Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Time: 3 Hours
Max Marks: 100

I. Four alternatives are given for the following questions. Choose the correct answer and write it along with its alphabet ( 6 × 1 = 6 )

Questions 1.
‘For every scoundrel there is a hero’. The figure of speech is
The figure of speech in the line is
A) Antithesis
B) Oxymoron
C) Personification
D) Metaphor
Answer:
A) Antithesis

Questions 2.
It’s a beautiful view, _____
The appropriate question tag to be added is
A) is it?
B) isn’t it
C) aren’t it?
D) does it?
Answer:
B) isn’t it

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 3.
I shall remain where I am
The underlined group of word is
A) a noun clause
B) an adverb clause
C) an adjective clause
D) a main clause
Answer:
B) an adverb clause

Question 4.
I am angry with him ____ his carelessness.
The appropriate preposition to be filled in the blank is
A) on
B) to
C) for
D) at
Answer:
C) for

Question 5.
I think he will not be able to ____ this difficult schedule.
The correct phrasal veb to be filled in the blank is
A) look forward to
B) keep up with
C) keep on
D) break through
Answer:
B) keep up with

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 6.
He ______ the bell for five minutes.
But on one opened the door. The appropriate verb form to be filled in the blank is
A) has been ringing
B) will have been ringing
C) will ring
D) had been ringing
Answer:
A) has been ringing

II. Observe the relationship in the first pair of words and complete the second pair accordingly in the following : ( 4 × 1 = 4 )

Question 7.
Some : sum : Hair :
Answer:
Hare

Question 8.
Success : successfully :: courage :
Answer:
courageously

Question 9.
Argue : Argument : laugh :
Answer:
Laughter

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 10.
Symbol: symbolize:: Appeal:
Answer:
Appealing

III. Rewrite as directed: ( 3 × 1 = 3 )

Question 11.
Change the voice of sentence :
Nagaraj painted the entire house
Answer:
The entire house was painted by Nagaraj.

Question 12.
Frame a question to get the underlined words as answer :
My mother will help me with my lessons.
Answer:
Who will help you?

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 13.
Change to reported speech :
He said, “Do you know how to report what somebody else said?”
Answer:
He said me if I knew how to report what somebody else had told me.

IV. Answer the following questions in a sentence each : ( 4 × 1 = 4 )

Question 14.
What was the ‘cheering sight’ mentioned by Sir. C.V. Raman?
Answer:
The rain fed tanks are a cheering sight when they are full. Rainfed tanks are a common sight in South – India.

Question 15.
What was the only one fault that Pierre finds with the eel pie?
Answer:
Pierre thinks that the pie had but one fault, its singularity, there was one one pie, there should have been at least two to satisfy their hunger.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 16.
The writer says that the platinum chain like Jim. How?
Answer:
The platinum chain was like Jim, quiteness and value the description applied to both.

Question 17.
Would it be possible for the poet to met his mother in the poem ‘C.L.M’. Why?
Answer:
No, because the poet’s, mother is dead.

V. Answer the following questions in two – three sentences each : ( 7 × 2 = 14 )

Question 18.
What was Gaultier’s excuse for not carrying the eel pie to the Mayor’s house himself ?
Answer:
Gaultier was a pompous, conceited and proud man. He tells his wife that he can’t be seen carrying an eel pie through the streets of Paris.

Question 19.
What does Anne’s diary reveal about her father and her mother?
Answer:
Ann Frank’s dairy reveals that her father was a businessman. Mr. Otto Frank had a warm personality. His staff admired his courage and the evident care he took to give his daughters a good education. Anne trusted her father.

The diary also reveals that Anne lacked the daughterly love for her mother with whom she felt she had nothing in common and that her mother does not understand her.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 20.
All good actions need not be moral acts. When does a good action become a moral act? Give an example.
Answer:
It is not enough that an act done by us is in itself good; it should have been done with the intention to do good. That is to say, whether an act is moral or otherwise depends upon the intention of the doer. Two men may have done exactly the same thing; but the act of one may be moral, and that of the other the contrary.

Take, for instance, a man who out of great pity feeds the poor and another who does the same, but with the motive of winning prestige or with some such selfish end. Though the action is the same, the act of the one is moral and that of the other non-moral.

