Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

  • by

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Time: 3 Hours
Max Marks: 100

I. Four alternatives are given for the following questions. Choose the correct answer and write it along with its alphabet. ( 6 × 1 = 6 )

Question 1.
‘I haven’t a moment to spare for work’.
The figure of speech in the line is
A) Alliteration
B) Personification
C) Hyperbole
D) Synecdouche
Answer:
C) Hyperbole

Question 2.
Americans spend roughly half their leisure time watching T.V.______.
The appropriate question tag to be added is
A) do they?
B) don’t they?
C) should they?
D) would they?
Answer:
B) don’t they?

Question 3.
I want to come but I have some work
The underlined group of word is
A) a noun clause
B) an adverb clause
C) an-adjective clause
D) a main clause
Answer:
D) a main clause

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 4.
Do you want tea ____ coffee?
The appropriate conjunction to filled in the blank is
A) And
B) But
C) Or
D) So
Answer:

Question 5.
I ____ early today.
The correct phrasal verb to be filled in the blank
A) woke up
B) wake up
C) woke on
D) woke for
Answer:
A) woke up

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 6.
I saw him leaving the house
The correct form of the passive voice of the sentence is
A) He had been seen leaving the house
B) He was seen to be leaving the house
C) Leaving the house he was seen by me
D) He was seen leaving the house by me
Answer:
D) He was seen leaving the house by me

II. Observe the relationship in the first pair of words and complete the second pair accordingly in the following : ( 4 × 1 = 4 )

Question 7.
Wear : Where :: year :
Answer:
ear

Question 8.
Believed : believe :: behaved :
Answer:
behaviour

Question 9.
Agile: active:: Menance :
Answer:
threat /hazard

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 10.
Hard : hardly:: slowly
Answer:
fast

III. Rewrite as directed: ( 3 × 1 = 3 )

Question 11.
Change the voice of sentence :
The architect remodelled our house.
Answer:
Our house was remodelled by the architect.

Question 12.
Frame a question to get the underlined words as answer :
Ramu and Nagaraj are playing tennis
Answer:
Who are playing tennis?

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 13.
Change to reported speech :
He said, “I missed the train but I’ll catch the next one”.
Answer:
He told me that he had missed the train but he’ll catch the next one.

IV. Answer the following questions in a sentence each: ( 4 × 1 = 4 )

Question 14.
What did Anne Frank record in her diary?
Answer:
Anne Frank recorded her thoughts, feelings, hatred, longing and loneliness in her diary.

Question 15.
What finally forced Frank to go into hiding?
Answer:
Otto Frank was forced into hiding when summons were issued to Margot for* deportation.

Question 16.
How was the majestic neck humbled by the hunter?
Answer:
A hunter shot the male sarus crane and when it fell down he picked up the dead crane by its neck and stuffed it like dirty linen into a coarse laundry bag.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 17.
Why did the people of Berlin choose her name for Anne Frank’s Home?
Answer:
The people of Berlin had chosen her name ‘to symbolize the spirit of racial arid social tolerance’.

V. Answer the following questions in two – three sentences each : ( 7 × 2 = 14 )

Question 18.
Why did the fellow Cyclops leave Polyphemus alone when Ulysses and his men attacked him?
Answer:
Ulysses had cunningly told the Cyclop that his name was Noman, When they drove the ’ burning stake into the Cyclops eye he woke up and roared with the paid so loud that all the cavern broke into-claps like thunder. He cried out with a mighty voice for his brother Cyclops.

Hearing his terrible shouts, they came flocking for all over the island to inquire what ailed polyphemus, and what cause he had for making such horried clamours in the night time to break their sleep. From with in the cave, Polyphemus answered that Noman had hurt him. Noman was with him in the cave.

Hearing this they replied that if no man had hurt him, and no man was with him inside his cave, the evil which affected him was from the Hand of Heaven, which none could resist or help, so they left him and went their way, thinking that some disease troubled him.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 19.
Why did the boy turn back his boat with trembling oars ? Explain.
Answer:

  • The narrator had stolen a coat and rowed it skillfully with troubled pleasure fixing his view upon the summit of a craggy ridge.
  • But suddenly from behind that craggy ridge, a huge and black peak put its head up as if it were a living creature endowed with a will power of its own.
  • It seemed to grow slowly and towered up between him and the stars like a living thing.
  • Frightened the boy trembled turned back his boat.

Question 20.
How will development of hydro-electric power help to overcome inadequacy of water supply?
Answer:
The availability of electric power would make a tremendous difference to the life of the countryside and enable rural economy to be improved in various directions. In particular, it would enable underground water to be tapped to a greater extent than at present and thus help to overcome the difficulties arising from irregularity or inadequacy of other sources of supply.

Question 21.
What was Jim’s reaction when he saw Della without her lovely hair?
Answer:
Jim stopped inside the door, as immovable as a setter at the scent of a.quail. His eyes were fixed upon Della, and there was an expression in them that she could not read and it terrified her. It was not anger, nor surprise, nor disapproval, nor horror, nor any of the sentiments that she had been prepared for. He simply stared at her fixedly with that peculiar expression on his face.

Question 22.
Why does Gandhi say that it is difficult to judge the morality of man’s action. Through which example does he illustrate this?
Gandhi says that it is difficult to judge the morality of a man’s action because we cannot penetrate the depths of his mind. Daniel Webster, was a great intellect but he sold his intellectual integrity for a price which wiped out all his good deeds.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 23.
Why does Mr. Frank take many weeks to finish reading the diary?
Answer:
It took Otto Frank many weeks to finish reading what his dead child had written. He broke down after every few pages. As his old mother was still alive – she had immigrated to Switzerland where other near relatives lived – he started copying the manuscript for her. Some passages which he felt to be too intimate or which might hurt other people’s feelings were left out by him.

Question 24.
How does Kama challenge Arjuna?
Answer:
Kama scorns at Arjuna and tells him that the aren a was open to all and that Arjuna was not the only contestant participating in the events. He preaches Arjuna that Might is the sanction of sovereignty and that the law was based on it. He urges Arjuna not to indulge in mere talk, which was the weapon of weak but to shoot arrows instead of words.

VI. Rewrite as directed. ( 3 × 2 = 6 )

Question 25.
Change the following sentence to a compound and complex sentence
He was kind in private life. He was severe in public life
Answer:
Compound: Though he was kind in private life, he was severe in public life.
Complex : He was kind in private life but severe in public life.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 26.
Change the following sentence to the other two degrees of comparison :
No other girl in the class is as smart as Sanjana.
Answer:
Positive : Sanjana is the smartest girl in the class.
Comparitive: Sanjana is smarter than any other girl in the class,

Question 27.
Combine the following sentences using neither / nor
The train arrived at the station. The passengers rushed towards its.
Answer:
No sooner had the train arrived at the station than the passengers rushed towards it.

VII. Answer the following questions in 5-6 sentences each : ( 6 × 3 = 18 )

Question 28.
How do nature and hunters disturb the stones on the wall?
Answer:
The frozen ground swells and spills the upper boulders. The hunters pull down the stones and leave gaps in the wall. This way they search for rabbits hiding under the wall to please their barking dogs.

Question 29.
Explain the message brought out by Basavanna in the poem “The Temple and the Body”.
Answer:

  • Basavanna believes that Cod is Present within ourselves and not in any temples.
  • Basavanna says that everything in this world will perish or destructed with the passing of time.
  • Basavanna says that all human beings should devote one’s body and life to the service of God. Everything in this world happens only through the will of God.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 30.
What arrangement did Squire Trelawney and Dr. Livesey make for a voyage for treasure hunt ?
Answer:

  • Jim was to be their cabin boy.
  • Squire travelled to Bristol bought a fine schooner called the Hispaniola
  • Hired a sea captain-cook was to be a one legged old soldier called Long John Silver- helped him in picking the rest of the crew.
  • In Jim’s absence an apprentice was hired to help his mother to run the Admiral Benbow.

Question 31.
What are the various causes of soil erosion? How can it be prevented ?
Answer:

  • Sudden bursts of excessively heavy rain resulting in a large run off of surplus water are the main cause of soil erosion.
  • The terracing of the land, the construction of bunds to check the flow of water, the practice of contour cultivation and the planting of ‘ appropriate types of vegetation are amongst the measures that have been suggested.

