KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones

Students can Download Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones

Class 7 Science Winds, Storms and Cyclones Textbook Exercise Questions and Answers

Question 1.
Fill the missing word in the blank spaces in the following statements:
(a) The wind is _____________ air.
(b) Winds are generated due _____________ to heating on the earth.
(c) Near the earth’s surface air rises up whereas _____________ air comes down.
(d) Air moves from a region of pressure to a region of _____________ pressure.
Answer:
(a) moving
(b) uneven
(c) warm, cold
(d) high, low.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones

Question 2.
Suggest two methods to find out wind direction at a given place.
Answer:
The two methods are:
(a) Kite flies in the sky due to the pressure exerted by air on it. The direction in which the kite flies is the direction of the wind.
(b) Drop a handful of sand from a certain height. The direction in which the sand flows down gives the direction of the wind.

Question 3.
State two experiences that made you think that air exerts pressure (other than those given in the text).
Answer:
The two experiences to show that air exerts pressure are:
(a) It is difficult to ride a bicycle in a direction towards which the wind is blowing. It is due to the pressure exerted by air on the bicycle.
(b) The movement of windows and doors of the house. When wind blows in a high speed shows that air exerts pressure.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones

Question 4.
You want to buy a house. Would you like to buy a house having windows but no ventilators? Explain your answer.
Answer:
A house having windows but no ventilators should not be bought. This is because warm air is lighter than cold air and therefore, it goes up. This warm air goes outside the house mostly through ventilators. If there are no ventilators, then the warm air cannot move out easily and can cause suffocation.

Question 5.
Explain why holes are made in hanging banners and hoardings.
Answer:
Holes are made in hanging banners and hoardings so that air can pass through the holes. This reduces the pressure exerted ‘ by air on the banners and hoardings and these will not fall down or tear easily.

Question 6.
How will you help your neighbours in case a cyclone approaches your village/town?
Answer:
Tire neighbours will be helped in the following ways:

  • By storing water for safe drinking.
  • By shifting them, cattle, and their belongings to safer places.
  • By calling the emergency services such as police, government agencies, and medical centres when required.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones

Question 7.
What planning is required in advance to deal with the situation created by a cyclone?
Answer:
Planning required in advance to deal with the cyclone-hit situation is:
(a) Make the necessary arrangements to shift the essential household goods, domestic animals and vehicles, etc. to safer places.
(b) Keep ready the phone numbers of all emergency services like police, fire brigade, and medical centres.
(c) Rapid communication warnings to the government agencies, the ports, fishermen, ships, and to the general public.
(d) Keep rescue operations on high alert at the sign of disaster.

Question 8.
Which of the following place is unlikely to be affected by a cyclone.
(a) Chennai
(b) Mangaluru (Mangalore)
(c) Amritsar
(d) Puri
Answer:
(c) Amritsar.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones

Question 9.
Which of the statements given below is correct?
(a) In winter, the winds flow from the land to the ocean.
(b) In summer, the winds flow from the land towards the ocean.
(c) A cyclone is formed by a very high- pressure system with very high-speed winds revolving around it.
(d) The coastline of India is not vulnerable to cyclones.
Answer:
(a) In winter, the winds flow from the land to the ocean.’,

shares