KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother

Students can Download English Poem 8 A Sonnet for my incomparable Mother Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity, KSEEB Solutions for Class 6 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother

A Sonnet for my incomparable Mother Questions and Answers, Summary, Notes

Preparatory activity:

Using the clues given below, try to write a few lines about your mother:

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother 1
Answer:

  • My mother is kind
  • My mother is helpful
  • My mother is intelligent
  • But my mother is not selfish

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother 2
Answer:

  • My mother likes fruits
  • My mother likes cooking
  • My mother likes reading
  • But my mother does not like wasting time.

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother

Let’s Understand:

C1. Answer the following questions in a word, a phrase or a sentence each:

Question 1.
Who is the poet talking to?
Answer:
The poet is talking to her mother.

Question 2.
What makes the poet think of her childhood?
Answer:
The poet herself is a mother now, so the poet now thinks of her childhood.

Question 3.
Which word in the poem means
Answer:
a) ‘great love and loyalty?’
‘devotion’

b) protection?
security.

Question 4.
Fill in the blank:
Answer:
The mother sacrificed many things to look after her child.

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother

Question 5.
What is the most difficult thing that the poet talks about in the poem?
Answer:
Although it is hard (difficult) for a mother to let go of her child to live their own lives separately, the poet’s mother did the hardest thing a mother would ever do, she willingly let her child (the poet) to freely pursue her own life without imposing andy restrictions.

Question 6.
State true or false:

  1. The poet is still a child.
    False
  2. In this poem, the poet shows her affection and admiration for her mother.
    True.

C2. Work in small groups and discuss the following questions:

Question 1.
What qualities has the poet imbibed from her mother?
Answer:
The qualities that the poet imbibed from her mother are a sacrifice, devotion, learnt to work hard, mixing it with fun, and to give her children her heart, her mind, her energy, and her soul. She had learnt to give her children a never-failing love and tries to given them strength and security. After the poet’s children grow up, she will also let her children to live their own lives separately and set them free to pursue their, own dreams and ambitions.

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother

Question 2.
“You let me separate and let me free” – What is the meaning of this line?
Answer:
The line means that the poet’s mother let the poet to live her own life seperately and- that her- mother set her free to pursue he own dreams and amibtions without imposing any sort of restrictions or conditions. Her mother did not let her own love and affection to blind her but instead, she was benevolent and allowed her daughter to live he own life seperatley.

Question 3.
What does the poet say in the last two lines?
Answer:
In the last two lines of the poem the poet says that everyday, she tries her best to be a mother, like her own mother was to her. She tries to acquire all the qualities her mother possessed and tries to follow her mother’s way of bringing up children.

Question 4.
Who do you admire the most in your life? Why?
Answer:
I love my mother most in my life. She sacrificed her own dreams and ambitions to bring me up. She even left her job as a teacher in a government school – a secure job, to look after me. Although my father did not earn a decent salary to support us, my mother bravely took the decision and determined to face a life of poverty and hardship for my sake. She sacrificed her own comfort and security and devoted all her time, energy and comfort for my sake.

Let’s Appreciate:

Question 1.
Pick out the pairs of rhyming words from the poem.
Answer:
tears: years

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother

Question 2.
Discuss the poem with your friends keeping the following points in mind:
Answer:

  • What the poem is about
    The poem is about a daughter’s affection and appreciation for her mother.
  • Why I like it / do not like it
    I like it because the poem reflects the heartfelt gratitude of a daughter for her mother who sacrificed her life for her daughter.
  • What the poem means to me
    The poem makes me feel nostalgic and brings me the memories of the sacrifice, love and affection my own mother showered on me.
  • What the poem reminds me of
    The poem reminds me of my own. loving mother. The poem also is an example and guide to me to follow when I eventually become a mother/ father of my own children.

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother

A Sonnet for my incomparable Mother by F. Joanna About the Poetess:

F. Joanna is a professional writer in English. She has written poems and stories for children.

A Sonnet for my incomparable Mother Summary in Engish

The speaker of the poem says she has imbibed many qualities from her mother. She ponders over her childhood because she is a mother now. She has come to know the pain and pleasure taken by her mother during her growth. Her mother worked hard, never spent time in idleness. She lived and faced life with fun.

The poetess remembers her mother’s sacrifice, devotion, love and tears she has dedicated her life. Her mother raised her without any difficulty. She looked after her every need. She spent her energy towards her total development.

Mother’s love is beyond comparison. The love given by the mother made her strong and felt secured. She mother arranged the marriage and she set her free. Now the poetess remembers everything and she wants to be like her mother. We find that the poetess shows her affection and admiration for her mother. So she says that she is incomparale.

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother

A Sonnet for my incomparable Mother Summary in Kannada

A Sonnet for my incomparable Mother Summary in Kannada 1

A Sonnet for my incomparable Mother Summary in Kannada 2

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *