Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

Time: 2 Hrs. 30 min
Max Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions. Only one of them is correct. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter. (1 x 8 = 8)

Question 1.
Give one word for “tiny drops of water that forms on the grass at night”
A. Mist
B. Dew
C. Frost
D. Snow
Answer:
B. Dew

Question 2.
Neha wants to become a lawyer The underlined word in the above sentence is ………….
A. proper noun
B. abstract noun
C. collective noun
D. common noun
Answer:
D. common noun

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

Question 3.
The word “continue” can be written in its antonym from by using the prefix
A. In
B. dis
C. un
D. mis
Answer:
B. dis

Question 4.
However Chanukya hit a plan
Fill in the blanks with correct preposition.
A. on
B. upon
C. in
D. up
Answer:
B. upon

Question 5.
Sheela worked hard and got 98% in SSLC. The correct from of question to be framed to get the underlined word as answer is –
A. Why. sheela got 98% in SSLC?
B. How did Sheela get 98% in SSLC?
C. Who got 98% in SSLC?
D. Why did Sheela get 98% in SSLC?
Answer:
B. How did Sheela get 98% in SSLC?

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

Question 6.
What a colorful feather it is !
The above sentence can be changed into an assertive sentence as …………..
A. It is a colorful feather
B. It is a very colorful feather
C. Very colorful feather?
D. Is it a colorful feather?
Answer:
B. It is a very colorful feather

Question 7.
I was too busy to talk to her This can be written by removing’ too …………. to’ and using’ so that not ‘as
A. I was so busy that I could not talk to her
B. I was so busy to talk her
C. I was so much busy to talk to her
D. I was busy so I could not talk to her
Answer:
A. I was so busy that I could not talk to her

Question 8.
The hunter took up a gun The above sentence can be written in passive voice as.
A. A Gun took up by the hunter
B. A Gun is taken up by the hunter
C. A Gun was taken up the hunter
D. A Gun the hunter took
Answer:
B. A Gun is taken up by the hunter

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

II. Answer each of the following questions in a sentence.(1 x 8 = 8)

Question 9.
How was Chandan Das treated in the end?
Answer:
Chanakya gave rich presents to Chandan Das and sent him home.

Question 10.
What does the peak of Nanga Parbath look like?
Answer:
It looks like a huge Sentinel (Soldier) pointing to the sky.

Question 11.
Which award was awarded to Lata Mangeshkar in the the year 2001?
Answer:
Bharat Ratna.

Question 12.
What does one who plants a tree get?
Answer:
Joy.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

Question 13.
What did Rustum chase while he was hunting?
Answer:
Rustum chased a wolf while he was hunting.

Question 14.
What benediction would a tired person have under the green curtain?
Answer:
He is blessed with peaceful sleep.

Question 15.
What will one call you when you are prodigal?
Answer:
Bountiful

Question 16.
According to the poet which animal is ……………. a ‘Pitiless Splendor’
Answer:
Tiger.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

III. Answer the following questions in two or three sentences each. (2 x 8=16)

Question 17.
Make a list of birds mentioned in the lesson ‘At the zoo’?
Answer:
The birds mentioned in the lesson are cranes, storks, parrots, cockatoos and ducks.

Question 18.
Why is the city of Srinagar called “The Venice of India”?
Answer:
The River Jhelum flows through the city of Srinagar. The canals of the river divides the city into many small islands. The city of Venice is also divided by the river Danube in the same way. So Srinagar is called “The Venice of India”.

Question 19.
Why do we behold youth every where?. When youth departs it never comes again
Answer:
It takes something from our hearts. We feel that something sweet has followed youth when it departs and so we behold it every where.

Question 20.
Why did Tahminah send false information to Rustum?
Answer:
Tahminah said to herself that if she let her husband know that he was blessed with a son he would wean him away from her, so that he could make his son a great warrior. She thought that she could not live without her son, so she would send word to her husband that she had borne a daughter.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

Question 21.
What are the points to describe the strengths of tree?
Answer:
The tree stays young for a long periods of time. Their branches grow stronger and stronger as years pass and these strong branches give green shoots year after year. And the tree becomes sturdy (strong).

Question 22.
What is the attitude of the elder brothers towards the ducks?
Answer:
The clever brothers wanted to catch one of the ducks and roast them. This shows their cruelty. The Simpletion was sympathetic and kind to the ducks. He stopped them from killing the ducks and asked the brothers to leave them in peace.

Question 23.
How did the children of Polebrook honour Roger Johnson?
Answer:
The children of Polebrook honoured Roger Johnson with songs, dances,gifts and the story received world wide media attention.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

Question 24.
What advice did Tansukh Vora get from his father?
Answer:
Tansukh Vara’s father adviced him that it was wrong to make money from unfair means.

IV. Answer the following questions in four or five sentences each. (3 x 4=12)

Question 25(a).
How does the poet Ben Johson compare the lily and the oak tree in ‘The Nobel Nature”?
Answer:
The poet compares the lily and the oak tree with human life by size-lifespan and achievements. The poet is of the opinion that merely growing in size like a oak tree does not make us great. We should not lead a meaningless life like an oak tree which is of no value. But a lily of a day has a short life, but it is avaluable, so achievement in a short life is better than a meaningless long life.

OR

Question 25(b).
How does a man feel at his youth ?
Explain whether you agree or disagree with the poet?
Answer:
A man feels happy and thinks he can conquer the whole world. He feels that he has the strength and time to follow his dreams. He is daring to experiment with his life. He thinks that he will never lose his youth and he will be young forever. He does not even dare to imagine himself in old-age. He wants everything in this world. Yes, I agree with the poet for the above reasons.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

Question 26.
How according to the poet a man who plants a tree plants youth?
Answer:
The poet tells us that anyone who plants a tree plants ‘Youth’. A tree lives for a very long time. New shoots springs from it every ‘year after the old leaves fall off A tree is an example of youthfulness. It teaches us that ‘Youth is the soul of immortality’. It teaches us that we should never feel old even in our old age. If we want to live an healthy life for a longtime we should keep doing youthful activities like a tree. Even though our body is old we should be youthful in our heart.

Question 27.
Why does Banjarumale not face a shortage of water or power supply?
Answer:
The villagers of Banjarumale constructed a 650 meters channel from the stream flowing through their village and set up of microhydel project for electricity and water supply. The stream is a perennial source of water and hence there is no stortage of electricity or water.

Question 28.
What was the attitude of the two older brothers towards the three things they met on the way?
Answer:
When they saw an ant hill on the path they wanted to upset the ant hill, so that they could see the little ants running, carrying away then- eggs. When they saw the ducks swimming on the lake they wanted to catch one and roast it. When they saw a beehive in a tree, they wanted to light a fire under the tree to smother the bees and take away the honey.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

V. Read the given extracts and answers questions that follow. (3 x 5 = 15)

Question 29.
“All eyes turned towards the man”
a. Who is the ‘man’ referred to here?
Answer:
Rakshasa.

b. Whose eyes turned towards the man?
Answer:
The people.

c. Where were the people when they saw the man?
Answer:
At the market place.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

Question 30.
“What a strange creature this animal is”.
a. Which animal is referred to here?
Answer:
Giraffe

b. Who thought that ft was a strange animal?
Answer:
Gopi.

c. Where did he see Life animal?
Answer:
At the zoo.

Question 31.
“At Baramulla we board the house boat”
a. Whom does ‘we’ refer to?
Answer:
Tourists.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

b. Where is Baramulla?
Answer:
Kashmir.

c. What is an house – boat?
Answer:
A floating house on the river Jhelum

Question 32.
‘The President spoke to her over the phone?
a. Whom does ‘her’ refer to here?
Answer:
Smt. M.S. Subbulakshmi.

b. Which President spoke to her?
Answer:
President K.R. Narayanan.

c. Why did the president speak to her?
Answer:
To announce that she had been awarded the ‘Bharath Rathna.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

Question 33.
“Dont Spoil their nice house”
a. Who said this?
Answer:
The Simpleton said this.

b. What does the word ‘their’ refer to?
Answer:
Ants.

c. Why did he say so?
Answer:
He was very kind, so he said this.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

VI. Quote from memory. 4

Question 34.
“It is not growing like a tree.
In bulk, doth make man better be;
Or standing long an oak tree, hundred years.
To fall a log at last, dry, bald, and sere”:

OR

“Every man will be thy friend
While thou hast wherewith to spend:
But if store of crowns be scant.
No man will supply want”

VII. Answer the following question in five or six sentences. 4

Question 35(a).
Describe the floating garden of Dal lake.
Answer:
The floating gardens on the Dal lake are unique; one end of the Dal lake is reserved for them. The owners do not pay any rent for them. Because they literally make the ground for the gardens themselves. At first they make a sort of platform of reeds and anchor it to stakes.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

Then they bring up mud from the bottom of the lake and place it in little heaps on the platform. Then they plant seedlings of vegetables. They mostly plant cucumber. As the platforms are floating on water the garden requires no watering. The plants can be easily tended from the end of a boat.

OR

Question 35(b).
Explain how Sohrab planned to meet his father Rustum?
Answer:
Sohrab thought to himself that he would invite the foremost of the Persian heroes to fight a single combat with him. He thought that the Persians would be forced to send brave Rustum to fight him in order to save the honour of their country. And when Rustum came, he would tell him that he was his son and take him home.

VIII. Read the passage and answer the questions that follow. 4

Question 36.
Ram was a poor farmer. He had nothing but a small piece of land. He grew whatever,. free could on that land Ram was also very kind. He used to go to a nearby temple and give offerings to the deity. Once he took bananas to the temple. When he was about to enter into the temple, a sanyasi stopped him and said “I am so hungry can you give me something to eat?” Ram gave the two bananas to the sanyasi without hesitation.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

The sanyasi asked “What will you offer to the deity now? Ram answered, “If these bananas can quench yd&r hunger that too is a service to God’. The Sanyasi was very pleased with the honesty and kindness of Ram that he bestowed many boons upon him and made him a very rich man. Even then Ram continued his charity.

a. What did Ram take to offer the deity?
Answer:
Two bananas.

b. What did the hungry sanyasi ask Ram?
Answer:
The hungry sanyasi asked Ram to give him something to eat.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

c. How did Rani become rich?
Answer:
The sanyasi was very pleased with honesty and kindness of Ram that he bestowed many boons upon him and made him a rich man.

d. What is the moral of the story?
Answer:
Honesty and kindness leads to hapiness.

IX. Write an essay on any one of the topics hot exceeding twelve to fifteen sentences. 4

Question 37.
(a) Air pollution
(b) My favorite national leader
(c) Newspaper
Answer:
(a) Air pollution
Air pollution is one of the grave hazards the world is facing these days. Air pollution is an undesirable contamination of harmful gases like carbon monoxide, carbon dioxide, lead and sulpher dioxide, dust and odour in excess amounts. It is very harmful to the health of all living beings. The main reason for the increasing pollution of our atmosphere is industralization, deforestation and exessive use of automobiles. The smoke from vehicles and volatile organic componds cause air pollution.

Diseases like asthma, skin disorders, chest infection, and some times cancer are On the raise due to air pollution. Unless we try to reduce polluting our air, we will continue to suffer health hazards. Many Governments have woken up and trying to impose strict laws for controlling air pollution. We should all make a habit of using public transport instead of using private vehicles. All of us should contribute to make this earth, pollution free.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

(b) My favourite national leader
My favourite National ieadei is Mahatma Gandhiji. He is called the ‘Father of the nation’ because he had sacrificed his entire life to get India’s Independence from the British rule.- He was bora on October 2,1869 at Porbandar. After his early education in India he went to England to study to become a Barrister. Later he started practicing law in South-Africa. He involved himself in South- Africa’s struggle against Racism. Later he returned to India. He left his law practice and dedicated his life to the freedom strugle.

He believed in truth and non-violence. He loved all humanity. He struggled to uplift the lives of the downtrodden and under privilized. Indians lovingly called him Bapu. He won freedom for India and India gained freedom on 15th August 1947. He was against the partition of India. He went on a hunger strike for 21 days. But due to communal violence he agreed to the partition of India and Pakistan.

On his way to a prayer meeting at Birla mandir in New Delhi, he was shot to death by a madman called Nathuram Godse, on January, 30th, 1948. He was, buried at Rajghat. Millions of people visit his Samadhi at Rajghat to pay homage to the great human being who dedicated his entire life for mother India.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

(c) Newspaper
Newspapers play the role of a ‘mirror to the world’. It is the cheapest medium of mass communication and to spread awareness among masses. Newspaper,makes us aware of the current international, national and regional events. On a daily basis students read newspaper to keep themselves abreast of the recent developments in various fields.

It is an important tool in the learning process for students. It has played an important role in the exercise of freedom of expression. I always read the newspaper before leaving for school to know about the current happenings of the world and to be an informed citizen.

Question 38.
Imagine you are Misbah / Suhail of standard X Govt, High School sultanpet write a letter to your father requesting him to send you Rs, 1000/- for your ‘School Excursion’
Answer:
Misbah
X, Std, ‘C’ Sec Sultanpet

Mr, Javed Khan
786, Bazaar street
Anekal

Dear Abu
I hope you are all hale and heartly over there. Everything is fine over here. I am studying hard for final exams. Abu, our School has arranged a School excursion to Shivana Samadram a part of our science project to study how a hydroelectric generator works. I request you to send Rs, 1000/- for the excursion the last date to register our names for the excursion is 9 Nov 2019. I hope you can arrange to send me on the trip, as it will also help me in my studies. Kindly convey my greetings to Ammi and my sisters.

Your loving daughter
Misbah

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (3rd Language)

OR

Write a letter to your class teacher requesting her to grant three days leave mentioning the reasons.
Answer:
Kiran
X, Std, ‘A’Sec Govt, High School
Yediyur

The Class teacher
X Std,’A’ Sec
Govt. High School
Yediyur

Respected Madam
As I am participating in the taluk level sports competition at Yediyur sports stadium. I request you to grant me three days leave to participate in the sports meet. I have trained hard and hope to win a medal in Athletic events. Please grant me three days leave from 9th Nov 2019 to 11th Nov 2019.
Thanking you

Your obedient student
Kiran

shares