KSEEB Solutions for Class 6 Social Science Chapter 2 Important Dynasties of South India

Students can download Social Science History Chapter 2 Important Dynasties of South India Questions and Answers KSEEB Solutions for Class 6 Social Science helps you to revise the complete syllabus.

Karnataka State Syllabus Class 6 Social Science History Chapter 2 Important Dynasties of South India

Class 6 Social Science Important Dynasties of South India Textbook Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words:

  1. _______ were established for providing education during the period of Shatavahanas.
  2. The administrative language of Shathavahanas was _______.
  3. The societies formed by traders and skilled laborers were called _______.
  4. Gautamiputra Shathakami inscribed his name on the coins of _______.

Answers:

  1. Agraharas
  2. Prakrit language
  3. Shreni
  4. Shaka’s Nahapana

KSEEB Solutions

II. Answer the following in one sentence:

Question I.
Who was the greatest king of Shathavahanas?
Answer:
Gautamiputra Shathakami.

Question 2.
What was the title given to Gautamiputra Shathakarni?
Answer:
‘Thrisamudratoya Peethavahana’.

Question 3.
What is a ‘Chaitya’?
Answer:
‘Chaitya’ is a prayer hall of Buddhists.

Question 4.
Name the book written by Hala.
Answer:
‘Gatha Shaptasati’.

KSEEB Solutions

Question 5.
Name the important Nigamas/towns of Shathavahanas.
Answer:
Paithan, Karle, Kanheri, Junnar and Nasik of Maharashtra, Dhanyaketa of Andhrapradesha and Andhrapradesh and yjayanthi of Uttara Kannada district.

Question 6.
What is a ‘Shreni’?
Answer:
The professionals and traders in the towns had societies named ‘Shreni’ to protect their interests.

III. Discuss in a group and answer the following:

Question 1.
Discuss about the trade and towns of the Shatavahana period.
Answer:
The period of Shathavahans enjoyed economic prosperity. The mains reasons for this is the trade that took place within the country arid outside the country. Many towns of the Empire wre the centres of trade. The towns were called as “Nigamas’. Paithan, Karle, Kanheri, Junnar and Nasik of Maharastra.

KSEEB Solutions

Question 2.
The factors responsible for the economic progress of Shatavahanas.
Dhanyaketa of Andhrapradesh and yjayanthi of Uttara Kannada district were the main centres of trade.

The towns has societies named ‘Shreni’. They were the groups formed by professionals and traders to protect their interests. For example the ‘Dhaanik Shreni’ was society of grocery merchants. Similarly, smiths, potters and others had their own societies. Each Shreni had a senior who was called as ‘Shresti’. The Shrestis were usually rich. One such Shresti had built a Chaitnya at Karle. Bullock carts, horses and donkeys were used for inland cargo movement.

The foreign trade was through the ports on the West and East coasts of the Empire. There were trade links with Rome during Shathavahana period.

Kadambas

I. Fill in the blanks with suitable words:

  1. The first dynasty of Kannada is _______.
  2. Kakusthavarma had martial relationship with the _______ dynasty of North India.

Answers:

  1. Kadamba
  2. Guptas

II. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Who was the founder of Kadamaba dysasty?
Answer:
Mayuraverma.

KSEEB Solutions

Question 2.
Which was the capital of Kadamabas?
Answer:
Banavasi.

Question 3.
Which is the first Kannada inscription?
Answer:
Halmidi Inscription.

Question 4.
Name the educational centres of Kadamabas.
Answer:
Talagunda and Kanchi.

Gangas

I. Fill in the blanks with suitable words:

  1. Durvineeta’s mother Jeshtadevi belonged to _______ dynasty.
  2. Shreepurusha wrote ________.

Answers:

  1. Punnata
  2. ‘Gaiashastra’

II. Answer the following in a sentence each.

Question 1.
Name the capital of Gangas.
Answer:
Kolar (Kuvalalapura) and Talakadu (Talavana pura).

