Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 3 With Answers (3rd Language)

Time: 2 Hrs. 30 min
Max Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions. Only one of them is correct. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter. (1 x 8 = 8)

Question 1.
Give one word for ‘Make progress’
A. Advance
B. Proceed
C. Forward
D. Develop
Answer:
A. Advance

Question 2.
Kaleem is the captain of his team The underlined word in the above sentence is ………….
A. proper noun
B. abstract noun
C. collective noun
D. common noun
Answer:
C. collective noun

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

Question 3.
The word “active” can be written in its antonym form by using the prefix
A. un
B. in
C. dis
D. il
Answer:
B. in

Question 4.
The Jhelum river flows the city of srinagar.
Fill in the blanks with correct preposition
A. over
B. above
C. through
D. into
Answer:
C. through

Question 5.
The principal paid him scholarship for highest marks The correct from of question to be framed to get the underlined words as a answer is ……………….
A. Why was he given a scholarship?
B. Who paid him scholarship?
C. Why did, the principal give him scholarship?
D. Who gave him scholarship?
Answer:
C. Why did, the principal give him scholarship?

Question 6.
How horrible the animal is !
The above sentence can be changed into an assertive sentence as …………..
A. It is a very horrible animal
B. It is a horrible animal
C. How horrible the animal is?
D. What a horrible animal it is?
Answer:
A. It is a very horrible animal

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

Question 7.
The tea is too hot to drink This can be written by removing’ too ………….. to’ and using’ so that not ‘as
A. The tea was so hot that it could not be drunk
B. The tea was so much hot and could not be drunk
C. The tea was so hot to be drunk
D. The tea was hot and could not be drank
Answer:
A. The tea was so hot that it could not be drunk

Question 8.
Sheela prepared food The above sentence can be written in passive voice as
A. Sheela is preparing food
B. Food sheela prepared
C. Food prepared by sheela
D. Food was prepared bv Sheela
Answer:
D. Food was prepared bv Sheela

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

II. Answer each of the following questions in a sentence. (1 x 8 = 8)

Question 9.
Who was Rakshasa?
Answer:
Rakshasa was the great minister of the Nanda kingdom.

Question 10.
Why is Srinagar known as ‘The Venice of India?
Answer:
Because the river Jhelum cuts it up into many islands.

Question 11.
When was Lata Mangeshkar born?
Answer:
28 Sept 1929.

Question 12.
What does the deer in the poem ‘The Tiger and The Deer’ stood for?
Answer:
Innocence.

Question 13.
Who killed Sohrab?
Answer:
Sohrab was killed by his father Rustum.

Question 14.
According to the poet when is life seen in perfection?
Answer:
According to the poet life is seen to be perfect only in short measures, i.e, for a brief period of time.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

Question 15.
What does the poet mean by ‘A lily of day’?
Answer:
The flower lily blooms in the day and dies at sun-set.

Question 16.
What role does a tree play for the creatures blithe with song?
Answer:
A tree acts as a ‘shelter’ to the creatures blithe with song.

III. Answer the following questions in two or three sentences each. (2 x 8=16)

Question 17.
What were the cranes, deer and storks doing when Gopi saw them at the zoo?
Answer:
The deer was romping, the cranes were having their daily wing exercise and the noisy storks were making a din:

Question 18.
According to the poet what would happen to the mighty and weak in the future?
Answer:
According to the poet a day may come when the mighty tiger will no longer crouch and leap in the dangerous heart of the forest. The mighty elephant may not shake the plains of Asia anymore. The mighty perish and the weak will survive.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

Question 19.
What are the things we lose when youth departs?
Answer:
The things we lose when youth departs are our dreams. When youth departs, we feel as if something has been taken away from our hearts.

Question 20.
Is it right to capture and cage birds and animals?
Answer:
No, it is a not right to capture and cage birds and animals. Every living being has to he free. But due to cutting down trees in our forests, many species of birds and animals are becoming extinct. So we have to keep these birds and animals in a zoo to conserve, study and to display them to people.

