KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Students can Download Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Class 7 Science Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Textbook Exercise Questions and Answers

Question 1.
Name the elements that determine the weather of a place.
Answer:
The temperature, humidity, rainfall and windspeed are called the elements that determine the weather of a place.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Question 2.
What are the maximum and minimum temperatures likely to occur during the day?
Answer:
The maximum temperature of the day occurs generally in tire afternoon while the minimum temperature occurs in the early morning.

Question 3.
Fill in the blanks:
(a) The average weather taken over a long time is called ______________.
(b) A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be ______________ and ______________.
(c) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are ______________ and ______________.
Answer:
(a) climate
(b) hot, dry
(c) the polar region, tropical region.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Question 4.
Indicate the type of climate of the following areas:
(a) Jammu and Kashmir : ______________.
(b) Kerala : ______________.
(c) Rajasthan : ______________.
(d) North-East India : ______________.
Answer:
(a) Moderately hot and wet climate.
(b) Hot and wet.
(c) Hot and dry.
(d) Wet.

Question 5.
Which of the two changes frequently, weather or climate?
Answer:
Weather changes frequently.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Question 6.
Following are some of the characteristics of animals:

  1. Diets heavy on fruits
  2. White fur
  3. Need to migrate
  4. Loud voice
  5. Sticky pads on feet
  6. Layer of fat under skin
  7. Wide and large paws
  8. Bright colours
  9. Strong tails
  10. Long and large beak.

Each characteristic indicates whether it is an adaptation for tropical rain forests or polar regions. Do you think that some of these characteristics can be adapted to both regions?
Answer:

  1. Tropical rainforest.
  2. Polar region.
  3. Polar region.
  4. Tropical rainforest.
  5. Tropical rainforest.
  6. Polar region.
  7. Polar region.
  8. Tropical rainforest.
  9. Tropical rainforest.
  10. Tropical rainforest.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

No, none of the above characteristics can be adapted for both regions.

Question 7.
The tropical rain forest has a large population of animals. Explain why is it so.
Answer:
The tropical rainforest has a large population of animals because of the continuous warmth and rain in the region ‘ which supports wide variety of plants and animals.

Question 8.
Explain with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.
Answer:
Animals are adapted to survive in the conditions in which they live. For example, polar bear is adapted to climatic, conditions of polar region. It has white fur, strong sense of smell, two thick layers of fur, long curved and sharp claws to live in polar region. Whereas tropical ‘ animals like red eyed frog has sticky pads on its feet to help it to climb trees on which it lives.

Question 9.
How does elephant living in the tropical rainforest adapt itself?
Answer:
The elephant has adapted to the conditions of rainforests in many remarkable ways. It uses in its trunk as a / nose because of which it has a strong sense of smell. It also uses the trunk for picking up food.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Its tusks are modified teeth which are used to tear the bark of trees. So, the elephant can handle the competition for food well. Large ears of the elephant help it to hear even very soft sounds. They also help tire elephant to keep cool in the hot and humid climate of the rainforest.

Choose the correct option which answers the following questions:

Question 10.
A carnivore with stripes on its body moves very fast catching its prey. It is likely to be found in.
(a) Polar region.
(b) Desert.
(c) Oceans.
(d) Tropical rainforests.
Answer:
(d) Tropical rainforests.

Question 11.
Which features adapt polar bears to live in an extremely cold climate?
(a) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.
(b) Thin skin, large eyes, a white fur.
(c) A long tail, strong claws, white large paws.
(d) White body, paws for swimming gills for respiration.
Answer:
(a) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Question 12.
Which option best describes a tropical region?
(a) Hot and humid.
(b) Moderate temperature, heavy rainfalL
(c) Cold and humid.
(d) Hot and dry.
Answer:
(a) Hot and humid.

shares