Question 21.
Why were the three batsmen running for a run?
Answer:
Blacksmith had a sprained ankle and on behalf of him, baker was the runner and on the other end was Joe. After the blacksmith had struck the ball hard. He got exited and forgot about his injured ankle and that he had a runner. He set off to run to the other end. His runner two started off ofter him. The Postman at the other end also started running. So there were three batsmen running for a run.

Question 22.
What does Shakespeare refer to as “Death’s second – self’.
Answer:
Shakespeare refers ‘black night’ or ‘sleep’ to ‘Deaths second – self’. It also refers to sleep as ‘The death of each day’s life’.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 23.
What was John Silver’s treacherous plan?
Answer:
Long John silver and teacherously planned to kill the skipper, the squire and the doctor once the treasure was found. He would be helped by the ship’s coxswain to carry out the plan.

Question 24.
How strong was the Greek wine?
Answer:
The Greek wine which was stored in twelve great vessels, so strong that no one ever drank it without an infusion of twenty part of water to one wine yet the fragrance of it even then so delicious, that it would have vexed a man who smelled it to abstain from tasting it; but whoever tasted it, it was able to raise his courage to the height of heroic deeds.

VI. Rewrite as directed. ( 3 × 2 = 6 )

Question 25.
Change the following sentence to a compound and complex sentence:
The teacher praised the boy for his intelligence.
Answer:
Compound : The boy was intelligent, so the teacher praised him.
Complex : The boy was intelligent and the teacher praised him.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 26.
Change the following sentence to the other two degrees of comparison :
Greenland is the largest island.
Answer:
Positive : No other island is as large as Greenland.
Comparitive : Greenland is larger than any other island.

Question 27.
Combine the following sentences using either / or
You can go by bus. You can go by auto
Answer:
You can either go by bus or auto.

VII. Answer the following questions in 5-6 sentences each : ( 6 × 3 = 18 )

Question 28.
Why had the doctor given the pirates the stockade and the treasure map?
Answer:
The doctor had realized that the treasure map was useless because he found out that Ben Gunn had already found the treasure and the ship had vanished. Since it was impossible for both their team to escape from the island he gave up the treasure map to the pirates. He was sure all of them would die of malaria.

Question 29.
Why are the gifts of Della and Jim compared to those of the Magi?
Answer:
In his story “The Gift of the Magi.” the magi can be compared to Jim and Della because they all sacrifice so much in obtaining and giving their chosen gifts.-The Magi gave very expensive ore, metals, and oils to.the baby Jesus while also traveling for years to find him. Jim and Della are like the magi by this same token because they both sacrifice something very dear to them in order to obtain and give their gifts.

To Jim, his family watch was priceless; and to Della, her hair symbolized the time and care it takes to maintain such long locks, but also represented her femininity and role as a young bride. Authors use allusions, or parallels, such as these to drive home a connection between the characters and universal human truth. Part of the conclusion that can be drawn between the title and the story is that no matter how wealthy or poor a person is, giving a gift with love is the most precious of sentiments; and, you don’t have to be magi to give a gift that matters.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 30.
What is the ‘deep irony’ about the tragic comedy of development ? Substantiate your answer with two examples.
Answer:

  • Irony : While pockets of private prosperity are growing, there is an inexorable impoverishment of the resources that belong to the public realm.
  • Ex 1: There is an amazing variety of sleek new car models to choose from but the roads are in bad shape.
  • Ex 2 : Fashionable luxury resorts for the affluent are coming up everywhere whereas lung spaces for public use parks and playgrounds are shrinking.

Question 31.
Why does the poet identify with the images of ‘autumn’ and ‘evening’ in the poem ‘That Time of Year’?
Answer:
The poet identity’s himself with ‘autumn’ and evening because he is no longer young a season when leaves on trees turn yellow (old) and fall down to earth. Thus the poet implies that he is getting weak with age and someday in the near future fall down i.e., he would die, similar to the yellow leaf that falls down to the earth. He compares himself to ‘evening’ since he is ‘aged’, i.e, he is in the evening of his life and would pass into ‘night’ ‘death’s second self’. He would die.

Question 32.
There are two worlds – the world of the idler artist and the world of the inhabitants of the Workers’ Paradise. Which world is better? Why do you feel so?
Answer:
I feel that when the two worlds come together, they can make it better place for men to live, because one world is of Artistic Pleasures and the other is of work and no relaxation. Workers do not have to time to appreciate art. The artists world is full of whims and fancies, colourful, creative and full of recreation, but it cacks utility. When these two worlds come together they can make it a better place to live when beauty goes along with utility.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 33.
Give any two examples of Jim’s act of bravery.
Answer:
When the ship anchored at the Treasure Island, Long John Silver took his crew asshore. Six of the pirates were left on the ship to keep an eye on it. Jim instinctively hid himself aboard the boat that rowed ashore, and as soon as the coast was clear, made a run for the shelter of the near by undergrowth.

In his next act of bravery Jim armed himself with a pistol and made his way to the seashore. He found the small, home made boat that Ben Gunn had told him about. He padded out to the Hispaniola. He heard the drunken shouting voices of the pirates. He fearlessly cut through the ship’s mooring ropes and set it adrift. The rising tide swept his small boat away from the ship.

Jim was helpless and decided to spend the night sleeping in the small boat. Next morning, as he was drifting, near by, re found that the Hispaniola was deserted. He hurriedly paddled over to it and board the ship. He took the wheel of the ship and streered it to a creek in the north of Treasure island. When a lone pirate aboard the ship tried to attack him with a knife he shot him dead with his pistol.

OR

‘Love swells like the solway, but ebbs like its tide’. Does this truly reflect Loclunvar’s love for Ellen.
Answer:
These very hurtful lines are said in front of Ellen. She kisses the goblet of wine that he requested and he drinks from it but then throws it to the floor. She is obviously upset by this, as “She looked down to blush, and she looked up to sigh, with a smile on her lips and a tear in her eye”.

She is flustered and doesn’t know where to look, but she offers a smile as she looks for redemption while trying not to cry. In this scene it is almost as if Lochinvar is trying to punish Ellen or let her know that he is upset. He is trying to give her a taste of the medicine that he has swallowed.

VIII. Explain with reference to the context: ( 5 × 3 = 15 )

Question 34.
“Which by and by black night doth take away.”
Answer:
These lines are extracted from Shakespeare’s sonnet 73 – “That time of the year”. The poet says the above lines to his beloved / readers while referring to his old age. The poet is aware of his advancing age. He compares his life to the Autumn season, the evening of the day and a dying fire. His life is like ti;e twilight. Soon sunset will approach; then there will be darkness. The darkness of the night; which is personified, will take away his sleep or Death’s- second self.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 35.
“It’ll grow out again – you won’t mind, will you?”
Answer:
These Lines are extracted from the story “The Gift of the Magi” by O’Henry.
Della had sold her beautiful golden hair to buy Jim a chain for his priced heirloom pocket watch, as Christmas present.

When Jim came back home that evening, he stared at her, trying to figure out what’s different about her. Della admits to Jim that she sold her hair to buy him the Christmas present and consoles him that before long her hair would grow back again.

Question 36.
If the grave’s gates could be undone, She would not know her little son.
Poem – C.L.M.
Poet — John Masefield.
Answer:

  • Said by the poet regarding his mother who is dead.
  • The poet says that his mother’s life made him a man by the nourishment that he got in her womb. He also says that in the darkness of the grave she could not see him or know whether he has used his life ill or well and even if she came out of the grave, she would not recognise him – he was so grown.

Question 37.
“Good fences make good neighbours”.
Answer:
This line is taken from the poem “Mending Wall” written by Robert Frost. This line is uttered by the speaker’s neighbour. While repairing the wall that separates the properties of the speaker and his neighbour, the speaker says that there is no need of a wall. The neighbour replies thus. What he means is that only if a certain distance is maintained, one can have good neighbourly relationships. Familiarity breeds only contempt.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 38.
“The elders gasped in surprise”
Lesson : A Wrong Man in Workers’ Paradise
Author : Rabindranath Tagore
Answer:
An artist was by mistake sent to the workers’ paradise. He ideed about here and there in the paradise. One day he met a girl at a torrent. He took her pitcher and painted designs on it. The girl was impressed. A new sense seemed to have awakened in her. The artist also coloured the girls ribbons. The busy girl now spent a lot of time tying the coloured ribbon around her hair. Much work was left unfinished.

The people who were busy with work now how spent precious time on useless things like art. The elders became anxious. They decided to to banish the painter from workers’ Paradise. As the wrong man was leaving the girl asked him to stop so that she could accompany him. The elders gasped in surprise because never before had a thing like that had happened in Workers’ Paradise.

IX. Quote from memory: ( 1 × 4 = 4 )

Question 39.
And into my garden stole
When the night had veil’d the pole:
In the morning glad I see
My foe outstrech’d beneath the tree.

OR

Then spoke the bride’s father, his hand on his sword
(For the poor craven bridegroom, said never a word).
“O come ye in peace here, or come ye in war,
Or to dance at our bridal, young Lord Lochinvar?”

X. Answer the following questions in seven to eight sentences each : ( 3 × 4 = 12 )

Question 40.
The poet, Sir Water Scott, brings out the fact that love and courage go together. Explain this with reference to the poem “Lochinvar”.
Answer:
Lochinvar was a brave knight who dearly loved, Ellen. Ellen’s father had refused his proposal to marry Ellen and had planned to marry her off to another nobleman who proved himself to be a coward. Lochinvar had come unarmed to Netherby Hall where Ellen’s wedding had been arranged. He convinced Ellen’s father that he did not love Ellen anymore and he had only come to drink a cup of wine at the marriage feast and dance with the bride.

Lochinvar took Ellen’s hand and started dancing and while they were dancing he whispered in Ellen’s ear what he planned to do. As soon as they reached the doorway, Lochinvar picked up Ellen and put her on his already waiting horse and galloped away before the bride’s family could react. Thus Lochinvar proved that love and courage go together.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

Question 41.
Gandhiji says, “For an act to be moral it has to be free fear and compulsion.” Give three instances to illustrate his point of view.
Answer:
Mahatma Gandhiji argues that it is not enough if one does a moral act with a good intention alone. He adds that a good act must also be done without compulsion. Gandhiji gives examples from our personal life. One should not acquire the habit of rising early out of the fear of being late to office and losing one’s job. Similarly, one should not choose to live a simple life because one does not have the means to live a life of luxury and comfort.

On the contrary, if a person, despite being wealthy, chooses to live a plain and simple life believing that he ought not to live a life of ease and luxury looking at the want and misery of the world around him, then it is a moral act. Likewise, it is not a moral act if an employer pays higher wages so as to prevent his employees from leaving him. On the other hand, if he pays higher wages so as to wish his employees well and out of the realization that he owes his prosperity to them, then that becomes a moral act.

OR

What are the causes of soil erosion and what are the methods of prevention as suggested by Sir G.V. Raman?
Answer:
Soil erosion refers to the phenomenon of the washing away of the top layer of the soil in both agricultural and non- agricultural land by rapidly – moving water caused by sudden bursts of excessively heavy rains. The other factors which contribute to soil erosion are the slope of the land, removal of the natural protective coat of vegetation, the existence of ruts along which the water can flow rapidly gathering momentum and the absence of any checks to such flow.

Soil erosion can be prevented by the terracing of the land, the construction of bunds to check the flow’ of water, the practice of contour cultivation and the planting of trees leading to creation of civilized forests.

Question 42.
What did Drona seek from Butoo as recompense? What justification did Drona give for his unfair demand?
Answer:
Bound by his promise to make Arjuna the greatest archer ever, he asks Ekalavya his right thumb, the quintessential instrument to an archer’s might, as his tuition fee, the Guru Dakhshina. Ekalavya politely submits to his teacher’s request without resentment.

Dronacharya’s demand as cruel and unjust, driven by his personal fondness to his disciple Arjuna. But there has never been much discussion of the act chosen by Ekalavya to show his might. It is the nature of a dog to bark, an instinctive reaction. Subjugating a naive creature for a trouble which is totally unintentional shows lack of empathy, and to a certain extent the inability to act wisely.

