?
Answer:
The police knew all about Jane and her animals. They weren’t the police angry with Jane.

Question 7.
What did the zoo keeper offer Jane?
Answer:
The zoo keeper offered Jane to come and see the gorilla as often as she likes.

Question 8.
The Gorilla belonged to the
(a) Zoo
(b) Park
(c) Police
Answer:
(a) Zoo.

Question 9.
Jane’s mother went to the shed because she wanted to find
(a)Animals
(b) Food
(c) Jane’s friends
Answer:
(c) Jane’s friends

Question 10.
Match the actions in column A with the reasons in B.

A B
1. Jane took food from the house. a. It was in Jane’s shed.
2. Jane began to spend a time in the shed. b. She tried to bring lot of animals into the house.
3. Jane’s mother use to shout at her. c. She needed it for the gorilla.
4. The gorilla vanished. d. She had to tell them about the gorilla.
5. Jane phoned the police. e. She had a gorilla there.

Answer:
1 – c, 2 – e, 3 – b, 4 – a, 5 – d.

VI. Flying Saucers

Question 1.
What did Rod always use to laugh at?
Rod always used to laugh at the idea of flying saucers.

Question 2.
What did Rod hear as he was getting ready to go to bed?
Rod heard a low humming noise outside, like thousands of bees.

Question 3.
In the field at the end of the garden Rod saw some
(a) people
(b) humming bees
(c) strange objects
Answer:
(c) strange objects.

Question 4.
Where could Rod view the mysterious objects clearly from?
Answer:
Rod decided to take a closer look from the wall at the end of his garden.

Question 5.
What was Rod sure of?
Answer:
Rod was sure of those men who were from outer space.

Question 6.
What did Rod imagine about the outer space?
Answer:
Rod imagined that, If there are people in outer space,” he used to say, they would not want to come.

Question 7.
How many machines did Rod see moving?
Answer:
There were three machines Rod saw moving.

Question 8.
Why was Rod sad?
Answer:
Rod was sad because when any one mentions flying saucers, Rod keeps quiet and feels sad.

Question 9.
Where did Rod find himself when he was pushed back?
Answer:
Rod found himself in the ground.

Question 10.
Why does Rod feel sad when there is a mention of flying saucers?
Answer:
Rod feels sad, remembering the happy peaceful planet he wanted to go.

VII. Robert

Question 1.
What was the weather like?
Answer:
It was a cold weather.

Question 2.
Who was in the canoe?
Answer:
A boy was in the canoe.

Question 3.
When Robert heard the cry for help, he was
(a) still on the bridge
(b) looking at the river
(c) taking off his jacket
Answer:
(b) Looking at the river.

Question 4.
What did the boy do when Robert caught hold of him?
Answer:
The boy began to struggle and shout something at’ him.

Question 5.
The people on the boat
(a) laughed at Robert
(b) did not speak to Robert
(c) left Robert in the water
Answer:
(c) Left Robert in the water.

Question 6.
What had the people on the boat been doing?
Answer:
There are several people on board, all looking in his direction.

Question 7.
Pick out the synonyms from the passage for the following words,
a. Did not try – hesitate
b. Pulling – pull
c. Ruined – spoiled

8.
Fill in the table with appropriate information given below:

Time of Day Afternoon
Time of year Winter
Places A bridge, a river, a motor boat.
People Film people, Robert, a boy,
Events Robert saved a boy, He spoilt a film,

VIII. Useful Microbes

Question1.
Name various natural fertilizers.
Answer:
The dung of farm animals, strew, vegetable wastes, grass cuttings and other degradable wastes are some of the natural fertilizers.

Question 2.
Which is the bacterium that lives in the swollen parts of legumes?
Answer:
Rhizobium bacterium lives in the swollen par1 of legumes.

Questuin 3.
The phrase ‘anaerobic conditions’ in the passage means
(a) absence of aerobics
(b) absence of oxygen
(c) excess of oxygen
Answer:
(a) Absence of oxygen.

Question 4.
What is the component used for fermentation?
Answer:
Yeast is the component used for fermentation.

Question 5.
What are nodules?
Answer:
In plants, such as the legumes (beans, peas, soya bean etc) the roots have several swollen parts called nodules.

Question 6.
Name any two degradable wastes.
Answer:
The dung of farm animals and straw.