KSEEB Solutions

Question 2.
In which languages was Durvineeta considered a scholar?
Answer:
Sanskrit and Kannada languages.

Question 3.
Who built the lake at Kunigal?
Answer:
Durvineeta.

Question 4.
Where is the statue of Gommateshwara? Who built it?
Answer:
Chalukyas of Badami
The statue of Gommateshwara is in Shravanabelagola in Hassan district. It was built by Chavundaraya a minister in Rachamalla’s court.

Chalukyas of Badami

I. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Which was the capital of Chalukyas? In which district is it now?
Answer:
Badami (Vatapi) of Bagalkot district.

KSEEB Solutions

Question 2.
Name the king from North India who was defeated by Pulikeshi?
Answer:
Harshavardhana.

Question 3.
Which are the famous centres of Chalukyan architecture?
Answer:
Badami, Pattadakallu and Aihole.

Question 4.
Which place is called as ‘The cradle of Temple Architecture’?
Answer:
Aihole.

II. Discuss in group and answer the question:

Question 1.
Describe the military achievements of Immadi Pulikeshi.
Answer:
Immadi Pulikeshi is the bravest king among Chalukyas. Though he was the heir of his father’s kingdom, he had to fight with his uncle Mangalesh to get it. He started a conquest to expand his kingdom. Kadambas and Gangas surrendered to Pulikeshi. Rashtrakutas who were his feudals rebelled against him but he defeated them. Then he defeated Lata, Malwa and Guijas at the north and proceeded towards Gujarat. In East kings from Vengi, Kalinga and Kosala surrendered to him.

He defeated the Pallavas of Kanchi in the south. Crossing the Cauvery river, he made contracts with Cholas, Keralas and Pandyas. His famous war with the Harshavardhana, who was a prominent king in northern India has historical importance. This war took place on the banks of river Narmada. In this severe war, Pulikeshi defeated Harshavardhana.

Because of this he received the titles ‘Parameshwara’ and ‘Dakshinapatheshwara’. Like this he had conquered many kingdoms in all four directions and expanded his kingdom. His kingdom spread from the Arabean Sea to the Bay of Bengal His feme had spread beyond India. He had sent a commission to the Persian king Khusru. In response to this Khusru had sent an ambassador to the court of Pulikeshi. The painting at the first cave of Ajantha is said to be of Pulikeshi welcoming the ambassador of Khusru.

KSEEB Solutions

III. Match the words in column ‘A’ with the related words in column ‘B’:

A B
1. Aihole a. World Heritage Site
2. Pattadakallu b. Royal emblem of Chalukyas
3. Varaha c. Cradle of Temple Architecture

Answers:

  1. b
  2. c
  3. a

Pallavas

I. Answer the following in one sentence each:

Question 1.
Which was the capital of Pallavas?
Answer:
Kanchi in Tamilnadu.

KSEEB Solutions

Question 2.
Who was the famous king of Pallavas of Kanchi? What was the title that he gained?
Answer:
The famous king of Pallavas was Narshimaverma gamed the titles ‘Mahamalla’ and ‘Vatapikonda’.

Question 3.
Where are the stone chariots of Pallava period?
Answer:
Mahabalipuram.

Question 4.
Which are the famous temples of Pallava period?
Answer:
Mahabalipura Shiva temple, Kailasanatha temple and Vaikunta Perumal temple at Kanchi.

Cholas

I. Fill in the blanks with suitable words:

  1. The capital of Cholas was _______.
  2. _______ built Bruhadeshwara temple.

Answers:

  1. Tanjavore
  2. Raja Raiachola

II. Answer the following in one sentence each:

Question 1.
Which are the famous literary works of Cholas?
Answer:
The Devotional literature, ‘Periya Puranam’ and ‘Kamban Ramyana’ written by Kamban.

