Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Time: 2 Hrs 30 Minutes
Max Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions/incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter of alphabet ( 8 x 1 = 8)

Question 1.
Give one word for “A tribe that lives in the deep jungles of Malenadu”
A. Banjara
B. Kuruba
C. Halakki
D. Malekudiva
Answer:
D. Malekudiva

Question 2.
Honesty is the best policy
The underlined word in the above sentence is
A. Proper noun
B. Abstract noun
C. Collective noun
D. Common noun
Answer:
B. Abstract noun

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Question 3.
The word ‘possible’ can be written in its antonym form by using the prefix
A. Un
B. Dis
C. Im
D. Dis
Answer:
C. Im

Question 4.
Kashmir is famous……… its beautiful scenery
Fill in the blanks with correct preposition
A. For
B. With
C. At
D. Upon
Answer:
A. For

Question 5.
The laughing is heard on the hills The correct from of question to be framed to get underlined words as answer is
A. Where is the laughing heard?
B. Why is the laughing heard?
C. Who is the laughing?
D. How is laughing heard?
Answer:
A. Where is the laughing heard?

Question 6.
What a nice place it is!
The above sentence can be changed into an assertive sentence as
A. It is a nice place
B. A nice place it is
C. It is a very nice place
D. Isn’t it a nice place?
Answer:
C. It is a very nice place

Question 7.
He spoke too fast to be understood
This can be written by removing’ too .. to’ and using’ so that not ‘as
A. He spoke so fast the one cannot understood
B. He spoke so much fast to understood
C. He spoke so fast that he could not be understood
D. He could not be understood as he spoke so fast.
Answer:
C. He spoke so fast that he could not be understood

Question 8.
He posted a letter
The above sentence can be written in passive voice as………..
A. A letter he posted
B. A letter was posted by him
C. A letter is posted by him
D. A letter posted by him
Answer:
B. A letter was posted by him

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

II. Answer each of the following questions in a sentence [1 × 8 = 8]

Question 9.
What did Cthanukya do to Chandan Das?
Answer:
Chanakya put Chanckth Das, a dear friend of minister Rakshasa into prison:

Question 10.
What is unique to Dal Lake in Kashmir?
Answer:
Floating gardens:

Question 11.
Which award was awarded to M.S Subbulakshmi the year 1998
Answer:
Bharath Rathna.

Question 12.
Whose lifespan is a day?
Answer:
A lily

Question 13.
What was the secound task given by the old man to Simpleton.
Answer:
To find the key to the princess’s bedroom

Question 14.
What does the ‘Shoot’ teach us?
Answer:
‘Shoot’s teach us youth and vigour. It teaches us to stay healthy having a youthful spirit even when we grow old with age.

Question 15.
Where was deer drinking water?
Answer:
The deer was drinking water from a great pool in the cool shadows of trees, deep in the forest.

Question 16.
Why was the heart of the poet sad and alone.
Answer:
Because her beloved had left her and passed away to another world. He was dead.

III. Answer the following questions in two or three sentences each [2 × 8 = 16]

Question 17.
What made Gopi think that the stork would topple over at the zoo?
Answer:
Gopi saw a stork was having quiet doze standing on one leg. He felt that it would topple over, but it didn’t.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Question 18.
What made Rustum ride away to his army in Persia?
Answer:
Rustum being a warrior got tired of his idle life at home, so he decided to go back to the army.

Question 19.
Write any two characteristics of a faithful friend.
Answer:
A faithful friend is one who does not flatter us. A faithful friend does not entice you to vices but tries to persuade you to give up bad vices.

Question 20.
Why did Chanukya want to win over Rakshasa?
Answer:
Rakshasa was a great minister of the Nanda kingdom. But he was on the side of Nandas. Nandas were the enemy Of Chandragupta. So Chanakya had to win him over, to keep the kingdom of Magadha safe.

Question 21.
Give two resasons offered by the nurse to call the children home?
Answer:
The nurse calls the children home because
a. The sun has gone down
b. The dews of the night are rising.

Question 22.
The end of the story why did Januka call the fisherman ‘the biggest and best friend I’ve got?
Answer:
Januka told the fisherman that he was the biggest and best friend he had got because the fisherman offered half of his reward to him to pay for something to drink.

Question 23.
What made Rajaji tell his young ADC to see the doctor immediately?
Answer:
The young ADC had forgotten to shave that morning. Rajaji who had a dry sense of humour decided to teach him a lesson in a rather amusing way. So he told the young ADC that he was not looking well that morning and that he should see a doctor immediately.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Question 24.
What are the major themes of Uttam Tupes novels?
Answer:
The major themes of Uttam Tupe’s novels are- plight of devadasis, village superstitions, dowry murders, problems of unemployed youth, and migrants.

IV. Answer the following questions in four or five sentence each [3 × 4 = 12]

Question 25.
How is the innocent and harmless beautiful deer destroyed by the cruel beautiful animal tiger?
Answer:
The poet describes the scene in a forest where the tiger hunts an innocent deer.

The tiger is brilliant with its yellow and brown stripped fur. It crouches and slouches and creeps through the green forest seeking its prey. The tiger is a very strong animal with gleaming eyes and a mighty chest. It creeps in the green forest on soft soundless paws seeking to murder its prey. The beautiful and innocent deer is drinking water from a cool pool in the shade of the forest. lUfe tiger pitilessly jumps on the innocent deer and kills it.

OR

What does ‘Autumn’ in poem ‘Autumn song’ refer to?
Answer:
The poet Dr, Sarojini Naidu. describes the Autumn season poetically. Autumn is the season which comes just before the winter season and at the end of the summer season. It is a season when cold winds start blowing.

‘Autumn’ in this poem means that we .should never look back into our past life and we should make use of our present life. It is wonderfully written from the view of a human being,in the autumn of his / her life. It describes a situation where people wonder why they have outlived their dreams. In this poem Sarojini Naidu has used lyrical language and simple end rhymes to parallel personal lonelines and loss with the beautiful fragility of autumn. As we know autumn is a beautiful season which every-one admires, naidu has explained the view, the nature of the feelings, what she is able to hear and has described it wonderfully. She is trying to show that she’is sad but then too her surroundings are so beautiful and nice.

In the poem she picturizes a day in the season of autumn very poetically. The trees are swaying in the strong winds of autumn and the leves are rattling. In the sky the clouds are floating flatteringly. The air is cold because of the windy breeze. As the winter season is approaching, the mornings are foggy the gardens are wet because of the rains, the previous night. She describes the sun in the sky as it rises in morning. At dawn the sun is red and in the mornings it appears orange and at noon it is yellow in the colour. This is autumn.

As she had lost a near and dear relative, i.e. her husband, her heart is full of sorrow. But the beauty of autumn brings joy to her Sorrowful heart. She is in her old age, the autumn of her life, she compares her old age to the sunsetting behind the clouds, beaming golden light in, glittering bundles. The fair and frail leaves on the trees are fluttering in the wind just like she, in her old age. Her heart is tormented wildly.

Because her husband has left her alone and passed away. She compares her thoughts to the wild wind that is blowing the clouds. She hears a voice calling to her, to her heart, in the voice of the wind. She is weary, sad, and alone. The dreams in her heart have gone, just like the fluttering leaves blown away in the strong wind. She questions and ponders, that, when her loved one has gone why she should stay behind? But we should not look back into our life and go forward and enjoy it.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Question 26.
What does the poet Ben Jhonson say about the Oak tree?
Answer:
The poet says that the oak tree grows and stands in the forest for a long time, maybe for three hundred years but in the end when it dies it will have become dry, without any leaves and withered. It will fall down like a log. It is not a tree anymore. It is of no use to anyone.

Question 27.
What did Rustum say to his wife before going to the army?
Answer:
Rustum said to his wife Tahminah that he had to go back to his army and he did not know when he will return. He gave her a seal. If she had a boy he asked her to bind the seal on his arm and send him to him. If it was a girl, he asked her to put the seal on her neck with a chain and send him the news.

Question 28.
How did the oldman in the castle test the three brothers?
Answer:
The old man showed them the stone tablet on which was written that under the moss were hidden a thousand pearls lost by the king’s daughter, whoever can find them all in one day before sun-set will free the castle from its spell but if they couldn’t they would be turned into stone.

V. Read the given extracts and answers the questions that follows [3 × 5 = 15]

Question 29.
“He is miyxh obliged to the king”
a. Who said tills?
Answer:
Januka

b. To whom was it said?
Answer:
Chief

c. Who does ‘he’ refer to?
Answer:
Fisherman

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Question 30.
“Are you not Rustum”?
a. Who said this?
Answer:
Sohrab

b. Who was it said to?
Answer:
Rustum

c. Who was Rustum?
Answer:
Rustum was Sohrab’s father, a Persian warrior.

Question 31.
How shall we’ dare their rights deny?
a. Who said this?
Answer:
The poet said this

b. To whom was it said to?
Answer:
God Almighty

c. Who does ‘their’ refer to?
Answer:
Dumb creatures.

Question 32.
“She quickly flew to each of the sisters and lit on their lips as if they were flowers.”
a. Which is the lesson this extract taken from?
Answer:
Simpleton

b. Who is ‘She’ here?
Answer:
Queen bee

c. Who does she help here?
Answer:
She helped the Simpleton.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Question 33.
“Other than this, we are happy as we don’t get news papers”
a. Who said this?
Answer:
Villager from Banjarumale named Lakshman.

b. Why are they happy?
Answer:
Because it is good to be unaware of happenings in the world.

c. Whom does ‘we’ refer to ? The villagers of Banjarumale.
Answer:
Jrom memory.

VI. Quote from memory [4]

Question 34.
“No let us play, for it is vet day
And we cannot go to sleep;
Besides in the sky, the little birds fly
And the hills are all covered with sheep”

OR

How shall we dare their rights deny
On whom Thy seal of love is laid?
Teach Thou our hearts to hear their plea
As Thou dost man’s prayer to Thee

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

VII. Answer the following question in five or six sentences. [4]

Question 35.
Explain how Simpleton solved the three tasks set by the old man of the castle.
Answer:
The first task set to the youngest brother was to find the thousand pearls that the king’s daughter had lost. He found all the pearls with the help of the Ant king whose lives he had saved. He had stopped his elder brothers from spoiling their ant-hill: The king ant along with 5000 ants found all the pearls for him.

The second task was to find the key to the princess’s sleeping room. The key was lying at bottom of the lake. The Ducks whose lives he had saved dived to the bottom of the pond and brought the key for him.

The third was the hardest task of all. He had to go into the princess’s bedroom using the key. When he went inside the king’s three daughters were sleeping. He could not identify the youngest daughter. Then the Queen bee helped him by sitting on the lips of the youngest daughter as she had eaten honey. He woke up the princess and the castle was free from the spell and the two cleyer brothers turned into human beings again.

OR

What made Sohrab drop the covering shield?
Answer:
When the first stage of the battle ended in Sohrab’s favour Rustum was angry. In his great rage he shouted his name ‘Rustum!’. The moment Sohrab heard his father’s name he dropped his covering shield.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

VIII. Read the passage and answer the questions that follow. [4]

Question 36.
Once a crow found a big piece of cheese the crow, comforted herself on a branch of a big tree before eating it. That very moment a hungry fox passed by the tree. When the fox Saw the piece of cheese his mouth watered. He wondered “Somehow I .could get this piece of cheese. An idea flashed in his mind. The fox said in a very gentle voice “Dear madam crow! I have heard that your voice is very sweet and melodious would you please oblige me with a song?”. But,the crow was far smarter. She carefully placed.the cheese under her foot and then asked “Shall I sing now”? The outwitted fox passed’from there quietly.
Moral : Be careful of flattery.

a. What did a crow find?
Answer:
A big piece of cheese

b. Why did fox’s mouth water?
Answer:
When he saw the big piece of cheese the fox’s mouth watered.

c. What did the hungry fox say to the crow to cheat her?
Answer:
He told the crow that he had heard that her voice is sweet and melodious and pleaded her to sing a song for him.

d. How did the clever crow teach a lesson to the hungry fox?
Answer:
The crow carefully placed the cheese under her foot and then asked the fox if he would now like to hear her song.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

IX. Write an essay on any one of the topics not exceeding twelve to fifteen sentences [4]

Question 37.
(a) Folk dances of India
(b) Measures to improve road safety
(c) Role of childreji in preventing
Answer:
(a) Folk dances of India
India is land of diversity. It is unique in having a wide range of art forms across the country which nourished our culture. The main folk dance forms of India are, Dappu in Andrapradesh, Ponung, Dafla in Arunachal Pradesh, Jadur in Bihar, Dhangar in Goa, Phagun in Haryna, Kud in Jammu and Kashmir, Tirayattam in Kerala, Bhoota in Karnataka, Hazong in Meghalaya, Baredi in Madhya Pradesh, Lezim in Maharashtra, Thisham in Manipur, Teri chha in Nagland, Koya in Odisa, Bhangra in Panjab, Dandia in Rajasthan, Kavadi in Tamil Nadu, Hazagiri in Tripura, Jagar in Uttar Pradesh and Nak Cheng Rennie in West Bengal.

(b) Measures to improve road safety
Everyday many people are involved in road accidents. Some are killed. Many more are injured or maimed. So it is important for us to learn to use the roads properly and safely. As the roads are very busy nowadays, we should be very careful when crossing one. It is safer to use a pedestrian crossing or an overhead bridge wherever one is available. Never cross a road by dashing across it. That is inviting trouble. If there are no crossings, then we must look carefully right and left and cross only when it is safe to do so. It is important that we do not try to get on or off a bus while it is still moving. Using a bicycle can be dangerous too. We must pay attention on the road and never cycle too far out to the middle of the road. We must obey all traffic rules.

Also we must make sure our bicycles are in good condition with working brakes, lights etc., These are some things we can do to avoid accidents. The important thing is to stay alert at all times while using the roads. We must know what is happening around us. In that way we can take necessary action to avoid danger whenever we see one. Road safety is very much up to how we use the roads. Use them carefully and we may be able to use them for a long time.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

(c) Role of children in preventing corruption
Children are the future citizens. If you take historical evidences, children of all community have played a significant role in the upgradation of the society. They are innocent, yet to learn the crookedness of an adult. If handled and guided carefully, they can indeed form a firm foundation for a strong, sincere society. They can organize groups to fight corruption and can take oath that they would not indulge in such heinous activities. They can use their knowledge for the benefit of the society and work sincerely for the benefit of the poor. Their youth and energetic nature could be used for bringing massive changes in the present corrupt ridden minds.

X. Letters [5]

Question 38.
Imagine you are shabil/Areefa of Standared X. Govt, high School ron. Write a letter to your friend inviting him/her to your school ‘Annual day function.
Answer:

05 Nov 2019

Areefa
X Std, ‘A’ Sec
Govt, high School
Ron
Nazia
X Std, ‘B’ Sec
Govt, high School
Koratagere
Dear friend Nazia
I hope you are all hale and heartly over there. Everything is fine over here. I recieved your letter today. I am happy to know that you have won first prize in the school poetry contest. I am exited to tell you that our school has arranged ‘Annual day function’ on 30th Nov 2019. I cordially invite you to our school’s annual day function. More over this year I am participating in a solo katak recital in the function. So do not miss attending the function otherwise, I will get angry. I hope you do attend the function.

Your loving friend
Areefa

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

OR

Write a letter to your school principal requesting him to arrange tutions after school hours. Explain the reasons.
Answer:
Aniksha
Govt, high School
Yalahanka

Principal
Govt, high School
Yelahanka
Respected Sir,
On behalf of all the students of X Std, of our school. I writing to you to kindly arrange after – school tutions for students who are lagging in studies and cannot afford private tutions. Our class teachers have consented to give us extra tutions after school. I hope you will kindly allow us to use the school premisis for the tutions.
Thanking you

Your obedient student
Aniksha

shares