KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

Students can Download Geography Chapter 6 Indian Water Resources Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 10 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 10 Social Science Geography Chapter 6 Indian Water Resources

Class 10 Social Science Indian Water Resources Textbook Exercise Questions and Answers

I. Fill In The Blanks With Suitable Answers

Question 1.
River Indus rises near
Answer:
Mt. Kailash

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

Question 2.
The longest river in south is
Answer:
Godavari

Question 3.
Hirakud project is built across river.
Answer:
Mahanadi

Question 4.
Is the longest tributary of the Ganga is .
Answer:
Yamuna

Question 5.
The Kasi project is a joint venture of and .
Answer:
India, Nepal.

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

II. Answer The Following After Discussing Them In Groups

Question 1.
Explain the Brahmaputra river system?
Answer:

  • The Brahmaputra rises near lake Manasa Sarovar (Tibet) and flows towards the East.
  • It enters India through a narrow gorge in Arunachal Pradesh.
  • Then it flows to the west and turns to the south in Bangladesh.
  • Where it joins the Ganga.
  • Its length is 2589 kins.

Question 2.
What is Irrigation? Mention its main types in India?
Answer:
The artificial supply of water for the purpose of agriculture is called Irrigation.
Types:

  1. Well Irrigation
  2. Tank Irrigation
  3. Canal Irrigation

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

Question 3.
Why is irrigation important in India?
Answer:

  • India is an agricultural country. Therefore it needs a regular and sufficient supply of water.
  • Agriculture in India depends mainly on Monsoon rainfall. It is seasonal, uncertain, and unevenly distributed.
  • There are certain crops which require a larger and regular water supply.
  • Production of crops required a regular supply of water.

Question 4.
What is the Multipurpose River valley project?
Answer:
The river valley projects which provide multiple benefits are called multipurpose river valley projects.

Question 5.
Write a note on Almatti River valley project.
Answer:

  • It is the part of upper Krishna project
  • The Alamatti dam is constructed near Almatti village in Basavana Bagewadi taluk and the Narayanapura dam is located near Siddapur village in Muddebihal taluk of Vijayapura district.
  • Bagalkot, Vijayapura, Kalburgi, Yadgiri and parts of Belagavi districts benefit from this project.
  • It provides irrigation drinking water and hydroelectricity power generation.’

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

Question 6.
Explain the importance and distribution of well irrigation.
Answer:
Well irrigation is the most important type of irrigation in India. Nearly 60.7% of the total irrigated area is from well irrigation. Well irrigation is possible even in areas of low rainfall, it is cheap and easy to dig wells and they do not required superior technology. It is easy even for small farmers to dig wells.

III. Match the following projects in ‘A’ with states ‘B’.

A B
1) Nagarjuna Sagar a) Karnataka
2) Bhakra Nangal b) Himachal Pradesh
3) Hirakud c) Telangana
4) Tungabhadra d) Odisha

Answer:

A B
1) Nagarjuna Sagar a) Telangana
2) Bhakra Nangal b) Himachal Pradesh
3) Hirakud c) Odisha
4) Tungabhadra d) Karnataka

Class 10 Social Science Indian Water Resources Additional Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

Question 1.
North Indian rivers also known as
a) The Himalayan rivers
b) The fast flowing rivers
c) The perennial rivers
d) The east flowing rivers
Answer:
a) The Himalayan rivers

Question 2.
The birth place of river Indus is .
a) Gangothri glacier
b) Chemeyungdung
c) Manasa Sarovar
d) Mt. Kailash
Answer:
d) Mt. Kailash

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

Question 3.
Jhelum, Chenab, Beas, Ravi, and Sutlej these tributaries are belonged to
a) River Ganga
b) River Brahmaputra
c) River Indus
d) River Narmada
Answer:
c) River Indus

Question 4.
The longest tributary of river ganga is
a) Gandak
b) Yamuna
c) Gomati
Answer:
b) Yamuna

Question 5.
The world’s largest riverlsland is
a) Majuli
b) Greenland
c) Scotland
Answer:
a) Majuli

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

Question 6.
The largest river of India is
a) The Indus
b) The Godavari
c) The Ganga
Answer:
c) The Ganga

