2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of a Partner

Students can Download 2nd PUC Accountancy Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of a Partner Questions and Answers, Notes Pdf, 2nd PUC Accountancy Question Bank with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka 2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of a Partner

2nd PUC Accountancy Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of a Partner Text BooK Questions and Answers

Short Questions and Answers

Question 1.
Identify various matters that need adjustments at the time of admission of a new partner.
Answer:
The following are the various items that need to be adjusted at the time of admission of a new partner.

  • Profit Sharing Ratio: Calculation of new profit sharing ratio.
  • Goodwill: Valuation and adjustment of goodwill among the sacrificing old partners.
  • Revaluation of Assets and Liabilities: Assets and liabilities are revalued to ascertain the current value of the assets and liabilities of the partnership firm. Moreover, the profit or loss due to the revaluation need to be distributed among the old partners.
  • Accumulated profits, losses and reserves are distributed among the old partners in their old ratio.
  • Adjustment of capital of the partners.

Question 2.
Why is it necessary to ascertain new profit sharing ratio even for old partners when a new partner is admitted?
Answer:
When new partner/s is/are admitted, then the old partners in the partnership firm need to sacrifice their share of profit in favour of the new partner/s. This reduces the share of profit of the old partners, hence, it is necessary to ascertain the new profit sharing ratio even for the old partners in the event of admission of new partner/s.

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 3.
What is sacrificing ratio? Why is it calculated?
Answer:
Sacrificing ratio refers to the ratio in which the old partners of a partnership firm surrender their share of profit in favour of the new partner/s. It is calculated as a difference between the old ratio and the new ratio of the old partners.
Sacrificing Ratio = Old Ratio – New Ratio
It is very important to calculate this ratio, as the new partner need to compensate the old partners for sacrificing their share of profit. The new partner compensates the old partners by making payment to them in the form of goodwill that is transferred among the old partners in their sacrificing ratio.

Question 4.
On what occasions sacrificing ratio is used?
Answer:
The following are the different situations when sacrificing ratio is used.
1. When the existing partners of a partnership firm agree to change the share of profit among themselves.

2. When a new partner is admitted in the partnership firm and the amount of the good will brought by him/her is transferred among the old partners in sacrificing ratio of the old partners.

Question 5.
If some goodwill already exists in the books and the new partner brings in his share of goodwill in cash, how will you deal with existing amount of good will?
Answer:
If goodwill already appears in the books of old firm (before the admission of new partner), then this should be written off among the old partners in their old profit sharing ratio. The following Journal entry is passed.
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 1

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 6.
Why is there need for the revaluation of assets and liabilities on the admission of a partner?
Answer:
At the time of admission of a new partner, it becomes very necessary to revalue the assets and liabilities of a partnership firm for ascertaining its true and fair values. This is done because the value of assets and liabilities may have increased or decreased and consequently their corresponding figures in the old balance sheet may either be understated or overstated. Moreover, it may also be possible that some of the assets and liabilities are left unrecorded.

Thus, in order to record the increase and decrease in the market value of the assets and liabilities, Revaluation Account is prepared and any profits or losses associated with this increase or decrease are distributed among the old partners of the firm.

Long Questions and Answers 

Question 1.
Do you advise that assets and liabilities must be revalued at the time of admission of a partner? If so, why? Also describe how is this treated in the book of account?
Answer:
Yes, it is advisable to revalue the assets and liabilities at the time of admission of a new partner for ascertaining the true and fair value of the assets and liabilities. This is done because the value of assets and liabilities may have increased or decreased and consequently their corresponding figures in the old balance sheet may either be understated or overstated. Moreover, it may also be possible that some of the assets and liabilities are left unrecorded.

Thus, in order to record the increase and decrease in the market value of the assets and liabilities, Revaluation Account is prepared and any profits or losses associated with this increase or decrease are distributed among the old partners of the firm.

Accounting Entries in the Books of Accounts:
The following Journal entries are recorded in the Revaluation Account on the date of admission of a new partner.
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 2
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 3

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 2.
What is goodwill? What are the factors that effect goodwill?
Answer:
Goodwill is an intangible asset of a firm. It is the value of a firm’s reputation and its good brand name in the market. A firm earns goodwill by its hard work and thereby winning the blind trust and faith of the customers by fulfilling their demands in both qualitative and quantitative aspects. A positive goodwill helps a firm to earn supernormal profits compared to its competitors that earns normal profits (as their goodwill is zero). In other words, goodwill ensures greater future profits as there will be greater number of satisfied customers in the future. As in the words of Lord Eldon, “Goodwill is nothing more thgn the probability, that the old customers will resort to the old place.

Characteristics of Goodwill
The following are the characteristics of goodwill.

  • It is an intangible asset.
  • It is not a fictitious asset.
  • It is difficult to ascertain the exact value Of goodwill.
  • It enhances the future as well as the present earning capacity of a business.
  • It helps in earning supernormal profits against the normal profits.
  • It assists the business to enjoy its upper hand over its counter parts.

Factors Affecting Goodwill
The following are the important factors that affect the goodwill of a firm
1. Quality Products: If a company produces product of the best quality and in large scale, then automatically the company earns more goodwill.

2. Location: If a business, is located at easily reachable and convenient place, then more number of consumers will be attracted again and again which will lead to increase in sales and, therefore, the firm will earn higher goodwill.

3. Management: Efficient management leads to cost efficiency and increases productivity. If a firm’s management is efficient, then superior quality products can be produced at lower cost. These can be sold at lesser price. Superior quality at lower price enables a firm to earn higher good will.

4. Market Structure: If a firm is operating in a monopoly market with no close substitutes, then there will be more goodwill of the firm.

5. Economies of scale: If a firm enjoys special advantages like, continuous supply of power, fuel and raw materials at a low price and produces quality product at a large scale, then the firm enjoys higher value of good will.

