KSEEB Solutions for Class 6 Social Science Chapter 5 Rajputs in Indian History

Students can download Social Science History Chapter 5 Rajputs in Indian History Questions and Answers KSEEB Solutions for Class 6 Social Science helps you to revise the complete syllabus.

Karnataka State Syllabus Class 6 Social Science History Chapter 5 Rajputs in Indian History

Class 6 Social Science Rajputs in Indian History Textbook Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words:

  1. The Pratihara king who defended India from the military expedition of Arab is _______.
  2. The king of the Sena dynasty who ended the rule of Palas was _______.
  3. _______ was the capital of Prithviraj Chauhan.

Answers:

  1. Nagabhata
  2. Viiayasena
  3. Delhi

KSEEB Solutions

II. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Name the important Rajput dynasties.
Answer:
Tire prominent Rajput dynasties namely, the Pala, the Pratihara, the Paramara, the Chauhan, the Gahrawal, the Guhila and the Solanki are among thirty six royal families.

Question 2.
Who are the prominent Pratihara kings?
Answer:
Nagabhata and Bhoja.

Question 3.
Which were the commodities exported from India during the reign of Rajputs?
Answer:
Spices, cotton, silk fabrics, perfumes and costly diamonds were exported.

Question 4.
Where is the camel fair held?
Answer:
Pushkar near Ajmer.

Question 5.
Name some of the important literary works of Rajputs?
Answer:
Prithviraj Raso and Gita Govinda.

KSEEB Solutions

Question 6.
Which were the ancient learning centres promoted by Rajputs?
Answer:
Nalanda, Kashi, Vikramashila, Ujjayini.

Question 7.
Name some of the important temples and palaces of Rajputs?
Answer:
Kandariya Mahadeva temple at Khajuraho and Dilwara temple at Mount Abu are renowned temples. Gulabi Nagar, Pushkar, Hawa Mahal at Jaipur and huge palaces at Udampur are the fine specimens of palace and fort architecture.

III. Discuss in group and answer:

Question 1.
Write a brief note on Prithviraja Chauhan?
Answer:
Prithviraj III was the well-known ruler among the Chauhans. He ruled from Delhi.

When Mohammad Ghori invaded India, Prithviraj opposed him He garnered the support of sceveral Rajput rulers against the common enemy. However, Jayachandra Kannauj refused to join him In the battle that took place Prithviraj defeated Mohammad Ghori. But he granted him mercy and let him off. Next year Mohammad Ghori challenged Prithviraj.

In the second battle that ensued Prithviraj was defeated and killed. Soon Delhi was captured by Mohammad Ghori. This paved the way for the establishment of the rule of the Sultans of Delhi. Prithviraj was known for his chivalry and valour. Chand Bardai’s Prithviraj Raso is an Hindi epic which expounds his prowess.

KSEEB Solutions

Question 2.
What are the achievement of Rana Kumbha?
Answer:
Rana Kumbha fought against the sultans of Delhi and defended his kingdom. He built 32 forts to safeguard his kingdom He erected a magnificient Vijaya sthambha at Chittorgarh. These are some of the notable achievements of Rana Kumbha.

IV. Match the words in column ‘A’ with the related words in column ‘B’:

A B
1. Chand Bardai a. Gita Govinda
2. Khommana b. Prithviraja Raso
3. Jayadeva c. Camel Fair
4. Pink City d. BappaRawal
5. Pushkara e. Jaipura

Answers:

  1. c
  2. a
  3. e
  4. b
  5. d

Class 6 Social Science Rajputs in Indian History Additional Questions and Answers

I. Answer the following questions:

Question 1.
The Rajputs are the descendants of which dynasty.
Answer:
Kshatriya dynasty such as Suryavamsha and Chandravamsha.

KSEEB Solutions

Question 2.
Who defended Avanti from Arab invasion?
Answer:
Nagabhata.

Question 3.
What did the Arab traveller Sulaiman, write about king Bhoja.
Answer:
He wrote ‘a noble king, the enemy of Arabs and commanded an efficient army ’.

Question 4.
Whose kingdom was one of the notable republican states of North India?
Answer:
The kingdom of Dharmapala.

Question 5.
Where did the Palas establish universities?
Answer:
Uddandapura and Vikramashila.

Question 6.
Which Rajput ruler earned the title ‘Bappa Rawal’.
Answer:
Khommana of the Guhila dynasty.

KSEEB Solutions

Question 7.
Where did Rana Kumbha erect a magnificient Vijayasthamba and why?
Answer:
Rana Khumba defeated the invasion of Delhi Sulthans, so he erected a Vijayasthamba at Chittorgarh.

Question 8.
Which Rajput king was the hero of hundred battles?
Answer:
Rana Sangram Singh of Guhila dynasty.

Question 9.
What did the Rajputs import and from where?
Answer:
The Rajputs imported Horses from Central Asia and Arabia.

KSEEB Solutions

Question 10.
Which fort built by the Rajputs is known as ‘Pearl of Indian Forts’.
Answer:
The Gwalior Fort of Madhyapradesh.

II. Fill in the blanks:

  1. The Rajputs are descendants of ancient ________ dynasties.
  2. An Arab traveller named ________ visited the court of king Bhoja.
  3. ________ established the ‘Sena’ dynasty.
  4. ________ invaded India during the reign of Prithviraj III.
  5. Ranakumba fought against the ________ of Delhi
  6. ________ is a hero of hundred battles.
  7. Rajputs imported ________ from Central Asia.
  8. An Annual camel fair is held at ________.
  9. The Dilwara temple is at ________.
  10. The Hawa Mahal is in ________.

Answers:

  1. Kshatriya
  2. Sulaiman
  3. Vijayasena
  4. Mohammad Ghori
  5. Sulthans
  6. Ranasangam Singh
  7. Horses
  8. Pushkar
  9. Mt-Abu
  10. Jaipur

KSEEB Solutions

III. Match the following:

A B
1. Kandariya Mahadeva temple a. Pearl of Indian forts
2. Gwalior Fort b. University
3. Vikramashila c. Vijayasthamba
4. Ranakumba d. Hero of Hundred Battles
5. Ranasangram singh e. Khajuraho

Answers:

  1. b
  2. c
  3. d
  4. e
  5. a

Leave a Comment

shares