Question 7.
The rivers of South India are known as
a) The Peninsular rivers
b) Non perennial rivers
c) The Western ghats rivers
d) All the above points
Answer:
d) All the above points

Question 8.
The Godavari is the largest river in South India it rises in
a) Triambaka
b) Sihawa range
c) Taiakaveri
d) Amarakantak
Answer:
a) Triambaka

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

Question 9.
The main feature of West flowing rivers is
a) These are perennial rivers
b) These are short and swift
c) These are fast flowing rivers
d) All rivers of west are joint to Arabian sea
Answer:
b) These are short and swift

Question 10.
Well irrigation is largely practiced in the
a) Peninsular plateau
b) Eastern ghats
c) Shiwalik range
d) Ganga plains
Answer:
d) Ganga plains

Two Marks Questions:

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

Question 1.
Write the importance of water.
Answer:

  • Water is one of the most precious nature resources.
  • Without water it is impossible to sustain life.
  • Human beings need if for drinking, cooking, washing, agriculture, generation of hydro-electricity, industries, navigation, fishing etc

Question 2.
Name the sources of water.
Answer:
Water resource can be divided into Surface water and ground water resources. The surface water resources are rainfall, rivers, lakes etc

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

Question 3.
Write a note on River Ganga.
Answer:

  • The Ganga river is the largest river of India. It rises in the Gangothri glacier.
  • It flows towards the South and South-east then enters Bangladesh where it joins the Brahmaputra.
  • Its major tributaries are Yamuna, Ghaghar Gandak, Ramaganga, Gomati, Sarada and Kasi.

Question 4.
Which are the West flowing rivers of India?
Answer:

  • Many other west flowing rivers are short and swift.
  • Important the Narmada and Tapi are west flowing rivers of South India.
  • River Narmada rises in Amarakantak hills and flows westward through a narrow gorge called ‘Marble gorge’.
  • The Tapi rises near ‘Multai’, flows westward and joins the Arabian sea.

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

Question 5.
Write a short note on Canal Irrigation.
Answer:

  • India has one of the world’s largest canal systems.
  • There are two types of Canals
    • Inundation canals
    • Perennial canals
  • In inundation canals, water is drawn directly from the river without building dam.
  • In perennial canals, dams are constructed across the rivers and water is stored in the reservoirs and used for agriculture through canals.

Question 6.
Which are the problems of tank irrigation.
Answer:

  • Tank irrigation depends on rainfall
  • During rainy season silt accumulates into tanks
  • Summer time dry up
  • Most of the tanks are non-perennial
  • In recent years the area under tank irrigation has been decreased.

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

Question 7.
Write a note on the Tungabhadra Project.
Answer:

  • It is a joint venture of Karnataka and Andra Pradesh.
  • The main aims of the project are to provide irrigation, generation of hydel power and inland fisheries.
  • A dam has been constructed across river Tungabhadra, a tributary of Krishna, at Mallapuram neat Hosapete in Bellari district of Karnataka.
  • The reservoir created by this dam called “Pampa Sagara”.

Question 8.
Why the Rihand valley project became most famous multi purpose river valley project?
Answer:

  • This is the most important multipurpose river valley project of Uttar pradesh, built across Rihand river.
  • Flood control, prevention of soil erosion, inland fishing, provides irrigation and power generation are the main aims of the project.
  • The reservoir created by this dam is called “Gobind Ballabh Pant Sagar”.

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

Question 9.
Irrigation is very essential to India. Why?
Answer:

  • Agriculture in India depends mainly on monsoon rainfall
  • It is seasonal, uncertain and unevenly distributed
  • There are certain crops which require a larger and regular water supply.
  • Examples: Rice, Sugarcane etc
  • It increases the yield and production of crops required regular supply of water.

Three Marks Questions

Question 1.
What are the main aims of multipurpose river valley projects?
Answer:

  • To provide water for irrigation
  • To control the floods
  • To generate hydro-electricity
  • To prevent soil erosion
  • To develop inland waterways and fishing
  • To provide recreation facilities
  • To provide water for domestic purposes and industries.
  • To reclaim land for agriculture
  • Afforestation etc.,

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

Draw An Outline Map Of India And Show The Major Irrigation Projects

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources 1

KSEEB Solutions for Class 10 Geography Chapter 6 Indian Water Resources

shares