KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Students can Download Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 10 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 10 Social Science Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Class 10 Social Science The Problems of India and their Solutions Textbook Exercise Questions and Answers

I. Complete The Following Blanks With Suitable Answers

Question 1. The people who develop a deep passion for the place they live is called as
Answer:
Regionalism

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 2.
The formation of language based regions took place in
Answer:
1956

Question 3.
In Karnataka institution is in existence to curb corruption.
Answer:
Lokayuktha

Question 4.
As per the census of 2001, the population of India is
Answer:
121 crores

II. Discuss In Groups And Answer The Following

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 1.
How is Communalism fatal to national unity? Explain
Answer:
Communalism is harmful to national progress, because

  1. It propagates hate-philosophy among the religious groups.
  2. It leads to unrest and even the ruin of life and property.
  3. It spreads with the unwarranted mutual accusation, insult, and even physical combat among the religious groups.
  4. It hampers the unity and the strength of the nation.

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 2.
How does regionalism affect national development? Discuss.
Answer:
Regionalism means a strong feeling of people in favour of the local area in which they live Effects:

  • It is considered tolerable
  • Harms to national unity
  • Against Indian Nationalism
  • The glorification of parochialism hampers to unity
  • Hamper to the development of the nation
  • Emotional attachment
  • Social unrest
    Ex: Telangana Struggle etc

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 3.
What are your suggestions to improve the status of women?
Answer:
To improve women’s education and development the government has started the Women and Children Department. The Women and Children Department should not have remained for the namesake. This must be active in performing. Women Education, Prohibition of Child Marriage Act, Dowry Prohibition Act should be brought into force properly. Women Commission should enquire the cases of women and impart good justice to them. To bring all-round progress for women, important programmes should be adopted, such as ‘giving stress on women self-employment, providing scope for the activities of Mahila Mandalas, Yuvathi Mandcdas, Stree Shakti Organisations, Self-help groups and women co-operatives etc.

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 4.
What are the measures needed for the eradication of unemployment?
Answer:

  • Steps have been taken to improve the skill level of the job seekers so that they can have better access to employment.
  • Providing loans and subsidy to enable people to engage in self-employment.
  • In reality, handicrafts and products created out of self-employment are unable to compete with goods created by a globalised economy and this has further complicated the issue of unemployment.
  • Every citizen of the country should be encouraged to indulge in one or the other employment by providing job oriented course to all, is another strategy to think on.

Question 5.
What are the measures undertaken for the removal of regional imbalances?
Answer:

  • Article 371 has been amended from A to J.
  • Through this given special status
  • Many committees were implemented.
    Ex: D.M. Nanjundappa Committee in Karnataka Malnad Committee.
  • Special status providing by adding article 371.
  • Co-operation among the states
  • Internal trade agreements.

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 6.
What are the effects of terrorism?
Answer:

  1. Terrorism based on political ideologies, religious faiths and ideological beliefs creates a lot of loss for the individuals.
  2. It creates psychological pain and influences the cultural aspects negatively.
  3.  It creates panic and violence.
  4.  It feeds on fear of the people.

Question 7.
What are the measures taken to curb terrorism?
Answer:

  • India has always criticized terrorism in other countries also.
  • Our central and state governments have taken at most care to stop terrorism.
  • They have always strived to protect the property and life of ordinary people.
  • They have even created special elite forces to tackle these terrorists.
  • India has been peace-loving country and has undertaken many initiatives to stop terrorism.

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 8.
What is corporate strategy? Write about its present status.
Answer:
A group administrative measure undertaken by a company to achieve a premeditated target is called Corporate Strategy. The present-day corporate strategies are using globalized environment and modem technologies. The main aim of these strategies is maximizing the profits of the company. This affects the people, society and a country negatively. Often, corporate strategies influence the decisions of the governments also. On the positive side, the same corporate companies can be employed to alleviate social problems like poverty, malnutrition, health, skill training and many other aspects of society through Corporate Social Responsibility (CSR) programs.

Class 10 Social Science The Problems of India and their Solutions Additional Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 1.
According to the census of 2011, poverty is
a. 21.9%
b. 21.8%
c. 51%
d. 31%
Answer:
a. 21.9%

Question 2.
Sweeping away the procedure for a narrow personal gain is called
a. Terrorism
b. Corruption
c. Corporate strategy
d. Communalism
Answer:
b. Corruption

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 3.
“By installing CCTV cameras in government institutions because to avoid
a. Efficiency
b. Inequality
c. Corruption
d. Discrimination
Answer:
c. Corruption

Question 4.
Dr. D.M Nanjundappa committee has given special report on
a. Regional problems
b. To protect status of state
c. Provide equality between all states
d. To solve the regional imbalance
Answer:
d. to solve the regional imbalance

Question 5.
Social differences and mutual suspicion are created by
a. Communalism
b. Discrimination
c. Unemployment
d. Status of women
Answer:
a. Communalism

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 6.
The main reason for corruption is
a. Weak rules of government
b. Lack of strict supervision
c. Illiteracy and unemployment
d. Discrimination
Answer:
b. lack of strict supervision

Question 7.
Karnataka government has given 50% reservation for women because of
a. To provide employment opportunity
b. To provide reservation local bodies
c. To end the discrimination between genders
d. To avoid discrimination
Answer:
c. to end of the discrimination between genders

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 8.
It is not reason for communalism
a. Economic inequality
b. Effects on unity of nation
c. Discrimination between men and women
d. Economic inequality and socialism inequality
Answer:
c. Discrimination between men and women

Question 9.
The terrorist attack on Taj Hotel in Mumbai on
a. Nov 26, 2006
b. Sep 26, 2008
c. Sep 26, 2007
d. Nov 26, 2007
Answer:
d. Nov 26, 2007

Question 10.
Political ideology’s religious sentiments are factors of
a. Communalism
b. Terrorism
c. Economic inequality
d. Corruption
Answer:
b. Terrorism

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 11.
The solutions for problems of India is
a) Good administration
b) Social reformations
c) Good judiciary
d) All of the above
Answer:
d) All of the above

Question 12.
The main reasons for unemployment are
a) Population
b) Lack of skills
c) Technology
d) Population and technology
Answer:
d) Population and technology

Question 13.
This is a suitable measure to avoid corruption
a) Legal measures
b) Political measure
c) Strong public ethics
d) Installing CCTV cameras
Answer:
c) Strong public ethics

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 14.
Our constitution implemented Article 371 because
a) Special status for all states
b) To remove the regional inequalities
c) To provide economic justice to all citizens
d) To encourage equality among people
Answer:
b) To remove the regional inequalities

Question 15.
Backward regions of Karnataka have been accorded special status by article.
a) 371 (A)
b) 371 (F)
c) 371 (G)
d) 371 (J)
Answer:
d) 371(J)

Question 16.
This program is supporting to womens social progress
a) Stree Shakti program
b) Women welfare program
c) Mahila vimochana program
d) Women and child development program
Answer:
a) Stree Shakti program

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 17.
On November 26th 2007, terroists attacked on
a) Budhagaya
b) Parliament
c) Taj hotel
d) Bangalore
Answer:
c) Taj hotel

Question 18.
This problem tries to achieve more profit
a) Corporate strategy
b) Communalism
c) Corruption
d) Unemployment
Answer:
a) Corporate strategy

One Mark Question:

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 1.
What is unemployment?
Answer:
A situation where a person does not find work in accordance to his capacity or qualification.

Question 2.
What is corruption?
Answer:
Offering bribe and following any other illegal means to achieve same illegal benefits.

Question 3.
Which corruption leads to crime?
Answer:
Political corruption

Question 4.
Which are the big challenges to India?
Answer:

  • Regional inequality,
  • Gender inequality,
  • Caste inequality

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 5.
Which efforts are need to avoid corruption?
Answer:
In nutshell co-ordinated efforts are needed to address this burning social problem.

Question 6.
How the government of India has given special status ta backwards regions?
Answer:
The article 371 has been amended from A to J.

Question 7.
What is meant by communalism?
Answer:
Segregation in the name of religion and creating hatred and cultivating opposite self interests can be called as communalism.

Question 8.
Which department has started to develop womens education and status?
Answer:
Women and child development department

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 9.
Why Karnataka government started Stree Shakti programme?
Answer:
To start self help groups of women and fostered as the means of social progress.

Question 10.
What is “Terrorism”?
Answer:
Terrorism can be called extremism. This is a method putting pressure on a government.

Question 11.
What is meant by corporate strategy?
Answer:
A group of administrative measure under taken by a company to achieve a premeditated target is called corporate strategy.

Two Marks Questions

Question 1.
Mention the causes for unemployment
Answer:

  • Overpopulation
  • Improved technology
  • Shortage of natural resources
  • Over dependency of agriculture
  • Ruined cottage industries
  • Ruined cottage industry
  • Lack of skill-based education

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 2.
Which are the various forms of corruption?
Answer:
Bribery Nepotism, Caste favoritism, International slow down of the work appear as forms of corruption.

Question 3.
Write a note on political corruption
Answer:

  1. Political corruption leads to crime
  2. It provides motivation of corruption in public life.
  3. Nourishes the mis-administration on the part of officials
  4. Illegal hoarding, smuggling, economic offence etc.

Question 4.
Which steps are taken to control discrimination?
Answer:

  • The right for equality and freedom.
  • Society also needs to prepare itself to accept the change.

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 5.
Which are the measures are taken by government to control communaiism?
Answer:

  • Uniform civil code
  • Equality among all the citizens
  • Supporting secular values
  • Transcending narrow thoughts in favour of national interests
  • Develop healthy national thoughts.

Question 6.
What are the measures undertaken for the removal of regional imbalances?
Answer:
Measures taken for the removal of regional imbalances.

  • Introduction of land reforms and raise taxation for the wealthy: we can raise the public resources for all by taxing the wealthy.
  • Give voice to oppressed groups,
  • Improve the balance of mass media.
  • Make women more visible in public life and institutions.

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

Question 7.
How does regionalism affect national development? Discuss
Answer:
Regionalism has posed a big challenge to national development.

  1. Some regions of the country have achieved a lot of progress while many parts have remained backward.
  2. To certain reasonable limits, regionalism is considered tolerable. But the extreme regionalism harms national unity and interests.
  3. if extreme regionalism among the states is allowed to continue, it will cause serious interstate border disputes, river water disputes etc.

Question 8.
Give any 4 examples to inspirational for many women for their success,
Answer:
KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions 1

KSEEB Solutions for Class 10 Political Science Chapter 1 The Problems of India and their Solutions

shares