Question 21.
What did Sohrab think of doing in order to meet his father Rustum?
Answer:
Sohrab thought to himself that he would invite the foremost of the Persian heroes to fight a single combat with him. He thought that the Persians would be forced to send brave Rustum to fight him in order to save the honour of their country. And when Rustum came, he would tell him that he was his son and take him home.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

Question 22.
What is the attitude of Simpleton and elder brother towards the bees?
Answer:
The clever brothers wanted to light a fire under the tree and smother the bees. They wanted to take away the honey. This shows they were greedy. The Simpleton stopped them and asked two brothers to leave them if peace. This shows his kindness.

Question 23.
How has Uttam Tube helped in the up liftment of the poor people in his neighbourhood?
Answer:
Uttam Tube highlight the social evils of superstitions, dowry murderes and the problems of unemployed youth and migrants in his novels, he hopes to encourage people to do something about the social problems.

Question 24.
Why does Minoo Masani draw the attention of the young men towards the words of Abraham Lincoln?
Answer:
Minoo Masani draws the attention of young men towards the words of Abraham lincoln Because they were very wise words. Abraham Xincoln tells us that we cannot bring prosperity by discouraging thrift. Because we should not waste our resources wastefully. The strong cannot be weakend to strengthen the weak and the rich cannot be destroyed to help the poor.

He also tells us that sound security cannot be established on borrowed money. If we spend more than we earn we will be in trouble. A man’s character cannot be built if his courage, initiative and independence is taken away from him. And we cannot help men permanently by ‘ doing for them what they could do for themselves.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

IV. Answer the following questions in four or five sentences each. (3 x 4=12)

Question 25(a).
Write the summary of the poem ‘It never comes again’
Answer:
The poem ‘It never comes again’ is written by Richard Henry Stoddard. He comments poetically about the gains and losses in the ‘ various stages of a man’s life: But the loss of ‘youth’ cannot be recovered. He tells us that there are gains and losses and also balms for all our pains. But when youth, which is like a dream, departs, we feel as if we have lost something from our hearts. Because in our youth we dream of ,leading beautiful life and we have the vigour to achieve it.

Even if can’t achieve all our dreams the strength of our youth will overcome our grief. But youth, once it goes away will not come back ever again. So the poet implies that everything a man can achieve in lifetime is during his youth. If we do not make use of youth and vigour we will regret it when we have lost our youth. Even if we search for youth everywhere it will not come back to us.

OR

Question 25(b).
Sketch the characteristics of a faithful friend ?
Answer:
According to the poet, faithful friend is one who does not flatter us. He does not entice you to vices but tries to persuade to give up bad vices. A faithful friend will help us when we have lost all our fortune. He will try to stop us from spending our wealth wastefully. He will be loyal to us in our misery.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

Question 26.
What do you learn from the poem ‘The Nobel Nature’ by Benjamin Johnson?
Answer:
We learn that its not the lenght of the time one lives but how usefully we spend our life, makes all the difference. We should spend our lives, even if it is short, to do good for mankind. We will be remembered for the good we do. But if we live a dishonest and sad life nobody will remember us, meaning good life makes a man noble.

Question 27.
How did Rust urn come to know’ that Sohrab was his son.
Answer:
Soharb asked Rustum to look at the seal on his right arm. When Rustum realised that it was the same seal he had given his wife Tahminah, he was shocked to know that Sohrab was his son and he had killed him.

Question 28.
How did the Ant king help Simpleton to find all the thousand pearls ?
Answer:
When the older brothers failed to find all the pearls they turned into stone. Simpleton had to look for the pearls as he sat down thinking about it he saw the ant king whose life and house he had saved. The ant king had brought with him five thousand of his ants and it was not long before they had found all the pearls and piled them up in a large heap. Then they went home hardly waiting for his thanks. They had been glad to help him and thus show their gratitude.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

V. Read the given extracts and answers questions that follow.

Question 29.
“Why do you want to know who I am”
a. Who spoke this?
Answer:
Rustum.

b. To whom was it said?
Answer:
Sohrab.

c. When was it said?
Answer:
When they stood face to face to fight each other

Question 30.
“He could not possibly hope to do this by himself’
a. Who is ‘he’ referred to here?
Answer:
Simpleton.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

b. What could ‘he’ not do by himself?
Answer:
To find the key to princess’s room

c. Who helped him to find the keys?
Answer:
Ducks.

