KSEEB Class 8 Political Science Important Questions Chapter 1 Meaning and Importance of Political Science

Students can download Class 8 Political Science Chapter 1 Meaning and Importance of Political Science Important Questions, KSEEB Class 8 Social Science Important Questions and Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 8 Social Science Political Science Important Questions Chapter 1 Meaning and Importance of Political Science

KSEEB Class 8 Political Science Important Questions Chapter 1 Meaning and Importance of Political Science

Question 1.
What is Political Science?
Answer:
Political Science is a social science that deals with the political activities of man. It deals with state and government. It studies the origin and nature of state and forms of political institutions. The study of state is the main subject matter of Political Science.

Question 2.
Who started the systematic study of Political Science?
Answer:
As a subject the study of Political Science began with the Greeks. Politics was given the status of an independent science by the Greeks.

Question 3.
Name the famous Greek political thinkers.
Answer:
Socrates, Plato and Aristotle were famous Greek political thinkers.

Question 4.
Who is the author of ‘Republic’? What does it deal with?
Answer:
The Greek philosopher Plato is the author of‘Republic’. It deals with the nature and functions of the state and government.

KSEEB Class 8 Political Science Important Questions Chapter 1 Meaning and Importance of Political Science

Question 5.
Who is called the ‘Father of Political Science’?
Answer:
The Greek philosopher Aristotle is called the ‘Father of Political Science’.

Question 6.
Why is Aristotle called the‘Father of Political Science’?
Answer:
Aristotle is called the Father of Political Science because he made valuable contributions to its growth and development and laid a firm foundation for its study. He wrote the first treatise on Political Science called ‘The Politics’. In this book he discussed the origin, development and functions of the state.

Question 7.
Discuss the origin of the term ‘Politics’.
Answer:
The term ‘politics’ is derived from the Greek word ‘polis’ which means ‘city-state’. Hence the subject which deal with the affairs of the city-state and its working was called politics by the ancient Greeks.

Question 8.
Define Political Science.
Answer:
Political Science is the study of the past, the present and the future of political organizations, political functions and political theories. The study of the state, government and political activities is called Political Science.

Question 9.
What is the subject matter of Political Science?
Answer:
Political Science studies the origin, development, nature, administration, types, scope of the state, and rights and duties of citizens. It is the study of all facets of the state.

Question 10.
Mention any one use of the study of Political Science.
Answer:
Political Science provides information about the structure and functions of the state and government.

KSEEB Class 8 Political Science Important Questions Chapter 1 Meaning and Importance of Political Science

Question 11.
Justify the need for the study of Political Science.
Answer:
Study of Political Science helps us to understand the need for a state, good governance of the state, the role of leaders and people’s participation. It helps the people to become good, responsible, cultured and active citizens. Knowledge of Political Science contributes to the establishment of a just, peaceful and progressive state.

Question 12.
Explain the importance of the study of Political Science.
Answer:
The importance of the study of Political Science is as follows:

  1. Political Science helps to understand the birth and growth of a state. It provides information about the types of government and political activities involved in the functioning of the State.
  2. Political Science provides information about the origin and development of ideas such as monarchy, freedom, justice, laws, equality, good government, war and peace etc.
  3. Political Science provides information about the structure and functions of the state and government.
  4. In the light of the past and the present activities of the government, Political Science helps to plan the future activities of the state. It also helps to establish a modern welfare state.
  5. Political Science provides knowledge about the Constitution and laws of the state.
  6. Political Science helps to understand the organs of the government, i.e., Legislature, Executive and Judiciary and their functions’
  7. Political Science develops political consciousness among the people. It keeps the government and the people politically alert and active.
  8. Knowledge of Political Science helps leaders and civil servants to understand and solve the problems of the people effectively.
  9. A knowledge of Political Science helps to raise good leadership and good citizens.
  10. Political Science helps to understand the important political institutions like political parties, federation and local bodies.
  11. Political Science deals with ideologies which inspire and influence political involvement of people.
  12. Political Science provides knowledge of international relations especially the occurrence of wars among nations and the importance of peace and co-operation.

Multiple Choice Questions

KSEEB Class 8 Political Science Important Questions Chapter 1 Meaning and Importance of Political Science

Question 1.
The first to make a systematic study of Political Science were the.
(A) Greeks
(B) Indians
(C) Babylonians
(D) Chinese
Answer:
(A) Greeks

Question 2.
The study of the origin and features of the state and the political institutions is.
(A) History
(B) Sociology
(C) Science
(D) Political Science
Answer:
(D) Political Science

Question 3.
The Greek philosopher who is considered the ‘Father of Political Science’ is.
(A) Socrates
(B) Plato
(C) Aristotle
(D) Euclid
Answer:
(C) Aristotle

Question 4.
Political Science helps in making people good, responsible and active.
(A) diplomats
(B) citizens
(C) administrators
(D) representatives
Answer:
(B) citizens

Question 5.
Plato in his book has discussed the nature of state and government.
(A) Republic
(B) Politics
(C) Economy
(D) Welfare State
Answer:
(A) Republic

KSEEB Class 8 Political Science Important Questions Chapter 1 Meaning and Importance of Political Science

Fill In The Blanks

  • The term ‘politics’ is derived from the Greek word polis
  • ‘Republic’ is written by Plato
  • Aristotle’s book on Political Science is Politics
  • Kautilya’s work relating to Political Science is Arthasastra

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
shares