KSEEB Solutions for Class 7 English Poem Chapter 4 Froth and Bubble

Students can Download English Poem 4 Froth and Bubble Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity, KSEEB Solutions for Class 7 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 7 English Poem Chapter 4 Froth and Bubble

Froth and Bubble Questions and Answers, Summary, Notes

Before you read:

We face many things that scare us. Development takes place when we try to overcome fear. Each time we face those fears we become more courageous.
“Courage is doing the right thing with confidence”

KSEEB Solutions for Class 7 English Poem Chapter 4 Froth and Bubble

Question 1.
Who comes to your mind when you hear the word “Courage”?
Answer:
Kittur Rani Chennamma

  1. Name a few people from history who have shown courage. Example: Jhansi Rani Laxmi Bai and Bhagath sigh
  2. Kindness: Mother Theresa and Florence Nightingale ___________

Check your understanding:

C1. Answer in a sentence each:

Question 1.
What should not be done, according to the poet?
Answer:
According to the poet, question should be asked.

Question 2.
Who should be helped?
Answer:
Helping every feeble neighbour.

KSEEB Solutions for Class 7 English Poem Chapter 4 Froth and Bubble

Question 3.
What should not be asked for?
Answer:
Seeking help.

Question 4.
Life, says the poet, is ______ and _______.
Answer:
forth, bubble

Question 5.
In the poem, ‘stone’ means
a. rock
b. bubble
c. strong feelings
Answer:
c. strong feelings

C2. Discuss in pairs and answer:

Question 1.
According to the poet what is life?
Answer:
Life is froth and bubble.

Question 2.
When do the two things stand like stone?
Answer:
When somebody is in temble and you show kind ness to them. When have trouble the courage you have to face it.

Question 3.
What should we do till our goal is won?
Answer:
Live and labour.

C3. Discuss with the teacher and answer:

Question 1.
What is the message of the poem?
Answer:
The messages are live and work hard and do not question till your goal is achieved. Help the feeble people and do not ask help from anyone. Kindness and courage and two strong feeling, that stand like stone.

KSEEB Solutions for Class 7 English Poem Chapter 4 Froth and Bubble

Question 2.
According to this poem what is our duty in this life?
Answer:
Hive and work hard till you achieve your goal. Help every feeble neighbour do not questions and do not seek help from anyone.

Question 3.
Why do you think the poet has compared life to froth and bubble.
Answer:
Human life is very short, nobody knows his end so the poet has compared life to froth and bubble.

Question 4.
Why does the poet compare gentle emotions to stone?
Answer:
Kindness and courage are the two gentle emotions in nature but if we use in our life, the fruit is strong and stands forever. Forex. Mother Teresa’s work and the patriots showed courage in the war-field. So the poet compares these two gentle feelings to stone.

C4. Learn more rhyming words:

Fill the blanks by picking the rhyming words from the poem and add more words to the list.

KSEEB Solutions for Class 7 English Poem Chapter 4 Froth and Bubble 1

KSEEB Solutions for Class 7 English Poem Chapter 4 Froth and Bubble 2

One is done for you.

C5. Think about the Poem:

Question 1.
Which line do you like in this poem and why?
Answer:
I like this line “Life is mostly froth and bubble” because whether wish or not, do it at that moment.

Froth and Bubble Summary in English

The poet Adam Lindsay Gordon tells everyone that one should never question but they should live and work hard until their goal is achieved.

Help every feeble and weak neighbour but do not ask anybody’s help. Life is like froth and bubble. The two things kindness and courage are like stone, that stand by the time.

The message the poet gives us is to help people and do not ask for help from anybody. Work hard till you achieve your goal. Always be kind to others when they are in trouble and have courage when you are in trouble.

Kindness and courage are like 2 stones that cannot be easily moved away. Life is like froth and bubble because froth and bubble come and go in the same way. Tough times come and go like froth and bubble.

Froth and Bubble Summary in Kannada

Froth and Bubble Summary in Kannada 1

Froth and Bubble Summary in Kannada 2

Glossary:

  • goal: aim
  • labour: hard work
  • feeble: weak
  • froth: a mass of small bubbles on the top of a liquid
  • bubble: a floating ball of air,
  • courage: the quality that makes a person able to meet danger without fear.
  • seeking: try to find/ get

KSEEB Solutions for Class 7 English Poem Chapter 4 Froth and Bubble

shares