KSEEB Solutions for Class 6 Social Science Chapter 7 The Union Government, State Government and Judiciary

Students can download Social Science Civics Chapter 7 The Union Government, State Government and Judiciary Questions and Answers KSEEB Solutions for Class 6 Social Science helps you to revise the complete syllabus.

Karnataka State Syllabus Class 6 Social Science Civics Chapter 7 The Union Government, State Government and Judiciary

Class 6 Social Science The Union Government, State Government and Judiciary Textbook Questions and Answers

Question 1.
Which are the three organs of the Union Government?
Answer:

  1. The Legislature : Lok sabha (Lower house) – 552 members
    Rajya sabha (upper house) – 250 members.
  2. The Executive: President, Prime minister and Union cabinet.
  3. The Judiciary : Supreme Courts and High courts.

KSEEB Solutions

Question 2.
What are the qualifications required to become a Member of Lok Sabha?
Answer:
The Lok Sabha Members are elected for a term of five years. They should have the following qualifications:

  1. To become a Member of the Lok Sabha, one should be a citizen of India.
  2. They must be at least 25 years of age.
  3. They should not have been sentenced to imprisonment.
  4. They should not be insolvent (i.e. not having enough money to pay one’s debts).

Question 3.
Who is the Head of the Indian Republic?
Answer:
The President of India.

State Government

Discuss in groups and answer:

Question 1.
Name the House whose Members are directly elected by the voters.
Answer:
Legislature Assembly.

KSEEB Solutions

Question 2.
In which house will be the elected representatives of the teachers?
Answer:
Legislative council.

Question 3.
Who Is the M.L.A. of your Constituency?
Answer:
Shri ________.

Question 4.
Who is the Minister-in-charge of your district?
Answer:
Shri ________.

Question 5.
What are the main powers and functions of the Chief Minister?
Answer:
The Chief Minister’s powers and functions

  • The Governor appoints the Ministers on the advice of the Chief Minister.
  • The Chief Minister has the power to allocate the Departments to the Ministers, or change the Departments.
  • The Chief Minister has the power to drop the Ministers.
  • He plays an important role in maintaining good relationship between the Centre and the State.

The Supreme Court

Question 1.
What are the main functions of the Judiciary?
Answer:
The courts interpret the laws framed by the Legislature. They give judgments relating to disputes between individuals; and between individuals and the Government. They perform the important task of protecting the life, property, dignity and rights of the citizens. The courts are not controlled by either the Legislalture or the Executive; they function impartially and independently.

KSEEB Solutions

Question 2.
Which is the highest court of law in our country?
Answer:
The Supreme Court.

Question 3.
What are the qualifications necessary to be a High Court judge?
Answer:
Qualifications of a High Court Judge: must be a Citizen of India, must have served under the Indian Judiciary for at least ten years, or must have served as an advocate of the High Court for ten years.

Class 6 Social Science The Union Government, State Government and Judiciary Additional Questions and Answers

I. Answer the following questions:

Question 1.
How many states and union territories are in India?
Answer:
Twenty-nine states and six union territories.

KSEEB Solutions

Question 2.
Write a note on ‘Lok Sabha’ speaker’?
Answer:
The Members of the Lok Sabha elect one among themselves as the Speaker. The powers and functions of the Speaker are: deciding the matters that needs to be discussed in the House; maintaining the discipline and dignity of the House; and conducting the discussion in a proper manner, and taking decisions.

Question 3.
Who is the chairman of Rajya Sabha?
Answer:
The Vie-President of India.

Question 4.
What is the role and function of the leader of the opposition party?
Answer:
The Leader of the Opposition occupies a respectable place. His role and functions are: pointing out the lapses, if any, one the part of the Government; reviewing the policies and programmes of the Government; and giving timely advice to the Government, Cabinet and administrators.

Question 5.
Mention the powers and functions of the Parliament?
Answer:
The powers and functions of the Parliament are:

  1. Legislative powers
  2. Financial powers,
  3. Administrative powers
  4. Authority to amend the constitution.

Question 6.
What are the powers of the President of India?
Answer:
Powers:

  1. The President appoints the leader of the majority party in the Lok Sabha as the Prime Minister. On the advice of the Prime Minister, he appoints the other Ministers.
  2. The assent of the President is necessary for any Bill to become an Act.
  3. The Supreme command of the Defense Forces is vested with the President. He has the power to declare war or peace.
  4. The President has the power to appoint the Judges of the Supreme Court and the High Courts. 5. He has the power to grant pardon or confirm the punishment.

KSEEB Solutions

Question 7.
What are the powers of the Prime Minister of India?
Answer:
The powers and functions of the Prime Minister are:

  1. He is the Leader of the Lok Sabha.
  2. He allocates the portfolios of the ministers.
  3. He has the power to reshuffle the Cabinet.
  4. He has the power to recommend the appointments of ministers to various departments to the President.
  5. He has the power to recommend the removal of the Ministers to the President.

Question 8.
Write the composition of the State Legislature?
Answer:
The state legislature is composed of the Governor and the Legislature.

Question 9.
Write the powers of the Governor.
Answer:
The Governor appoints the Chief Minister and, on his advice, appoints the rest of the Ministers.

The bill approved by the legislative houses needs the Assent of the Governor to become a law. When the President dissolves the State Government and imposes the President’s rule in the state, and the Governor takes charge of the administration of the State.

KSEEB Solutions

Question 10.
Where is the Supreme Court of India situated?
Answer:
New Delhi.

II. Fill in the blanks:

  1. The Union Legislature is called the ________.
  2. The ________ is also known as lower house.
  3. The Finance bill must be presented first in the ________.
  4. The ________ is the Head of Indian Republic.
  5. The official residence of the President of India is the ________.
  6. The ________ is the constitutional head of a state.
  7. The Governor of a state is nominated by the ________.
  8. The ________ is the head of the state government.
  9. The Supreme Court of India is in ________.
  10. The ________ is the highest court of law in a state.

Answers:

  1. Parliament
  2. Lok Sabha
  3. Lok Sabha
  4. President
  5. Rashtrapati Bhavan
  6. Governor
  7. President of India
  8. Chief Minister
  9. New Delhi
  10. High Court

Leave a Comment

shares