Question 7.
How is biogas produced? Why is biogas a valuable fuel?
Answer:
Human and animal wastes and leafy waste from crops are broken down by bacteria in the absence of oxygen to produce methane or biogas. It is a valuable fuel for cooking and lighting.

Question 8.
Explain the process of nitrogen fixation?
Answer:
Different species of the Rhizobium bacterium live in these swellings and convert nitrogen to nitrates. This process is called nitrogen fixation.

Question 9.
How is raw sewage, a health hazard turned into a harmless and useful substance?
Answer:
Raw sewage like faeces and urine is a health hazard. Bacteria breakdown raw sewage wastes such as faeces and urine into harm less and even useful substances.

Question 10.
How does the bread or cake turn soft?
Answer:
Yeast is also added to dough to produce carbon-di¬oxide which makes the dough rise. The bread or cake made from the dough becomes soft and fluffy to the gas.

IX. Kamaladevi Chattopadhyay

Question 1.
Kamaladevi is remembered even today because
(a) She was a romantic figure of the freedom struggle.
(b) Her ideas are still relevant.
(c) She believed in egalitarian politics.
Answer:
(b) Her ideas are still relevant.

Question 2.
Kamaladevi was a feminist at a time when feminism had already become fashionable. True / False
Answer:
True.

Question 3.
Mention the name of any two freedom fighters who initiated her to politics.
Answer:
Gopalakrishna Gokhale and Ranade

Question 4.
Why did Kamaladevi demand for a uniform civil code?
Answer:
Kamaladevi demanded for a uniform civil code to promote gender justice.

Question 5.
She considered ……………. system of mass production as a deathblow to traditional crafts.
Answer:
Western

Question 6.
Match suitable words to the word ‘union’ and use in sentences of your own.
Answer:
a) Labourers – Ramesh is the union leader of the mill labourers.
b) Trade – The trade union failed to the Government.
c) Student – A union of student went to the principal and complained about their math teacher.

Question 7.
Refer to a dictionary and find the meaning of the word ‘deathblow’.
Answer:
Deathblow means an event that destroys or puts an end to something.

Question 8.
Choose a synonym from the passage for the word ‘swadeshi’.
Answer:
The synonym of the word swadeshi means that ‘One’s own country’ aimed at the promotion of indigenous industries.

Question 9.
Why did Kamaladevi have a deep association with labour unions?
Answer:
Kamaladeivi’s study on the abject situation of women in the mining industry led to her deep association with labour unions.

X. Yakshagana

Question 1.
In Yakshagana, the one who looks grander than others is the
(a) hero
(b) villain
(c) bhagawatha
Answer:
(a) Villain

Question 2.
All roles in Yakshagana are played by women. (True / False)
Answer:
False

Question 3.
What system is absent in Yakshagana?
Answer:
The entangled web of the caste system is surprisingly absent.

Question 4.
What does ‘mohiniattaam’ mentioned in the passage, refer to?
Answer:
Yakshagana is recognized as one of the traditional art forms of Karnataka, just like the Odissi dance of Odhisha or the Mohiniattam in Kerala.

Question 5.
What does the word ‘Yaksha’ literally mean?
Answer:
The word Yaksh literally means demi-gods.

Question 6.
Besides being an amateur Yakshagana artiste, Govinda Prasad is
(a) A teacher.
(b) A mechanic
(c) A doctor
Answer:
(c) A doctor

Question 7.
In Govinda Prasad’s view, caste a person from getting a particular role in Yakshagana.
(a) benefits
(b) hinders
(c) neither benefits nor hinders.
Answer:
(c) neither benefits nor hinders.

Question 8.
What does the word ‘myth’ mean? Refer to a dictionary and find out.
Answer:
The word ‘myth’ means a story from ancient times, especially on that was told to explain natural events or to describe the early history of a people.

Question 9.
Match the following words in column A with their synonyms in B.

A B
1)   Defy

2)   Typical

3)   Thrive

4)   Particular –

a)   Develop

b)   Specific

c)   Characteristic

d)  deny

Answers : 1) d, 2) c, 3) a, 4) b

Question 10.
Choose the correct noun form of the verb.
Answer:

Perform Showed Add
Perform Performed show Showing add Added
Performance Show Addition
shares