Question 32.
What made Pasteur believe that a cow could mot have anthrax twice?
Answer:
Pasteur collected some cows and divided them into two lots. To one lot he gave injections of his weak anthrax germs. The other lot was left alone. Then on a certain day all the animals were injected with the most deadly anthrax germs that could be produced.

On the third day after the experiment, All the first lot animals that had first been protected by the weak germs were perfectly well. The deadly injection had done them no harm at all. This experiment made Pasteur believe that a cow could not have anthrax twice.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 33.
What did the narrator infer when the girl was startled by his voice?
Answer:
The narrator inferred that he was sitting in a dark comer and the girl failed to see him because of this. He also felt that the girl had a good eyesight and she was looking out of window of the train at the scenic beauty outside and had failed to notice him sitting in.a dark corner.

OR

What was sir Issac Newton’s chief invention. What made the writer to think about the invention?
Answer:

  • Sir Issac Newton’s Chief invention was the laws of Gravity. The Blacksmith was the last man to bat on the village side. He was in a foul mood because he had sprained his foot.
  • The ball seemed to hang motionless in the air against the cloudless, blue sky as if it were fighting a heroic but forlorn battle against the chief invention of Sir Issac Newton.

VIII. Explain with reference to the context: ( 5 × 3 = 15 )

Question 34.
“You’ll have to look at the time a hundred times a day now. ”
Answer:
In O. Henry’s The Gift of the Magi’, we see how at the end, Della showed Jim the present she had bought after selling her hair- the platinum watch chain. She asked him whether he did not think it was a lovely gift. She explained how she hunted all over the town to find it.

She told him joyfully that with such a lovely shiny watch – chain he would feel obliged to pull out his watch from the pocket and see what the time was a hundred times a day. Jim, she felt, would feel real pleasure in showing off to the public both his watch mid the watch – chain to which it was to be attached.

Della remembered how in the past, Jim consulted his watch seldom and when he did so, it was slyly; for the watch was attached to a, worn – out leather strap. But Della was in for a surprise, for Jim had done with his precious possession what she had done with hers.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 35.
“Water is the basis of ail life”.
Answer:
This sentence is taken from the lesson The Elixir of Life. The author is emphasizing on the importance of water. Every animal and very plant contains a substantial proportion of free or combined water in its body and no kind, of physiological activity is possible in which the fluid doesn’t pay an essential part. Water is necessary for animal life, whereas moisture in the soil is equally imperative for the life and growth of plants and trees.

Question 36.
“What have I done for my country?”
Answer:
This line is taken from the lesson ‘Louis Pasteur,Conqueror Of Disease’, by E H Carter.These lines are a message given by Louis Pasteur while addressing students on the occasion of his 73 rd birthday celebrations.He told them ‘First ask yourself,what have I done for my education?’ then as you advance in life. What have I done for my country?, so that some day supreme happiness may come to you by the consciousness of having contributed in some measure to the progress and welfare of humanity.

Question 37.
“She was an interesting girl.”
Answer:
These lines are taken from Ruskin Bond’s ‘The Eyes Are Not Here’The narrator had met a girl in the while travelling to Mussoorie.She told him that she envied him as he was visiting Mussoorie because the hills of Mussoorie presented a lovely sight in October.They had some more interesting talk and the narrator felt that she was an intelligent girl with an interesting face.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 38.
“Ho, guests what are you? Merchants or wandering thieves?”
Answer:
Lesson – Ulysses and The cyclops
Author -Charles lamb
Said by the Cyclops to Ulysses and his men.
Ulysses was on his way back to Ithace after defeating the Trojans. On the way their ship sailed close to the land of the cyclops. He decided to explore the island. They found a giants cave and entered it. they spent the day feasing on the giants food and wine. In the evening the cyclop came back and saw them. He asked them who they were and if they were merchants or wandering thieves.

IX. Quote from memory: ( 1 × 4 = 4 )

Question 39.
“But ere he alighted at Netherby gate.
The bride had consented, the gallant came late:
For a laggard in love, and a dastard in war.
Was to wed the fair Ellen of brave Lochinvar”.