KSEEB Solutions

Question 2.
What was the speciality of the rural administration of Cholas?
Answer:
Rural administration of Cholas was ideal. Administration was done by the respective Gramasabhas. The members of Gramasabhas were elected. Committees of a few members were formed and definite functions were assigned to them. These committes had to give account of their expenditures. The ineligible members were kept out of Gramasabha. The rural administration of Cholas was similar to the present Panchayat system.

Question 3.
What are the contributions of Cholas to Indian sculpture?
Answer:
The statue of Nataraja and Kalinga Mardananruthya made in Bronze.

Question 4.
Why Bruhadeshwara temple is so famous?
Answer:
Bruhadeshwara temple of Tanjavore is a world famous Chola architectural display. It was built a thousand years ago. The tower of the sanctum santorum of this temple is 200 feet high. This is the biggest and highest temple in India. It has been accorded the status of World Heritage Site.

III. Discuss in a group and answer the questions:

Question 1.
What are the achievements of Rajaraja Chola?
Answer:
He was a brave and efficient administrator. His empire included all those areas towards the south of river Tungabhadra, Shrilanka and Maidive islands. He had a powerful land army and navy. Bruhadeshwara temple is the contribution of Rajaraja.

KSEEB Solutions

Question 2.
Write a short note on Rajendra Chola.
Answer:
He was the son of Rajaraja Chola. His conquest of north India was his prominent achievement. In memory of this conquest he assumed title ‘Gangaikonda’. He also built a new capital by name ‘Gangaikonda Cholapuram’ and built a very big temple of shiva. For the purpose of irrigation to the capital, he built a tank called ‘Cholagangam’. He also won the Shreevijaya kingdom of Sumatra (Asia) and this was another of his famous achievement.

Rashtrakutas

I. Fill in the blanks with suitable words:

  1. First available book in Kannada is _______.
  2. Aadhikavi of Kannada is _________.
  3. ________ temple of Ellora is built in single stone.

Answers:

  1. Kaviraja Marga
  2. Pampa
  3. Kailasa

II. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Name the famous poets of Rashtrakuita period.
Answer:
Srivijaya, Pampa, Ponna.

KSEEB Solutions

Question 2.
Which were the important centres of Rashtrakuta architecture?
Answer:
Ellora and Elephanta.

Question 3.
Name the works of Pampa.
Answer:
Adipurana and Vikramarjuna Vijaya.

Question 4.
Make a list of the famous kings of Rashtrakuta dynasty.
Answer:
Dhruva, Govinda III, Amogavarsha Nrupatunga, Krishna III.

Question 5.
What has Sulaiman written about Rashtrakutas?
Answer:
Sulaiman, the traveller from Arabia has described that Rashtrakuta Empire was one of the four large empires of the world (The other three are Roman, Chinese and Arab).

III. Discuss in group and answer:

Question 1.
Write a short note on Amogavarsha.
answer:
Nrupatunga is the son of Govinda -III. He was corronated when he was only 14 years old. He ruled for more than sixty years. He himself was a great scholar and he had Shrivijaya, another scholar in his court.

Nrupatunga was much interested in the welfare of his subjects. He built Manyaketa city [Present Malakheda of Kalaburagi district] and this became the capital of Rashtrakutas. A traveler from Arabia, Sulaiman has described that Rashtrakuta Empire was one of the four large empires of the world. (The remaining are Roman, Arab and Chinese empires).

KSEEB Solutions

Question 2.
Describe the military achievements of Krishna-III.
Answer:
During the reign of Krishna-Ill the Rashtrakuta empire attained a very important position in Indian politics. Krishna defeated the Cholas and stretched his empire till Rameshwara. There he built a pillar of success and a temple. He defeated Pandyas and Cheras. He collected ransom from the king of Simhala. He did his conquest even in north India. A famous poet called Ponna was given shelter by Krishna. After Krishna-Ill the Rashtrakuta empire started declining.

Chalukyas of Kalyana

I. Fill in the blanks with suitable word:

  1. The king who started Chalukya Vikramashake is _______.
  2. The king who had the title Kavi Chakravarthy is _______.
  3. The author of Mithakshara Samhite is _______.

Answers:

  1. Vikramadithya VI
  2. Ranna
  3. Vigneshwara

II. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Who was the famous king of Kalyana Chalukyas?
Answer:
Vikramaditya-VI and Someshwara-III.

KSEEB Solutions

Question 2.
Name the famous scholars who were in the court of Vikramadithya -VI.
Answer:
Panditha Bilhana and Vignaneshwara.

Question 3.
Name the famous work of Mummadi Someshwara. What is its speciality?
Answer:
The famous work of Mummadi Someshwara is Sanskrit encyclopedia called ‘Manasollasa’. It deals with the aspects of life.

Question 4.
Name the Ratnathrayas of Kannada literature.
Answer:
Pampa, Ponna and Ranna.

Question 5.
Which temple is called the Emperor of temples? Where is it?
Answer:
Mahadeva temple in Itagi of Koppala district.

Hoysalas

I. Answer the following questions:

Question 1.
Name the capitals of Hoysalas.
Answer:
Belur and Dwarasamudra (Halebeedu).

KSEEB Solutions

Question 2.
Name the famous kings of Hoysala dynasty.
Answer:
Vishnuvardhana and Ballala -III.

Question 3.
Who was the queen of Vishnuvardhana? What was the title given to her?
Answer:
Vishnuvardhana’s queen was Shanthala Devi. She was given the title ‘Natya Saraswathi’.

Question 4.
Which Hoysala king was ruling when Sultans of Delhi attacked?
Answer:
Balala-III.

Question 5.
Name the famous poets of Hoysala period.
Answer:
Janna, Harihara and Raghavanka are the famous poets of Hoysala period.

Question 6.
Which are the famous temples of Hoysalas?
Answer:
Hoysaleshwara temple at Halebeedu, Channakeshawa temple of Belur, Keshava temple of Somanathapura.

Question 7.
Name the sculptors who built Channakeshava temple of Belur.
Answer:
Dasoja of Balligaare and Nagoja of Gadag.

II. Discuss in group and answer the question:

Question 1.
Write a short note on Ballala-III.
Answer:
He was the last famous king of Hoysala dynasty. He ruled for fifty years. During his time, Sultans of Delhi attacked southern states.very often. They destroyed the temples and looted the wealth. Because of their attacks many famous dynasties of South India including Hoysalas disappeared. Ballala-III had to face this disaster alone. The sultan of Madurai who was the representative of Delhi Sultans increased his cruelty. Ballala was old but still continued to fight with Sultans. He was killed by Sultans After him his son Ballala-IV came to power but died very soon. Thus Hoysala dynasty ended 670 years ago.

KSEEB Solutions

Question 2.
What are the common features of Hoysala temples?
Answer:
The contribution of Hoysalas to architecture and sculpture is incomparable. Hoysala temples are famous for fine carvings. The common features of these temples are

  • They are built on a star shaped basement.
  • The Navrang pillars inside the temple are very smooth.
  • On the outside wall ofthe temple episodes of mythology are depicted.

The famous temples of Hoysala are Hoysaleshwara of Halebidu, Channakeshava of Belur, Keshava of Somanathapura are important.

III. Match the words in column ‘A’ with the related words in column ‘B’:

A B
1. Sala a. Halebidu
2. Shantale b. Kabbigara Kaavam
3. Belur c. Founder of Hoysala dynasty
4. Anandaiah d. Natyasaraswati
5. Dwarasamudra e. Channakeshava temple

Answer:

  1. e
  2. d
  3. a
  4. b
  5. c

Class 6 Social Science Important Dynasties of South India Additional Questions and Answers

I. Answer the following questions:

Question 1.
Which was the capital of Shathavahanas?
Answer:
Paithan or Prathisthan of Maharashtra.

