Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 2 with Answers

  • by

Students can Download Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 2 with Answers, Karnataka SSLC Social Science Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus SSLC Social Science Model Question Paper 2 with Answers

Time: 3 Hours
Max Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions / incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative anil write the complete answer along with its letter of alphabet in your answer booklet. (8 × 1 = 8)

Question 1.
In 1749, the combined forces of French, Chandasaheb and Mujaffar Jung defeated Anwaurddin and killed him the battle of
A. Thiruchanapalli
B. Ambur
C. Hyderabad
D. Arcot
Answer:
B. Ambur

Question 2.
The First Round table Conference remained incomplete because as
A. No representation given to untouchable community
B. INC did not participate
C. It was held in London
D. No religious representation
Answer:
B. INC did not participate

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 2 with Answers

Question 3.
Which international statesman said “The World which has arms not only waste the money, it also wastes the sweat of labourers, intelligence of scientists and waste the dreams of the children’.
A. Edgar Hoover, President of USA
B. Jawaharlal Nehru ‘
C. APJ Abdul Kalam
D. Gorbachev
Answer:
A. Edgar Hoover, President of USA

Question 4.
A condition that affects the physical and psychological growth of children negatively is
A. Child trafficking
B. Hunger
C. Child labour
D. Child sexual violence
Answer:
C. Child labour

Question 5.
The scientific movement to preserve biological system is
A. Social movement
B. Labour movement
C. Women’s movement,
D. Environment movement
Answer:
D. Environment movement

Question 6.
The most important agro-industry in India is
A. Sugar
B. Paper
C. Cotton
D. Jute
Answer:
C. Cotton

Question 7.
The 73rd Constitutional Amendment act is very important milestone in Indian Administrative system because
A. Civil Service system was introduced
B. Uniform system of Panchavat Rai institution was established
C. Political reservation system was introduced
D. Reformation was brought in parliamentary system
Answer:
B. Uniform system of Panchavat Rai institution was established

Question 8.
The growing economic interdependence of countries world wide is a result of
a) Industralization
b) Computerization
c) Globalization
d) Communication
Answer:
c) Globalization

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 2 with Answers

II. Answer the following questions in a sentence each: (8 × 1 = 8)

Question 9.
Why did Indian soldiers oppose the use of Royal Enfield rifles/guns?
Answer:
The bullets used in the guns were smeared with fat of pig and cow.

Question 10.
What were the methods employed by the British to achieve complete domination of India?
Answer:
The British employed the clever methods such as ‘war’ and ‘negotiation’ to achieve complete domination in India.

Question 11.
Which organ of the UNO does a country need to approach if it threatened by external aggression’.
Answer:
International Court of Justice.

Question 12.
The status of a person based on his education and income is known as?
Answer:
Social stratification.

Question 13.
Why do construction companies provide more demand for aluminum?
Answer:
Used as a substitute for steel and copper in constructions.

Question 14.
What is density of population.
Answer:
The number of people per sq.km is called density of population.

Question 15.
When was RBI established?
Answer:
1935

Question 16.
Give any one negative impact of globalization.
Answer:
Environment degradation.

III. Answer the following questions in three to four sentences each : (8 × 2 = 16)

Question 17.
The Battle of Buxar had helped the British to get many benefits. Substantiate.
Answer:

  • Secured ‘Diwani rights’
  • Got all the rights over Bengal
  • Got 50 Lakh from Nawab as war expenditure
  • Took over the entire administration of Bengal
  • secured right of revenue collection through Dual Governance.

Question 18.
What are the achievements of Lenin as the President of Russia ?
Answer:

  • Declared the land belonged to the farmers
  • Free education, health and sports facilities.
  • Implemented new political and economical policies
  • Scientific communism was implemented.

Question 19.
It is inevitable to India to have good relationship with other countries. Why?
Answer:

  • India is one of the major countries of the world.
  • It has a huge population, natural resources, military, intellectual and industrial capacities.
  • It is vital for India to have good relationship with other countries for peaceful and cordial existence.

