2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

Students can Download 2nd PUC English Where there is a Wheel Questions and Answers Pdf, Summary, Notes, 2nd PUC English Textbook Answers, helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka 2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

Where there is a Wheel Questions and Answers, Notes, Summary

2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

Where there is a Wheel Comprehension I.

Question 1.
What does cycling as a symbol of social mobility mean?
Answer:
Cycling as a symbol of social mobility means freedom, independence, and mobility for rural women.

Question 2.
When Jamccla Bibi says, “It is my right. We can go anywhere”, she is
(a) asserting her right to move freely.
(b) suggesting mobility leading to liberation.
(c) expressing her indifference to dirty remarks, id) boasting about her cycling skill.
Answer:
(b) suggesting mobility leading to liberation.

2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

Question 3.
What does a bicycle represent for rural women?
Answer:
The bicycle represents independence, freedom, and mobility to women.

Question 4.
Who has cycling benefitted the most?
Answer:
Cycling has benefitted most women agricultural labourers, quarry labourers, nurses, Balwadi and Anganwadi workers, school teachers, school, and college students.

Question 5.
What is common between Neo-literates and Neo-cyclists?
Answer:
Neo-literates and Neo-cyclist women are naturally dependents on each other and they help each other in cycling.

2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

Question 6.
‘Enforced routine’ and ‘male imposed barrier’ refers to
(a) confining women to the kitchen.
(b) subjecting women to drudgery.
(c) status of women in a patriarchal society.
(d) lack of freedom of movement.
Answer:
(b) subjecting women to drudgery.

Question 7.
How did the men react to women taking to cycling?
Answer:
Men made dirty comments at women who were cycling.

Question 8.
What do the phrases ‘flags on the handlebar’ and ‘bells ringing’ suggest?
Answer:
The women cyclists celebrated International Women’s Day in 1992. On that day, they tied flags to the handlebars of their cycles and rang the bells to get the attention of the people in society.

2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

Question 9.
Why did UNICEF sanction mopeds to Arivoli women activists?
Answer:
UNICEF was impressed after watching 70,000 women participating in the public exhibition- cum-contests and sanctioned fifty mopeds to Arivoli activists to spread the awareness about cycling and literacy.

Question 10.
Why is the cycle called ‘the humble vehicle’?
Answer:
The cycle is a common man’s vehicle. Its cost is less and needs low maintenance. It is used for many purposes. It also keeps a person healthy. So, the cycle is called the humble vehicle.

Where there is a Wheel Comprehension II.

Question 1.
What is the role of Arivoli in liberating women?
Answer:
The cycling movement was started by Arivoli. N. Kannammal, one of the Arivoli central co-ordinators and one of the pioneers of the cycling movement says that cycling gave women confidence and reduced their dependence on men. ‘Cycling Training Camps’ were conducted. Arivoli has contributed a lot to train the learners. Arivoli has also conducted camps for women to exhibit their cycling skills.

2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

Question 2.
What different ways does the cycle empower rural women?
Answer:
Cycling is the way for development for rural women. It enables them to be free and work for themselves without depending on men. Women need not walk long distances to fetch water. They can take their products easily to the market and they need not have to wait for public transport. School children also need not wait for the buses. They can go on bicycles very easily. It also assures self-respect to women.

Question 3.
Why does the author describe the Arivoli ‘cycling training camp’ as an unusual experience?
Answer:
The author view’s the Arivoli “Cycling Training Camp’ as an unusual experience. Women were dressed in fine clothes and attended the camps to learn cycling. They developed a deep passion to learn cycling. They learnt cycling in order to escape from routine works, like cooking, fetching water and washing plate, and cloths, which are forced on them by the patriarchal society. The participants also sang songs while cycling.

Question 4.
Do you think women taking up cycling is as significant as the literacy movement?
Answer:
Yes, I think women taking up cycling is as significant as the literacy movement.

2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

Question 5.
How does Shccla Rani Chunkath, the district collector, promote the empowerment of women?
Answer:
Sheela Rani Chunkath was a former District Collector. In 1992, She got the idea to train women activists of the Arivoli literacy movement to learn cycling so that their mobility was increased. So, she included mobility as a part of the literacy drive. The lack of mobility had played a dominant role in undermining their confidence. Sheela also demanded banks to give loans to women who wanted to purchase bicycles.

Question 6.
How did the women react to the shortage of ladies’ cycle?
Answer:
When there was a shortage of ladies’ cycles, the women took to riding Gents cycles. Some women thought it was helpful with the bars between the seat and handlebar to seat their children.

Where there is a Wheel Comprehension III.

2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

Question 1.
How does P. Sainath show that cycling brings about changes beyond economic gains?
Answer:
P. Sainath says that rural women feel more independent and experience freedom and mobility in their lives and get a change in their monotonous lives by cycling. It has given confidence and made them do their marketing and sales without depending on men. They felt the freedom and emerged from the male-dominated society.

Question 2.
‘O sister come learn cycling, move with the wheel of time…’ How does the song suggest that the cycle could be an instrument of social change and progress?
Answer:
The song suggests that the Cycle is an instrument of social progress and it changes the lives of the Indian rural women by giving them better options to lead life.

Where there is a Wheel Vocabulary:

2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

A. Idioms or phrases:
The idiom is the special use of language. Idioms do not give the literal meaning of the individual words used in the idiom.

e.g. ‘a change of heart’ would literally mean a heart transplant. However, idiomatically it would mean ‘a change in one’s attitude or feelings’.

i. Look at the following pairs of idiomatic expressions. The meanings of the first pair are given in brackets. Find out the missing ones.

1. a. to the day (exactly)
b. to this day (even now)

2. a. take by storm (capture by a sudden or violent attack)
b. the calm before the storm ( )

3. a. for all one knows (considering how little one knows.)
b. before one knows where one is ( )

4. a. at/behind the wheel (in control of the situation)
b. put a spoke in somebody’s wheel ( )

2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

5. a. turn out in one’s best (be well – dressed)
b. as things turned out ( )

B. Phrasal verbs are expressions which have a combination of a verb and a preposition. (See the workbook for more information.)
Some of these used in this article are given below.
Take to, give up, run into, hit out at, sweep across, put up with.

Where there is a Wheel Additional Questions and Answers

Question 1.
Sheela Rani was former?
(a) District Collector
(b) Assistant Collector
(c) Tahsildar
Answer:
(a) District Collector

Question 2.
What does a woman feel about cycling?
Answer:
Women felt that it was Independent freedom and mobility movement.

2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

Question 3.
Arivoli Iyakkam movement spreads
(a) culture
(b) westernization
(c) literacy
Answer:
(c) literacy

Question 4.
Whose brainchild was the cycling movement?
Answer:
Sheela Rani Chunkath.

Question 5.
What did UNICEF Sanction for Arivoli women activists?
Answer:
Fifty mopeds.

Question 6.
What do women get from cycling?
Answer:
Cycling gives them confidence and boosts their income

2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

Question 7.
What is the symbol of social mobility?
Answer:
Cycling is a symbol of social mobility.

Where there is a Wheel Summary in English

Where there is a Wheel Summary in English

– P. Sainath

The essay “Where There Is A Wheel” is taken from “Everybody Loves A Good Drought” written by P. Sainath. The essay talks about how ‘Cycle’ has changed the lives and lively-hood of rural women of Pudukottai, a small poor district of India. In this district, women felt that ‘cycling’ is a symbol of freedom, independence, and mobility. For this, Bicycle training camps have been opened and more than 70,000 women have learnt to cycle and participated in the exhibition.

2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

The author has mentioned the names of many women to describe how cycling has changed their lives. Among them, Jameela Bibi is one who is an ardent cyclist and says that cycling is her right and even when many people had made rude comments, she had ignored all that.

Where there is a Wheel Summary in English 1

Another woman is Fatima, a teacher who can’t afford to buy a bicycle. So, she hires them and enjoys her freedom. Not only these women but also agricultural labourers, village health nurses, balawadi and Anganwadi workers, school teachers, and gramsevikas have taken to cycling to work.

2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

The central co-ordinator N. Kannammal a pioneer of the cycling movement opines, that it gave confidence to women to become independent. She was a former I.A.C. officer trained women activists and she distributes cycles to women as a literacy drive in rural areas. She also demanded banks to offer loans for women to buy bicycles. There was also a rise of 350% in the sale of ladies’ bicycles owner of Ram cycles declared even if there is a shortage of ladies bicycles they also use gents bicycles.

Muthu Baskaran the male activist wrote a cycling song that is their anthem. The rural women get more income through the use of cycles and save their time waiting for buses. At last, the author concluded when he revisited Pudukottai he sees many women still using bicycles and the craze was still on women that never be decreased.

Where there is a Wheel Summary in Kannada

Where there is a Wheel Summary in Kannada 1

2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

Where there is a Wheel Summary in Kannada 2

2nd PUC English Springs Textbook Answers Chapter 13 Where there is a Wheel

shares