KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey?

  • by

Students can Download English Lesson 3 How do Bees Make Honey? Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity, KSEEB Solutions for Class 6 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey?

How do Bees Make Honey? Questions and Answers, Summary, Notes

Preparatory Activity:

1. Look at the following pictures and their names. Match the pictures with their descriptions (Draw lines)

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 2
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 1

1. (b), 2. (d), 3. (a), 4. (c).

i) What is honey used for?
Answer:
Honey is the oldest sweet used by people. It calms a cough and soothes a sore throat.

ii) Where do bees collect nector from?
Answer:
Bees collect nector from the flowers.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey?

Let’s Understand:

C1. Answer the following questions in a word, phrase or a sentence each:

Question 1.
What does honey contain?
Answer:
Honey is a natural sugar. It contains 80% of water and honey is only about 14 – 18% water. It contains sugar, protein, iron and calcium.

Question 2.
Why do bees fan honey?
Answer:
To prepare for long-term storage, the bees fan their wings. It helps to evaporate and thicken the honey.

Question 3.
Where do bees store the honey?
Answer:
They store the nectar in their stomachs called honey sacs and carry it to the beehive. They drop the honey into the honeycombs.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey?

Question 4.
What is a honeycomb?
Answer:
Honeycomb is a hexagonal cells made of wax produced by the bees.

Question 5.
How long does a honey bee live?
Answer:
Honey bee does not live longer than a month.

Question 6.
Read the lesson again and write two things that the bees do to produce honey.
Answer:
Honey bees visit flowers and suck nectar with their long, tube-like tongues. They store the nectar in the honey sacs and carry it to the beehive. The bees fan their wings to evaporate and thicken the honey.

Question 7.
Mention the work done by the house bees and field bees.
Answer:
The house bees keep the houses clean and well ventilated. They build new combs to store honey. Field bees are older bees. They go away from the house their job is to search for nector.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey?

C2. Discuss the following questions in small groups and present your answers to the whole class:

Question 1.
Do you think honey bees are hard working? Give reasons.
Answer:
Honey bees work hard. House bees keep the house clean and well ventilated. They are engaged in building new honeycombs. Field bees go far away from home in search of nectar. So they work hard. As a result of this, they do not live long.

Question 2.
Have you ever tasted, honey? Have you seen a beehive or a honeycomb?
Answer:
I have seen a beehive or what we call honeycomb. I have tasted honey also. There are lot of beehives in the trees beside my house. We see them and enjoy.

Question 3.
What do we use honey for?
Answer:
It is a natural sugar and has the medicinal properties. It is used to prevent cough and to treat sore throat. The honey has the power to kill bacteria. It is used as sweet on special occasions. Children like it very much. In some religious ceremonies, honey is used. People who are on diet, use honey to reduce their weight.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey?

Question 4.
Imagine that you are a honey bee. Explain how you make honey.
Answer:
If I were a honey bee, first I visit the blooming flowers an collect nectar. I suck it with my tongue and store it in my stomach. Then I take it to the beehive and drop the honey. Then I fan it to thicken the honey.

Question 5.
Read the lesson carefully and find out the steps followed by bees in making honey. Then complete the flow chart given below.
Answer:
The Honey Making Process:

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 3

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 4

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey?

Let’s Practise Words:

V1. Write the actions that go with the given words

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 8
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 9KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 10
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 5
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 6

V2. Make meaningful phrases or sentences using the above words. One is done for you.
Answer:

  1. I read a book yesterday.
  2. He offers flowers to God everyday.
  3. My friend does not like egg.
  4. I live in this big house.
  5. Birds build nests.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey?

Let’s Practise Language:

Here are some sentences about how plants make food. Choose the correct word from the brackets and fill in the blanks:
Answer:
Plants are (is/are) very important to us. All the foods people eat come (come/comes) directly or indirectly from plants. For example, apples come (come/comes) from an apple tree. The flour used to make bread comes (come/comes) from a wheat plant. But what do plants eat (eat/ eats)? They make (make/makes) their own food !
Plants need (need/needs) several things to make their own food. They need (need/need) chlorophyll (a green pigment found in the leaves of plants), light, carbon dioxide, water, nutrients and minerals. Plants make (make/ makes) food in their leaves. The leaves contain (contain/contains) a pigment called chlorophyll, which colors the leaves green. Chlorophyll can make food that the plant can use from carbon dioxide, water, nutrients, and energy from sunlight. This process is called photosynthesis. During the process of photosynthesis, plants release {release/releases) oxygen into the air. People and animals need (needs/need) oxygen to breathe.

1. Preparation of Upma Recipe How to make rava upama:
Answer:
Students are expected to refer to Text Page No. 46 for action play.

2. Apple Milkshake Recipe:
Use the following words and tell the class how to make apple milkshake (refer to a dictionary to find out the meanings of the words given).
(put, grind, peel, mix, serve, cut, blend, pour)

  • Peel apple and cut in small pieces.
  • Now pour milk, sugar and apple in a mixer.
  • Grind cardamom to a powder and put in the shake.
  • Now blend shake into the glasses.
  • Pour some crushed ice and serve it chilled.

Also, say the ingredients.

Tell the class how the following items are prepared:

  • Lemon juice
  • tea or coffee.

Extended Activity:

Same Sound:

1. Pick out words which have the same sound (vowel) and write them below the box. Say them aloud/repeat after the teacher.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 11
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 7
e.g. cool – room

  1. poor – room ; poore – bear
  2. watch – beach ; stop – watch
  3. Buy – cot ; black – girl
  4. take – work ; take – chair
  5. Meet – rat ; park – meet.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey?

How do Bees Make Honey? Summary in English

How do Bees Make Honey Summary in English

Honey is one the oldest natural sweetener used by human beings since ancient times. Honey is made by Honey bees. It contains natural sugar proteins, iron and calcium and can be easily digested. It is used as a medicine to cure cough and sure throat. It is also a good antiseptic as it kills bacteria.

Honey – making is a complex process. Honey bees collect nectar from flowers mostly during spring season. They draw the nectar from the flowers through their long, tube like tongues. The nectar mixes with proteins and enzymes in the honey bees stomach and is converted into honey. Later the bees store the honey in the beehive in hexagonal cells made of bee – wax called honeycombs.

To store the honey for a long term, the honey – bees use their wings as a fan to dry up the water content in the nectar. Nectar has 80% water and honey has only about 14 – 18% water. When one of the honeycombs gets filled up the bees close it with bee cap and then more on to another cell (honeycomb). Therefore honey is nothing but nectar collected by the bees and regurgitated and dehydrated to enhance the nutritional properties of honey.

There is an excellent example of division of labour among honey bees. They divide themselves in house bees and field bees.

Honey bees have a short life. They live only for a month. Around two – thousand bees die every day in a hive. The queen bee only work is to lay eggs and maintain the population of the been – hive. Honey bees are very hard workers.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey?

How do Bees Make Honey? Summary in Kannada

How do Bees Make Honey Summary in Kannada 1
How do Bees Make Honey Summary in Kannada 2
How do Bees Make Honey Summary in Kannada 3

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *