Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

Students can Download Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers, Karnataka SSLC Social Science Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

Time: 3 Hours
Max Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions / incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter of alphabet in your answer booklet. (8 × 1 = 8)

Question 1.
Alfonso de Albaquerque is considered as the real founder of Portuguese in India because
A. He implemented ‘Blue Water Policy’
B. Portuguese had absolute monopoly over trade with India
C. He waged a battle against Sultan of Bijapur in 1510 and won Goa.
D. The Portuguese were the first to arrive in India.
Answer:
C. He waged a battle against Sultan of Bijapur in 1510 and won Goa.

Question 2.
The second round table conference ended without any conclusion because
A. Ambedkar pressed for a separate electoral constituency for untouchables
B. Ideological differences between Gandhi and Ambedkar
C. Implementation of ‘communal award’
D. Gandhi’s ‘Fast unto death’
Answer:
B. Ideological differences between Gandhi and Ambedkar

Question 3.
The UN charter has
A. 12 chapters and 82 articles
B. 19 chapters and 112 articles
C. 19 chapters and 111 articles
D. 19 chapters and 113 articles
Answer:
C. 19 chapters and 111 articles

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

Question 4.
The inequality of women in India is due to
A. Patriarchal values
B. Exploitation of women
C. Independence of women
D. Dowry Harassment
Answer:
A. Patriarchal values

Question 5.
Chipko movement was a
A. Labour movement
B. Environment movement
C. Farmer’s movement
D. Environment movement
Answer:
B. Environment movement

Question 6.
The main reason for energy crisis in India is
A. Demand for energy has increased
B. Poor quality of coal
C. Limited use of non – conventioanl energy resources
d. Transmission losses in Hydroelectricity
Answer:
A. Demand for energy has increased

Question 7.
The prime reason for Rural backwardness is
A. Illiteracy
B. Poverty
C. Slow growth rate of Agriculture
D. Competition from industries
Answer:
C. Slow growth rate of Agriculture

Question 8.
If you need to invest is National Savings Certificate you have to approach
A. Agriculture Department
B. Finance Department
C. Education Department
D. Postal Department
Answer:
D. Postal Department

II. Answer the following questions in a sentence each: (8 × 1 = 8)

Question 9.
Which incident changed the direction of Indian political history?
Answer:
The formation of Indian National Congress in 1885.

Question 10.
What did Gandhiji realize after he was thrown out of the railway compartment in South Africa’?
Answer:
Gandhi realized the hardships faced by Indians in South – Africa.

Question 11.
India declared that “No country of the world shall practice Apartheid, Why?
Answer:
India has adopted Anti – Apartheid as one of its, foreign policies. Apartheid is an affront to human rights and world peace. Moreover Indians have experienced the shame of discrimination during the British colonial rule. Hence it declared it’s support to Nelson Mandela and his party African National Congress which opposed Apartheid in their own country – South Africa.

Question 12.
Who said ‘Division of Labour’ creates less skilled Worker’s?
Answer:
Karl Marx

Question 13.
What is meant by land utilization?
Answer:
The distribution of land for different uses such as forestery, cultivation, pastures etc is called landuse or land utilization.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

Question 14.
The proportion of an area under different crops at a given time is called as?
Answer:
Cropping pattern

Question 15.
What is ‘Bank Money’.
Answer:
The ‘Instruments of Exchange’ such as cheques, drafts, deposit and credit receipts are called ‘Bank Money’.

Question 16.
What is the main function of World Trade Organisation (WTO)?
Answer:
Deals with the rules of trade between nations.

III. Answer the following questions in three to four sentences each : (8 × 2 = 16)

Question 17.
What are the features of Fascism?
Answer:

  • Ultra-nationalism
  • Ideas of destroying the other national forces
  • Patronising violence
  • Racial superiority
  • Expansion of national boundaries
  • Support of human executions.

Question 18.
Name the problems faced by India soon after Independence?
Answer:
After the Independence of India, India had many problems on its hand. They were :

  • Partition of India and Pakistan had led to communal riots.
  • About 562 princely states had to be integrated into the Indian Union.
  • The economy of India was in a pathetic state.
  • India had the challenge of creating its own constitution.
  • India had to establish a strong military force to protect itself.
  • India had to strengthen the social fabric and establish social equality and a foreign policy to make arrangements for loans.

Question 19.
In which year did the UNICEF was awarded the Noble Peace Prize? Why?
Answer:

  • 26th October 1965.
  • For fullfilling the condition of Alfred Noble’s will.
  • For the promotion of brotherhood among the nations of the world.

OR

What was Tibetan crisis? How did it effect India and China’s bilateral relationship?
Answer:
Tibetan crisis :

  • Tibetan’s rose against China’s occupation of Tibet in March 1959.
  • Dalai Lama was offered asylum in Assam.
  • India provided shelter to Tibetan refugees.
  • China was enraged and attacked India in 1962.

Question 20.
Environmental Movements are scientific movements. Why?
Answer:

  • They are aimed at curtailing activities that pollute earth, air and water.
  • They never appear instantly
  • They are a result of many years of exploitation of nature and tribal people.

OR

Name any two social problems of India
Answer:

  • Child labour
  • Female foeticide

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

Question 21.
In the South Indian map, a physical division is marked. Name it and men¬tion any two economic importance of it
Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers - 1
Answer:
a) The coastal plains.
b) Natural harbour → Navigation
Development of foreign trade → Tourism

  • Fishing
  • Production of salt
  • Ship building
  • Agriculture.

Question 22.
Why does the climate of India vary from one region to another?
Answer:

  • Location
  • Water bodies
  • Relief features
  • Monsoon winds
  • Ocean currents
  • Latitude
  • Distance from sea.

Question 23.
Women – self help groups are supportive to women empowerment? Justify?
Answer:

  • SHG’s lend external support to women for joint business and earn income.
  • SHG’s train women to manage accounts, bank transactions.
  • SHG’s give skill training to women to take up income generating activities.
  • SHG’s encourage women to earn and save.
  • The dignity and autonomy of women increased.

Question 24.
“The number of savings bank account holders in increasing”. Give reasons.
Answer:
Because of

  • Safe custody of money
  • Helps in making payments
  • Helps in collection of money
  • Helps in getting loans
  • Smooth financial transactions
  • Account holders can get safe deposit locker facility
  • Can avail credit and debit card facility.

IV. Answer the following questions in six sememes each : (9 × 3 = 27)

Question 25.
Explain the method of resisting the British power by Dondiay Wagh’.
Answer:

  • Dondiya built an army with unhappy soldiers of Tippu army.
  • He was supported by fudatory rulers who lost power.
  • He captured Bidanur and Shivamogga forts.
  • He took control of Shivamoga, Honalli, Harihara.
  • Lord Wellesly attacked and captured Shivamogga.
  • Dondiya fled to Gutti.
  • Nizam attacked Gutti.
  • He fled to Maratha territory
  • Marata’s attacked him and captured his horses, camels and arms.
  • He continued rebellion with the help of the French.
  • Dondiya re – caputred Shikaripura fort.
  • He fled Raichur when British attacked him.
  • He was caputred and killed at Konagal by the tri-party alliance of British, Marathas and Nizam.

OR

In permanent Zamindari System the Indian farmers “where born in debt, lived in debt and died in debt’ how. Prove.
Answer:

  • Zamindar became landowner.
  • Zamindar could collect any amount of land taxes.
  • Zamindar could retain excess money collected after paying agreed amount to the British.
  • Land was confiscated by the British if Zamindar was unable to pay tax.
  • Had to borrow money from money lenders at high interest rates to pay taxes.
  • Money lenders exploited farmers.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

Question 26.
Make a list of main aspects of Periyar Movement.
Answer:
E V Ramaswami Naicker (Periyar) started the Self Respect Movement in 1926

  • The Periyar Movement rejected the racial supremacy of Arya and Brahmin
  • The Movement was based on the Dravida Racial Identity
  • It promoted Tamil as the language of Dravidians
  • He rejected Shri Rama as the Vedic leader and accepted Ravana as the Dravidian leader.
  • He championed equality and critized caste and gender discrimination.
  • He participated in temple entry movement held at Vaikom of Kerala
  • He started an association called ‘Dravida Kalagam’
  • The Non – Brahminical movement started by Ayonthidas and T M Nayar was turned into a cultural movement by Periyar.
  • The Periyar movement’s goal was to establish an equal society where there will be no inequality based on caste, religion and gender.

Question 27.
The first war of Indian Indepencence of 1857 led to many changes.
Answer:

  • Rights Granted to Indian princes and chiefs.
  • Reorganization of Indian army
  • The changes introduced in the administrative set up of the British India Government.
  • Rise of nationalism.

Question 28.
What are the measures undertaken for the removal of regional imbalances?
MEASURES TAKEN TO REMOVE REGIONAL IMBALANCES :
Answer:
1. Article 371 of Indian constitution has been amended from A to J. Article 371 deals with special provisions for backward regions and to establish special development boards for the particular backward regions to grant more funds for its development.

2. In Karnataka, in order to address regional imbalances, a committee headed by DM Nanjundappa has given special report on various measures to solve the regional imbalance in 2001.

3 Karnataka have been accorded special status by adding Article 371 (J) in the Indian Constitution

Question 29.
What are the challenges faced by unorganised sector workers?
Answer:

  • Migration: People migrate from one place to another in search of work.
  • Social security: Minimum needs such as housing, health, food, drinking water, equal opportunity to work is not available.
  • Legal Framework: Unorganised sector is not governed by legal frame work.
  • Child labour: Unorganised sector foster child labour.
  • Exploitation: Physical and mental exploitation of women and children including social exploitation.

Question 30.
Forests an important natural resource of India? Explain.
Answer:

  • Forests provide fuel, timber and industrial raw materials.
  • Provide fodder for live stock
  • Provide employment to many people.
  • Preserve physical features.
  • Check soil erosten, control flueds and regulate flow of rivers.
  • Prevent desertification and improve soil fertility.
  • Make climate equable and maintain ecological balance.
  • Provide shelter to wildlife.
  • Forests are the lungs of a nation.

OR

What are the causes of cyclones.
Answer:

  • High temperature, calm and saturated air result in development of low pressure centre (depression)
  • Relative high pressure around the low pressure centre.
  • Wind blows spirally inwards the centre of low pressure causting cyclones.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

Question 31.
Efficient transport is essential for economical growth of India. Justify.
Answer:

  • Transport plays a vital role in development of all human activities of primary, secondary and tertiary sectors.
  • Transport and communication are the nerves of a nation.
  • Efficient and cheap transport helps develop resources, agriculture and industrialization.
  • Transport is essential for expansion of market and internal and external trade.
  • Transport is a source of employment and revenue.
  • It raises the income of people and thus standard of living of people.
  • Transport encourages tourism and defence of the nation.

Question 32.
Explain the various concepts of money supply used in India
Answer:
In India, four measure of money supply are used to measure the monetary stock, viz., M1, M2, M3 and M4. They are defined as follows:
M1 = currency notes and coins + net demand deposits held in commercial banks:
M2 = M1 + Savings deposits with Post Office savings Banks;
M3 = M1 + Net time deposits of commercial bank; and
M4 = M3 + Total deposits with Post Office savings banks.
For the purpose of monetary management, M1 and M2 are referred to as narrow money, and M3 and M4 as broad money.

OR

Discuss the various credit control methods adopted by RBI
Answer:
Credit control Measures: These are broadly classified into two types, namely a) quantitative control measures, and b) qualitative or selective control measures.

A. Quantitative control measure: Credit control measures directly-affect the quantity or money available to the business and people.
1. Bank Rate Policy: The bank rate is the rate at which the RBI lends funds to banks. Higher the bank rate, lower the credit creation and vice-versa.

2. Open Market Operations: Open market operation is the buying and selling of government securities by the central bank from and to the banks.

3. Vary ing Reserve Requirement (Legal Reserve Ratio): Banks are obliged to maintain reserves the central bank in two accounts.

B. Qualitative or selective control measures:
The qualitative or selective control measures affect the usage of credit for different purpose.
1. Change in lending margins: Collateral security is required for obtaining any loan. Margin against a particular security is reduced or increased in order to encourage or to discourage the flow of credit to a particular sector.

2. Ceiling on credit or credit rationing: The RBI fixes maximum amount, of credit given to a particular use or sector.

3. Moral suasion: Moral suasion- is a method of persuading the commercial banks to advance the credit or reduce the credit to certain activities.

4. Direct Action: Measures taken by the central bank against commercial banks and financial institutions when all other methods prove ineffective.

