Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

Time: 2 Hrs 30 Minutes
Max Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions/incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter of alphabet ( 8 x 1 = 8)

Question 1.
Give one for “a large group of people who sing together”
A. Crowd
B. Chorus
C. Band
D. Opera
Answer:
B. Chorus

Question 2.
Hari lives in Bangalore
The underlined ‘word in above sentence is.
A. Proper noun
B. Abstract noun
C. Collective noun
D. Common noun
Answer:
A. Proper noun

Question 3.
The word ‘well can be written in its antonym from by adding
A. In
B. Dis
C. Un
D. Il
Answer:
C. Un

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

Question 4.
Six lies………. five and seven.
Fill in the blank with correct preposition
A. Through
B. between
C. Before
D. Across
Answer:
B. between

Question 5.
Raju saw a snake and ran away.
The correct from of question to be framed to get the under lined word as answer is
A. Why, did Raju run away?
B. How did Raju run away?
C. Raju ran away why?
D. Who ran away?
Answer:
A. Why, did Raju run away?

Question 6.
What an intelligent boy he is?
A. He is a very intelligent boy
B. He is an intelligent boy
C. What intelligent boy he is
D. How intelligent boy he is
Answer:
A. He is a very intelligent boy

Question 7.
The sun is too hot for us to go out at present
This can be written by removing’ too .. to’ and using’ so that not ‘as……….
A. The sun is hot for us to go out at present
B. The sun is so much hot for us to go out at present
C. The sun so hot that we cannot go „ out at present
D. We cannot go out as the sun is so hot
Answer:
C. The sun so hot that we cannot go „ out at present

Question 8.
They played cricket
The above sentence can be written in passive voice as
A. Cricket was being played by them
B. Cricket is played by them
C. Cricket was played by them
D. Cricket they played
Answer:
C. Cricket was played by them

II. Answer each of the following questions in a sentence. [1 × 8 = 8]

Question 9.
What was the plan hit upon by Chanakya?
Answer:
To Imprison Chandan Das.

Question 10.
Which lake in Kashmir is know for its ‘floating garden’?
Answer:
Dal Lake.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

Question 11.
Who was Lata Mangeshkar’s first gurn in music?
Answer:
Her father Pandit Dinanath Mangeshkar.

Question 12.
Where is the laughing heard?
Answer:
On the hills

Question 13.
When did the policemen arrest the fisherman?
Answer:
When he was trying to sell the ring, he had found in a carp’s belly.

Question 14.
What will faithless friends do when you lose your wealth?
Answer:
When: we lose all our wealth, faithless friends will not help us by giving us the money to spend.

Question 15.
When do we feel stronger and better?
Answer:
During our youth.

Question 16.
What will faithful friends do when you lose your wealth?
Answer:
They help us.

III. Answer the following questions in two or three sentences each. [2 × 8 = 16]

Question 17.
How was grandpa elephant used for enjoyment of the children?
Answer:
The grandpa elephant was saddled and girthed with his trappings. The keeper had unchained its legs, and the elephant was moving about carrying a cargo of exicted children on its back.

Question 18.
Why did the king of Persia send for Rustum?
Answer:
Sohrab’s name became a terror to the Persian army. So the king of Persia sent for Rustum.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

Question 19.
How is a person who plants a tree rewarded?
Answer:
The person who plants a tree is rewarded for his own work. He can reap unknown benifits. Heaven will bless him and the earth will benefit him with, joy, peace, youth and love.

Question 20.
What was the first task to the youngest brother? How did he manage to solve it?
Answer:
The first task set tb the youngest brother was to find the thousand pearls that the king’s daughter had lost. He found all the pearls with the help of the Ant king whose lives he had saved. He had stopped his elder brothers from spoiling their Ant-hill. The king ant along with 5000 Ants found all the pearls for him.

Question 21.
Does the poet go faster then her dreams in ‘The Autumn song’?
Answer:
No, she does not go faster then her dreams because they have gone before her like the fluttering leaves.

Question 22.
The end of the story why did Januka call the fisherman ‘the biggest and best friend I’ve got?
Answer:
Januka told the fisherman that he was the biggest and best ff ind he had got because the fisherman offered half of his reward to him to pay for something to drink.

Question 23.
Why did Roger steal of bicycle?
Answer:
Roger was returning to his London base after a two-day pass. He was still 30 kms from his base in Polebrook. He realised that he could not reach the base in time for a bombing session. He saw a rusty bicycle leaning against a fence. So he ‘borrowed’ the bicycle to reach the base in time.

Question 24.
Why does Uttanv Tupe continue to work as a peon though he is a successful novelist?
Answer:
Marati publishers don’t pay their authors much. So Uttam Tupe continues to work as a peon.

