KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Students can Download History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 10 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 10 Social Science History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Class 10 Social Science The Political Developments of 20th Century Textbook Exercise Questions and Answers

I. Fill In The Blanks With Suitable Answers:

Question 1.
The Communist Government in Russia was founded by
Answer:
Lenin

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 2.
The First World War ended in
Answer:
1918

Question 3.
The Fascist dictator was
Answer:
Mussolini

Question 4.
The Second World War started in .
Answer:
Sep 1″ 1939

Question 5.
Japan attacked which was the Naval base of USA.
Answer:
Pearl Harbor (West of Pacific Ocean)

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

II. Discuss In Groups And Answer The Following Questions:

Question 1.
Explain the role of Lenin in Russian Revolution.
Answer:

  • Vladimir llieh Lenin guided the farmers and w orkers on the path of revolution. By this time, Linin was declared as a traitor.
  • During this time, Lenin returned to Russia and called for “Peace, Food and Land’.
  • This was supported by workers and formers across Russia.
  • The Bolsheviks, the party of the w orkers created revolution in 1917.
  • Lenin joined the revolutionary party and declared Russia as a socialist republic union on October 7th.
  • This is called as “October Revolution-’.
  • Lenin became the president of the government.

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 2.
Discuss the immediate causes for the First World War.
Answer:

  • The first world war took place between 1914 and 1918
  • The assassination of Archdukem Francis Ferdinand, the Prince of Austria was the immediate cause of w ar.
  • This incident created hostilities with Serbia and Austria.

Question 3.
How did Nazism destroy Germany? Explain
Answer:
According to Hitler’s Nazi ideology, he upheld German’s Aryan race was the best race in the world and they were eligible only to rule the world. He thought that the Jews were responsible for all the problems of Germans. He opened that the Jews were unfit to exist. He treated them in the crudest manner. The Jews were for and put them to death recklessly. He created unrest and fear in the minds of the people. His Nazi ideology ultimately met his fate of destruction in World War II.

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 4.
What were the reasons for the Second World War?
Answer:
Reasons:

  1. Rise of Dictatorship in Germany and Italy
  2. Two groups emerged Axis and Allies.
  3. Aggressive Nationalism
  4. Failure of league of nation
  5. German’s occupation of Poland on September 01, 1939.

Question 5.
What is Cold War
Answer:

  • The mistrust, competition, and fear that emerged between the two blocks of the world after the end of the second world war is called the ’cold war.
  • The cold war is the war between the capitalist block led by the USA and the communist block led by USSR.

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 6.
What were the effects of Chinese revolution?
Answer:

  • After the revolution, community farming was introduced in China.
  • All were provided with free health, education and other facilities.
  • Importance w’as given to science and technology in order to achieve growth in industrialization.
  • “Leap Forward’programme w’as planned and implemented.
  • The private property was converted into public property. .
  • While implementing these policies through ‘The cultural revolution’ many ‘ mistakes were committed.

Question 7.
How did USA conic out of its Great Economic Depression?
Answer:

  • Roosevelt introduced the “New deal” economic reform.
  • Provided compensation For all farmers.
  • Decrease the working hours and increase salaries.
  • Provided subsidies for transport sections.
  • Try to achieve economic stability
  • Within one decade USA because the powerful nation

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Class 10 Social Science The Political Developments of 20th Century Additional Questions and Answers

Fill In The Blanks With Suitable Answers:

Question 1.
The October 1917 revolution in Russia was created by the ____________ party of workers.
Answer:
Bolsheviks

Question 2.
After the second world war, assumed the leadership of communist countries _______________
Answer:
Karl Marx

Question 3.
The situations emerging after the first world war brought into power in Italy _______________________
Answer:
Mussolini

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 4.
Hitlers was advocated that the Germans are superior race of the world they belongs to ____________
Answer:
Nazims

Question 5.
The communist party was formed in china in _____________
Answer:
1925

Question 6.
NATO stands for ____________________
Answer:
North Atlantic Treaty Organization

Question 7.
The first world war ended by treaty of __________________
Answer:
Versailles

Question 8.
“League of Nation” came to existence in ______________________
Answer:
1919

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 9.
In 19th century Russia was ruled by _____________________
Answer:
Tsars

Question 10.
The last Tsar of Russia was ________________
Answer:
Tsar Nicholas II

Question 11.
Tsar Nicholas II ran away from the country this was called as ______________
Answer:
February 1917 revolution

Question 12.
Russian moderates were called as ___________________
Answer:
Mensheviks

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 13.
Lenin became president of Russia on _____________________
Answer:
October 7″’ 1917

Question 14.
The word “Perestorika” means ‘_______________
Answer:
Re-organising

Question 15.
Hitlers title was ________________________
Answer:
Fnlirer

Question 16.
“Gobbels” was appointed to spread the theory of __________________
Answer:
Nazisms

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 17.
Hitlers formed cruel army named as _________________
Answer:
Brown shirts

Question 18.
Mussolini became prime minister of Italy in __________________
Answer:
1942

Question 19.
Mussolini founded party ______________________
Answer:
Fascist

Question 20.
After First World War, America was faced the problem __________________
Answer:
Great economic Depression

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 21.
Russia entered “a Nonwar pact” with Germany on ________________
Answer:
August 24, 1939

Question 22.
Japan surrendered completely to victory countries on __________________
Answer:
August 15, 1945

Question 23.
The private property was converted into public property by revolution, in China ________________
Answer:
Cultural

Question 24.
USA became super power country of the world after the end of _________________
Answer:
Cold war

Question 25.
The Suez canal crisis solved by UNO in __________________
Answer:
1956

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

II. Multiple Choice Questions:

Question 1.
‘League of Nation’ came into existence in 1919 because
a. In order to prevent future occurrences of war.
b. In order to step the first world war.
c. To follow terms of Versailles treaty
d. To provide peace and security
Answer:
a. In order to prevent future occurrence of war

Question 2.
The last Tsar of Russia in 1917 was
a. Tsar Nichlar 1
c. Joseph Stalin
d. Tsar Nicholas II
Answer:
d. Tsar Nicholas II

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 3.
Lenin became the president of China it was the results of
a. Support of Menhiviles
b. October revolution
c. The help of Bolsheviks
d. February Revolution
Answer:
b. October revolution

Question 4.
“Perestroika” means
a. Reformation in society
b. Reorganizing of state
c. Re organizing
d. Restructuring
Answer:
c. Re-organizing

Question 5.
The founder of the Fascist party was
a. Hindenburg
b. Victor Emanual
c. Hitler
d. Mussolini
Answer:
d. Mussolini

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 6.
Second world war took place between
a. 1939-1942
b. 1939-1945
c. 1939-1945
Answer:
c. 1939 -1945

Question 7.
The leader of komingtong party was
a. Sun yat sen
b. Chiang – Kai – Sliek
c. Mao Tse Tung
d. Karl Mark
Answer:
a. Sun yat-sen

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 8.
The cold war was fought between
a. USA adn Russia
b. Russia and England
c. Russia and India
d. United kingdom and paries
Answer:
a. USA and Russia

Question 9.
America faced the war with Japan because
a. Japan attacked Pearl Harbour of U.S.A
b. It was the main trade centre
c. In 1929 USA faeed economic crisis
d. Japan was the main trade centre of Asia.
Answer:
a. Japan attacked the pearl Harbour of USA

II. One Marks Questions:

Question 1.
More competition had created among the European countries?
Answer:
Industrialization and the invention of new’ technologies.

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 2.
What was the immediate cause of first world war?
Answer:
The assassination of Archduke Francis Ferdinand the prince of Austria was immediate cause of war.

Question 3.
Why did Russia withdraw from first world war?
Answer:
With occurrence of revolution in Russia in November of 1917.

Question 4.
How did 1st world war ended?
Answer:
First world war ended with treaty of Versailles.

Question 5.
The rule of Tsars was “a nationalistic jail” Why?
Answer:
Tsars exploited the landlords in turn were exploiting laborers and small farmers.

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 6.
Who guided the farmers and workers on the path of revolution in Russia?
Answer:
Vladimir llich Lenin

Question 7.
Which were the watchwords of Lenin in the Russia revolution?
Answer:
‘’Peace, Food and Land”.

Question 8.
Who implemented fie year plans in Russia?
Answer:
Joseph stalin

Question 9.
Who became the first Astronaut of the world?
Answer:
Yurigarin of Russia

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 10.
Who was ‘Gobbel’s?
Answer:
Gobbels was appointed by Hitler to spread the theory of Nazism.

Question 11.
Why ‘Brown Shirt’ army was formed by Hitler?
Answer:
To create violence

Question 12.
What is ‘Holocaust’?
Answer:
Six million jews were killed and one million others were also killed by Hitler. This mass killing is called as Holocaust.

Question 13.
Why Hitler committed suicide?
Answer:
Germany surrendered due to the March of Red army and Allied forces into Berlin.

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 14.
Why Mao Tse – Tung started a “Long March”?
Answer:
Around 70.000 revolutionaries were killed in Chiang – Kai – Shek attacks.

Question 15.
Why Chiang Kai Shek runaway to Faiwan?
Answer:
By 1949 most of the cities came under the control of communist party.

Question 16.
What was the aim of “Leap forward” policy?
Answer:
Importance was given to science and technology in order to achieve growth of in industrialization.

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 17.
Why China implemented‘The Cultural Revolution’?
Answer:
The private property was converted into public property.

II. Two Marks Questions:

Question 1.
What were the reasons for first world war?
Answer:

  • Extreme form of nationalism
  • Rivelary Alliance
  • Triple Alliance
  • Triple Entente
  • Arms race
  • Assassination of Archduke Francis Ferdinand

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 2.
Write the results of first world war.
Answer:

  • The triple entente group countries were got victory
  • Austro – Hungary and ottoman empires lost their existence
  • Germany lost most of its geographical areas.
  • Versailles treaty
  • Leage of nation was established
  • Rise of dictators in Germany and Italy. .

Question 3.
Write the importance of February revolution .
Answer:

  • Lenin guided the formers and workers
  • Lenin was declared as a traitor
  • Workers and farmers became mere intense
  • The Tsar Nicholar II was ran away from the country.

Question 4.
What is October revolution?
Answer:

  1. Lenin returned to Russia and called for peace, food and land.
  2. The Bolsheviks, the party of the workers created October revolution in 1917.
  3. Lenin joined this revolution and declared Russia is a socialist republic.union on October 7th. This is called as October revolution.

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 5.
What were achievements of Lenin?
Answer:

  • Lenin declared that land belonged to the farmers.
  • He implemented political and economical policies.
  • Ensured free health schooling and residence to all t
  • Implemented Karl Marx’s scientific communism in practice.

Question 6.
Which arc the achievements of stalin.
Answer:

  • Stalin built USSR as a formidable opponent to USA.
  • Five year plan implemented ‘
  • Changed the course of the USSR growth.
  • USSR launched the first satellite in the history of human civilization.

Question 7.
How Gorbachev had main role to stop the cold war?
Answer:

  • Garbachev introduced many reformations.
  • He introduced Glasnost in 1985 it means ‘Liberal’.
  • He implemented perestroika. It means ‘Re-Organising’.

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 8.
How Hitler became the chancellor of Germany?
Answer:

  • After the end of the first world war brought Hitler to power in Germany.
  • He took help from German industrialist and suppressed the socialist.
  • After death of president Hindenburg he became the Chaneeller.

Question 9.
Which were the features of pasist party?
Answer:

  • Mussolini started pasist party in Italy.
  • Ultra Nationalism
  • Patronizing violence.
  • Racial superiority
  • Expansions of national boundary.
  • Support to human executions

IV. Three Marks Questions

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 1.
What was the role of Sun vat Sen in Chinese revolution?
Answer:

  • In 1911 under the leadership of Sun yat Sen anti-imperialistic democratic revolution [ took place.
  • The communist party started in China in the year 1925
  • It groomed movements in rural areas and city areas.
  • It supported farmers movements
  • In order to build a unified China
  • The communist party and Kuomintang party worked together.

Question 2.
Write the achievements of Mao Tse Tung.
Answer:

  • I wing March started by Mao Tse Tung and reforms
  • Provided free health education
  • Importance was given to science and technology:
  • Industrial growdh

Answer The Following Questions Related To The Given Pictures:
I.
Question 1.
Name the person in the given picture
KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century 1
Answer:
Lenin

Question 2.
When did he declare Russia as a socialist country?
Answer:
October 7lh 1917

Question 1.
Name the person in the given picture

Answer:
Hitler

KSEEB Solutions for Class 10 History Chapter 10 The Political Developments of 20th Century

Question 2.
Which was his ambition?
Answer:
He wanted to rule the entire world

shares