OR

“And it grew both day and night,
Till it bore an apple bright:
And mv foe beheld it shine,
And he knew that it was mine”

X. Answer the following questions in seven to eight sentences each : ( 3 × 4 = 12 )

Question 40.
How does Gandhiji illustrate that , for an act to be moral, it should be free from fear and compulsion?
Answer:
According to Gandhiji, an act of moral is one that is done without fear or compulsion. He cites the example of a person who rises early out of fear that if he is late for his office, he may lose his job. Gandhiji cites a few other instances such as a person living a simple life as he has no means to live a luxurious one; an employer sympathizing with his employees or paying them higher wages lest they leave him.

King Richard granting the peasants their rights only when they rose in revolt and met him with blood shot eyes (in anger). But when the danger was over, he forced them to surrender their letters, such acts done under compulsion and fear cannot be called Moral Acts.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 41.
Write a short note on the views expressed by the writer on the tragic comedy of “development”. Why does he call it tragic comedy?
Answer:
The writer, Cheriyan Alexander, comments that it is deep irony that private prosperity is growing, but tragically there is an inexorable impoverishment of the resources that belong to the public realm Although an amazing variety of sleek car models are available to choose from, the roads in our cities are in pretty bad shape and getting worse.

Public lung spaces such as parks and play grounds are rapidly turning into fashionable luxury resorts for the affluent of the services in the public domain such as transportation, health care, libraries and education have been pushed into the private realm so that some company or the other can make a profit on them In the process, the poor are being pushed into becoming consumers of increasingly, expensive goods and utilities.

Consumerism has been drummed up as “development” by agencies like the world bank, whose main objective is to make the way smooth for the unbridled expansion of the so- called “free market” economy into every comer of the globe.

The writer calls such ‘development’ a tragic – comedy because the proponents of such ‘development’ dream of a day when all of India will look like the United states with two cars in every garage and the reassuring glow of Medonald and pepsi sings all along every high way. This ‘development’ can be ironically confirmed when the sheer tonnage of the garbage we throw out – plasti cups, junked cars, refeigerators and T.V. sets – matches the level that in America.

When this happens we will no longer be a ‘ developing country’ but will certify as ‘developed’ by the Americas, who have been our teachers and role models. To actualize this vision, millions of Indian youth are rushing to get their MBA degrees.

OR

Describe the effect that the spectacle of the peak had on the poet’s mind.
Answer:
The, poet stealthily returns the boat back to her usual mooring place at in the willow tree in a cave. He walks back home through the meadows in a grave and serious mood. But the spectacle of the huge peak towering behind him Lingered in his mind for many days.

His mind was filled with no other thought but of the huge peak. He could recall no other shapes, nor the pleasant images of trees, sea or sky “or the colours of green fields. His every thought and imagination was filled with the huge and mighty life less forms of the huge peaks, which moved slowly through his mind like living men, during the day. And every night these huge forms troubled him in his dreams.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 42.
Write in a paragraph about how Drona was unfair on his demand?
Answer:
Bound by his promise to make Arjuna the greatest archer ever, he asks Ekalavya his right thumb, the quintessential instrument to an archer’s might, as his tuition fee, the GuruDakhshina. Ekalavya politely submits to his teacher’s request without resentment.

Dronacharya’s demand as cruel and unjust, driven by his personal fondness to his disciple Arjuna. But there has never been much discussion of the act chosen by Ekalavya to show his might. It is the nature of a dog to bark, an instinctive reaction. Subjugating a naive creature for a trouble which is totally unintentional shows lack of empathy, and to a certain extent the inability to act wisely.

OR

List out all the values which the poet’s father wants the teacher to teach his son.
Answer:

  • To be positive and optimistic
  • To be able to accept failure and defeat
  • To be able to appreciate what are beyond human understanding
  • To have faith and belief in oneself
  • Not to tread the beaten track
  • Not being gullible .
  • To be able to discriminate the right from the wrong
  • Not being gullible
  • To be positive and optimistic
  • To be able to accept failure and defeat
  • To have faith and belief in oneself .
  • To be able to appreciate what are beyond human
  • To be able to discriminate the right from the understanding wrong
  • Not to tread the beaten track

XI. 43. Read the fallowing passage carefully and answer the questions given below: 1 × 4 = 4 ( 2 × 2 )

Olympia, the original site of Olympic Games in ancient Greece is situated in a quiet, beautiful valley. The old ruins are shaded by evergreen oaks, pines and poplars, as well as olive trees. Olympia was never a city but a sacred ground occupied by temples and dwellings for the priests. At the centre was the enclosure known as Altis, dedicated to Zeus, the god of gods.

