KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

Students can Download Science Chapter 2 Nutrition in Animals Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

Class 7 Science Nutrition in Animals Textbook Exercise Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

(a) The main steps of nutrition in humans are _______________ and _______________.
Answer:
ingestion, digestion, absorption, assimilation and egestion.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

(b) The largest gland in the human body is _______________.
Answer:
liver.

(c) The stomach releases hydrochloric acid and _______________ juices which act on food.
Answer:
digestive.

(d) The inner wall of the small intestine has many finger-like out growths called _______________.
Answer:
Villi.

(e) Amoeba digests its food in the _______________.
Answer:
food vacuole.

Question 2.
Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

(a) The digestion of starch starts in the stomach. (True/False)
Answer:
False.

(b) The tongue helps in mixing food with saliva. (True/False)
Answer:
True.

(c) The gall bladder temporarily stores bile. (True/False)
Answer:
True.

(d) The ruminants bring back swallowed grass into their mouth and chew it for some time. (True/False)
Answer:
True.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

Question 3.
Tick (✓) mark the correct answer in each of the following:
(a) Fat is completely digested in the:
(i) Stomach
(ii) Mouth
(iii) Small intestine
(iv) Large intestine.
Answer:
(iii) Small intestine.

(b) Water from the undigested food is absorbed mainly in the
(i) Stomach
(ii) Food pipe
(iii) Small intestine
(iv) Large intestine
Answer:
(iv) Large intestine

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

Question 4.
Match the items of Column I with those given in Column II.
Answer:

Food components Product(s) of digestion
Carbohydrates
Protein
Fats
Sugar.
Amino acids.
Fatty acids and glycerol.

Question 5.
What are villi? What is their location and function?
Answer:
Villi are finger-like outgrowths on the inner walls of the small intestine. The villi increase the surface area for absorption of the digested food. The surface of the villi absorbs the digested food materials. The absorbed substances are transported via the blood vessels to different organs of the body.

Question 6.
Where is bile produced? Which component of food does it help to digest?
Answer:
Bile is produced in the liver and stored in the gall bladder. It helps in the digestion of fats.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

Question 7.
Name the type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not humans Give the reasons also.
Answer:
Cellulose can be digested by ruminants but not by humans The cellulose is digested by the action of certain bacteria which are not present in humans

Question 8.
Why do we get instant energy from glucose?
Answer:
Glucose is the simplest form of carbohydrate. All the carbohydrates are broken down into glucose to provide energy. Since glucose does not require breaking down, it gives instant energy.

Question 9.
Which part of the digestive canal is involved in:

(a) Absorption of food: _______________.
Answer:
Small intestine.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

(b) Chewing of food: _______________.
Answer:
Buccal cavity.

(c) The killing of bacteria: _______________.
Answer:
Stomach.

(d) Complete digestion of food: _______________.
Answer:
Small intestine.

(e) Formation of feces: _______________.
Answer:
Large intestine.

Question 10.
Write one similarity and one difference between nutrition in amoeba and human beings.
Answer:
Similarity: Both amoeba and human beings are heterotrophs and depend on other organisms for nutrients.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

Dissimilarity: Human beings have a complex digestive system and different nutrients present in food are digested in different organs of the body. Amoeba does not have a digestive system and the nutrients are digested in the food vacuole.

Question 11.
Match the items of Column I with suitable items in Column II.

Column I Column II
(a) Salivary gland
(b) Stomach
(c) Liver
(d) Rectum
(e) Small intestine
(f) Large intestine
i. Bile juice secretion
ii. Storage of undigested food.
iii. Saliva secretion.
iv. Acid release.
v. Digestion is completed.
vi. Absorption of water.
vii. Release of feces.

Answer:
(a). (iii),
(b). (iv),
(c). (i),
(d). (ii)
(e). (v),
(f). (vi).

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

Question 12.
Label the digestive system.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals 1

Question 13.
Can we survive only on raw, leafy vegetables/grass? Discuss.
Answer:
No, we cannot survive only on raw, leafy vegetables or grass. Raw leafy vegetables or grass are rich in cellulose which is not possible for us to digest.

Class 7 Science Nutrition in Animals Additional Important Questions and Answers

Question 1.
Define Animal Nutrition.
Answer:
Animal Nutrition includes nutrient requirement, mode of intake of food and its utlization in the body.

Question 2.
What are the various (different) ways of taking food in animals?
Answer:
Scraping, chewing, siphoning, capturing and swallowing, sponging, sucking etc., are the different ways of taking food in animals.

Question 3.
Name the different types of teeth in Man?
Answer:
The shapes and functions of our teeth are different. According to their function, the teeth are classified into three types.

  1. cutting and biting – incisor
  2. Piercing and tearing – canine
  3. Chewing and grinding – pre-molar and molar.

Question 4.
What is tooth – decay?
Answer:
The acids produced in our mouth due to leftover food or sweets. These acids gradually damage the teeth called Tooth decay.

Question 5.
What is assimilation?
Answer:
The absorbed food substances are transported through the blood vessels to different organs of the body where they are used to build complex substances such as proteins required by the body is called assimilation.

Question 6.
Explain the digestion in the stomach.
Answer:
The stomach is a thick-walled bag. Its shape is like a flattened ‘J’ and it is the widest part of the alimentary canal. It receives food from the food pipe at one end and opens into the small intestine at the other end. The inner lining of the stomach secretes mucous, hydrochloric, and digestive Juices. The mucous protects the lining of the stomach. The acid kills many bacteria that enter along with the food and makes the acidic medium in the stomach which helps the digestive juices to act. Here the digestive Juices break down the proteins into simpler substances.

Question 7.
Explain the feeding and digestion in Amoeba.
Answer:
Amoeba feeds on some microscopic organisms. When it senses food, it pushes out pseudopodia around the food particle and engulfs it. The food becomes trapped in a food vacuole. Digestive juices are secreted into the food vacuole. They act on the food and break it down into simpler substances, gradually the digested food is absorbed.

Question 8.
Explain the structure of large intestine and its function.
Answer:
The large intestine is winder and shorter than small intestine. It is about 1.5 metre in length. Its function is to absorb water and some salts from the undigested food material.

Question 9.
What is ORS?
Answer:
ORS is an Oral Rehydration Solution. The boiled and cooled water with a pinch of salt and sugar dissolved in it. ORS solution should be given to diarrhea. Patients to prevent dehydration before consulting the doctor.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

shares