Question 31.
The event was a moment of glory for classical music.
Who said this?
Answer:
Pt. Jasraj

b. Who was it said to?
Answer:
M.S. Subbulakshmi

c. When was it said?
Answer:
When M.S. Subbulakshmi was awarded a, ‘Bharath Rathna’ in 1998.

d. Why was it said so?
Answer:
Because she was the first musician to be awarded ‘Bharath Rathna’.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

Question 32.
“Don’t kill a man without any reason master”
a. Who said this?
Answer:
The fisherman said this

b. To whom was said?
Answer:
To Suchaka

c. Why did he want to kill the fisherman?
Answer:
Because he thought that the fisherman was a pickpocket and he had stolen king dushyanta’s ring.

Question 33.
“And we sigh for it in vain”
a. What B ‘it’ referred to here?
Answer:
Youth.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

b. Why do we sigh for it in vain?
Answer:
Because it never comes back again.

c. Who are ‘we’ referred to here?
Answer:
Human beings.

VI. Quote from memory. 4

Question 34.
Who hung the starry worlds on high.
And formed alike the sparrow’s wing
Bless the Dumb creatures of thy care.
And listen to their voiceless prayer

OR

From the clods of time
Unto heavens sublime
Canst thou prophesy, thou little tree.
What the glory of thy boughs shall be?

VII. Answer the following question in five or six sentences. 4

Question 35.
Explain how Chanakya succeeded in securing the service of Rakshasa ?
Answer:
Chanakya imprisoned Chandan Das, who was a dear friend of Rakshasa and he announced throughout^the kingdom that if Rakshasa did not come out of his hiding place within a fortnight, he would cut off Chandan Das’s head. After a fortnight Chandan Das was taken to the market place.

Chanakya gave the order to cut – off Chanda Das head. Suddenly Rakshasa came; to the market place and cried out to Chanakya to spare his friend’s life. Chanakya came forward and received Rakshasa with great honour and made him agree to become the minister of Magadha. He gave rich presents to Chandan Das and sent him home.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

OR

Explain the varieties of flower and fruits of Kashmir.
Answer:
The roofs of many houses of Srinagar are covered with flowers. They have tulips, wild irises and some red poppies. Delicate pink ‘ almond flowers appear in early spring. As soon as they shed, their petals, the white cherry blossom and the pink and white apple blossom appear. The royal purple irises appear. They grow as high as a man’s waist, filling the whole fields with their stately blooms.

The Persian Liliac, which are smaller than the English variety grow in great profusion. At the beginning of summer the air is filled with the perfumme of roses. The walls and gardens are covered with roses. Crimson, snow white, scarlet and creamy yellow roses. In the fields outside the city blue flax of red poppies grow in the midst of wheat and yellow mustard.

VIII Read the passage and answer the I Questions that follow. 4

Question 36.
There once lived two eagle brothers they were born among the cliffs of the Himalayas, they used to mount the air higher and higher. They often raced each other. One day they wanted to reach the sun they went on and on till the sun’s rays could be tolerated. One of them Jatayu nearly fainted under the fierce heat. Sampathi full of pity spread his large wings between his brother and the fiery orb. Jatayu was saved but Sampathi’s wings were burnt and his eyes nearly lost their light.

He could never fly again. Then he fell on the Vindhya mountains and landed there for a long time. When he came to his senses he dragged himself to the cave of a holy man. When he reached there he told the man his story and asked for death. But the sage said “Of what use is death?”. Wait in patience. The time will come for you to serve a nobler being then yourself.”

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

a. How did Sampathi save brother?
Answer:
Sampathi spread his large wings between his brother and the sun and saved his brother Jatayu from being burnt.

b. Where were the eagle brother born?
Answer:
Among the cliffs of the Himalays.

c. Why did Jatayu nearly faint?
Answer:
Jatayu nearly fainted under the fierce heat of the sun.

d. What did the holyman say?
Answer:
The holy man said, “Of what use is death? Wait in Patience. The time will come for you to serve a nobler being than yourself’.

IX. Write an essay on any one of the topics not exceeding twelve to fifteen sentences. 4

Question 37.
(a) Honesty is the best policy
(b) ‘Books are our best friends”
(c) Teachers are the best reformers
Answer:
(a) Honesty is the best policy
We are living in a society, where truth has lost its value. Everyone is surviving on falsehood and treachery. Pretention dominates everywhere. But, amidst such fuss, there are a few people who are blissfully living for they all believe that honesty is best policy. Being truthful provides us happiness. After all, we all are working for happiness. This could be cultivated from a very young age it self.

Usually children show a tendency to take other’s items if they find it appealing. If given correct guidance they will not do the same in future. Stealing, lying and cheating, all exist in a society because of lack of corrective measures at a proper time. With dishonesty, fear of getting caught grows whereas an honest parson fears none. An honest mind $an think only of goodness and this will benefit an entire society

(b) ‘Books are our best friends”
Reading maketh a man- this proverb truly
applicable in a society. Books not only provide us a thorough language, but also wisdom. Books display the culture and social systems existed in a particular period, hence, reading makes us aware about history as well. The advantage of reading is that we are reading not with the eyes but with the mind. Hence, the knowledge gained will be registered in brain forever.

Not only Novels, story books but also biographies as well as auto biographies of great men can influence our life styles and make us live better. If the present society is deteriorating in moral values, one of the reasons could be that reading habit does not exist in many. Reading provides concentration and mental power could be improved. Hence, books are our best friends.

(c) Teachers are the best reformers
Teaching, from time immemorial, is considered as a noble profession. A good teacher is a friend, a guide, a parent and an adviser. Children spend most of their time in school and teachers become their second parents from whom they absorb values. Every parent look upon teachers as someone who do magic to mend their children. They believe their children are in safer hands than theirs. It is true that some lonely incidents happened recently dented this belief but then, in every crowd there will be some imposers.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

They never were true teachers and never can be. The people, however great they are, would have had passed through the hands of teachers who polished their talents in due course of time. Doctors, engineers, scientists, politicians and all personalities were once just rough raw materials in the hands of teachers , who mended them, sharpened their talents and moulded their fixture. Hence, in my belief, teachers are the best reformers.

Question 38.
Write a letter to your friend describing about celebration of ‘National Festival in your School’
Answer:
Bhargavi
Govt,High School Nelamangala

Aniksha
Govt, High School
Magadi
My Dear friend Aniksha.
I hope you are hale and heartly over there. I just received your‘letter and happy to know that “Republic Day” was celebrated in your school. Our school had also arranged Republic day celebrations. It was a great opportunity to see and hear. Shri H.S. Dore Swamy Iyengar the only living freedom fighter of Karnataka who had been invited as the Chief guest.

I am proud to tell you that I had been giving the honour of given the welcome speech for the chief guest. He arrived exactly at 8.45 am and after the welcome speech he hoisted our National flag. After that our Principal requested Shri H.S. Dore Swamy Iyengar to address the students and give us words of advice. He spoke eloquently of his participation in freedom struggle and about his encounter with the Mahatma, when Gandhiji visited Bangalore.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

He advised us to study hard, play hard and also love and respect our great nation. After his speech he watched a few cultural programmes and 10th English Third Language bid us goodbye. We returned home thinking and praising the great man because he is still active even though he about 99 years old. I have pledged to follow in his footsteps.

Your loving friend
Bhargavi.

OR

Write letter to your school Principal about the increasing menace of eve – teasing around the school Premises and requsting him to take appropriate steps to curb it.
Answer:
Varsha
Govt. High School
Mallasandra

The Head Master
Govt. High School
Mallasandra.

Respected Sir,

On behalf of all the girl students of Govt, High School, Mallasandra. I write to you to bring to your notice the increasing menance of eve -teasing outside our school premises most of us have been harassed by some boys while coming to school and while going home. We feel ashamed and mentaly disturbed.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (3rd Language)

Some of us have requested one of our parents to accompany us. But again when they are not able to accompany us we face harassment. I request you to kindly take steps to curb this menace. I suggest that you will arrange for a police patrol during morning and afternoon, so that we can come to school and go home with a free mind.
Thanking You

Your obedient student
Varsha

shares