Students can Download Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

## Karnataka State Syllabus Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3

Question 1.

Tell what is the profit or loss in the following transactions. also find profit percent or loss percent in each case.

a) Gardening shears bought for ₹ 250 and sold for ₹ 325.

Solution:

C. P = Rs 250

S. P = Rs. 325

S.P > C.P

∴ It is profit.

Total profit = S.P – C.P

= 325 – 250 = Rs 75

b) A refrigerator bought for ₹ 12,000 and sold at ₹ 13,500.

Solution:

C. P = Rs. 12,000

S.P = Rs. 13,500

S.P > C.P

It is profit

Total profit = S. P – C. P

= 13,500 – 12,000

= Rs.1,500/-

c) A cupboard bought for ₹ 2,500 and sold at ₹ 3,000.

Solution:

C.P = Rs. 2,500

S. P = Rs. 3,000

S.P > C.P

It is profit

Total profit = S. P – C. P

= 3000 – 2500

= Rs. 500

d) A skirt bought for 250 and sold at ₹ 150.

C.P = Rs. 250/-

S.P = Rs. 150/-

S.P < C.P

∴ It is loss

Total loss = C.P – S.P

= 250 – 150 = Rs. 100

Percentage Difference Calculator is very simple app to calculate percentage difference between 2 values.

Question 2.

Convert each part of the ratio to percentage :

a) 3 : 1

Solution:

Total parts = 3 + 1 = 4

b) 2 : 3 : 5

Solution:

Total parts = 2 + 3 + 5 = 10

∴ Percentage of part is 30%

c) 1 : 4

Total parts = 1 + 4 = 5

∴ Percentage of part 4 is 80%

d) 1 : 2 : 5

Total parts. = 1 + 2 + 5 = 8

Question 3.

The population of a city decreased from 25,000 to 24,500. Find the percentage decrease.

Solution:

Decreased population = 25,000 – 24,500 = 500

Percentage of decrease =

Use this percent decrease calculator to easily calculate the result from a percentage decrease by any amount.

Question 4.

Arun bought a car for 3, 50, 000. The next year, the price went upto ₹ 3,70,000. What was the percentage of the price increase?

Solution:

Price of a car = Rs. 3,50,000

Increased price of a car = Rs. 3,70,000

Total increase = Rs. 20,000

Percentage of price increase =

Question 5.

I buy a T. V. for ₹ 10,000 and sell it at a profit of 20%. How much money do I get for it?

Solution:

C.P of a T.V = Rs. 10,000

Profit = 20%

20% of Rs. 10,000

Total profit = \(\frac{2}{100}\) × 10,000 = ₹ 2,000

∴ Amount I get = C. P + profit

= 10,000 + 2,000

= Rs. 12,000

Question 6.

Juhi sells a washing machine for ₹ 13,500. She loses 20% in the bargain. What was the price at which she bought it ?

Solution:

We have,

The selling price of the washing machine for ₹ 13,500.

Loss of percent = 20%

∴ She bought that washing machine for Rs. 16,875.

To convert CGPA into percentage, multiply the CGPA with 9.5 to get the overall indicative percentage.

Question 7.

i) Chalk contains calcium, carbon, and oxygen in the ratio 10 : 3 : 12. Find the percentage of carbon in chalk.

Solution:

Total parts = 10 + 3 + 12 = 25

percentage of carbon

ii) If in a stick of chalk. carbon is 3g, what is the chalk stick?

Solution:

Let the weight of chalk stick be ‘M’

Then 12% of M = 3

∴ The weight of the chalk stick is 25 grams.

Question 8.

Amina buys a book for ₹ 275 and sells it at a loss of 15%. How much does she sell it for?

Solution:

C. P of a book = Rs. 275

loss = 15% of C. P

S.P = C.P – Loss

= 275 – 41.25

= Rs. 233.751

∴ She sells it for Rs. 233.75.

Question 9.

Find the amount to be paid at the end of 3 years in each case:

a) Principal = ₹ 1,200 at 12 % p.a

P = Rs. 1200/-

R = 12%

T = 3 years

A = P + I = 1200 + 432 = Rs. 1,632

∴ The amount paid at the end of 3 years is Rs. 1,632

b) Principal = ₹ 7,500 at 5% p.a

P = Rs. 7,500

R = 5%

T = 3 years

A = P + I

= 7500 + 1125

= Rs. 8,625

∴ The amount to be paid at the end of 3 years is Rs. 8,625.

Question 10.

What rate gives ₹ 280 as interest on a sum of ₹ 56,000 in 2 years?

Solution:

P = Rs. 56,000/-

R =?

T = 2 years

I = Rs. 280

∴ The rate of interest is 0.25% per annum.

Question 11.

If Meena gives an interest of 45 for one year at 9% rate p.a. What is the sum she has borrowed?

Solution:

P =?

R = 9%

T = 1 years

I = Rs. 45

∴ She has borrowed the sum of Rs. 500