Question 33.
Explain the procedure to open a bank account.
PROCEDURES TO OPEN A BANK ACCOUNT
Answer:

  • Decide the type of account which you want to open
  • Approach the bank of your choice and meet its office
  • Fill up the Bank account form or proposal form
  • Give reference for opening your Bank account
  • Submit the Bank account form duly filled
  • The officer will verify all the particulars submitted
  • Initial Deposit

OR

Explain self – employment opportunities for an Entrepreneur. Self-Employment Opportunities for Entrepreneur
Answer:
The key to transforming an individual from being “self employed” to become an “entrepreneur” is the establishment of a business organisation. The Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs)is the off-beat of this change. As majority of new business entities are launched with minimum capital and maximum vision.

Any individual interested in setting up a unit, has a vast opportunity to select any form of business which he/she thinks feasible. For example they can select business such as :

  • Advertising Agencies
  • Marketing Consultancy
  • Industrial Consultancy
  • Equipment Rental and Leasing
  • Photo copying centers
  • Industrial Research and Development
  • Industrial Testing Labs.
  • Internet Browsing/Setting up of Cyber Cafe
  • Installation and Operation of Cable and T.V Network
  • Creche and Beauty Parlours

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

V. Answer the following questions in six sentences each : (4 × 4 = 16)

Question 34.
The accession of Jammu and Kashmir ‘ is different from all other accersions. Substantiate.
Answer:

  • King Hari Singh of Kashmir remained independent after August 1947.
  • Pakistan sent tribal terrorists to invade Kashmir.
  • Pakistan feared Kashmir would join India.
  • India could not help Harisingh as Kashmir was not a part of India.
  • So Harisingh joined India in October 1947.
  • Indian Army were succesful in driving away the tribal warriors.
  • North – East Kashmir still remains with Pakistan as Pakistan occupied Kashmir (POK).

Question 35.
The Role of Bal Gangadhar Tilak in the Indian Freedom movement is Indispensable Justify.
Answer

  • Tilak declared “Swaraj is My Birth Right. I would definitely get it back”.
  • He organised the common people of India to fight for freedom.
  • He used religious celebrations such as Ganesh Chaturthi, Durga Pooja and Shivaji Jayanthi to organize and create nationalistic feelings among the common people.
  • He encouraged people to protest against the British.
  • He published writings to galvanize people.
  • He started ‘Kesari’ in Marathi and ‘Maratha’ in English for publishing radical writings.
  • Tilak’s book ‘Greetharahsya’ fuelled freedom fervor.

OR

The Second World War changed the social, political and economy of the world. Explain.
Answer:

  • UNO came into existence.
  • China, USA, USSR and France and England became permanent members of secuirty council.
  • USA and USSR became powerful rival countries.
  • The power struggle between USA and USSR divided the World into two power blocks.
  • It led to coldwar and arms race.
  • Many colonies in Africa and Asia became independent.

Question 36.
What are the measures needed for the eradication of unemployment?
Answer:
Unemployment is a growing problem in India. About 25 % of Indian population is composed of youths who can be profitably engaged in the economical development of India

The Government has to take measures to generate employment for them. Steps have to be taken to improve the skill level of the Job seekers so that they can have better access to employment.

More over, it is important for the government to encourage the young educated people to be self employed. The government should provide easy and interest free loans and subsidy to enable people to engage in self employment.

A huge and friendly market should be established to sell the goods, and. products generated through self employment to compete in the globalised markets.

The quality of education should be improved and upgraded periodically to match the current requirement of industries and business. Skill development, practical knowledge and training should be made compulsory in schools and colleges to empower them to seek employment.

Rural youth should be encouraged to develop agriculture based industries in rural areas so that they do not have to migrate to
cities in search of employment.

Question 37.
What measures does India need to take to solve energy crisis?
Answer:

  • Increase the production of petroleum and coal.
  • Steps to be taken to have substitues for oil and coal.
  • Importance must he given to increase water power generation.
  • Greater use of non-conventional sources of energy.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

VI. Draw outline map of India and mark the given by naming them (1 + 4 = 5)

Question 38.
A) Vindhya Range
B) Nellore
C) Margoa
D) River Kaveri
Answer:
Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers - 2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
shares