KSEEB Solutions

Question 2.
Which God did the Shathavahanas worship?
Answer:
God Pranaveshwara of Talagundha in Shivamogga district.

Question 3.
Which was the major educational centre of Shatavahanas?
Answer:
Talagunda (Sthanakundur) of Shivamogga district.

Question 4.
What is a‘Vihara’?
Answer:
‘Vihara’ is a place where Buddhist monks stay.

Question 5.
Who is called as ‘Shresti’?
Answer:
The societies of Shathavahan traders were called ‘Shreni’. Each Shreni had a senior who was called as ‘Shresti’.

Question 6.
Which foreign empire had trade relations with Shatavahanas?
Answer:
Roman Empire.

Question 7.
What was the emblem of Kadamba dynasty?
Answer:
Lion.

KSEEB Solutions

Question 8.
Write a note on the Kadamba king Mayura Varma?
Answer:
He was a Brahmin and had been to Kanchi for his higher education. There he was insulted by a Pallava military officer. Mayur Varma felt so offended that he decided to become a Kshatriya. He gathered the tribal people and attacked Pallavas. Finally the king of Pallavas to accepted Mayura Varma as king and gave away many places of Karnataka to him to rule. Mayur Varma got the Chandravalli Lake repaired near Chitradurga.

Question 9.
Which were the educational centres of Kadambas.
Answer:
Agrahara and Ghatikasthana.

Question 10.
Which book did Durvineeta translate into Sanskrit?
Answer:
Gundhya’s ‘Vaddukatha’.

Question 11.
Which is the famous large lake built by Shreepurusha of Ganga dynasty in Karnataka.
Answer:
Kunigal Lake.

Question 12.
Name the famous temples of Ganga dynasty?
Answer:
Kapileshwara temple (Nelamangala Taluk), Pataleshwara temple (Talakadu) Kolaramma temple (Kolar) Panchakuta basadi (Nagamangala Taluk).

KSEEB Solutions

Question 13.
What are the titles gained by Pulakeshi II.
Answer:
Parameshwara and Dakshinapatheshwara.

Question 14.
Which tank did Rajendra Chola build for irrigation?
Answer:
Cholagangam.

Question 15.
Which city built by Rashtrakuta king Nrupatunga became the capital city of Rashtrakuta’s.
Manyaketa of Kalaburagi district.

II. Fill in the blanks:

  1. The towns of Shatavahana empire were called _______.
  2. The senior member of a ‘Shreni’ was called _______.
  3. Hala wrote _______.
  4. The first known Kannada inscription is the _______.
  5. _______ was a famous kannada prose writer.
  6. _______ is a famous World Heritage Site.
  7. The embossed sculpture at Mahabalipura is called _______.
  8. The villages of Chola period were small _______.
  9. Raja Raja Chola had a powerful army and _______.
  10. _______ is a small island near Mumbai port.

Answers:

  1. Nigamas
  2. Shrestis
  3. Gatha Shaptasati
  4. Halmidi Inscription
  5. Durveenitha
  6. Pattadakallu
  7. Gangavathara
  8. Republic states
  9. Navy
  10. Elephanta

KSEEB Solutions

III. Match the following:

A B
1. Harishchandra Kavya a. Sculptors
2. Ragale b. Itagi
3. Dasoja and Nagoja c. Arabic traveller
4. Mahadeva temple d. Kavi Chakravarthi
5. Ranna e. First kannada poet
6. Sulaiman f. Raja Raja Chola
7. Pampa g. Panchayat system
8. Bruhadeshwara temple h. Trade links with Rome
9. Rural administration of cholas i. Harihara
10. Shathavahanas j. Raghavanka

Answers:

  1. c
  2. d
  3. f
  4. e
  5. g
  6. h
  7. i
  8. j
  9. b
  10. a

Leave a Comment

shares