1st PUC English Workbook Answers Articulation Sources of Information

You can Download 1st PUC English Textbook Answers, 1st PUC English Workbook Answers Articulation Sources of Information helps you to revise the complete syllabus.

Karnataka 1st PUC English Workbook Answers Articulation Sources of Information


Refer to the information given in the table and answer the following questions.

Question 1.
Which is the reference page or list of sources for a book?
(a) Index
(b) Glossary
(c) Title page
(d) Bibliography
Answer:
(d) Bibliography

Question 2.
Which source would be used to learn to pronounce a word?
(a) thesaurus
(b) Dictionary
(c) Almanac
(d) Encyclopedia
Answer:
(b) Dictionary

Question 3.
Your family is going to visit the Himalayas this summer. Where would you get information about regarding the distance from your place?
(a) Globe
(b) Indian Atlas
(c) Encyclopedia
(d) Geography book
Answer:
(b) Indian Atlas

Question 4.
Chaman wants to find out which cricket team won the world cup in 1983. What resources would help him find this information?
(a) Dictionary
(b)The readers’ Guide’to Periodical literature
(c) The world Almanac
(d) An Atlas
Answer:
(c) The world Almanac

Question 5.
What is the reference page for a list of sources for a book?
(a) Index
(b) Glossaiy
(c) Title page
(d) Bibliography
Answer:
(d) Bibliography

Question 6.
Kiran is reading a book about dinosaurs. Where should he look to find the definition of a word he doesn’t know?
(a) Title page
(b) Table of contents
(c) Index
(d) Glossary
Answer:
(d) Glossary

Question 7.
Which of the following is an annual publication with a calendar for the year?
(a) Atlas
(b) Almanac
(c) Index
(d) Glossary
Answer:
(b) Almanac

Question 8.
What question can Shashi answer using a thesaurus?
(a) What is the capital of Nepal?
(b) What words mean the same as funny?
(c) What do bears do when they hibernate?
(d) Does it ever snow in Japan?
Answer:
(b) What words mean the same as funny?

Question 9.
While doing math homework, two words ‘numerator’ and ‘denominator’ confused Gauri. Where in her book would she find correct definitions of these words?
(a) Table of contents
(b) Glossary
c) Title page
(d) Index
Answer:
(a) Table of contents

Question 10.
In which of these resources would you find a listing of major earthquakes during the last century?
(a) Almanac
(b) Thesaurus
(c) Dictionary
(d) Encyclopedia
Answer:
(a) Almanac

Question 11.
Which resource would contain information on the development of electricity?
(a) Atlas
(b) Almanac
(c) Dictionary
(d) Encyclopedia
Answer:
(d) Encyclopedia

Question 12.
Which part of the book gives the name of the book and the name of the publisher?
(a) Index
(b) Glossary
(c) Title page
(d) Table of contents
Answer:
(c) Title page

Question 13.
Which would be the best source of information about Dr. Martin Luther King Jr..?
(a) Atlas
(b) Thesaurus
(c) Dictionary
(d) Encyclopedia
Answer:
(d) Encyclopedia

Question 14.
The part of the book that contains references to other sources is called the …
(a) Atlas
(b) Index
(c) Dictionary
(d) Encyclopedia
Answer:
(d) Encyclopedia

Question 15.
Where would you find a brief summary of Abraham Lincoln’s life?
(a) Atlas
(b) Thesaurus
(c) Dictionary
(d) Encyclopedia
Answer:
(d) Encyclopedia

Question 16.
What piece of information would be found on a title page?
(a) Author’s name
(b) History of the publisher
(c) Number of pages in the book
(d) Number of other books by the author
Answer:
(a) Author’s name

Question 17.
Ravi is looking for information on fossils. Which resources would give him a list of articles on rocks and found in magazines and other publications?
(a) Thesaurus
(b) Textbook glossary
(c) Manorama year book
(d) Reader’s Guide to periodicals
Answer:
(d) Reader’s Guide to periodicals

shares