Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (1st Language)

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (1st Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (1st Language)

Time: 3 Hours
Max Marks: 100

I. Four alternatives are given for the following questions. Choose the correct answer and write it along with its alphabet. ( 6 × 1 = 6 )

Question 1.
‘And some are loaves and some so nearly balls’.
The figure of speech in the line is
A) Personification
B) Simile
C) Metaphor
D) Assonance
Answer:
C) Metaphor

Question 2.
Captain Hodge restored the status quo, _____
The appropriate question tag to be added is
Answer:
A) did he?
B) didn’t he?
C) can he?
D) couldn’t he?
Answer:
B) didn’t he

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (1st Language)

Question 3.
Wait here till I come back
The underlined group of word is
A) a norm clause
B) an adverb clause
C) an adjective clause
D) a main clause
Answer:
B) an adverb clause

Question 4.
I wanted to buy a snack ______ didn’t have enough money
The appropriate conjunction to filled in the blank is
A) And
B) But
C) Or
D) So
Answer:
B) But

Question 5.
You can’t _____ from me!
The correct phrasal verb to be filled in the blank
A) run off
B) run up
C) run down
D) run away
Answer:
D) run away

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 6.
The king gave him a reward
The correct form of the passive voice of the sentence is
A) A reward was given by him to the king
B) He was given a reward by the king
C) He was given the reward by the king
D) He was given by the king a reward
Answer:
B) He was given a reward by the king

II. Observe the relationship in the first pair of words and complete the second pair accordingly in the following :
( 4 × 1 = 4 )

Question 7.
Lured : Tempted :: _______ : total destruction
Answer:
Anhilation

Question 8.
Foe x Friend:: dauntless x
Answer:
coward

Question 9.
Dye : die :: heir :
Answer:
hair

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 10.
Faithful : unfaithful :: sufficient :
Answer:
insufficient

III. Rewrite as directed: ( 3 × 1 = 3 )

Question 11.
Change the voice of sentence :
The teacher will give you instructions.
Answer:
Instructions will be given to you by the teacher.

Question 12.
Frame a question to get the underlined words as answer :
I go to school by bus
Answer:
How do you go to school?

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 13.
Change to reported speech :
Where do you want to go?
Answer:
He asked me where I wanted to go.

IV. Answer the following questions in a sentence each : ( 4 × 1 = 4 )

Question 14.
When can the messenger’s act become a moral action?
Answer:
The messenger’s act becomes a moral act when he bear’s the king’s order, considering it to be his duty.

Question 15.
Who had out – witted whom, in the game already played by the narrator?
Answer:
The girl had out – witted the narrator.

Question 16.
Why doesn’t the father want his son to follow the crowd?
Answer:
The father doesn’t want his son to follow the crowd because many people are getting on the bandwagon of life.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 17.
The four seasons correspond to the four stages of man’s life. Where does the poet imagine himself to be?
Answer:
The poet imagines himself to be in the ‘autumn’ stage.

V. Answer the following questions in two – three sentences each : ( 7 × 2 = 14 )

Question 18.
What was the curse Parasurama pronounced in his anger on Kama ?
Answer:
Parasurama, cursed Kama believing that he had betrayed him, and the brahmastra he had learnt to use shall fail him at the fated moment, because he will be unable to recall the invocatory mantra when his hour of redemption comes.

Question 19.
How did Drona justify his unfair demand?
Answer:
Dronacharya justifies his unfair demand saying that he had promised Arjuna that there would be no equal to him. Drona asked Buttoo his right – hand thumb as recompense so that Buttoo could never practise archery.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 20.
Write any two acts of Kama which Lord Krishna recounts which violated fair play and chivalry.
Answer:

  1. Kama dragged Drapadi to the hall with the help of Duryodhana, Dushyasana and Shakuni.
  2. He compelled Yudistira to gamble and helped of decieve him.

Question 21.
Why did the girl of the silent torrent follow the wrong man out of the worker’s paradise?
Answer:
The girl was impressed by art and beauty. For the first time the girl had realised that there are things to do other then continuous toil and productive work. Even if there was no meaning or purpose in art and beauty, she realised that art and beauty gave a certain joy. She saw new possibilities open – up before her. So she followed the young man to explore those possibilities.

Question 22.
Why did the great Saint Theresa wished to have a torch in her right hand and vessel of water in her left?
Answer:
Saint Theresa wished to have a torch to bum the glories of heaven and the vessel of water to extinguish the fires of hell. She wanted to do this to teach human beings to learn to serve God from love alone without fear of hell and without temptation of heavenly bliss.