It was in honour of Zeus that the quadrennial festival and the games were held. The fame of Olympia rests largely on Olympic Games. They were a great national festival of the entire Greek race. They regarded the Olympic victory as the highest honour. The simple reward of a twig of wild olive immortalised the victor and his family.

The Olympic Games were held regularly in peace and in war at an interval of four years for over a thousand years from 776 B.C. till 393 A.D. Originally men who spoke Greek as their mother tongue were allowed to compete. After each event a herald announced the victor’s name and handed him a palm.’ On the last day the successful competitors were each given a garland of wild olive.

Questions :
A. Name the trees found in the old ruins of Olympia.
Answer:
Evergreen oaks, pines, poplars, olive trees.

B. In whose honour were the Olympic Games held ?
Answer:
Zeus, the God of Gods.
Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

XII. 44. Write an essay of about 18-20 sentences on any one of the following topics: ( 1 × 5 = 5 )

a) Folk dances of India
Answer:
India is land of diversity. It is unique in having a wide range of art forms across the country which nourished our culture. The main folk dance forms of India are, Dappu in Andrapradesh, Ponung, Dafla in Aninachal Pradesh, Jadur in Bihar, Dhangar in Goa, Phagun in Haryna, Kud in Jammu and Kashmir, Tirayattam in Keral, Bhoota in Karnataka, Hazong in Meghalaya, Baredi in Madhya Pradesh, Lezim in Maharashtra, Thisham in Manipur, Teri chha inNagland, Koya in Odisa, Bhangra in Panjab, Dandia in Rajasthan, Kavadi in Tamil Nadu, Hazagiri in Tripura, Jagar in Uttar Pradesh and Nak Cheng Rennie in West Bengal.

b) Teachers are the best reformers
Answer:
Teaching, from time immemorial, is considered as a noble profession. A good teacher is a friend, a guide, a parent and an adviser. Children spend most of their time in school and teachers become their second parents from whom they absorb values. Every parent look upon teachers as someone who do magic to mend their children. They believe their children are in safer hands than theirs. It is true that some lonely incidents happened recently dented this belief but then, in every crowd there will be some imposters.

They never were true teachers and never can be. The people, however great they are, would have had passed through the hands of teachers who polished their talents in due course of time. Doctors, engineers, scientists, politicians and all personalities were once just rough raw materials in the hands of teachers , who mended them, sharpened their talents and moulded their future. Hence, in any belief, teachers are the best reformers.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

XIII. 45. Imagine you are Kavya / Nikhil studying in Government High School, Bangalore. Write a letter to the editor of a newspaper complaining about illegal parking and encroachment of footpaths by vendors in your area. ( 1 x 5 = 5 )

From 28th October 2019
Bangalore

From
Kavya / Nikil,
Government High School,
Bangalore

To
The Editor,
Deccan Herald,
Bangalore Respected Sir,

Sub : Complaint against illegal Parking and encroachment of footpaths by vendors.
Through the column of your esteemed news paper. I would like to draw the attention of the respective authorities towards the illegal parking of numerous vehicles and the encroachment of shop keepers together with footpath vendors in our area make the public people should walk in the road itself.

It is highly impossible walk on the footpath. We fal it very unsafe to our children and old people to walk on the road. Once the respective authoritative persons visit the area, they come to know the practical difficulties. I hope that the concerned authorities will take notice and implement remedial actions so that the people can walk on footpath safely.
Thanking you sir,

Yours faithfully,
Kavya/Nikhil

OR

Write a letter inviting your friend to spend summer holidays with you.

28-09-2019.

Dear Anuj,
I hope you have done well your final exams. I have also put in a lot of effort to get a rank in the exams. If you are not going any where else to spend your holidays, I want you to join me and family here at Mangalore. Moreover my cousins are also coming over. We will all enjoy playing Cricket and going to swimming pool.

I will ask my father to take us to visit some historical places in and around Bangalore. We can also watch some good movies. Let us have a great time. Please come over. I will also ask my father to write to your father to permit you to come to Bangalore. I will be eagerly awaiting your reply.

Your friend
XXX

To,
No. 17/9, II Main Road,
3rd Stage, MEI Colony,
Gunj Road,
Mangalore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *