KSEEB Class 8 Sociology Important Questions Chapter 3 Social Institutions

Students can download Class 8 Sociology Chapter 3 Social Institutions Important Questions, KSEEB Class 8 Social Science Important Questions and Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 8 Social Science Sociology Important Questions Chapter 3 Social Institutions

KSEEB Class 8 Sociology Important Questions Chapter 3 Social Institutions

Question 1.
What is a social institution?
Answer:
A social institution is that whole of roles, statuses, moral values and functions catering to the social needs of human beings. They are socially approved social structures that are devised to fulfil the desires of human beings.

Question 2.
Define social institutions.
Answer:
According to Sumner and Keller, “A social institution is a permanent structure that fulfils the desires of human beings”. According to Maclver and Page, “Social institutions are the structures devised to fulfil the desires of a particular social group”.

Question 3.
Give examples of social institutions.
Answer:
State, family, marriage, education, court and religion are examples of social institutions.

Question 4.
What are the types of social institutions?
Answer:
Social institutions are often classified into

  1. primary and
  2. secondary institutions.

The most basic institutions which are found even in primitive societies like religion, family, marriage are primary in character. The large number of social institutions that have evolved to cater to the secondary needs of the people are called secondary institutions. Education, law, constitution, etc., are examples of secondary social institutions.

KSEEB Class 8 Sociology Important Questions Chapter 3 Social Institutions

Question 5.
What are the features of social institutions?
Answer:
1. Social institutions are universal:
Social institutions are found in all societies. They are as old as human civilisation.

2. Social institutions have rules:
The rules of social institutions regulate the behaviour of members. They prescribe rules and regulations that are to be followed.

3. Social institutions fulfil the basic needs:
Social institutions fulfil the basic needs of human beings like shelter, food, sexual desire, procreation and personality development. Various social institutions work in coordination to fulfil these needs.

4. Written and unwritten rules and regulations:
Social institutions have both written and unwritten rules and regulations. Customs, traditions, value systems remain unwritten. Modern social institutions like school, government, courts have written rules and regulations.

5. Interconnected relationships:
Institutions, though diverse, are interrelated. In a traditional society, the family took care of the upbringing of a child. Now, the school shares the role of upbringing. Children undergo socialisation in the school. The social institutions are interconnected and complementary to each other.

Question 6.
Explain the importance of social institutions.

OR

Explain the relationship between social institutions and society.
Answer:
Social institutions are found in all societies. A study of social institutions is important to understand society.

  1. Medium of culture: Social institutions are the medium of transfer of cultural aspects like knowledge, customs and values from generation to generation. Hence they are important in social life.
  2. Fulfil the needs of the members: Social institutions fulfil the basic needs of human beings. They provide and prescribe the ways and means of fulfilling them.
  3. Define and regulate the behaviour of members: Social institutions organise and regulate the behaviour of members. They prescribe what is allowed and what is not, what is desirable and what is undesirable.
  4. Provide roles to individuals: Social institutions assign roles to their members based on their age and by defining their relationships.

KSEEB Class 8 Sociology Important Questions Chapter 3 Social Institutions

Question 7.
Explain the functions of family as a social institution.
Answer:
1. Nourishment of the members:
The family assigns roles to all its members. The members function as per their roles. The main role of the family is to nourish its members.

2. Security and socialisation:
Family not only provides social security to its members but is also an agent of socialisation. It provides skills and nourishment needed by the younger members to become part of the society as adults.

Question 8.
What are the functions of marriage?

OR

Write a note on marriage.
Answer:
Marriage is one of the universal social institutions. It is established by human society to control and regulate the life of man after marriage. The importance of marriage consists in the functions that it performs.
1. Social sanction:
Marriage gives social sanction for a man and woman to live together. It provides entry into family life.

2. Base for the family:
Marriage is the base of the family. The procreation of children, their upbringing and nourishment take place in the family. Marriage directs the other relationships in the family. Marriage brings together people from different social backgrounds and fosters unity.

3. Legal sanction to relationships:
Marriage is not only a relationship between a man and a woman it is also a relationship between their respective families. The child born out of this marriage is the legal heir to the family property. The continuity of the society is ensured through marriage and family.

KSEEB Class 8 Sociology Important Questions Chapter 3 Social Institutions

Question 9.
Explain the functions of religion.
Answer:
Explain the ideals of religion as a social institution.

  1. Socialisation: Religion is one of the main media of socialisation. It helps in the spread of values like truthfulness, patience, peace and sacrifice by inculcating various customs and rituals.
  2. Social unity: Religion fosters unity. Truthfulness, honesty and non-violence are some of the religious values that aid social unity.
  3.  Protection of values: Religion is an effective means of preserving the values of life. Moral and social values are supported by all religions. Religion exercises tremendous influence over the youngsters and their behaviour.
  4. Social control: Religion is one of the forms of informal social control. It regulates the activities of people by prescribing rules of conduct for people to follow.

Fill In The Blanks

  • Social institutions fulfil the Social Needs of human beings.
  • Family is a universal/Social institution.
  • Social institutions are the Medium of cultural transfer.
  • Religion aids in Protection/preservation of values.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares