KSEEB Class 8 History Important Questions Chapter 9 South India — Shatavahanas, Kadambas & Gangas

Students can download Class 8 History Chapter 9 South India — Shatavahanas, Kadambas & Gangas Important Questions, KSEEB Class 8 Social Science Important Questions and Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 8 Social Science History Important Questions Chapter 9 South India — Shatavahanas, Kadambas & Gangas

Sathavahanas

Question 1.
Which mountain separates North and South India?
Answer:
The Vindhya mountain separates North and South India.

KSEEB Class 8 History Important Questions Chapter 9 South India — Shatavahanas, Kadambas & Gangas

Question 2.
Which important dynasties ruled South India during the ancient period?
Answer:
The important dynasties that ruled South India were the Satavahanas, Kadambas, Gangas, Chalukyas, Rashtrakutas, and Pallavas.

Question 3.
Who were the first to establish a dynasty in the Deccan?
Answer:
The Satavahanas were the first to establish a dynasty in the Deccan.

Question 4.
Who was the founder of the Satavahana dynasty? Which was his capital?
Answer:
Simukha was the founder of the Satavahana dynasty with Srikakulam as his capital.

Question 5.
Describe the achievements of Gautamiputra Satakami.
Answer:
Gautamiputra Satakami was the most prominent ruler of the Satavahanas. He defeated the Sakas and drove them out of the borders of India. Shalivahana Saka is supposed to have been inaugurated by him. He expanded his kingdom to include not only Konkan, Berar, Saurashtra and Malwa but also many new areas. He had titles such as ‘Trisamudratoyapitavahana’ and ‘Satavahana Kulayashapratishtapanakara’.

Question 6.
Who was the last king of the Satavahanas? How did their dynasty become weak?
Answer:
Yajnashri Satakami was the last ruler of the Satavahanas. During his time, on account of continual attacks of the Sakas, the empire stood devastated.

Question 7.
Describe the administrative system of the Satavahanas.
Answer:
Under the Satavahanas the king was supreme. The kingdom was divided into provinces called ‘Janapada’ for the purpose of administration. There were officers to look after them. Villages and cities were governed by self-governing institutions.

KSEEB Class 8 History Important Questions Chapter 9 South India — Shatavahanas, Kadambas & Gangas

Question 8.
Name the author of ‘Gathasaptashati’.
Answer:
Hala was the author of ‘Gathasaptashati’.

Kadambas

Question 9.
Which was the first dynasty to be established in Karnataka?
Answer:
The Kadamba dynasty was the first dynasty to be established in Karnataka.

Question 10.
Which was the capital of the Kadambas?
Answer:
Banavasi was the capital of the Kadambas.

Question 11.
Who was the founder of the Kadamba dynasty?
Answer:
Mayurasharma was the founder of the Kadamba dynasty.

Question 12.
How did the Kadambas encourage education?
Answer:
During the Kadamba period educational centres such as Agraharas, Brahmapuris and Ghatikas were established. Agraharas were residential schools. Such agraharas were there at Balligave and Talagunda.

Gangas

Question 13.
Who was the founder of the Ganga dynasty?
Answer:
Dadiga or Konganivarma was the founder of the Ganga dynasty.

KSEEB Class 8 History Important Questions Chapter 9 South India — Shatavahanas, Kadambas & Gangas

Question 14.
Describe the achievements of Durvinita.
Answer:
Durvinita was the most famous ruler of the Gangas. He was a brave warrior and a scholar. He ruled for a long period and gained control of Punnata in order to strengthen his kingdom. The Nallala copper inscription reveals that he constructed many lakes for the purpose of irrigation.

He was a lover of literature and wrote many works in Sanskrit and Kannada. He also translated Gunadya’s ‘Vaddakatha’ from Prakrit into Sanskrit.

Question 15.
What were the values that influenced Ganga society?
Answer:
Though the society at the time of Gangas was divided into different sects and castes, they were all interdependent The practice of patriarchal undivided family was common. Social values like honesty, loyalty, bravery and patience were prominent among the people.

Question 16.
Write a note on education during the Ganga period.
Answer:
Chaityalayas, temples, mathas and agraharas were the centres of education during the Ganga period. There were Brahmapuris and Ghatikas for higher education. Talakad, Shravanabelagola, Bankapura and Peruru were the centres of learning during the period.

Question 17.
Describe the contributions of the Gangas to art and architecture.
Answer:
The Ganga kings encouraged art and architecture. They built beautiful temples and basadis. The Kapileshwara temple at Manne, Pataleshwara and Maruleshwara temples at Talakad, Kolaramma temple at Kolar, Nagareshwara temple at Begur and the statue of Gomateshwara at Shravanabelagola are examples of their architecture.

A significant contribution of the Gangas has been the tall pillars called Manasthambhas and Brahmamanasthambhas.

Question 18.
Name the important literary works of the Ganga period.
Answer:
The Ganga kings were lovers of literature and due to their encouragement to Sanskrit, Prakrit and Kannada language, many works were written in these languages. Madhava II wrote a commentary on ‘Dattaka Sutra’.

Durvinita wrote the Sanskrit work ‘Shabdavatara’ and translated Gunadya’s ‘Vaddakatha’ into Sanskrit. Sripurusha wrote ‘Gajasastra’, Shivamadhava wrote ‘Gajashataka’, a Kannada work.

Poet Hemasena wrote ‘Raghava Pandaviya’, Vadibasimha wrote ‘Gadya Chintamani’ and ‘Shatra Chudamani’. Nemichandra wrote ‘Dravyasara Sangraha’ and Chavundaraya wrote ‘Chavunda Purana’.

KSEEB Class 8 History Important Questions Chapter 9 South India — Shatavahanas, Kadambas & Gangas

Question 19.
Write a note on the statue of Gomateshwara at Shravanabelagola.
Answer:
The statue of Gomateshwara or Bahubali was installed by Chavundaraya, the minister of Rachamalla IV. The statue is 58 feet tall and carved out of a single rock.

Multiple Choice Questions

Question 1.
________ made Srikakulam his capital and started the Satavahana rule.
(A) Yajnashri Satakarni
(B) Gautamiputra Satakarni
(C) Simukha
(D) Pulimavi
Answer:
(C) Simukha

Question 2.
Satavahana rule declined due to continued attacks and conflicts with the
(A) Sakas
(B) Hunas
(C) Greeks
(D) Bactrians
Answer:
(A) Sakas

Question 3.
The Chaityalaya at Karle was constructed by _________, a merchant of Banavasi.
(A) Gautama
(B) Bhootapala
(C) Shatakarni
(D) Chavundaraya
Answer:
(B) Bhootapala

KSEEB Class 8 History Important Questions Chapter 9 South India — Shatavahanas, Kadambas & Gangas

Question 4.
Trisamudratoyapeethavahana’ was the title of
(A) Yajnashri Satakarni
(B) Mayuravarma
(C) Shivaskandavarma
(D) Gautamiputra Satakarni
Answer:
(D) Gautamiputra Satakarni

Question 5.
The founder of the Kadamba kingdom was
(A) Mayuravarma
(B) Simuka
(C) Gunadya
(D) Satakarni
Answer:
(A) Mayuravarma

Question 6.
The capital of the Kadambas was
(A) Talakad
(B) Hanagal
(C) Banavasi
(D) Shravanabelagola
Answer:
(C) Banavasi

Question 7.
Talagunda inscription is the first ________ inscription found in Karnataka.
(A) Kannada
(B) Sanskrit
(C) Prakrit
(D) Tamil
Answer:
(B) Sanskrit

Question 8.
The founders of the Ganga dynasty claimed themselves to be descendants of the legendary ________ dynasty.
(A) Sun
(B) Moon
(C) Yadu
(D) Ikshvaku
Answer:
(D) Ikshvaku

KSEEB Class 8 History Important Questions Chapter 9 South India — Shatavahanas, Kadambas & Gangas

Question 9.
Durvinita translated Gunadya’s _______ from Prakrit to Sanskrit.
(A) Vaddakatha
(B) Gajasastra
(C) Gathasaptasati
(D) Shabdavatara
Answer:
(A) Vaddakatha

Question 10.
The work Of Chavundaraya is
(A) Dattakasutra
(B) Shabdavatara
(C) Gajasastra
(D) Chavundarayapurana
Answer:
(D) Chavundarayapurana

Fill In The Blanks

  • Simukha made his capital Srikakulam
  • The literary work of Hala is Gathasaptasati
  • The first Kannada inscription is Halmidi inscription
  • Banavasi, the capital of Kadambas, is in the present Uttara Kannada district.
  • The most prominent king of the Gangas was Durvinitha
  • The literary work of Chavundaraya is Chavundaraya Purana
  • The last ruler of the Satavahanas was Yajnashree Satakarni
  • Mayuravarma established the Kadamba kingdom by defeating the Pallavas
  • The statue of Gomateshwara at Shravanabelagola was installed by Chavundaraya

Match The Following

KSEEB Class 8 History Important Questions Chapter 9 South India — Shatavahanas, Kadambas & Gangas

Question 1.

A B
a. Gunadya 1. Chavundarayapurana
b. Hala 2. Gathasaptashati
c. Chavundaraya 3.  Vaddakatha
e. Nemichandra 4. Raghava Pandaveeya
g. Hemasena 5. Gajasastra
6. Dravyasara Sangraha

Answer:
a – 3, b – 2, c – 1, d – 6, e – 4.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares