KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Students can Download Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Class 7 Science Transportation in Animals and Plants Textbook Exercise Questions and Answers

Question 1.
Match structures are given in Column I with functions given in Column II:

Column I Column II
(a) Stomata
(b) Xylem
(c) Root hairs
(d) Phloem
(i) Absorption of water
(ii) Transpiration
(iii) Transport of food
(iv) Transport of water
(v) Synthesis of carbohydrates

Answer:
(a). (ii);
(b). (iv);
(c). (i);
(d). (iii).

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Question 2.
Fill in the blanks:

  1. The blood from the heart is transported to all parts of the body by the arteries.
  2. Hemoglobin is present in red blood cells.
  3. Arteries and veins are joined by a network capillary
  4. The rhythmic expansion and contraction of the heart are called heartbeat.
  5. The main excretory product in human beings is urea.
  6. Sweat contains water and salts.
  7. Kidneys eliminate the waste materials in the liquid form called urine.
  8. Water reaches great heights in the trees because of the suction pull caused by transpiration.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Question 3.
Choose the correct option:
(a) In plants, water is transported through
(i) Xylem
(ii) Phloem
(iii) Stomata
(iv) Root hair
Answer:
(i) Xylem.

(b) Water absorption through roots can be increased by keeping the plants:
(i) in the shade
(ii) in dim light
(iii) under the fan
(iv) covered with a polythene bag
Answer:
(iii) under the fan.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Question 4.
Why is the transport of materials necessary in a plant or in an animal? Explain.
Answer:
Transport of materials is necessary for a plant or in an animal because:

  • Transport of nutrients to every cell of plant and animal is necessary as they need energy for metabolic activities.
  • Transport of oxygen is necessary for respiration in cells.
  • Transport of waste materials to excretory ‘ organs of the excretory system is necessary as they are toxic in nature.

Question 5.
What will happen if there are no platelets in the blood?
Answer:
Platelets help the blood to clot. They release blood-clotting chemicals at the site of injury which forms a clot and prevents further bleeding. If there are no platelets in the blood, then the blood would not clot. The bleeding will not stop and may cause death to the person.

Question 6.
What are stomata? Give two functions of stomata.
Answer:
Stomata are the tiny pores present on the surface of a leaf.

Two functions of stomata are:

  • Stomata help in the exchange of gases during respiration and photosynthesis.
  • Stomata help in the removal of excess water from plants by the process of transpiration.

Question 7.
Does transpiration serve any useful function in the plants? Explain.
Answer:
Yes, transpiration serves a useful function in the plants. Transpiration helps in the removal of excess water in plants through the stomata present on the surface of the leaves by evaporation. This generates a suction force which pulls up water absorbed by the roots from the soil to great heights in the tall trees. Thus, the water reaches the stem and leaves. Transpiration also cools the plant.

Question 8.
What are the components of blood?
Answer:
The components of blood are plasma, red blood cells, white blood cells, and platelets.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Question 9.
Why is blood needed by all the parts of a body?
Answer:
Blood is needed by all the parts of a body for the following reasons:

  • To transport oxygen from the lungs to all the parts of the body and carbon dioxide from all the body parts back to the lungs.
  • To maintain constant body temperature.
  • To fight against diseases and infections.
  • To transport digested food from the small intestine to all the cells of the body.
  • To transport waste materials from the body cells to excretory organs of the excretory system.

Question 10.
What makes the blood look red?
Answer:
Red blood cells present in the blood contain a red pigment called hemoglobin. The presence of hemoglobin makes the blood look red.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Question 11.
Describe the function of the heart.
Answer:
Function of the heart are:

  • The heart acts as a pumping organ for the transport of blood. The carbon dioxide-rich blood enters the right atrium through the vena cava.
  • Then the blood enters the right ventricle.
  • The blood from the right ventricle is pumped to the lungs through pulmonary artery for purification.
  • In the lungs, the purification process takes place by exchanging gases and the oxygen-rich blood reaches the left atria through the pulmonary vein.
  • Then, the blood is pumped to the left ventricle.
  • The oxygen-rich blood is pumped to all parts of the body through arteries.
  • Thus, the rhythmic contraction and expansion of various chambers of the heart maintain the transport of oxygen to all parts of the body.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Question 12.
Why is it necessary to excrete waste f products?
Answer:
During the functioning of body cells, certain waste products are formed. These are toxic and may cause disease when accumulated in the blood. Hence, it is necessary to excrete such toxic waste products from our body.

Question 13.
Draw a diagram of the human excretory system and label the various parts.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants 1

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants

shares