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 3.
Explain various methods of valuation of good will.
Answer:
The following are the various methods of valuation of good will.
1. Average Profit Method: Under this method, goodwill is calculated on the average basis of the profits of past few years. The formula for calculating goodwill is:
Goodwill = Average Profit × No. of Years Purchase
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 4
Number of Years Purchase implies number of years for which the firm expects to earn the same amount of profits.

Steps to Calculate Goodwill by Average Profit Method:
Step 1: Ascertain the total profit of past given years.
Step 2: Add all abnormal losses like, loss by fire, theft etc.
Step 3: Add all normal income, if not added previously.
Step 4: Less all non-business incomes and all abnormal gains and incomes like, speculation, lottery etc.
Step 5: Less all normal expenses, if not deducted previously.
Step 6: Calculate Average Profit, by dividing the total profit ascertained in Step 5 by number of years.
Step 7: Multiply the Average Profit to the Number of Year’s Purchases to calculate the value of goodwill.

Example:
The profits for last 5 years are 1,00,000,3,00,000, (2,00,000), 5,00,000, 8,00,000. Calculate goodwill on the basis of 4 years purchase
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 5
= \(\frac{15,00,000}{5}\) = Rs. 3,00,000
Goodwill = 3,00,000 × 4 years = Rs. 12,00,000

2. Weight Average Method: It is modified version of the Average Profit Method. Under this method, the weights are assigned for each year’s profit. Highest weights are assigned to the recent year’s profit and lower weights are assigned to the past year’s profits. The products of the profits and the weights are added and divided by the total weights to calculate Weighted Average Profits. The formula for calculating goodwill by this method is
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 6
Goodwill = Weighted Average Profit × Number of Years Purchase

Steps to Calculate Goodwill by Weight Average Method:
Step 1: Assign highest weights to the recent year’s profit and lower weights to the past year’s profits, like 4,3,2,1.
Step 2: Multiply the weights with its corresponding year’s profits.
Step 3: Calculate the total of the products
Step 4: Divide the total of the product by the total of the eights in order to calculate Weighted Average Profit.
Step 5: Multiply the Weighted Average Profit by the number of years purchase.
For example:
The profits for the last 5 years areRs 1,00,000, Rs 3,00,000, Rs (2,00,000), Rs 5,00,000, Rs 8,00,000.
Calculate goodwill on the basis of 4 years purchase
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 7
Weighted Average Profit = \(\frac{61,00,000}{15}\) = Rs.4,06,666.67
Goodwill = 4,06,666.67 × 4 = Rs. 16,26,668

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

3. Super Profit Method: Under this method, goodwill is calculated on the basis of excess profit earned by a firm over the normal profit earned by its counterparts in the same industry. The excess profit over the normal profit is termed as Super Normal Profit.

Steps to Calculate Goodwill by Super Profit Method:
Step 1: Calculate Average Profit
Step 2: Calculate Average Capital Employed as:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 8
Capital Employed = All Assets – Goodwill – Fictitious Assets – External Liabilities
Step 3: Calculate Normal Profit by the formula:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 9
Step 4: Calculate Super Normal Profit by the formula:
Super Normal Profit = Average Profit – Normal Profit
Step 5: Multiply the Super Normal Profit by the Number of Years Purchase to calculate good will.

4. Capitalisation Method: Under this method, goodwill is calculated by the following two methods:
(a) By capitalisation of AverageProfit.
(b) By capitalisation of Superprofit.

(a) Capitalisation of Average Profit
Step 1: Calculate Average Profit
Step 2: Calculate Capitalised value of Average Profit by the following formula:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 10
Step 3: Ascertain Actual Capital Employed
Step 4: Deduct Actual Capital Employed from Capitalised Average Profit to calculate goodwill.
Goodwill = Capitalised Average Profit – Actual Capital Employed

(b) Capitalisation of Super Profit
Step 1: Calculate the Capital Employed
Step 2: Calculate Normal Profit by the following formula:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 11
Step 3: Calculate Average Profit.
Step 4: Calculate Super Normal Profit by the following formula: Super Normal Profit = Average Profit – Normal Profit.
Step 5: Calculate goodwill by the following formula:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 12

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 4.
If it is agreed that the capital of all the partners be proportionate to the new profit sharing ratio, how will you work out the new capital of each partner? Give examples and state how necessary adjustments will be made.
Answer:
When a new partner is admitted, sometimes it is agreed that the capital of all the partners should be proportionate to the new profit sharing ratio. The calculation of the new capital of each partner depends on the following situations:

  1. When the capital of the new partner is given
  2. When the total capital of the firm is given.

1. When the capital of the new partner is given
In this situation, the calculation of the new capital of all the partners involves the following steps:
Step 1: The total capital of the new firm is calculated on the basis of new partner’s capital.

Step 2: The new capital of each partner is calculated by dividing the total capital Of the firm by their individual new profit share.

Step 3: After posting all adjustments and items in the Partners’ Capital Account, calculate credit minus debit side of the old Partners’ Capital Account.

Step 4: The new capital ascertained in the Step 2 is written as ‘Balance c/d’ on the credit side of the Partner’s Capital Account.

Step 5: If the amount ascertained in Step 2 (New capital) exceeds the capital amount ascertained in Step 3 (Old Capital), then it is termed as ‘Deficit’ and the difference amount is to be brought in by the old partners. On the contrast, if the amount ascertained in the Step 2 (New Capital) is lesser than the capital amount ascertained in the Step 3 (old Capital), then it is termed as ‘Surplus’ and the difference amount is returned to the old partners.

Let us understand the above steps with the help of an example.
A and B are partners sharing profit and loss equally. They agree to admit C for \(\frac { 1 }{ 3 }\)rd share in
profit. C brings Rs 50,000 as capital. The old capitals of A and B are Rs 60,000 and Rs 40,000 respectively, at the time admission of C.

Step 1: The total capital of the new firm on the basis of C = 50,000 × \(\frac { 3 }{ 1 }\) = Rs. 1,50,000
Step 2: A’s new capital = 1,50,000 × \(\frac { 1 }{ 3 }\) = Rs.50,000
B’s share in newfinp = 1,50,000 × \(\frac { 1 }{ 3 }\) = Rs.50,000
Step 3.
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 13

2. When the total capital of the new firm is given:
When the capital of new partner is not mentioned then his/her capital is ascertained on the proportionate basis of total capital of the firm. The amount ascertained is to be brought in by the new partner in the form of his/her portion of capital. In order to ascertain the proportionate capital of the new partner, the following steps are to be followed.

Step 1: Ascertain the total old capital of the old partners (after making all adjustments)

Step 2: Ascertain the total capital of the new firm by multiplying the total of old capitals of the old partners (ascertained in the Step 1) with reciprocal of total share of old partners. That is,

Total Capital of New Firm = Total Capital of the Old Partners × Reciprocal of the Combined New Share of the Old partners

Step 3: Calculate New Capital of each partner on the basis of Total Capital ascertained in Step 2. That is, multiplying the Total Capital by the new profit sharing ratio individually for all the partners (including the new partner).

Let us understand the above steps with the help of ah example.

X and Y are partners in a firm sharing profit and loss equally. They agree to admit Z for \(\frac { 1 }{ 3 }\) rd share in profit and decided to share future profit and loss equally. X’s capital is Rs 2,00,000 and Y’s capital is Rs 1,50,000. Z brings sufficient capital for his share in profit.

Step 1: Calculation of Total Capital of Old Partners (after all adjustments) The total capital of the old partners = Rs 2,00,000 + Rs 1,50,000 = Rs 3,50,000

Step 2: Calculation of Total Capital of New Firm
Total Capital of New Firm = Total Capital of the Old Partners × Reciprocal of the Combined New Share of the Old partners
Total Capital of New Firm = 3,50,000 x \(\frac { 3 }{ 2 }\) = Rs.5,25,000

Step 3: Calculation of New Capital of Each Partner
X’s (New) Capital =5,25,000 x \(\frac { 1 }{ 3 }\) = Rs. 1,75,000
Y’s (New) Capital =5,25,000 x \(\frac { 1 }{ 3 }\) =Rs. 1,75,000
Z’s Capital = 5,25,000 x \(\frac { 1 }{ 3 }\) = Rs. 1, 75,00

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 5.
Explain how will you deal with goodwill when new partner is not in a position to bring his share of goodwill in cash.?
Answer:
When the new partner is not in a position to bring his share of goodwill in cash, then goodwill account is adjusted through the old Partners’ Capital Account. New Partner’s Capital Account or Current Account is debited with his/her share of goodwill and the partners who sacrifice their share in favour of the new partner are credited in their sacrificing ratio. The following Journal entry is passed in the books of accounts.
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 14

Question 6.
Explain various methods for the treatment of goodwill on the admission of a new partner?
Answer:
The methods for the treatment of goodwill on the admission of a new partner are given below.

  1. Premium Method
  2. Revaluation Method

It should be noted that before following any of the below mentioned methods of goodwill, if goodwill already appears in the old books (old Balance Sheet) of the firm, then first of all, this goodwill should be written off among all the old partners in their old profit sharing ratio. The following Journal entry is passed to distribute the goodwill.
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 15

1. Premium Method: This method is used when a new partner pays his/her share of goodwill in cash. The following are the different situations under this method.

1. When the new partner privately pays his/her share of goodwill to the old partners: In this case, there is no need to pass any Journal entry in the books of accounts as the goodwill is privately paid.

2. When the new partner brings his/her share of goodwill in cash and the goodwill is retained in the business:
Accounting Entries
a) For premium or goodwill brought in cash by the new partner
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 16

b) For transferring of new partner’s goodwill among the old partners, i.e. if goodwill is retained in the business.
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 17

c) If the new partner’s share of goodwill is withdrawn by the old partner, then
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 18

3. If the new partner partly brings his/her share ofgoodwill
a) For bringing goodwill incash
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 19

b. For transferring of good will to the old partners
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 20

2. Revaluation Method: When the new partner is not able Lo bring goodwill in cash at all.
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 21

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 7.
How will you deal with the accumulated profit and losses and reserves on the admission of a new partner?
Answer:
When a new partner is admitted in a partnership firm, then all past accumulated profits or losses and reserves are distributed among all the old partners in their old profit sharing ratio. This is because these profits and losses are attributable to the hard work and labours of the old partners and consequently,

The old partners are liable to bear past losses or profits, if any. The new partner is not entitled for a share in these profits as he/she did not contribute anything for the past performance of the business.
Accounting Treatment of Accumulated Profits and Losses

1. For distributing accumulated profits and reserves.
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 22

2. For distributing accumulated losses
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 23

Question 8.
At what figures the value of assets and liabilities appear in the books of the firm after revaluation has been done? Show with the help of an imaginary balance sheet.
Answer:
After revaluation has been done, the assets and liabilities appear at their current market values in the Balance Sheet of the reconstituted firm. This can be better explained with the help of the below explained example.
A and B shares profit and loss equally.
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 24

  • On that date C is admitted for l/3rdshare and brings 1,00,000 as capital.
  • The value of stock is increased by Rs7,000.
  • A provision of Rs 2,000 has been created against debtors.
  • Fumiture revalued at Rs 3 5,000.
  • A machinery costing Rs 50,000 purchased is not recorded in books.
  • Rent outstanding Rs2,000.

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 9.
Prepare Revaluation Account, Partners’ Capital Account, Cash Account and Balance Sheet.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 25

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

2nd PUC Accountancy Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of a Partner Numerical Questions

Question 1.
A and B were partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 3:2. They admit C into the partnership with 1/6 share in the profits. Calculate the new profit sharing ratio?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 26
Cadmits for \(\frac { 1 }{ 6 }\) share of new profit in new firm.
Let new firm profit =1
Remaining share of A and B in the new firm = 1 – C’s share
= 1 – \(\frac{1}{6}=\frac{5}{6}\) = 6
New Ratio = Old Ratio × Remaining Share of A and B
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 27

Question 2.
A, B, C were partners in a firm sharing profits in 3:2:1 ratio. They admitted D for 10% profits. Calculate the new profit sharing ratio?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 28
Dadmits for \(\frac{10}{100}\) share in the newfirm Let new firm profit = 1
Remaining share of A. B and C in new firm = 1 – D’s share
= \(1-\frac{10}{100}=\frac{90}{100}=\frac{9}{10}\)
New Ratio = Old Ratio × Remaining Share of A, B and C in new firm
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 29

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 3.
X and Y are partners sharing profits in 5:3 ratio admitted Z for 1/10 share which he acquired equally for X and Y. Calculate new profit sharing ratio?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 30
= \(\frac{5}{8}: \frac{3}{8}\)
Z admits for \(\frac{1}{10}\) share in the new firm.
X and Y each sacrifice = \(\frac{1}{10} \times \frac{1}{2}=\frac{1}{20}\)
New Ratio = Old Ratio – Sacrificing Ratio
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 31

Question 4.
A, B and C are partners sharing profits in 2:2:1 ratio admitted D for 1/8 share which he acquired entirely from A. Calculate new profit sharing ratio?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 32
Dadmits for \(\frac{1}{8}\) share in new firm, which he takes from A.
Here only A will sacrifice.
New Ratio = Old Ratio – Sacrificing Ratio
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 33

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 5.
P and Q are partners sharing profits in 2:1 ratio. They admitted R into partnership giving him 1/5 share which he acquired from P and Q in 1:2 ratio. Calculate new profit sharing ratio?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 34
R admits for \(\frac{1}{5}\) share in the new firm which he takes from \(\frac{1}{3}\) from P and \(\frac{2}{3}\) from Q.
P’s sacrifice = R’s share × \(\frac{1}{3}\)
\(=\frac{1}{5} \times \frac{1}{3}=\frac{1}{15}\)
Q’s sacrifice = R’s share × \(\frac{2}{3}\)
\(=\frac{1}{5} \times \frac{2}{3}=\frac{2}{15}\)
New Ratio = Old Ratio – Sacrificing Ratio
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 36
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 35

Question 6.
A, B and C are partners sharing profits in 3:2:2 ratio. They admitted D as a new partner for 1/5 share which he acquired from A, B and C in 2:2:1 ratio respectively. Calculate new profit sharing ratio?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 37
Dadmits for \(\frac{1}{5}\) share in the new firm which he takes \(\frac{1}{5}\) in the ratio 2:2:1 from A,B and C.
A’s sacrifice = D’s share × \(\frac{2}{5}\)
B’s sacrifice = D’s share × \(\frac{2}{5}\)
C’s sacrifice = D’s share × \(\frac{1}{5}\)
New Ratio = Old Ratio – Sacrificing Ratio
A = \(\frac{3}{7}-\frac{2}{25}=\frac{75-14}{175}=\frac{61}{175}\)
B = \(\frac{2}{7}-\frac{2}{25}=\frac{50-14}{175}=\frac{36}{175}\)
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 38

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 7.
A and B were partners in a firm sharing profits in 3:2 ratio. They admitted C for 3/7 share which he took 2/7 from A and 1/7 from B. Calculate new profit sharing ratio?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 39
C admitted for \(\frac{3}{7}\) share in the newfirm
A’s sacrifice = \(\frac{2}{7}\)
B’s sacrifice = \(\frac{1}{7}\)
New Ratio = Old Ratio – Sacrificing Ratio
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 40

Question 8.
A, B and C were partners in a firm sharing profits in 3:3:2 ratio. They admitted D as a new partner for 4/7 profit. D acquired his share 2/7 from A. 1/7 from B and 1/7. from C. Calculate new profit sharing ratio?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 42
D admitted for \(\frac{4}{7}\) share of profit in new firm.
D’s share = A’s sacrifice + B’s Sacrifice + C’s sacrifice
\(\frac{4}{7}=\frac{2}{7}+\frac{1}{7}+\frac{1}{7}\)
New Ratio = Old Ratio – Sacrificing Ratio
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 43

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 9.
Radha and Rukmani are partners in a firm sharing profits in 3:2 ratio. They admitted Gopi as a new partner. Radha surrendered 1/3 of her share in favour of Gopi and Rukmani surrendered 1/4 of her share in favour of Gopi. Calculate new profit sharing ratio?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 44
Radha: Rukmani Old Ratio = 3 : 2
Radha surrendered in favour of Gopi = \(\frac{1}{3}\) of his share
Rukmani surrendered in favour of Gopi = \(\frac{1}{4}\) of his share
Sacrificing Ratio = Old Ratio × Surrender Ratio
Radha = \(\frac{3}{5} \times \frac{1}{3}=\frac{1}{5}\)
Rukmani = \(\frac{3}{5} \times \frac{1}{4}=\frac{1}{10}\)
New ratio = Old ratio – sacrificing ratio
Radha = \(\frac{3}{5}-\frac{1}{5}=\frac{2}{5}\)
Rukmani = \(\frac{2}{5}-\frac{1}{10}=\frac{4-1}{10}=\frac{3}{10}\)
Gopi’s Share = Radha’s Sacrificing Ratio + Rukmani’s Sacrificing Ratio
\(=\frac{1}{5}+\frac{1}{10}=\frac{2+1}{10}=\frac{3}{10}\)
Radha : Rukmani: Gopi
New Ratio = \(\frac{2}{5}: \frac{3}{10}: \frac{3}{10}\)
= \(\frac{4: 3: 3}{10}\) = 4:3:3

Question 10.
Singh, Gupta and Khan are partners in a firm sharing profits in 3:2:3 ratio. They admitted Jain as a new partner. Singh surrendered 1/3 of his share in favour of Jain: Gupta surrendered 1/4 of his share in favour of Jain and Khan surrendered 1/5 in favour of Jain. Calculate new profit sharing ratio?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 45
SinghSurrender = \(\frac{1}{3}\) of his share
Gupta Surrender = \(\frac{1}{4}\) of his share
Khan Surrender = \(\frac{1}{5}\) of his share
Sacrificing Ratio = Old Ratio × Surrender Ratio
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 46
New ratio = Old ratio – sacrificing ratio
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 47
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 48

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 11.
Sandeep and Navdeep are partners in a firm sharing profits in 5:3 ratio. They admit C into the firm and the new profit sharing ratio was agreed at 4:2:1. Calculate the sacrificing ratio?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 49

Question 12.
Rao and Swami are partners in a firm sharing profits and losses in 3:2 ratio. They admit Ravi as a .new partner for 1/8 share in the profits. The new profit sharing ratio between Rao and Swami is 4:3. Calculate new profit sharing ratio and sacrificing ratio?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 50
Ravi admits for – share of profit in the \(\frac{1}{8}\) new firm.
Let the New Firm Profit = 1
Combined share of Rao and Swami in the new firm
= 1 – Ravi’s share of profit
= 1 – \(\frac{1}{8}\)
= \(\frac{7}{8}\)
New Ratio = Combined Share of Rao and Swami × Proportion of Rao and Swami in the combined share
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 51
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 52

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 13.
Compute the value of goodwill on the basis of four years’ purchase of the average profits based on the last five years? The profits for the last five years were as follows:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 53
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 54
Goodwill = Average Profit × Number of Year’s Purchases
= 52,000 × 4
= Rs 2,08,000

Question 14.
Capital employed in a business is Rs. 2,00,000. The normal rate of return on capital employed is 15%. During the year 2002 the firm earned a profit of Rs. 48,000. Calculate goodwill on the r basis of 3 years purchase of super profit?
Answer:
Capital Employed = Rs 2,00,000
Actual Profit = 48,000
Normal Rate of Return = 15%
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 58
= 2,00,000 × \(\frac{5}{100}\)
= Rs 30,000
Super profit = Actual Profit – Normal Profit
= 48,000 – 30,000
= Rs 18,000
Goodwill = Super Profit × Number of Years Purchase
=18,000 × 3
= Rs 54,000

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 15.
The books of Ram and Bharat showed that the capital employed on
31.12.2002 was Rs. 5,00,000 and the profits for the last 5 years: 2002 Rs. 40,000; 2003 Rs. 50,000; 2004 Rs. 55,000; 2005 Rs. 70,000 and 2006 Rs. 85,000 Calculate the value of goodwill on the basis of 3 years purchase of the average super profits of the last 5 years assuming that the normal rate of return is 10%?
Answer:
Average Actual Profit


Average profit = \(\frac{3,00,000}{5}\)
= Rs 60,000
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 58
= 5,00,000 × \(\frac{10}{100}\)
= Rs 50,000
Average Super Profit = Average Actual Profit – Normal Profit
= 60,000 – 50,000
= Rs 10,000
Goodwill=Average Super Profit × Number of year purchase
= 10,000 × 3
= Rs 30,000

Question 16.
Rajan and Rajani are partners in a firm. Their capitals were Rajan Rs. 3,00,000; Rajani Rs. 2,00,000. During the year 2002 the firm earned a profit of Rs. 1,50,000. Calculate the value of goodwill of the firm assuming that the normal rate of return is 20%?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 59
Normal Rate of Return = 20%
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 60
= 1,50,000 × \(\frac{100}{20}\)
= Rs 7,50,000
Goodwill = Capitalised Value – Capital Employed
= 7,50,000 – 5,00,000
= Rs 2,50,000

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 17.
A business has earned average profits of Rs. 1,00,000 during the last few years. Find out the value of goodwill by capitalisation method, given that the assets of the business are Rs. 10,00,000 and its external liabilities are Rs. 1,80,000. The normal rate of return is 10%?
Answer:
Capital Employed = Assets – External Liabilities
= 10,00,000 – 1,80,000
= Rs 8,20,000
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 61
Super Profit = Actual Profit – Normal Profit
= 1,00,000 – 82,000
= Rs 18,000
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 62
= 18,000 × \(\frac{100}{10}\) = Rs 1,80,000

Alternative Method:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 63
Capitalised value = 1,00,000 × \(\frac{100}{10}\)
= Rs 1,00,000
Goodwill = Capitalised Value – Capital Employed
= 10,00,000 – 8,20,000
= Rs 1,80,000

Question 18.
Verma and Sharma are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 5:3. They admitted Ghosh as a new partner for 1/5 share of profits. Ghosh is to bring in Rs. 20,000 as capital and Rs. 4,000 as his share of goodwill premium. Give the necessary journal entries:
(a) When the amount of goodwill is retained in the business.
(b) When the amount of goodwill is fully withdrawn.
(c) When 50% of the amount of goodwill is withdrawn.
(d) When goodwill is paid privately.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 64
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 65

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 19.
A and B are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 3:2. They decide to admit C into partnership with 1/4 share in profits. C will bring in Rs. 30,000 for capital and the requisite amount of goodwill premium in cash. The goodwill of the firm is valued at Rs, 20,000. The new profit sharing ratio is 2:1:1. A and B withdraw their share of goodwill.
Give necessary journal entries?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 66
Sacrificing Ratio = Old Ratio – New Ratio
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 67
Goodwill of the firm = Rs 20,000
C’s share of Goodwill = 20,000 × \(\frac{1}{4}\) = Rs.5,000
A will receive = 5,000 × \(\frac{2}{5}\) = 2,000 Or
20,000 × \(\frac{2}{20}\) = 2,000
B will receive 20,000 × \(\frac{3}{20}\) = 3,000

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 20.
Arti and Bharti are partners in a firm sharing profits in 3:2 ratio, They admitted Sarthi for 1/4 share in the profits of the firm. Sarthi brings Rs. 50,000 for his capital and Rs. 10,000 for his 1/4 share of goodwill. Goodwill already appears in the books of Arti and Bharti at Rs. 5,000. the new profit sharing ratio between Arti, Bharti and Sarthi will be 2:1:1. Record the necessary journal entries in the books of the new firm?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 70
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 69
2nd PUC Accountancy Question Bank
Sacrificing Ratio = Old Ratio – New Ratio
Arti = \(\frac{3}{5}-\frac{2}{4}=\frac{2}{20}\)
Bharti = \(\frac{2}{5}-\frac{1}{4}=\frac{3}{20}\)
Arti will receive = 10,000 × \(\frac{3}{20}\) = 4,000
Bharti will receive = 10,000 × \(\frac{3}{5}\) = 6,000

Question 21.
X and Y are partners in a firm sharing profits and losses in 4:3 ratio. They admitted Z for 1/8 share. Z brought Rs. 20,000 for his capital and Rs. 7,000 for his 1/8 share of goodwill. Subsequently X, Y and Z decided to show goodwill in their books at Rs. 40,000, Show necessary journal entries in the books of X, Y and Z?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 71

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 22.
Aditya and Balan are partners sharing profits and losses in 3:2 ratio. They admitted Christopher for 1/4 share in the profits. The new profit sharing ratio agreed was 2:1:1. Christopher brought Rs. 50,000 for his capital. His share of goodwill was agreed to at Rs. 15,000. Christopher could bring only Rs. 10,000 out of his share of goodwill. Record necessary journal entries in the books of the firm?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 72
Sacrificing Ratio = Old Ratio – New Ratio
Aditya = \(\frac{3}{5}-\frac{2}{4}=\frac{12-10}{20}=\frac{2}{20}\)
Balam = \(\frac{2}{5}-\frac{1}{4}=\frac{8-5}{20}=\frac{3}{20}\)
Sacrificing Ratio = \(\frac{2}{10}: \frac{3}{20}=\frac{2: 3}{20}=2: 3\)

Question 23.
Amar and Samar were partners in a firm sharing profits and losses in 3:1 ratio. They admitted Kanwar for 1/4 share of profits. Kanwar could not bring his share of goodwill premium in cash. The Goodwill of the firm was valued at Rs. 80,000 on Kanwar’s admission. Record necessary journal entry for goodwill on Kanwar’s admission.
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 73
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 74
New Firm’s Goodwill = Rs 80,000
Kanwar’s Share of Goodwill = 80,000 × (1/4) = 20,000

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 24.
Mohan Lai and Sohan Lai were partners in a firm sharing profits and losses in 3:2 ratio. They admitted Ram Lai for 1/4 share on 1.1.2003. It was agreed that goodwill of the firm will be valued at 3 years purchase of the average profits of last 4 years which were Rs. 50,000 for 2003, Rs. 60,000 for 2004, Rs. 90,000 for 2005 and Rs. 70,000 for 2006. Ram Lai did not bring his share of goodwill premium in cash. Record the necessary journal entries in the books of the firm on Ram Lai’s admission when:
(a) Goodwill already appears in the books at Rs. 2,02,500.
(b) Goodwill appears in the books at Rs.2,500.
(c) Goodwill appears in the books at Rs.2,05,000.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 75
AverageProfit = \(\frac{2,70,000}{4}\) = Rs.67,500
Goodwill = Average Profit × No. of Years Purchases = 67,500 × 3 = 2,02,500
Ram Lai entered into the firm for 1/4 share of Profit.
Ram Lai’s share of goodwill = 2,02, 500 × (1/4) = Rs 50,625
Here sacrificing ratio of Mohan Lai and Sohan Lai will be equal to old ratio because new and sacrificing ratio is not given.
Mohan Lai will get = Ram Lai’s Share of Goodwill × (3/5) = 50,625 × (3/5) = 10,125 × 3 = Rs 30,375
Sohan Lai will = Ramlal Share of Goodwill × (1/5) = 50,625 × (1/5) = Rs 10,125 × 2 = Rs 20,250

Case (a)
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 76

Case (b)
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 77

Case (c)
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 78

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 25.
Rajesh and Mukesh are equal partners in a firm. They admit Hari into partnership and the new profit sharing ratio between Rajesh, Mukesh and Hari is 4:3:2. On Hari’s admission goodwill of the firm is valued at Rs 36,000. Hari is unable to bring his share of goodwill premium in cash. Rajesh, Mukesh and Hari decided not to show goodwill in their balance sheet. Record necessary journal entries for the treatment of goodwill on Hari’s admission.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 79

Working Notes:

1. Goodwill of a firm = 36,000 Hari’s share in goodwill = Goodwill of firm × admitting Partner Share
36,000 × \(\frac{2}{9}\) = 8,000

2. Sacrificing Ratio = Old Ratio – NewRatio
Raiesh’s = \(\frac{1}{2}-\frac{4}{9}=\frac{9-8}{18}=\frac{1}{18}\)
Mukesh’s = \(\frac{1}{2}-\frac{3}{9}=\frac{9-6}{18}=\frac{3}{18}\)
Sacrificing Ratio between Rajesh and Mukesh 1:3

Question 26.
Amar and Akbar are equal partners in a firm. They admitted Anthony as a new partner and the new profit sharing ratio is 4:3:2. Anthony could not bring this share of goodwill Rs 45,000 in cash. It is decided to do adjustment for goodwill without opening goodwill account. Pass the necessary journal entry for the treatment of goodwill?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 80
Working Notes:
1. Sacrificing Ratio = Old Ratio – New Ratio
Amar’s sacrificing ratio = \(\frac{1}{2}-\frac{4}{9}=\frac{9-8}{18}=\frac{1}{18}\)
Akbar’s sacrificing ratio = \(\frac{1}{2}-\frac{3}{9}=\frac{9-6}{18}=\frac{3}{18}\)
Sacrificing Ratio between Amar and Akbar = 1:3.

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 27.
Given below is the Balance Sheet of A and B, who are carrying on partnership business on 31.12.2006. A and B share profits and losses in the ratio of 2:1.
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 81
C is admitted as a partner on the date of the balance sheet on the following terms:
(i) C will bring in Rs 1,00,000 as his capital and Rs 60,000 as his share of goodwill for 1/4 share in theprofits.
(ii) Plant is to be appreciated to Rs 1,20,000 and the value of buildings is to beappreciated by 10%.
(iii) Stock is found over valued by Rs4,000.
(iv) A provision for bad and doubtful debts is to be created at 5% ofdebtors.
(v) Creditors were unrecorded to the extent of Rs 1,000.
Pass the necessary journal entries, prepare the revaluation account and partners’ capital accounts, and show the Balance Sheet after the admission of C.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 82
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 83

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 28.
Leela and Meeta were partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 5:3. On Is Jan. 2007 they admitted Om as a new partner. On the date of Om’s admission the balance sheet of Leela and Meeta showed a balance of Rs 16,000 in general reserve and Rs 24,000 (Cr) in Profit and Loss Account. Record necessary journal entries for the treatment of these items on Om’s admission. The new’ profit sharing ratio between Leela, Meeta and Om was 5:3:2.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 84

Question 29.
Amit and Viney are partners in a firm sharing profits and losses in 3:1 ratio. On l.1.2007 they admitted Ranjan as a partner. On Ranjan’s admission the profit and loss account of Amit and Viney showed a debit balance of Rs 40,000. Record necessary journal entry for the treatment of the same.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 85

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 30.
A and B share profits in the?proportions of 3/4 and 1/4. Their Balance Sheet on Dec. 31, 2006.was as follows:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 86
On Jan. 1, 2007, C was admitted into partnership on the following terms:
(a) That C pays Rs 10,000 as his capital.
(b) That C pays Rs 5,000 for goodwill. Half of this sum is to be withdrawn by A and B.
(c) That stock and fixtures be reduced by 10% and a 5%, provision for doubtful debts be created on Sundry Debtors and Bills Receivable.
(d) That the value of land and buildings be appreciated by 20%. .
(e) There being a claim against the firm for damages, a liability to the extent of Rs 1,000 should be created.
(f) An item of Rs 650 included in sundry creditors is not likely to be claimed and hence should be written back.
Record the above transactions (journal entries) in the books of the firm assuming that the profit sharing ratio between A and B has not changed. Prepare the new Balance Sheet on the admission of C.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 87
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 88
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 89

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 31.
A and B are partners sharing profits and losses in the ratio of 3:1. On 1st Jan. 2007 they admitted C as a new partner for 1/4 share in the profits of the firm. C brings Rs 20,000 as for his 1/4 share in the profits of the firm. The capitals of A and B after all adjustments in respect of goodwill, revaluation of assets and liabilities, etc. has been worked out at Rs 50,000 for A and Rs 12,000 for B. It is agreed that partner’s capitals will be according to new profit sharing ratio. Calculate the new capitals of A and B and pass the necessary journal entries assuming that A and B brought in or withdrew the necessary cash as the case may be for making their capitals in proportion to their profit sharing ratio?
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 90

1. Calculation of New Profit sharing Ratio
C’s. Shares = \(\frac{1}{4}\)
Remaining share = \(1-\frac{1}{4}=\frac{3}{4}\)
A’s New share = \(\frac{3}{4} \times \frac{3}{4}=\frac{9}{16}\)
B’s New Share = \(\frac{1}{4} \times \frac{3}{4}=\frac{3}{16}\)
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 91

New Profit sharing ratio of A, B and C will be 9: 3 : 4

2. New Capital of A and B.
C bring Rs 20,000 for 1/4<sup>th</sup> share of profit in the hew firm.
Thus, total capital of firm on the basis of C’s share = 20,000 × \(\frac{4}{1}\) = 80,000
A’s Capital = \(\frac{9}{16}\) × 80,000 = 45,000 16
Thus, A will withdraw = 50,000 – 45,000 = 5,000
A’s Capital = \(\frac{3}{16}\) × 80,000 = 15,000 16
Thus, B’s will bring 15,000 -12,000 = 3,000

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 32.
Pinky, Qumar and Roopa partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 3:2:1. S is admitted as a new partner for 1/4 share in the profits of the firm, whichs he gets 1/8 from Pinky, and 1/16 each from Qmar and Roopa. The total capital of the new firm after Seema’s admission will be Rs 2,40,000. Seema is required to bring in cash equal to 1/4 of the total capital of the new firm. The capitals of the old partners also have to be adjusted in proportion of their profit sharing ratio. The capitals of Pinky, Qamar and Roopa after all adjustments in respect of goodwill and revaluation of assets and liabilities have been made are Pinky Rs 80,000, Qamar Rs 30,000 and Roopa Rs 20,000. Calculate the capitals of all the partners and record the necessary journal entries for doing adjustments in respect of capitals according to the agreement between the partners?
Answer:
1) Calculation of new profit sharing Ratio = Old Ratio – Sacrificing Ratio
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 92
New profit sharing ratio between Pinky, Qumar, Roopa and Seema
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 93

2. Required capital of all partners in the new firm
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 94

3. Amount to be brought by each partner
Pinky = 90,000 – 80,000 = 10,000
Qumar = 65,000 – 30,000 = 35,000
Roopa = 25,000 – 20,000 = 5,000
Seema = 2,40,000 × \(\frac{1}{4}\) = 60,000

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 95

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 33.
The following was the Balance Sheet of Arun, Bablu and Chetan sharing profits and losses in the ratio of \(\frac{6}{14}: \frac{5}{14}: \frac{3}{14}\) respectively.
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 96
They agreed to take Deepak into partnership and give him a share of 1/8 on the following terms:
(a) that Deepak should bring in Rs 4,200 as goodwill and Rs 7,000 as his capital;
(b) that furniture be depreciated byl2%;
(c) that stock be depreciated by 10%;
(d) that a Reserve of 5% be created for doubt ful debts;
(e) that the value of land and buildings having appreciated be brought uptoRs31,000;
(f) that after making the adjustments the capital accounts of the old partners (who continue to share in the same proportion as before) be adjusted on the basis of the proportion of Deepak’s Capital to his share in the business, i.e., actual cash to be paid off to, or brought ip by the old partners as the case may be.
Prepare Cash Account, Profit and Loss Adjustment Account (Revaluation Account) and the Opening Balance Sheet of the new firm.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 97
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 98

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 34.
Azad and Babli are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 2:1. Chintan is admitted into the firm with 1/4 share in profits. Chintan will bring in Rs 30,000 as his capital and the capitals of Azad and Babli are to be adjusted in the profit sharing ratio. The Balance Sheet of Azad and Babli as on December 31, 2006 (before Chintan’s admission) was as follows:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 99
It was agreed that:
i) Chintan will bring in Rs 12,000 as his share of goodwill premium.
ii) Buildings were valued at Rs 45,000 and Machinery at Rs23,000.
iii) A provision for doubtful debts is to be created @ 6% on debtors.
iv) The capital accounts of Azad and Babli are to be adjusted by opening current accounts. Record necessary journal entries, show necessary ledger accounts and prepare the Balance Sheet after admission.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 100
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 101

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 35.
Ashish and Dutta were partners, in a firm sharing profits in 3:2 ratio. On Jan. 01, 2007 they admitted Vimal for 1/5 share in the profits. The Balance Sheet of Ashish and Dutta as on Jan. 01, 2007 was as follows:
2nd PUC Accountancy Question Bank
It was agreed that:
i) The value of Land and Building be increased by Rsl5,000.
ii) The value of plant be increased byl0,000.
iii) Goodwill of the firm be valued at Rs20,000.
iv) Vimal to bring in capital to the extent of l/5th of the total capital of the new firm. Record the necessary journal entries and prepare the Balance Sheet of the firm after Vimal’s admission.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 103
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 104

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

2nd PUC Accountancy Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of a Partner Additional Questions and Answers

Question 1.
State any two reasons for admitting a partner.
Answer:

  1. To increase the total capital of the partnership firm.
  2. To get the managerial skills and experience of the new partner.
  3. To avoid the competition.
  4. To expand the partnership business.

Question 2.
What is sacrifice ratio?
Answer:
Sacrifice ratio is the ratio in which existing (old) partners contribute a part of their share of profits to the incoming (new) partner on account of admission.
S.R = Old Ratio – New Ratio

Question 3.
Why sacrifice ratio is calculated?
Answer:
Sacrifice ratio is calculated in order to distribute the goodwill brought in cash by the new partner on account of admission.

Question 4.
State any two reasons for calculating new ratio.
Answer:
Reasons for calculating new ratio are:

  • To share the future profits and losses of the firm.
  • To the written off the portion of valued goodwill of the firm.

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 5.
What is profits and loss adjustment account?
Answer:
Profit and loss adjustment account is a nominal account prepared at the time of revaluation of assets and liabilities of the firm to know the profit/loss arising on revaluation of assets and liabilities.

Question 6.
Why do you prepare Revaluation account?
Answer:
Revaluation account is prepared to known the profit or loss on revaluation of assets and liabilities of a firm at the time of admission or retirement of a partner.

Question 7.
How do you close Revaluation account?
Answer:
The revaluation account is closed by transferring the revaluation profit/loss to old partners’ capital accounts in their old profit sharing ratio.

Question 8.
Give the journal entry for increase in value of in the asset in case of admission of a partner.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 105

Question 9.
Give the journal entry for decrease in the value of asset in case of admission of a partner.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 106

Question 10.
Give the journal entry for increase in the liabilities in the case of admission of a partner.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 107

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 11.
Give the journal entry for decrease in liability in the case of admission of a partner.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 108

Question 12.
Give the journal entry for transfer of profit on revaluation account in the case of admission of a partner.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 109

Question 13.
Give the journals entry for transfer of loss on revaluation in the case of admission of a partner.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 110

Question 14.
Give the journal entry for transfer of reserves or reserve fund in case of admission of a partner.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 111

Question 15.
What is good will?
Answer:
Goodwill is an extra value attached to the existing business over and above the net worth of the assets arising from good name, reputation, sound business connections, super profit earning capacity etc., it is an intangible asset.

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 16.
State any two factors which determine the goodwill of the firm.
Answer:
The factors which determine the goodwill of the firm are as given below:

  1. Reputation named by the business by way of customer satisfaction.
  2. Super profit earning capacity of the business.
  3. Trademarks, patent right etc., owned by business.
  4. Market conditions and future prospects of the business.

Question 17.
State any two methods of valuing goodwill.
Answer:
Methods of valuing goodwill are:

  1. Average profit method
  2. Super profit method.
  3. Capitalization method
  4. Annuity method

Question 18.
What is average profit method of valuing goodwill?
Answer:
Under this method, the given number years of profit and loss are averaged and the average profit is multiplied with the agreed number of years of purchase to ascertain goodwill.
Goodwill = average profit × Number of years of purchases.

Question 19.
What is super profit method of valuing goodwill?
Answer:
Under this method, goodwill is calculated by multiplying super profit with the given number of years of purchases, where, super profit is the excess of actual earnings of the business over the normal earnings.

Question 20.
Give the journal entry for goodwill brought in cash by the new partner.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 112

Question 21.
Give the journal entry for distribution goodwill brought in cash by the new partner.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 113

Question 22.
Give the journal entry for distribution goodwill raised in the books of the firm.
Answer:
2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner 114

2nd PUC Accountancy Question Bank Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm - Admission of a Partner

Question 23.
Goodwill of the firm valued at 2 years purchases of the average profit of last 4years. The total profits for last 4 years was Rs 20,000 calculate goodwill of the firm.
Answer:
Average profits = 20,000/4
= 5000
Goodwill = 5000 × 2
= 10,000

shares