OR

Why did Wordsworth say that his moving the boat is an act of stealth? Why was he guilty of his act?
Answer:
Wordsworth was a young boy when he did this act. One summer evening, he came across a boat tied in a sheltered cave. He untied it stealthily and took it out for a rowing. There was nobody present there and so he did not take any permission. But the absence of the owner did not mean that he could just like that take the boat. He was also very young to row the boat alone in the lake.

He untied the boat very quickly, slipped into the boat and rowed away very quietly which is an act of stealth. Therefore he was guilty’ of his act. As he was fully aware of the nature of his act, he felt guilty. The guilt inside him made the nature look menacing which made him quickly return the boat to its original place.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

XI. 43. Read the following passage carefully and answer the questions given below: 1 × 4 = 4 ( 2 × 2 )

According to Greek mythology, Atlas was a titan of enormous strength. After being defeated by the God Zeus. Atlas was forced to carry the earth for an eternity. In depictions of Atlas, he is shown as a stooped figure carrying the globe on his shoulders. Because of his association with the globe maps began to be decorated with the image of Atlas. Accordingly the word “Atlas” became a nickname for a collection of maps.

Today an atlas refers to any book that consists of a bound collection of maps. For example an atlas can be made of maps of the world or of the states. Sometimes an atlas will also contain graphs and charts with other statistical information about the culture, religion, climate or government of the population of a given area.

Questions:
A. Who was Atlas according to Greek mythology?
Answer:
Atlas was a titan of enormous strength.

B. Who defeated him?
Answer:
God Zeus

XII. 44. Write an essay of about 18-20 sentences on any one of the following topics: ( 1 × 5 = 5 )

(a) Right to education act 2009:
Answer:
RTE, the Right to Education Act, is a welcome sign from the government. It provides even the children of poor families to pursue their studies in good, private schools. The fee of the child will be borne by the government and education is absolutely free .But even now, some schools have shut their doors to the poor and hope with proper measures, the governments will make this a reality in all the schools.

So far, children from low income background were not able to pursue their hopes due to the fee structure of certain schools. RTE has come as a saviour for those who cannot afford a good education. Every child is contributing to the future and anything that helps them will be beneficial to the society in return.

(b) Midday meal:
Answer:
Midday meal scheme is in place in Govt and aided schools with the aim to provide proper food for the children who belong to a cast out section just because they were poor. It is a good, unparalleled gesture as it not only takes care of the hunger but motivate more and more poor parents to provide education to their children.

The midday meal takes care of the nutritional demand of the children. ISKON and some other agencies also supply free food to the children. This good will gesture is nurturing the needs of a section of the society and the help they do to these poor children is something very noble for if the stomach is empty, no one can benefit from a good teaching.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 with Answers (1st Language)

XIII. 45. Imagine you are Sukrutha/Samrudh studying in Government High School, Sandur.
Write a letter to your mother about your preparation for external examination. ( 1 × 5 = 5 )
Answer:

Govt. High School,
Satidur
Date :…………..

My dear mother,
I am very happy to write a letter to you. I am fine here and expecting the same from you. Next week onwards we are getting Dasara holidays but I and my friends are deciding to get special coaching for external examination. So I am not able to come there. I missed you all. Everyday morning and evening group studies are arranged. Regular coaching classes also there. So I will be busy to fulfill that schedule.
Convey my regards to papa and my sister. Loving you all.

Yours affectionately
Samrudh/Sukurutha.

OR

Write a letter to the General Manager of Jindal power limited, Madakaripura, . Chitradurga, requesting him to visit the Wind power generation plant.
Answer:

Hariharpura,
Date :…………

From
Akanksha
Govt. High School,
Udaipur Badavane,
Hariharpura

To
The General Manager,
Jindal power limited,
Madakaripura,
Chitradurga.

Respected Sir,
Sub : Visit to Wind Power Generation plant.
I, Akanksha studying in Govt. High School hereby requesting you that we, the students with the supervision of our science teacher make a wind power generation plant. Please you will come and see our project. If you visit us it will give us more inspiration to do these types of activities. Consider our humble request and I hope you will do the needful.
Thanking you,

Yours faithfully,
Akanksha
Govt. High School

shares