IV. Answer the following questions or five sentences each. [3 × 4 = 12]

Question 25.
Does the poet go faster then dreams? If so what does she mean to convey?
Answer:
No, the poet does not go faster than her dreams because they have gone before her like the fluttering leaves. Now, that her dreams are gone and she is weary, sad and alone; she asks herself why she should stay behind.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

OR

What do you learn from the poem “The Nobel Nature”
Answer:
We learn that its not the length of the time one lives but how usefully we spend our life, makes all the difference. We should spend our lives, even, if it is short, to do good for mankind. We will be remembered for the good we do. But if we live a dishonest and sad life nobody will remember us, meaning good life makes a man noble.

Question 26.
What does the poet G. E .Goodrich plead God to teach human beings?
Answer:
Even humble creatures are God’s creation’s who live and die like human beings. So he questions the Almighty why human beings deny the rights of these dum, humble creatures. God’s seal of love and compassion is also laid on them. Hence he pleads God to teach us to hear their plea, just as God hears our prayers when we pray to God.

Question 27.
What were the efforts made by the people of Banjarumale to set up the Banjarumale microhydel project?
Answer:
The villagers of Banjarumale faced the problem of shortage of electricity. They decided to set up a microhydel project on stream that passes through the village. The villagers themselves constructed a 650 meters channel from the stream to the power station and undertook other civil works. Each family in the village contributed Rs 7,500, the govt extended Rs. 6 Lakhs and SKDRDP gave Rs 2 lakh and the project was completed. Now the villagers
of Banjarumale don’t ever face water or power shortage.

Question 28.
How did Sohrab plan to meet his Rustum?
Answer:
Turan had declared war on Persia. Sohrab saw in it a chance to meet his father. Being a brave warrior Sohrab decided to invite famous Persian heroes to fight a single combat with him. He felt that that he could defeat the other Persian warriors easily and then they would have to send his father Rustum to fight him, then he would introduce himself to his father and take him home.

V. Read the given extracts and answers the questions that follow. [3 × 5 = 15]

Question 29.
“His choice fell on Rakshasa”
a. Whom does ‘his’ refer to?
Answer:
Chanakya

b. Who is Rakshasa?
Answer:
He was minister of Nanda kingdom

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

c. Why was Rakshasa chosen?
Answer:
Because Raskhasa was a great minister.

Question 30.
“When the season is over we return once more to the plains”
a. Whom does ‘we’ refer to here?
Answer:
Tourists.

b. Where were they returning from?
Answer:
Kashmir

c. Which season is referred to here?
Answer:
Spring and summer.

Question 31.
“Prominent personalities in the field of classical music congratulated her”
a. Whom does ‘her’ refer to here
Answer:
M.S Subbulakshmi.

b. Why did they congratulate her?
Answer:
Because she was awarded “Bharath Rathna”.

c. Who were the prominent personalities in the field of classical music who congratulated her?
Answer:
Semmangudi Srinivasa Iyer, Pt. Jasraj.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

Question 32.
“The crystal clear water that flows round the year is a boon”
a. Where does the crystal clear water flow?
Answer:
Across Banj arumale.

b. Why is iLa, ‘boon’
Answer:
Because there is no shortage of water or electricity in Banjarumale.

c. Where is Banjarumale located?
Answer:
In the forests of Western ghats in Dakshina Kannada district.

Question 33.
“The little ones leaped and shouted and laughed, And all the hills echoed.”
a. “The little ones’ refers to……….
Answer:
The children

b. What mood do the lines convey?
Answer:
Happiness and Joy

c. What did the hills echo?
Answer:
Laughter of the children

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

VI. Quote from memory. [4]

Question 34.
Something beautiful is vanished.
And we sigh for it in vain:
We behold it every where.
On the earth, and in the air,

OR

“Well, well go and play till the light fades away
And then go home to bed”
The little ones leaped and shouted and laugh’d
And all the hills echoed.

VII. Answer the following questions in five or six sentences. [4]

Question 35.
Explain how King Dushyanta got his memory of his marriage with Shakuntala.
Answer:
The chief of police and two policeman had caught a man trying to sell the king’s ring. They suspected him of being a pickpocket and arrested him. The man told them that he was not a pickpocket but a fisherman. He had found the kings ring inside the belly of a carp and was trying to sell the ring. The policechief smelled the ring and found that it smelt like raw meat. So he takes the ring to the king. When king Dushyanta saw the ring he got back his memory of his marriage with Shakuntala and rewarded the fisherman.

