KSEEB Solutions for Class 6 Social Science Chapter 3 Kodagu, Kittur, Tulunadu and Hyderabad, Karnataka

Students can download Social Science History Chapter 3 Kodagu, Kittur, Tulunadu and Hyderabad, Karnataka Questions and Answers KSEEB Solutions for Class 6 Social Science helps you to revise the complete syllabus.

Karnataka State Syllabus Class 6 Social Science History Chapter 3 Kodagu, Kittur, Tulunadu and Hyderabad, Karnataka

Class 6 Social Science Kodagu, Kittur, Tulunadu and Hyderabad, Karnataka Textbook Questions and Answers

Question 1.
Name the place of origin of the river Cauvery.
Answer:
Tala Cauvery.

KSEEB Solutions

Question 2.
Name the important dynasties that ruled Kodagu.
Answer:
Haleri dynasty.

Question 3.
Why did the Amarasullia rebellion break out?
Answer:
The British imposed a heavy land revenue in Kodagu. The peasants of Amarasullia could not bear the heavy burden and so they rose in an armed revolt against the British.

Kittur

Question 1.
Why did Rani Chennamma of Kittur fight against the British?
Answer:
Rani Chennamma of Kittur was the younger wife of Mallasarja, the Desai of Kittur. Both Mallasarja and his son died. Rani Chennamma, adopted Shivalinga Sarja and started administering Kittur.

The collector of Dharwad, Thakeray objected to the adopting as improper. He recommended the British Government to take over the administration of Kittur. On hearing this Chennamma became extremely angry. She opposed the British policy of suppressing Kittur, and decided to light for the freedom of her land.

KSEEB Solutions

Question 2.
Who is Sangoli Rayapna? How did he meet his end?
Answer:
Sangolli Rayanna was a loyal follower of Rani Chennamma. A brave freedom fighter, he emerged from the rank of common people. After Chennamma’s imprisonment he assumed the leadership of Kittur resistance and organised an army. He attacked British offices and looted their treasuries. Adept in Guerilla warfare, Rayanna was like a frightening dream to the British

As the British could not defeat him, they resorted to foul means They bribed a few persons who turned traitors. They captured Rayanna by deceit and handed him over to the British. Soon Rayanna and his associates were hanged.

Tulunadu

Question 1.
Name the royal family which ruled for the longest period in Tulunadu.
Answer:
Alupa dynasty.

Question 2.
Who was Ullala Abbakka Rani?.
Answer:
Ullala Abbakka Rani was from the Chauta family of Tulunadu royals. She fought against the Portuguese and defeated them.

KSEEB Solutions

Question 3.
Who was Ferdinard Kittel?
Answer:
Ferdinand Kittel compiled the first Kannada dictionary which was printed at the Basel Mission Press, Mangaluru.

Question 4.
Where is the Thousand-Pillared basadi located?
Answer:
Moodabidri.

Question 5.
What are the ancient popular arts of Tulunadu?
Answer:
Talamaddale.

Question 6.
Why is Karnad Sadashiva Rao remembered?
Answer:
Kambala, Cockfight, Chenne, Yakshagana.

Question 7.
What was the social work undertaken by Kudmul Ranga Rao for the upliftment of the Harijans?
Answer:
Deshabhakta Karnad Sadashiva Rao rendered unforgettable service to the Karnad Sadashiva Rao rendered unforgettable service to the cause of Harijans. He offered meals to the Harijan children in his home. He sacrified everything for the freedom of his motherland.

KSEEB Solutions

Question 8.
Name the major banks of India established in Tulunadu.
Answer:
Kudmul Ranga Rao led a social reform movement for the upliftment of the Harijans. He actively worked for the education of the Harijans. He actively worked for the education of the Harijan girls and removal of untouchability. While in Mangaluru, Gandhiji saw the social activities of Kudmul Ranga Rao and appreciated them.

Hyderabad-Karnataka

Question 1.
What were the causes for the revolt of the Bedanayakas?
Answer:

  • Canara, Corporation, Syndricate, Karnataka and Vijaya Banks.
  • Exploitation by the local zamindars, oppression by the British, The Arms Act and the Forest Act (1857)

Question 2.
What was the Act that the Bedanayakas of Halagali opposed?
Answer:
Arms Act of 1857

KSEEB Solutions

Question 3.
Who was Rami?
Answer:
Rami was a valiant Bedanayaka woman who actively participated in the revolt. She shot dead three British soldiers and became a martyr.

Question 4.
Who was Sindhura Lakshmana?
Answer:
Sindhura Lakshmana was a remarkable leader who fought against the British. Sindhura village was under the firm hold of the local Inamdar (Gowda). Lakshmana openly challenged him. Soon he became the enemy of the British.

Lakshmana was plundering money from the rich and the British treasury, and distributor it to the poor. He was also helping the oppressed. Meanwhile the village assembly accussed him of robbery. Greatly hurt, Lakshmana went into hiding.

The British tried their best to capture him on charge of murdering a police officer. Later, in an encounter he was shot dead. A martyr, Sindhura Lakshmana will be ever remembered in history as a revolutionary who passionately fought for freedom.

Question 5.
What was the role played by Surapura Venkatappa Nayaka in the First War of Independence, 1857-58?
Answer:
Though Venkatappa Nayaka received English education, the love of independencee and patriotism were deep-rooted in him Meanwhile, strong waves of the First War of Independence (1857) also began to reach Surapura. Venkatappa Nayaka immediately decided to join the war. The young ruler received support from Mundargi Bhimaraya, Baba Saheb of Naragund and others.

The British army laid siege to the fort of Surapura; A terrible fight ensued On the second lay a senior officer of the British army died in the battlefield. This was a setback to the British.

Hence the British decided to take wthe fort by fraud. An important officer of the Nayaka revealed to the british the secret approach to the Surapura fort, thereby helped them to gain victory.

Venkatappa managed to escape to Hyderabad His aim was to recruit more soldiers with the help of the Nizam. But Salar Jung, The Nizam’s Prime Minster, expecting some reward from the British, made Venkatappa Nayaka a captive and handed him over to the British! The British awarded a death sentence to Venkatappa Nayaka. Later the punishment was reduced to four years of imprisoiment. When undor captivity Venkatappa Nayaka was shot dead by the British. Not only this, the British spread the rumour that it was a suicide on the part of Venkatappa Nayaka. He was 24 at that time. Thus the life of an extraordinary freedom fighter who sacriffed everything for his motherland, ended.

KSEEB Solutions

Question 6.
What was Kalagapti?
Answer:
The Nizam brought into force 53 rules called the Kalagapti which took away the fundamental freedom of the people.

Question 7.
Who was Swami Ramananda Tirtha?
Answer:
Swami Ramananda Tirtha was one of the popular leaders of the Hyderabad- Karnataka freedom struggle.

Question 8.
Who Is called Karnataka Gandhi?
Answer:
Hardikar Manjappa.

Question 9.
Who was the brave leader of the Vande Mataram movement?
Answer:
Ramachandra Rao.

KSEEB Solutions

Question 10.
What was the role played by Sharanagowda Inamdar in the Hyderabad liberation Struggle?
Answer:
Sharangowda Inamdar, was a young leader, who organised the under-ground activities by enroling the youths. They made lightning attacks on the Razaks. As a result, many villages were freed from the atrocities of the Razaks. The people called Sharanagowda Sardar out of great respect.

Class 6 Social Science Kodagu, Kittur, Tulunadu and Hyderabad, Karnataka Additional Questions and Answers

I. Answer the following questions:

Question 1.
Who built Madikeri? What was it formerly called?
Answer:
Mudduraja built Madikeri. It was formerly called Muddurajakeri.

Question 2.
Which king of Kodagu was departed by the British?
Answer:
Chikkaveerarajendra

KSEEB Solutions

Question 3.
Which son of Kodagu brought victory in the indo-Pakwar?
Answer:
General Kodandera Subbayya Thimmayya.

Question 4.
Who was the collector of Kittur who objected to the adoption of shivalinga Sarja by Rani Chennamma?
Answer:
Thakeray.

Question 5.
Where was Rani Chennamma Imprisoned?
Answer:
Bailahongal.

Question 6.
Which languages are spoken by the people of Tulunadu.
Answer:
Tulu, Kannada, Konkai and Byari languages.

II. Fill in the blanks :

  1. Beeraraja founded the _______ dynasty.
  2. The first Indian General during the British rule was _______.
  3. The Christian Missionaries started a _______ in Mangaluru.
  4. The shrine of Tulu Gods ‘Koti-Chennayya’ is called _______.
  5. _______ was a revolutionary who fought for freedom of Hydrabad-Kamataka.

Answers:

  1. Haleri
  2. K.M. Cariappa
  3. Printing Press
  4. Garodi
  5. Veera Sindura Lakshmana

KSEEB Solutions

III. Match the following:

A B
1. Hardikar Manjappa a. Vande Mataram Movement
2. Ramachandra Rao b. Madikeri
3. Karnad Sadashiva Rao c. Martyr
4. Muddurajakeri d. Deshabhakta
5. Sangoli Rayanna e. Gandhi of Karnataka

Answers:

  1. b
  2. d
  3. e
  4. c
  5. a

Leave a Comment

shares