OR

What are the measures taken up by India to eradicate economic Inequality?
Answer:

  • Land reforms .
  • Monopolies and restrictive Trade practices Act.
  • Expansion of public sector
  • Encouraging small scale industries.
  • Pricing policies.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 2 with Answers

Question 20.
Why was protection of children from sexual offences act – 2012 implemented?
Answer:
To address increasing sexual offences against the children in families and public spaces.

OR

What are the ill – effects of hunger?
Answer:

  • Results in health complication.
  • May result in physcial handicaps, premature death.
  • Increases infant mortality rate
  • Decrease in fertility rate
  • Decrease in physical and mental development.

Question 21.
Why are northern plains important physcial feautre to India?
Answer:

  • Perennial rivers and vast fertile alluvial soil.
  • Northern plains are suitable for irrigation and agriculture.
  • Level land supports network of roads, railways and communication.
  • Useful for industrialization, urbanization and trade.
  • Location for many pilgrim centers.

Question 22.
Minerals are a gift of nature. Why?
Answer:

  • They contribute to the prosperity of nation.
  • Useful for industrial development, constructions, transport, communication.
  • Have great economic value.
    Eg: Gold, Silver, Diamond.

Question 23.
The discrimination has not come down even though India constituion has assured equality of freedom, opportunities for both men and women. Why?
Answer:

  • Gender discrimination continues in India due to Patriarchal society.
  • Preference is given to male child over – female child.
  • Low female literacy rate (65 – 46% in 2011)
  • Lower wages for woman than men
  • Low economic independence among women.

Question 24.
If a consumer wants to get reimbursement when denied in spite of guarantee period. What does he do?
Answer:
He files a case in a consumer court, according to the value of the disputed goods, either at district level, state level or national level.

IV. Answer the following questions in six sentences each ; (9 × 3 = 27)

Question 25.
Explain the role of farmers revolts in the freedom movement of India.
Answer:

  • Farmers revolted against British planters and zamindars.
  • Opposed Indigo cropping in Champaranya district.
  • Protested against oppressive land tax.
  • Farmers joined non – co – operation movements such as Quit India Movement.
  • They refused to pay taxes.
  • They organised themselves in ‘Kisan Sabha’ and joined freedom movement.
  • Telangana farmers protested against Zamindars and Nizam’s Razacks.
  • Maharashtra farmers protested against low wages.

OR

Explain the impact of British education system in the Indians.
Answer:

  • Nationalistic ideals were developed.
  • Local literature and languages were developed
  • Periodicals started emerging
  • New social and religious reformation movements emerged
  • Fresh thinking in the minds of educated Indians
  • Influenced the freedom struggle
  • Helped to understand rich tradition.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 2 with Answers

Question 26.
Jyothiba Pule was a great social reformer. Justify.
Answer:

  • Jyothiba Pule established Sathya Shodak Samajinl873.
  • He aimed to provide equal rights to non brahmin class and women.
  • He opened schools for shudras and girls
  • He allowed people from all castes to draw water from his well.
  • He along with his wife Savitribai Pule established girls hostels.

Question 27.
The first war of Indian Independence brought revolutionary changes in the British administration and Indian freedom struggle. Substantiate.
Answer:

  • Governance of East India Company ended.
  • Governance was handed over to Queen Victoria of England.
  • The agreements entered by the company with the local kings were accepted.
  • Non-pursuance of regional expansion by the British.
  • Providing stable government for Indians.
  • Equality before law.
  • Non – interference in religious issnes and religious tolerance.
  • Involvement of Indians in legislation.
  • Inplementation of ‘Policy of Association’
  • Educated youth shared the idea of Nationalism with ordinary people.
  • Rise of Nationalism.

Question 28.
What are the precautionary measures to check communalism?
Answer:

  • Adopting uniform civil code.
  • Equality among all Indian citizens.
  • Supporting secular values in society.
  • Economic and social equality.
  • Respecting each others culture and customs.
  • Developing healthy nationalistic thoughts.