OR

Give a short description of the city of Srinagar.
Answer:
Srinagar is the capital of Kashmir. It is called the ‘city of the sun’. Both Hindus and Muslims live in Srinagar. The houses are built of wood and bricks. They appear dilapitated but look picturesque through the summer months because the roofs are covered with flowers such as tuplis, wild irises, red poppies etc. In Srinagar there is a lake called Dal Lake. It is famous for its floating gardens. Srinagar is also called “The Venice of India” because the river Jhelum which flows through the city divides the city into many small islands. The city of Venice is also divided into small islands by the river Danube, so Srinnagar is (Jailed the ‘Venice of India’.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

VII. Read the passage and answer the questions that follow. [4]

Question 36.
The Ganga, the Yamuna and scores of other rivers originate in Uttaranchal. Among them the Ganga is the most holy and prominent. It represents the soul of India, her rich culture, history and civilization. The credit of weaving the country into one entity goes to the unique thread of the holy Ganga.
a. What do scores of river originate in?
Answer:
Uttaranchal.

b. Which is the most holy and prominent among the rivers?
Answer:
The Ganga.

c. What does the river Ganga represent?
Answer:
The soul of India her rich culture history and civilization;

d. Who does the credit of weaving the country into one entity go to?
Answer:
Holy Ganga.

IX. Write an essay on any one of the topics not exceeding twelve to fifteen sentences. [4]

Question 37.
(a) Right to education act 2009:
(b) Midday meal:
(c) Television a companion and spoiler:
Answer:
(a) Right to education act 2009:
RTE, the Right to ,Education Act, is a welcome sign from the government. It provides even the children of poor families to pursue their studies in good, private schools. The fee of the child will be borne by the government and education is absolutely free .But even now, some schools have shut their doors to the poor and hope with proper measures,’ the governments will make this a reality in all the schools. So far, children from low income background were not able to pursue their hopes due to the fee structure of certain schools. RTE has come as a saviour for those who cannot afford a good education. Every child is contributing to the future and anything that helps them will be beneficial to the society in return.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

(b) Midday meal:
Midday meal scheme is in place in Govt and aided schools-with the aim to provide proper food for the children who belong to a cast out section just because they were poor. It is a good, unparalleled gesture as it not only takes care of the hunger but motivate more and more poor parents to provide education to their children. The midday meal takes care of the nutritional demand of the children. ISKON and some other agencies also supply free food to the children. This good will gesture is nurturing the needs of a section of the society and the help they do to these poor children is something very noble for if the stomach is empty, no one can benefit from a good teaching.

(c) Television a companion and spoiler:
Television, popularly known as fool’s box, has out lived its nick name. It has not only an important member of our family now who gives us company when we are alone, but also a knowledge box. In the present world of nuclear families, where no one has time for any one, children and adults equally depend on this magic box. The entertainment it brings to our otherwise boring days is incomparable. News channels bring us worldwide happenings to our home and channels like NGC and Discovery bring the world of animals and plants to our visiting room. Serials relieve house wives of their loneliness and devotional programmes soothes the minds of our grandparents.

But, as a coin has two sides, even this ‘magic box’ has its disadvantages. Children getting addicted to cartoon channels, house wives getting addicted to serials and youth getting influenced by entertainment channels have become a social issue. This wonder box has made us its slave to such an extent that we are not able to be free from its clutches. Its influence started affecting the once warm relations. If used wisely and judiciously, I think TV can remain as our companion.

X. Letters [5]

Question 38.
Write a letter to your father requesting him to attend your school for “Parents day meeting”
Answer:

5th Nov 2019

Akanksha
Govt, high School
Jala
Mr. Bargava Prasad
Police sub inspector
Nandi hills police stations
Chikkaballapura
Dear Appa
I hope you are hale and heartly over there. I am happy to inform you I have been studying hard for final exam. I hope to score better marks so that I can join a good college for further studies. Appa, our school has organised ‘Parents Teacher’s meeting’ this Saturday, 9th Nov 2019. Attendance of one of the parents is compulsory. I hope you will be free on that day, so that you can attend the meeting and get first hand information of my progress in studies. Please I plead you to attend the meeting.

Your loving daughter
Akanksha

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

OR

Write a letter to the headmaster of your school requesting him to grant leave as you are suffering from chickengunya.
Answer:
Ajay
Govt, high School
Kengeri
The Head master
Govt, high School
Kengeri
Respected Sir,
Sub : Application for sick -leave
As I am suffering from Chickengunya, I have been advised by our family doctor to take complete bed rest for at least a week to recuparate. He has asked me to be careful not to attend school as the disease is contagious. Hence I request you to grant me a wedks leave from 5th Nov 2019 to 10th Nov 2019.1 will attend classes from 11th Nov 20.19, Monday. Please consider my absence from school as leave.
Thanking You

Your obedient student
Ajay.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

shares