Question 23.
The writer says that if Meip had read Anne’s diary, she would have destroyed it. Why does the writer think so?
Answer:
The writer thinks that if Meip had read the dairy, she would have found detailed information on the help she and other people had given the Frank family at the risk of their own lives and she might well have decided to destroy the dairy for reasons of safety.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 24.
What clues of his plan does Lochinvar give Ellen?
Answer:
When the bride Ellen kissed the wine goblet and offered it to Lochinvar he drank it quickly and threw the goblet down. He indicates that Ellen break the ceremony and run away with him. Later while dancing with her he softly touch her hand and wispers in her ears, to assure her of his love.

VI. Rewrite as directed. ( 3 × 2 = 6 )

Question 25.
Change the following sentence to a compound and complex sentence
In the event of being late you will not be allowed entry.
Answer:
Compound : You must not be late or you will not be allowed entry.
Complex : Unless you are in time, you will not be allowed entry.

Question 26.
Change the following sentence to the other two degrees of comparison:
Platinum is the most precious metal
Answer:
Positive : No other metal is as precious as platinum
Comparitive : Platinum is more precious than any other metal.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 27.
Combine the following sentences using too – to.
He is so old. He cannot work.
Answer:
He is top old to work.

VII. Answer the following questions in 5-6 sentences each : ( 6 × 3 = 18 )

Question 28.
How does John Masefield describe his mother’s suffering?
Answer:
John Masefield says that his mother ’s life made him a man because it was in her womb that he got nourishment. But he expresses a strong sense of guilt and regret that his mother lost her beauty in bearing him. She suffered pain and strain while he was in her womb. He sucked the’ nutrition while he was in her womb, making her suffer and weak. He feels that every child she bore brought about partial death of her.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 29.
Describe the experiment conducted by Pasteur to show the difference between pure and stale air.
Answer:
Pasteur filled some bottles filled with soup and took some to a little hotel bedroom where the air hardly ever changed and broke the neck of the bottles. So that air could enter freely. Then he sealed the necks on the bottle again after a few minutes.

Again he took some more bottles to a open field and repeated the same as he had done in the hotel room.
Again he took some bottles to the top of a mountain and did the same.

After a few days he opened the bottles kept in the hotel room. He saw that the soup had become mouldy. The soup in the bottles kept in the open field, were also mouldy, but not quiet so bad.

The soup bottles kept on the mountains had no germs at all.

Question 30.
How does the poet express his spirituality being a poor man ?
Answer:

  • He cannot build temples like the rich to show his devotion to God.
  • Wants to offer his body in the form of a temple.
  • Considers his legs as pillars, his body as the shrine, head a cupola of gold.
  • All earthly structures are perishable.
  • Only our soul and the good deeds of man are permanent.

Question 31.
What argument does the speaker give to convince his neighbour that they do not need the wall ?
Answer:

  • Narrator had apple orchard.
  • His neighbour had pines
  • Apple trees would never get across and eat the cones under his neighbour’s pines.
  • No cows in both the places
  • Nothing to wall in and nothing to wall out.

Question 32.
Why does Gandhi say that a moral act should be done without compulsion,?
Answer:
There is no morality whatever in my act, if I rise early out of the fear that, if I am late for my office, I may lose my situation. Similarly there is no morality in my living a simple and unpretentious life if I have not the means to live otherwise. But plain, simple living would be moral if, though wealthy, I think of all the wants and misery in the world about me- and feel that I ought to live a plain, simple life and not one of ease and luxury.

Likewise it is only selfish, and hot moral, of an employer to sympathize with his employees or to pay them higher wages lest they leave him. It would be moral if the employer wished well of them and treated them kindly realizing how he owed his prosperity to them. This means that for an act to be moral it has to be free from fear and compulsion.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 33.
Why was Billy looking out to sea every morning? Describe the encounter between Billy and the mysterious sea faring man?
Answer:
Billy was a pirate. He came to posses a treasure map. He was hiding it in his sea chest. He suspected that his former crew members would try to take it away from him and lived with this fear and therefore looked out to the sea during daytime.

It was several weeks after Billy’s arrival that another mysterious seafaring man appeared, a sallow, evil looking fellow with two fingers missing. He argued with Billy, and in no time the two were fighting furiously. Wounded, the stranger was put to flight, but Billy was left stretched out on the floor, gasping for breath.

OR

What does the poet explain about in the poem “C.L.M.”?
Answer:
This poem expresses love and regret in a very unusual way. It has to be said that the poem is written to his mother or at least written with his mother in mind. It starts out by explaining how mother gave him life and died and it continues to explain, how he expresses grief, for his mother cannot see him grown-up and cannot see how his son has lived his life.

The third stanza turns to the idea that even if death could be undone and his mother would be reincarnated it would be of no use because they would not recognize each other. In the fourth stanza the whole poem takes, an unusual turn for the author thinks that he is in debt to his mother and all womankind for the suffering they need to undergo when bearing the child and when in labor.

He concludes the poem with more feeling of guilt for he thinks he has not repaid the favor of living to her mother and due to that to women in general. The author thinks that he is also to blame for the fact that men are considered superior to women for he has not done anything about it.

In some sense, the author expresses concern over the inequality of sexes. The tone of the poem is serious and style is different to other poems as well. Even if it could be considered or labeled as a love poem, it cannot be compared with the poem Beauty for the difference of tone is too great.

VIII. Explain with reference to the context:   ( 5 × 3 = 15 )

Question 34.
“What shall I, a poor man, do?”
Answer:
In his Vachana ‘The Temple and the Body’, Basavanna asks this question. He imagines himself to be a poor devotee of Lord Siva. He sees rich people building temples to the Lord. Obviously, he would also like to build a temple to his Lord. But poverty prevents him from doing so.

So the poor man asks the question quoted above. He means what can he, a poor man, do to show his devotion to God. The most obvious way of showing devotion is building a temple. When one cannot do it, what is one to do?
The poem then goes on to compare the human body to a temple which is to be occupied by God. The implication is that the body should be kept pure enough to be fit a God to stay in.

He would make his body a temple in this sense. His legs will be like pillars of the temple, his torso the sanctum sanctorum, and his head the golden cupola. Being a moving one, this, temple, will last longer than the other ones which are static. Though he does not say so, it would make him have divinity within himself. It is this divinity that is immortal in contrast to the man – built temple of brick and mortar.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 35.
“Why don’t you look out of the window?” she asked.
Answer:
These lines are extracted from ‘The Eyes are not here’ by Ruskin bond. The narrator of the story had lost is eye sight but his eyes are still sensitive to light and darkness. Once he was travelling to Dehradun by train. The narrator always tried to keep his blindness a secret from others.

A girl gets into his compartment at Saharanpur. The narrator pick up a conversation with the girl. The narrator tells the girl that she has a intresting face, just to impress her. But the girl ignores his comment and asks the narrator to just look out of the window.

Question 36.
“O grave, keep shut lest I be shamed”
Answer:

  • C. L. M. – John Masefield.
  • Explains the ill-treatment given to the women in the society
  • Men trample women’s rights – man’s lust roves the world untamed.
  • Doesn’t want his mother to experience all this who is in the grave.
  • Asks the grave to remain closed.

Question 37.
“I’m me without my hair, ain’t I?”
Answer:
These lines are taken from the lesson ‘The Gift of the Magi’ Della sells her hair to bring a platinum fob chain for Jim’s heirloom watch as a present to him for Christmas. When Jim arrives home he is devastated to see that Della has cut her hair and he asks her sadly why she had cut her hair. Della tells him that she had not only cut her hair but also sold it and asks him if he doesn’t like her as much, as she is has cut her hair now.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 38.
“Back to the covert of the willow tree”
Poem : The Stolen Boat
Poet : William Wordsworth
Answer:
These lines are from the poem ‘The Stolen Boat’ by William Wordsworth. One summer evening the poet found a little boat tied to a willow free inside a rocky cave by a lake. He takes it for a joy – ride, unknown to the owner of the boat. But as rows over the sea, instead of enjoying the ride he starts feeling guilty for having stolen the boat. He begins to feel that the rocky peaks are following him and watching him. So he turns back the boat and silently leaves it back to the covert of the willow – free where he had found the boat.

IX. Quote from memory : ( 1 × 4 = 4 )

Question 39.
And I water’d it in fears.
Night and morning with my tears.
And I sunned it with smiles.
And with soft deceitful wiles.

OR

I long woo’d your daughter, mv suit you denied;
Love swells like the solwav. but ebbs like its tide-
And now am I come with this lost love of mine.
To lead but one measure, drink cup of wine.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

X. Answer the following questions in seven to eight sentences each : ( 3 × 4 = 12 )

Question 40.
How did the young students of Germany pay homage to Anne Frank?
Answer:
The way in which young students of Germany paid homage to Anne Frank is as follows:

  • In March 1957, a Hamburg student suggested that flowers should be laid on the mass graves in Bergen – Belsen where Anne Frank had found her last resting place.
  • More than 2000 young people eagerly answered the young Hamburg student’s appeal.
  • Hundreds of student’s peddled on bikes 120 kilometers in lashing rain and reached Bergen-Belsen.
  • They stood in front of one of mass graves and a seventeen year old school girl expressed what all of them felt – Anne was younger than they were when her life was so horribly ended.
  • They felt so because others had decided to destroy the Jewish race she belonged to. She also hoped that never again among their people should such a diseased and inhuman hatred arise.

Question 41.
Write on Gandhiji’s comments on actions prompted by motive of happiness in another world.
Answer:
An action prompted by the motive of material gain here on earth is non-moral, so also another done for considerations of comfort and personal happiness in another world is non-moral. That action is moral which is done only for the sake of doing good. A great Christian, St. Francis Xavier, passionately prayed that his mind might always remain pure.

For him devotion to God was not for enjoying a higher seat after death. He prayed because it was man’s duty to pray. The great Saint Theresa wished to have a torch in her right hand and a vessel of water in her left so that with the one she might bum the glories of heaven and with the other extinguish the fires of hell, and men might learn to serve god from love alone without fear of hell and without temptation of heavenly bliss. To preserve morality thus demands a brave man prepare to face even death. Those who do good out of fear and haltingly have no moral virtue.

OR

Write a short note on the status-quo-episode.
Answer:
The invaders were the English fielders. Things were not so well with them. If there was doubt and confusion among the warriors of Fordenden, there was uncertainly and disorganization among their ranks. Their main trouble was the excessive concentration of their ranks. Their main trouble was the excessive concentration of their force in the neighbourhood of the wicket.

When the blacksmith hit the ball highup in the air, Mr. Hodge, the captain of the English fielding side took a swift glance at the disposition of his troops. He decided that there were for too many in the field, contrary to the thinking of Napoleon, who used to do every thing in his power to call up every available man for a battle.

Mr.Hodge saw that all, except the youth in the blue silk jumper and the mighty Boone, were moving towards, strategical positions underneath the ball, and not one of them appeared to be aware that any of the other existed. Boone did not move as he was exactly in the place where the ball would land. But Boone was not likely to bring off the catch, especially after the episode of the last ball.

Mr. Harcourt had obviously lost sight of the ball as he was running round and round Boone and giggling foolishly. Livingstone and South-cott, were approaching competently because either of them would have caught the ball easily. Mr.Hodge, the captain, had to choose between them. He decided to ask Livingstone to have the catch and yelled ‘yours Livingstone’, while Southcott, being a disciplined cricketer, stopped in his tracks to let Livingstone catch the ball.

But then, Mr.Hodge, made a fatal mistake. He remembered Living stone two missed catches and reversed his decision and roared at south cott to catch the ball. Mr. Southcott obediently started again, while living stone, who had not heard the second order, went straight on to catch the ball, even though captain Hodge had restored the status quo.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

Question 42.
To Wordsworth, nature was a living presence. Pick out any five details from the poem to support this.
Answer:
Wordsworth starts the poem by blaming Mother Nature for coaxing him into stealing the boat. He uses the phrase “led by her” and shows that for him Nature is a living presence. The rocky cave is described as ‘home’- a ’ human dwelling place. When he steals the boat, mountains are said to warn him. This is an example of personification.

One more example of personification is found in the description of the lake as a silent lake. Finally, the peak that seems to follows him is said to have life, power and purpose of its own. Thus we see that, for Wordsworth, Nature is a living presence, and it is a continuous presence.

OR

How does the poet bring out the agony and desperation of the female crane in the poem?
Answer:
The poet brings out the agony and desperation of the female crane by describing her desperate action and grief – stricken cries. The female bird flies in circle crying us to clean our school surroundings .once a week, our efforts are in vain as the households dump their garbage beside our school compound and the panchayat does not regularly lift the garbage.

After a few days unpleasant smell starts emanating from the garabge mounds, have become a breeding ground fordesperately. After the hunters leave the scene, she returns to the scene of death and kisses the few feathers left behind after the hunters had carried the male bird away. In her desperation she searches for signs of life in the blood – stained feathers. Her grief is so great that it’s as if nature took pity on her and carried her to her dead mate.

XI. 43. Read the following passage carefully and answer the questions given below: 1 × 4 = 4 ( 2 × 2 )

The Egyptians believed that after people died, they would go to another world. In that world, they thought, people would still need many of the things they had on earth. Their kings had many wonderful treasures and these treasures were buried with them. The kings were not buried in the open ground or in graveyards, but in great buildings or tombs called pyramids, which were built out in the deserts. These pyramids which can still be seen today were made of stone.

Inside there are secret doors which lead to secret passages and then to a secret chamber. There the Pharoah’s body was preserved, so that it would go on looking the same for thousands of-years. These preserved bodies are called mummies. The pyramids were built by slaves. The slaves who made the secret entrances to the tombs were killed when the work was finished, so as to make sure that they wouldn’t tell others what they know.

Questions :
A. What did the Egyptians believe in ?
Answer:
The Egyptians believed that after people died, they would go to another world.

B. What were the treasures buried in pyramids with the Egyptian kings ?
Answer:
The kings had many wonderful treasures and these treasures were buried with them.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

XII. 44. Write an essay of about 18-20 sentences on any one of the following tonics: ( 1 × 5 = 5 )

a) Honesty is the best policy
Answer:
We are living in a society, where truth has lost its value. Everyone is surviving on falsehood and treachery. Pretention dominates everywhere. But, amidst such fuss, there are a few people who are blissfully living for they all believe that honesty is best policy. Being truthful provides us happiness.

After all, we all are working for happiness. This could be cultivated from a very young age it self. Usually children show a tendency to take other’s items if they find it appealing. If given correct guidance they will not do the same in future. Stealing, lying and cheating all exist in a society because of lack of corrective measures at a proper time. With dishonesty, fear of getting caught grows whereas an honest person fears none. An honest mind can think only of goodness and this will benefit an entire society

b) “Books are our best friends”
Answer:
Reading maketh a man- this proverb truly applicable in a society. Books not only provide us a thorough language, but also wisdom. Books display the culture and social systems existed in a particular period, hence, reading makes us aware about history as well. The advantage of reading is that we are reading not with the eyes but with the mind.

Hence, the knowledge gained will be registered in brain forever. Not only Novels, story books but also biographies as well as auto biographies of great men can influence our life styles and make us live better. If the present society is deteriorating in moral values, one of the reasons could be that reading habit does not exist in many. Reading provides concentration and mental power could be improved. Hence, books are our best friends.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (1st Language)

XIII. 45. Imagine you are Rakesh / Raksha studying in Govt High School, Udupi and write a letter to the local government of your area, asking for their assistance in your efforts in keeping your school surrounding clean. ( 1 x 5 = 5 )

11 December 2019

From
Udupi,
Rakesh (class x),
Govt High School,
Udupi.

To
The Panchayath officer
Udupi taluk.

Respected sir,
Sub : Seeking assistance to keep the school surroundings clean
I am the student of government High school, Udupi. I am representing all the students of my school while writing this letter to you. We have a persisting problem regarding the unclean surroundings of our school. Though our teachers have encouraged us to clean our school surroundings ence a week, our efforts are in vain as the households dump their garbage beside our school compound and the panchayat does not regularly lift the garbage.

After a few days unpleasant smell starts emanating from the garabge mounds, have become a breeding ground for
mosquitoes and their menance, dogs which come to scavenge on the garbage chase us menancingly and many students have been bitten by them. After the school hours, some anti – social persons carry out dubious activites inside the school premises.

Liquor bottles, condoms, cigarette butts will be strewn about in the school premises. I earnstly plead with you to inspect and take action to stop these activities. So that we can study in a more healthy and peaceful place.
Thanking you.

Yours faithfully,
Rakesh (class x)
Govt high school, Udupi.

OR

Write a letter to your father telling about your preparation for tests and exams.

11 December 2019
xxxx.

My dear papa,
I hope you are in good health over there. I feel sad that had to go to Mysore on transfer. I really miss you. I am eagerly waiting to join you in the holidays. In your letter last week you had asked we to write to you regarding how I am preparing for my S.S.L.C Annual exams. I am studying seriously for the exams.

I have prepared a tune – table for my studies and following them earnestly. I study from 6.00 pm to 10:00 pm everyday. 1 have finished studying languages and social studies. I need to work upon mathematics and general science. I have assigned two hours daily for studying these subjects. I have revised almost all lesson, In both the subjects. In the last week tests my grades have gone up.

I have secured 90 – 95 marks in all the subjects. I hope to raise my grades further and will study harder. I hope you are happy with my progress. I love you papa. I will eagerly wait for you next letter.
Convey my best regards to one and all.

Your loving son
xxxx

To,
Mr. Prakash,
No. 64, II Cross, III Main,
Chamarajnagar,
Mysore.

shares