Question 29.
What were the problems of untouchability? What are the legal measures to eradicate untouchability taken by the Government.
Answer:
The problems of untouchability are:
a. Untouchables occupy the lowest social strata.
b. Untouchables were denied education
c. Untouchables were denied property rights.
d. Untouchables were denied political participation rights.

The Legal Measures to eradicate untouchability are:
a. Articles 17 of Indian Constitution prohibits untouchability.
b. ‘Untouchability Crime Act’ of 1955 makes untouchability a criminal act.
c. The Act of 1969 has made governments responsible in the eradication of untouchability.

Question 30.
Why is Mumbai the most important cotton textile industrial center even today?
Answer:
Mumbai is the most important cotton textile industrial center even today because of its location. As it is, the location of cotton textile industry is governed by the supply of raw cotton, power, vast market, capital, skilled labour and humid climite. Mumbai is fortunately blessed by all these factors which are important for cotton textile industries. Hence Mumbai is the most popular centre for cotton textile industry. It is known as ‘Cottonopolis of India’ and ‘Manchester of India’.

OR

Human forces are the causes for land slides, How?
Answer:
Human forces such as deforestation, construction of roads, railway lines; dams and reservoirs, hydel power projects, mining; quarring etc, cause destructive landslides, due the changes in the physiography of the areas, which upset to natural balance of the elements of nature.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 2 with Answers

Question 31.
India is facing the problem of energy crisis. How?
Answer:

  • Demand for energy has greatly increased.
  • No sufficient production of energy.
  • Meagre deposits of petroleum
  • High cost of power production.

Question 32.
What is e-money? What are the advantages of using plastic money.
Answer:
Money transactions done through electoronic means is called e-money.
Advantages of using plastic money :
Credit cards and debit cards issued by various banks are referred to as plastic money. The use of these cards has made transactions and transfer of money easier.’ The need for carrying large amount of cash does not arise at all. Moreover we can withdraw our money from the nearest ATM, whenever we require money.
OR
Explain Deficit Financing. Give the Formula to calculate Fiscal Deficit. Deficit Financing:
Answer:
The government first estimates its expenditure and then plans the revenue mobilization. When doing so, it usually plans for more expenditure than revenue. In developing countries, public expenditure is usually higher than the public revenue. This is good for the development of the country.

In order to fill any gaps between its income and expenditure, the government raises loans from internal and external sources etc. Governments resort to various measures to cover up this deficit in expenditure over revenue, usually borrowing from the Central bank (RBI) of the country or by printing additional currency. Thus, deficit financing is defined as financing the budgetary deficit through loans from RBI and creation of new money.

Four concepts of deficit are used and are calculated as shown below:

Fiscal Deficit: The excess of government’s expenditure over its revenue receipts and non-debt capital receipts is the fiscal deficit. It is calculated as:
Fiscal deficit = (Revenue receipts + Non-debt Capital Receipts) – Total Expenditure

Question 33.
“The number of saving bank account holders is increasing Give reasons.
Answer:

  1. Saving accounts encourages the habit of saving among the people who have an income
  2. Banks provide many facilities and services for saving account holders such as Electronic fund transfer, Gold Loans, etc.
  3. The money is safe in a bank account and prevents unnecessary expenses.
  4. If money is needed urgently, it can be withdrawn at a convenient ATM at their own convenient time.

OR

How do promotional organisation support entrepreneurs. Name any five promotional organisations established by the government.
Answer:
Government at State and Central level has introduced many measures to support the growth and development of entrepreneurs. A number of promoting agencies and institutions have been setup to help emerging entrepreneurs to start, especially, small & medium scale enterprises. These institutions support the entrepreneurs in respect of training, financing and marketing.
Five promotional organisations established by the government :

  1. District Industrial Centres (DIC’s)
  2. Small Industries Development Corporation Ltd. (SIDC)
  3. National Small Industries Corporation (NSIC)
  4. Small Scale Industries Board (SSIB)
  5. Small Industries Service Institutions (SISI)
  6. Industrial Estates (KIADB)
  7. Khadi & Village Industries Corporation (KVIC)
  8. Technical Consultancy Organisations (TCO)

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 2 with Answers

V. Answer the following questions in six sentences each : (4 × 4 = 16)

Question 34.
Tribal revolts also had a significant role in the Indian Freedom Struggle. Explain
Answer:
The Tribal Revolts :
The tax and forest policies implemented during the British administration were the reasons for tribal revolts. Among them, revolts of Santala, Kola and Munda are important. Halagali Beda’s revolts of Karnataka is another notable revolt.

