KSEEB Solutions for Class 6 Social Science Chapter 4 Religious and Social Reform Movements

Students can download Social Science History Chapter 4 Religious and Social Reform Movements Questions and Answers KSEEB Solutions for Class 6 Social Science helps you to revise the complete syllabus.

Karnataka State Syllabus Class 6 Social Science History Chapter 4 Religious and Social Reform Movements

Class 6 Social Science Religious and Social Reform Movements Textbook Questions and Answers

I. Answer the following questions:

Question 1.
What were the reforms made by Shankaracharya?
Answer:
Shri Shankaracharya propounded the Advaita philosophy. He studied the four Vedas. He established four mutts at Badari, Dwaraka, Puri and Sringeri.

KSEEB Solutions

Question 2.
What were the social reforms made by Ramanujacharya?
Answer:
Shri Ramanujacharya propounded the Vishishtaadvaitha philosophy. He travelled all over India and spread Srivaishnavism, the religious sect founded by him. He preached that Salvation can be attained through Bakthi and surrender (Prapatti) to God. He condemned casteism and enabled people from lower classes to enter the temple of Cheluvanarayana swamy at Melukota, Karnataka.

Question 3.
What are the teachings of Basaveshwara?
Answer:
Sri Basaveshwara propounded the Shakthi vishishtadvaita philosophy. He aimed at building a classless society. He preached that ‘work is worship’ (Kayakave Kailasa). He condemned idol worship and rituals like yaga and Yajna’s. He stated that one’s body is itself a temple. He worked for the uplift of women. He preached his ideas through ‘Vachanas’, a distinct literary form which could be read as prose or sung like a poem.

Question 4.
State the importance of Vachana literature. Name some Vachanakaras.
Answer:
The vachana is a distinct literary form. The vachanas are such that they may be read like prose or sung like poems. The vachanas were also composed by Jedara Dasimayya, Allamaprabhu, Channabasavanna, Akka Mahadevi and others. These sharanas came from different communities. The thoughts expressed in vachanas are relevant in the present.

KSEEB Solutions

Question 5.
What are the contributions of Madhvacharya?
Answer:
Shri Madhvacharya propounded Dvaita philosophy and spread his teachings all over India, twice during his lifetime. He composed more than 37 works in Sanskrit. ‘Gita Thaathparya Nimaya’ and ‘Mahabharatha thaathpariya Nimaya’ are his important works. He established eight Monasteries (Ashtamutts) at Udupi.

II. Match the words in column ‘A’ with the related words in column ‘B’:

A B
1. Shankaracharya a. Advaitha
2. Ramanujacharya b. Dvaita
3. Basaveshwara c. Advaita
4. Madhvacharya d. Vishishtaadvaita

Answers:

  1. c
  2. d
  3. a
  4. b

KSEEB Solutions

III. Discuss in group and answer the following:

Question 1.
Which are the reformation advocated by Basaveshwara?
Answer:
Sri Basaveshwara propounded the Shakthi vishishtadvaita philosophy. He aimed at building a classless society. He preached that ‘work is worship’ (Kayakave Kailasa). He condemned idol worship and rituals like yaga and Yajna’s. He stated that one’s body is itself a temple. He worked for the uplift of women. He preached his ideas through ‘Vachanas’, a distinct literary form which could be read as prose or sung like a poem.

Class 6 Social Science Religious and Social Reform Movements Additional Questions and Answers

I. Answer the following questions:

Question 1.
Which is the popular Hymn of Shri Shankaracharya?
Answer:
‘Bajagovindam’.

KSEEB Solutions

Question 2.
Which ‘sect’ was founded by Sri Ramanujacharya?
Answer:
Srivaishnavism.

Question 3.
Who propounded the Vishishtaa dvaitha philosophy?
Answer:
Sri Ramanujacharya.

Question 4.
Which temple was established by Sir Ramanuja in Karnataka.
Answer:
Shri Cheluvanarayana temple at Melukote.

Question 5.
Which philosophy was propounded by Shri Basavanna?
Answer:
Shakthi Vishishtadvaitha.

Question 6.
Which assembly was established by Sri Basavanna?
Answer:
Anubhava Mantapa.

KSEEB Solutions

Question 7.
How does Basaveshwara conclude his Vachanas?
Answer:
He concluded his Vachanas with the word ‘Kudalasangama deva’.

Question 8.
What is meant by ‘Kayaka’?
Answer:
‘Kayaka’ means work done with total dedication (Bakthi).

Question 9.
Who propounded the Dvaita philosophy?
Answer:
Sri Madhvacharya.

Question 10.
How many times did Madhvacharya travel all over India to spread his teachings?
Answer:
Two times.

KSEEB Solutions

Question 11.
Name the important mutts established by Madhvacharya?
Answer:
Uttaraadi Mutt, Vysaraya Mutt and Ragavendra Mutt.

II. Fill in the blanks:

  1. Shankara wrote _______ and _______.
  2. _______ founded the religious sect ‘Srivaishnavism’.
  3. Basaveshwara was a _______ in the court of Bijjala king.
  4. Basaveshwara aimed at instilling a culture of _______ in people.
  5. Madhvacharya preached a simple path of _______.

Answers:

  1. Ananda Lahari and Soundarya Lahari
  2. Ramanujacharya
  3. Treasury officer
  4. work
  5. Bhakti

KSEEB Solutions

III. Match the following :

A B
1. Gita Thaathparya Nimaya a. Work
2. Dasoha b. Ramanujacharya
3. Allamaprabhu c. Shankaracharya
4. Srivaishnavism d. Vachanakara
5. Sringeri Mutt e. Madhvacharya

Answers:

  1. b
  2. d
  3. e
  4. c
  5. a

Leave a Comment

shares