KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

Students can Download Science Chapter 3 Fibre to Fabric Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

Class 7 Science Fibre to Fabric Textbook Exercise Questions and Answers

Question 1.
You must be familiar with the following nursery rhymes:
(i) ‘Baa baa black sheep, have you any wool’.
(ii) ‘Mary had a little lamb whose fleece was white as the show’.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

(a) Which parts of the black sheep have wool?
Answer:
The hair of the sheep provides wool.

(b) What is meant by the white fleece of the lamb?
Answer:
It is the white-colored hair of the lamb.

Question 2.
The silkworm is
(a) a caterpillar
(b) a larva

Choose the correct option.
(i) a
(ii) b
(iii) both a and b
(iv) neither a nor b.
Answer:
(iii) both a and b

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

Question 3.
Which of the following does not yield wool?
(a) Yak
(b) Camel
(c) Goat
(d) Woolly dog
Answer:
(d) Woolly dog.

Question 4.
What is meant by the following terms?
Answer:
(a) Rearing: The breeding and management of usual domestic animal is called rearing.
(b) Shearing: Shearing is the process of removing fleece of the sheep along with a thin layer of skin from its body.
(c) Sericulture: The process of rearing silkworms for obtaining silk is called sericulture.

Question 5.
Given below is a sequence of steps in the processing of wool. Which are the missing steps? Add them.
shearing, _________,
sorting _________, _________, _________
Answer:
Shearing, scouring, sorting, removal of bun’s, dyeing, combing and spinning.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

Question 6.
Make sketches of two stages in the life history of the silk moth which are directly related to the production of silk.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric 1

Question 7.
Out of the following, which are the two terms related to silk production?
sericulture, floriculture, mariculture, apiculture and silviculture.
Answer:
Sericulture and mariculture.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

Question 8.
Match the words of Column I with those given in column II.

Column I Column II
(a) Scouring (i) Yields silk fibers
(b) Mulberry leaves (ii) Wool yielding animal
(c) Yak (iii) Food of silkworm
(d) Cocoon (iv) Reeling
(v) Cleaning sheared skin

Answer:
(a)-(v);
(b)-(iii);
(c)-(ii);
(d)-(iv).

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

Question 9.
Given below is a crossword puzzle based on this lesson. Use hints to fill in the blank spaces with letters that complete the words.
Down:

  1. Thorough washing
  2. Animal fiber
  3. Long thread-like structure

Across:

  1. Keeps warm
  2. Its leaves are eaten by silkworms
  3. Hatches from egg of moth.

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric 2
Answer:

KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

shares