The revolt of Santala tribe is considered as an important revolt in India. The people of this tribe are present in the hilly areas of Bengal and Odisha states. With implementation of permanent Zamindari system, these people became landless. The land developed by them was taken over by the Zamindars.

The Zamindars, Money lenders and the Company government became the exploiters of the Santhala tribe. Their peace loving nature and civilized manners were exploited by the government. The upset Santhalas met secretly and decided to loot the Zamindars and the money lenders. The revolt was servere in Bhathpur, Barahath and Rajamahal areas. As a result, the tribal people killed their enemies. Frightened money lenders and Zamindars fled from these areas.

Though, the revolt of Santhalas came to an end, it became an inspiration for many revolts in future. Similarly, Kola and Munda revolted against the Zamindars.

Question 35.
Division of Bengal by the British was an ulterior motive to break the unity of Hindus and Muslims. Justify.
Answer:

  • Anti – British sentiment was sominant in Bengal.
  • It was the centre of anti – British protests.
  • It had more concentration of Hindus and Muslims.
  • The Hindus and Muslims lived in harmony and religious tolerance.
  • They celebrated both Hindu and Muslim festivals together as a mark of unity.
  • The british planned to break the solidarity between Hindus and Muslims.
  • They decided to divide Bengal on religious grounds because Hindus dominated Western Bengal and Muslim dominated eastern Bengal.

OR

The greediness of the European countries led to the First World War. Justify.
Answer:

  • European countries were at constant war to establish control over colonies.
  • Industrialization and new technologies created competition among them.
  • Every European country schemed to control every other market for trade and raw materials for industries.
  • They wanted to have uncontrolled access to resources of the colonies.
  • Complex treaties entered by these countries created complex geographical boundaries.
  • This upset the power balance in Europe.
  • Every country established strong military forces.
  • European countries divided themselves into two group. Triple entente of England and Triple Alliance of Germany.
  • This power struggle led to the I W.W.

Question 36.
Corruption is a social evil in the public life of India. Substatiate.
Answer:

  • Corruption has a negative influence on both personal and public sphere of life of India.
  • It has negative influence on the economic, social and political life of India.
  • Personal ethics and morality of a corrupted man is affected.
  • Bribery, nepotism, caste favoruitism will become rampant in public sphere.
  • It will lead to anarchy, crony capitalism, economic slow down, social unrest.
  • Democracy in India will be at stake due to corruption during elections.
  • Political corruption leads to crime, mal – administration.
  • Corruption leads to tax evasion, economic offences, cheating, trade malpratice in every sphere of economy.

Question 37.
The permanent Zamindari system of British – India government led to many tribal revolts. Explain.
Answer:

  • Santalas, Kolas, Munda of Assam and Orrisa and Halagli Beda’s of Karnataka revolted against the British.
  • Tax and forest polices of the British led to tribal revolts.
  • The Permanent Zamindari system made tribals landless
  • Their agricultural land was given to the Zamindars.
  • The enraged Santalas looted Zamindars and moneylenders.
  • Tirbals killed zamindars and moneylenders in Bhavathpur, Barhath and Rajmahal.
  • The other Zamindars and money lenders fled for their lives.
  • The tribal revolts ended but inspired others to revolt against the British.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 2 with Answers

VI. Draw out line map of India and mark the given by naming them (1 + 4 = 5)

Question 38.
A. Nothern plains
B. Digboi
C. Paradeep
D. Jhansi
Answer:
Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 2 with Answers - 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *