Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

Time: 2 Hrs. 30 min
Max Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions. Only one of them is correct. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter. (1 x 8 = 8)

Question 1.
Give one word.for “ Slaughterer of animals”
A. Murderer
B. Butcher
C. Killer
D. Hunter
Answer:
B. Butcher

Question 2.
Wisdom is better than strength The underlined word in the above sentence is ……..
A. proper noun
B. Common Noun
C. collective noun
D. Abstract Noun
Answer:
D. Abstract Noun

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

Question 3.
The word “Proper” can be written in its antonym form by using the prefix.
A. In
B. im
C. Un
D. dis
Answer:
B. im

Question 4.
He placed Chandraguptha the throne.
Fill in the blanks with correct preposition
A. On
B. Under
C. Into
D. above
Answer:
A. On

Question 5.
He went to market to buy vegetables The correct from of question to be framed to get the underlined words as answer is
A. Why he went to the market?
B. How did he go to the market
C. Why did he go to the market?
D. Who went to the market?
Answer:
C. Why did he go to the market?

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

Question 6.
What a handsome boy he is
The above sentence can be changed into an assertive sentence as ………….
A. The boy is handsome
B. What handsome boy he is?
C. He is handsome boy
D. He is a very handsome boy
Answer:
D. He is a very handsome boy

Question 7.
He is too tired to walk
This can be written by removing’ too ……….. to’ and using’ so that not ‘as
A. He is tired so he cannot walk
B. He is so much tired to walk
C. He was so tired that he cannot walk
D. He was so tired to walk
Answer:
C. He was so tired that he cannot walk

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

Question 8.
He placed Chandragupta on the throne
The above sentence can be written in passive voice as,
A. Chandragupta was placed on the throne by him
B. Chandragupta is placed on the throne
C. Chandragupta placed him on the throne
D. Chandragupta on the throne he placed
Answer:
A. Chandragupta was placed on the throne by him

II. Answer each of the following questions in a sentence.(1 x 8 = 8)

Question 9.
What was the great task that Chanakya did ?
Answer:
Chanakya made Chandragupta the king of Magadha.

Question 10.
Where did the travellers enter the valley of Kashmir ?
Answer:
At Baramlla.

Question 11.
Name the first musician to be awarded the ‘Bharth Ratna’ ?
Answer:
M.S. Subbulakshmi.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

Question 12.
Who wrote the poem ‘A Nurse’s Song’?
Answer:
William Blake.

Question 13.
How many pearls did the second brother collect ?
Answer:
Two hundred pearls.

Question 14.
To whom is the poem ‘Prayer for Dump creature’ addressed to ?
Answer:
God.

Question 15.
What will friends do if you are inclined to vice ?
Answer:
They will quickly entice us into vices.

Question 16.
Which animal does not shake the plains of Asia anymore ?
Answer:
The woolly mammoth.

III. Answer the following questions in two or three sentences each. (2 x 8=16)

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

Question 17.
Make a list of animals mentioned in the lesson ‘At the zoo’?
Answer:
Elephants, Camels, Antelope,deer, giraffe, lions, tigers, polarbears, monkeys.

Question 18.
Why did Chanakya want to win over Rakshasa ?
Answer:
Rakshasa was a great minister of the Nanda kingdom. But he was on the side of Nandas. Nandas were the enemy of Chandragupta. So Chanakya had to win him over, to keep the kingdom of Magadha safe.

Question 19.
What is the message of the poem ‘It never comes Again’ ?
Answer:
The message of the poem is that we should make use of our youth to achieve our dreams. If we waste our youth, we will never get it back, even if we search for it everywhere.

Question 20.
How did the fisherman get the ring ?
Answer:
The fisherman was cutting a carp. He saw the ring inside the belly of the fish.

Question 21.
What would the ‘Shoots’ of a tree teach us ?
Answer:
Shoots teach us youth and vigour. It teaches us to stay healthy by having a youthful spirt even when we grow old with age.

Question 22.
What is the attitude of the elder brothers towards the ant-hill ?
Answer:
The two clever brothers wanted to spoil the ant-hill, to see them running frightend with their eggs. They did not have kindness and sympathy for small creatures. The Simpleton was kind and sympathetic, so he stopped the clever brothers from spoiling the ant-hill.

Question 23.
How was Roger able to make amends for the theft of a bicycle?
Answer:
Roger was returning to his London base after a two-day pass. He was still 30 kms from his base in Polebrook. He realised that he could not reach the base in time for a bombing session. He saw a rusty bicycle learning against a fence. So he ‘borrowed’ the bicycle to reach the base in time.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

Question 24.
How did Uttum Tupe help his neighborhood? ‘
Answer:
Tupe was’ active in social up liftment. He arranged the marriage of Jagan, a devadasi with an educated village youth. He thus rescued her from prostitution. He has helped more than a dozen women get married without having to pay dowry. He has got three young widows re-married. He has paid for the education of three young poor girls. He asks his neighbours to send their children to school.

Question 25.
Write the summary of the poem ‘The Nurse’s Song’
Answer:
This poem was written by the poet William Blake. In this poem the poet writes about the importance of giving children freedom to laugh and play. Children love to laugh and play. But if we do not allow them, they will feel sad and will not be active. Here the children’s nurse expresses her feelings. She says that when the voices of children are heard on the green meadows and their laughing is heard on the hill she feels happiness and her heart rests in her breast. And there is peace every where.

She asks the children to come home as the sun is going down and the night dew’ is starting to fall. She asks the children to stop playing and go to sleep till morning, when the sun will appear in the sky. But the children are still in a playful mood. So they request her to let them play for some more time as there is daylight still and besides the birds are still flying in the sky and the sheep are still grazing on the hills.

The nurse does not what to make the children unhappy by stopping them playing, so she allows them to go on playing until the light fades away and then go home to bed. The little children were overjoyed and started shouting and laughing. The surrounding hills echoed with there shouting and laughing.

OR

Question 25(b).
What is the message of the poem ‘It Never Comes again’
Answer:
The message of the poem is that we should make use of our youth to achieve our dreams. If we waste our youth, we will never get it back, even if we search for it everywhere.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

Question 26.
Describe the happiness of the children playing in nature.
Answer:
When children play in the nature, they laugh and shout with joy. They jump up and down all over the green fields. They climb up trees and pluck flowers and fruits. They jump up in joy if they see a rabbit running away frightened. They play games like hide and seek, merry – go- round and Blindman’s buff. They collect small pebbles to take home. They will not go home even when the sun starts going down. They have to be taken away by their parents.

Question 27.
What are the difficulties faced by the villagers of Banjarumale?
Answer:
The village of Banjarumale is located in the forests of western ghats in Dakshina Kannada district. It is still not accessible and is almost cut off from the world the villagers have to walk through deep forests to the nearest petty shop which is 20 kms away. The nearest school is 25 km away, the nearest Primary Health Center (PHC) is 25kms away and there is no doctor in the PHC. The only road to the village is through Charmadi ghat.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

Question 28.
What were the three tasks set to the youngest brother ?How did he manage to solve each of them ?
Answer:
The first task set to the youngest brother was to find the thousand pearls that the king’s daughter had lost. He found all the pearls with the help of the Ant king whose lives he had saved. He had stopped his elder brothers from spoiling their Ant-hill. The king ant along with 5000 Ants found all the pearls for him. The second task was to find the key to the princess’s sleeping room.

The key was lying at bottom of the lake. The Ducks whose lives he had saved dived to the bottom of the pond and brought the key for him. The third was the hardest task of all. He had to go into the princess’s bedroom using the key. When he went inside the king’s three daughters were sleeping.

He could not identify the youngest daughter. Then the Queen bee helped him by sitting on the lips of the youngest daughter as she had eaten honey. He woke up the princess and the castle was free from the spell and the two clever brothers turned into human beings again.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

V. Read the given extracts and answers the questions that follow. (3 x 5=15)

Question 29.
‘Leave the poor things in peace’
a. Who said this ?
Answer:
Simpleton.

b. To whom was it said ?
Answer:
Elder cousin brother.

c. Who are the ‘Poor things’ referred to here?
Answer:
Ducks. ‘

Question 30.
“That is what my mother said for fear of losing me to my father. Look at the seal on my right arm”
a. Who said these lines?
Answer:
Sohrab

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

b. Who were the words spoken to?
Answer:
Rustum.

c. Where did Sohrab say these words?
Answer:
On the battlefield.

Question 31.
“And then go home to bed”
a. Who said this ?
Answer:
The nurse said this.

b. To whom was it said ?
Answer:
To the Children

c. Why was it said ?
Answer:
The Children wanted to play for some more time.

Question 32.
“If you beget a son, bind this seal to his arm and send him to me”
a. Who said these words?
Answer:
Rustum

b. Who were these spoken to?
Answer:
Tahminah

c. Why did he say so?
Answer:
He was going away to his army.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

Question 33.
“Wait here at the big gate until I come out of the palace. And don’t be careless”
a. Who said these words?
Answer:
The chief of police

b. Who does ‘I’ refer to?
Answer:
The chief of police

c. Why did he warn him not to be careless?.
Answer:
Because he thought that the fisherman would run away.

VI. Quote from memory. 4

Question 34.
“We are stronger, and are better.
Under manhood’s sterner reign;
Still we feel that something sweet
Followed youth, with flying feet”,

OR

“Although it fall and die that night.
It was the plant and flower of light.
In sma,ll proportions we just beauties see:
And in short measures life may prefet be.

VII. Answer the following question in five or six sentences. 4

Question 35.
What did Tahminah say to herself when a son was born to her?
Answer:
Tahminah said to herself that if she let her husband know that he was blessed with a son he would wean him away from her, so that he could make his son a great warrior. She thought that she could not live without her son, so she would send word to her husband that she had borne a daughter.

OR

VIII. Answer the following question in five or six sentences. 4

Describe the Spring season of Kashmir.
Answer:
From early spring to late autumn the flowers of Kashmir pass in a procession of beauty. First the delicate pink almond blossom. As soon as it has shed its petals, the white cherry blossom and the pink and white apple blossom appear. Next the irises of royal purple appear and grow as high as a man’s waist. They fill the whole fields with their stately blooms. Next appear the Persian Lililac. It is smaller than the English variety but grows in profusion.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

Question 36.
Purandaradasa was a renowned musician in the royal court of Vijaynagara King, Krishnadevaraya. He was a devotee of Shri Krishna. He has composed many religious songs in Kannada. He is known as ‘Karnataka Sangeeta Pithmaha’ he is the founder of south Indian classical music. Many musicians have followed his tradition Purandaradasa has composed many ragas, kirthanas which are popular even today ‘Bagyada Lakshmi Baramma’ is one of his kirtanas and is popular even today.

a. Who was the renowned musician in the Royal court of Krishnadevaraya?
Answer:
Purandaradasa.

b. Which type of music style did Purandaradasa start?
Answer:
South Indian Classical Music.

c. By what other name is Purandaradasa famously known?
Answer:
Karnataka Sangeetha Pithmaha.

d. Which is one of popluar compositions of Purandaradasa?
Answer:
Bagyada Lakshmi Baramma.

IX. Write an essay on any one of the topics “if- not exceeding to twelve to fifteen sentences. [4]

Question 37.
(a) A visit to a historical place:
(b). Television a companion and spoiler:
(c). National integration among the youth.
Answer:
(a) A visit to a historical place:
There are many historic places worth visiting in Karnataka, out of which Gol Gumbaz is very unique, it is situated in Bijapur district. It is the second largest dome in the world. The Gol Gumbaz is 124 feet in diameter. The architecture is unique in the sense that the four minarets themselves are the staircases, leading to the top dome.

The dome stands unsupported by pillars. The most fascinating feature is its acoustical system, even the faintest whisper around the dome echoes several times. The most striking feature of the Gol Gumbaz is the seven storied octagonal spires at the four corners and the heavy bracketed it cornice below the ramparts. It was built by Mohammad Adil Shah in 1656. It consists of the tombs of Mohammad Adil Shah, his two wives, mistress, daughter and grandson. Mere words cannot describe this great monument. One can enjoy it only by visiting it.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

(b). Television a companion and spoiler:
Television, popularly known as fool’s box, has out lived its nick name. It has not only an important member of our family now who gives us company when we are alone, but also a Kmowledge box. In the present world of nuclear families, where no one has time for any one, children and adults equally depend on this magic box.

The entertainment it brings to our otherwise boring days is incomparable. News channels bring us worldwide happenings to our home and channels like NGC and Discovery bring the world of animals and plants to our visiting room. Serials relieve house wives of their loneliness and devotional programmes soothes the minds of our grandparents. But, as a coin has two sides, even this ‘magic box’ has its disadvantages.

Children getting addicted to cartoon channels, house wives getting addicted to serials and youth getting influenced by entertainment channels have become a social issue. This wonder box has made us its slave to such an extent that we are not able to be free from its clutches. Its influence started affecting the once warm relations. If used wisely and judiciously, I think TV can remain as our companion,

(c). National integration among the youth:
National Integration among the youth of India has become a very crucial issue after India gained Independence. The history, geography languages, multi-culture and multi religion of our country has played a divisive role in the integration among the youth of India. The lack of integration among the youth has posed a serious challenge to India’s unity and integrity and, therefore great efforts have to be made to preserve unity and Integrity among our youth.

The youth of the country have to be encouraged to make efforts to integrity themselves. The Indian Government authorities, authors, play-wrights, politicians, teachers and parents have to take the responsibility of integrating values and an encouraging environment, so that the youth shed hatred for each other.

Schools and colleges have to conduct Integration camps so that students from different parts of the country take part in the camps and develop understanding and friendship among each other various activities like cultural programmes, group discussion, debates, essay competitions on the theme of national integration and communal harmony should be conducted to create awareness among the youth.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

Community work like anti – drug, mass literacy, environmental awareness should be conducted with the participation of youth from different schools and colleges. Such programmes will create a feeling of oneness among themselves. Parents should encourage their children to be friendly with all. If the youth of the country are united and integrated then India ,will. progress rapidly in every sphere and become a leading country of the world.

X. Latter. 5

Question 38.
Imagine you are Sarala / Suresh Standard X Govt. High School Jayanagar write a letter to your father requesting him to send Rs. 500 giving reasons.
Answer:

3 Nov 2019

Sarala X std
Govt.-High School Muddinapalya
Dear Papa
Greetings from your daughter Sarala. I hope every thing is fine over there. I am also fine here. You will be happy to know that I am studying hard for the final exams and hope to secure good marks. Our School has arranged a science excursion to Vishweswarya Industrial and Technological musem this Saturday.

They have asked us to pay Rs. 500/- for it. 1 request you to please deposit the money in my account. The last date for registering for the trip is on this monday. I hope I am not giving you any hardship to pay the money. This study trip will enhance my knowedge of the interal working of many instruments which will help me in my studies. Please convey my greetings to mother and my dear sister.

Your loving daughter
,Sarala
Govt, High School Jayanagar

Karnataka SSLC English Model Question Paper 5 With Answers (3rd Language)

OR

Write a letter to your friend inviting him/her for your birhtday party.
Answer:
Mithrajith
No. 400, II Main III Cross
B.H.E.L Mini Colony
Bengaluru – 57
Tanishk
#360,
Temple street
Shringeri

Dear Friend
Tanishk

I hope that you remember my birthday on 6th Dec. As usual every year I invite all my friends to the party. I implore you to not miss attending the party. Bring along your friends also. Please learn some new magic tricks to entertain everybody. Without you“the party will not be complete. Please convey my greetings to your whole family -and bring along them with you otherwise. I will get angry.

Your loving friend
Mithrajith

shares