KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants

Students can Download Science Chapter 1 Nutrition in Plants Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants

Class 7 Science Nutrition in Plants Textbook Exercise Questions and Answers

Questoin 1.
Why do organisms need to take food?
Answer:
Organisms need food for obtaining energy to do work and for the growth and development of the body.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants

Question 2.
Distinguish between a parasite and a saprotroph.
Answer:
Difference between a parasite and a saprotroph are:

Parasite Saprotroph
They are the organisms that obtain nutrition from other organisms. (i) They are the  organisms which  decaying plants and animals.from the dead and obtain nutrition
Example- Dodder, etc. Example-Mushroom, etc.

Question 3.
How would you test the presence of starch in leaves?
Answer:
Presence of starch in leaves can tested by iodine test. Iodine turns starch solution into a blue-black colour this proves the presence of starch in leaves.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants

Question 4.
Given a brief description of the process of synthesis of food in green plants,
Answer:
The green pigment chlorophyll present in paints capture the energy of the sun, This energy is used to synthesise food from carbon dioxide and water. The solar energy is stored in plants as chemical energy. This process is called photosynthesis. Carbohydrates and oxygen are formed in this process. The process can be represented as an equation:
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants 2

Question 5.
Show with the help of a sketch that the plants are the ultimate source of food.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants 1

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants

Question 6.
Fill in the blanks:
(a) Green plants are called autotrophs since they synthesise their own food.
(b) The food synthesised by plants is stored as starch.
(c) In photosynthesis, solar energy is absorbed by the pigment called chlorophyll.
(d) During photosynthesis, plants take in carbon dioxide and release oxygen gas.

Question 7.
Name the following:
(a) A parasitic plant with the yellow, slender, and branched stem.
Answer:
Cuscuta.

(b) A plant that is partially autotrophic.
Answer:
Pitcher plant.

(c) The pores through which leaves exchange gases.
Answer:
Stomata.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants

Question 8.
Tick the correct answer:
(a) Cuscuta is an example of:
(i) autotroph
(ii) parasite
(iii) saprotroph
(iv) host
Answer:
(ii) Parasite.

(b) The plant which traps and feeds on insects is:
(i) Cuscuta
(ii) china rose
(iii) pitcher plant
(iv) rose
Answer:
(iii) Pitcher plant.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants

Question 9.
Match the items given in Column I with those in column II:
Answer:

Column I Column II
Chlorophyll Leaf
Nitrogen Rhizobium
Cuscuta Parasite
Animals Heterotrophs
Insects Pitcher plant

Question 10.
Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:
Answer:
(a) Carbon dioxide is released during photosynthesis. (False)
(b) Plants which synthesise their food are called saprotrophs. (False)
(c) The product of photosynthesis is not a protein. (True)
(d) Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis. (True)

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants

Question 11.
Choose the correct option from the following:
Which part of the plant takes in carbon dioxide from the air for photosynthesis?
(i) Root har
(ii) Stomata
(iii) Leaf veins
(iv) Petals
Answer:
(ii) Stomata,

Question 12.
Choose the correct option from the following:
Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their:
(i) Roots
(ii) Stem
(iii) Flowers
(iv) Leaves
Answer:
(iv) Leaves.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants

Question 13.
Why do farmers grow7 many fruits and vegetable crops inside large greenhouses? What are the advantages to the farmers?
Answer:
A greenhouse protects the plants from the climatic conditions outside and gives it a suitable temperature for growth. The advantages to the farmers are:

  1. It protects crops from many diseases
  2. It also protects the plant from heavy winds and rodents.
shares