KSEEB Solutions for Class 6 Social Science Chapter 10 Africa – The Central Continent

Students can download Social Science Geography Chapter 10 Africa – The Central Continent Questions and Answers KSEEB Solutions for Class 6 Social Science helps you to revise the complete syllabus.

Karnataka State Syllabus Class 6 Social Science Geography Chapter 10 Africa – The Central Continent

Class 6 Social Science Africa – The Central Continent Textbook Questions and Answers

Question 1.
Why is Africa called the Dark Continent?
Answer:
Africa is called a ‘Dark continent’ because of the obstacles to explore its interior regions. The Sahara desert was a formidable obstacle to reach the interior of Africa.

KSEEB Solutions

Question 2.
Africa is known as the Central Continent. Why?
Answer:
Africa is almost at the centre of the earth and surrounded by other continents, so it is referred to as central continent. Moreover, the equator passes almost at the centre of Africa.

Question 3.
What is Isthmus?
Answer:
Isthmus is a narrow strip of land joining two large land masses.

Question 4.
Name the basins of Africa.
Answer:
Africa has five important basins. They are

  1. Sudan basin
  2. Chad Basin
  3. Djouf basin
  4. Congo (Zaire) Basin
  5. Kalahari Basin

Question 5.
Which is the highest peak of Africa?
Answer:
Mt. Kilimanjaro (5,895 m).

KSEEB Solutions

Question 6.
Mention the types of natural vegetation of Africa.
Answer:
Natural vegetation of Africa is, Equatorial rain forest, Monsoon forest, Savanna grassland, Veld grassland, Mediterranean vegetation, Mountain vegetation, Desert vegetation, Semi-desert vegetation.

Question 7.
Which is the longest river of Africa?
Answer:
The Nile.

Question 8.
Name the important food crops of Africa.
Answer:
Maize, Millets, Rice, Cassara, Sweet potato, Peanuts and Starch crops.

Question 9.
Which African countries are rich in diamond reserves?
Answer:
Botswana, Zaire, South Africa, Angola, Namibia and Ghana.

Class 6 Social Science Africa – The Central Continent Additional Questions and Answers

Question 1.
Which is the southern most point of Africa.
Answer:
Cape Agulhas (South Africa).

KSEEB Solutions

Question 2.
Which lake in Africa is the second deepest lake in the world?
Answer:
Lake Tanganyika (1,436 m deep).

Question 3.
Which is the largest lake in Africa?
Answer:
Lake Victoria (69,481 km2).

Question 4.
Mt. Kilimanjaro lies close to the equator but its peak is always covered with snow. Why?
Answer:
Although Mt. Kilimanjaro is close to the equator, its peak is covered with snow due it is the great height (5,895 m)

Question 5.
Which is the biggest man-made canal?
Answer:
The Suez canal.

KSEEB Solutions

Question 6.
Name the important rivers of Africa.
Answer:
Africa has four mighty rivers: The Nile, the Congo, the Niger, and the Zambezi Senegal, the Orange and the Limpopo are the other important rivers of Africa.

Question 7.
Which is the longest dam in Africa?
Answer:
The Aswan dam was built across the River Nile in Egypt.

Question 8.
Which is the wettest dam in Africa?
Answer:
Cameroon receives 1016 cm of rainfall.

KSEEB Solutions

Question 9.
What are the temperate grasslands of Africa called?
Answer:
High Veldts.

Leave a Comment

shares