KSEEB Solutions for Class 9 English Poem Chapter 4 The Wonderful Words

Students can Download English Poem 4 The Wonderful Words Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity, KSEEB Solutions for Class 9 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 9 English Poem Chapter 4 The Wonderful Words

The Wonderful Words Questions and Answers, Summary, Notes

Before you read:

Question 1.
Look at the words and phrases in the box and mime them.
astonished, thanking Someone, requesting for help, being happy, feel nervous, apologizing to someone, helping a blind person cross the road.
Answer:
class activity

Question 2.
Suppose you have been to a strange place where people use a language which is different from yours /new to you. How will you communicate with them in that situa¬tion? Discuss with your friends.
Answer:
class activity

KSEEB Solutions for Class 9 English Poem Chapter 4 The Wonderful Words

Understand the Poem:

I. Answer the following questions and discuss the responses with your partner.

Question 1.
What does the poet ask us not to let die?
Answer:
The poet tells us not to let our ‘Thoughts’ die.

Question 2.
“English is a game to play”. How does the poet justify it?
Answer:
We can express our thoughts with the help of words. Elegant and beautiful words that we speak, bring out our thoughts. So the poet says that english is a wonderful game that we can use easily to bring out our thoughts.

KSEEB Solutions for Class 9 English Poem Chapter 4 The Wonderful Words

Question 3.
The poet speaks about matching Words. What should we match the words with?
Answer:
We should match the words with our brightest thoughts.

Question 4.
What has never been said yet, accord¬ing to the poet?
Answer:
According to the poet “loveliest things” have never been said yet.

Question 5.
Read lines 11 and 12 in the poem:
‘Words are the food and dress of thought
They give it its body and swing’
What do you understand by these lines?
Answer:
Words give life to our thoughts. They give proper shape and movement to our thoughts which touch the heart of the people.

KSEEB Solutions for Class 9 English Poem Chapter 4 The Wonderful Words

Question 6.
What do everyone try to hear and see afresh?
Answer:
Everyone tries to hear “some fresh and beautiful things.”

Question 7.
The poet mentions ‘prison’ in line-16. What according to her is imprisoned?
Answer:
According to the poet, our “thoughts” are imprisoned in our mind.

Read and appreciate.

Question 1.
Which line/lines of the poem strikes you the most? For example, in line one the poet says, “Never let a thought shrivel and die”. This is a thought-provoking line. Can you think of some other line/lines which are highly thought-provoking? Discuss in a small group and share your responses.
Answer:
The lines in the poem which are highly thought-provoking are “Words are food and dress of thought. They give it its body and swing.”

KSEEB Solutions for Class 9 English Poem Chapter 4 The Wonderful Words

Question 2.
‘Words alone are good’ says a great Indian poet. Can you relate the meaning of the statement with the theme of the poem you have studied? Share your ideas with your comments.
Answer:
Words alone are good. Words we speak bring out our thoughts. But in this poem, poet says that we have to match the words to our thoughts so that they come out clearly and truly and handsomely groomed and fed further. Poet says that words are the food and dress of thought and they give, its body and swing. Only words can free our thoughts. So we can say that words alone are good which bring out our thoughts.

Question 3.
Our philosophy advocates the one-ness-unanimity of Kaya
(work), Vaacha (words) and Manasa (thought). How far does this poem support this philosophy?
Answer:
The words we speak bring out our thoughts. We have to match words with our brightest thoughts. So that, thoughts come out very clearly and handsomely groomed and fed. Words are the food and dress of thought and they give it, its body and swing. Words can free our thoughts from the prison of our mind. Like this there is unanimity of kaya (work) vaacha (words) and Manasa (thought). Here words do the work of bringing out our thoughts and free our thoughts from the prison of our minds.

KSEEB Solutions for Class 9 English Poem Chapter 4 The Wonderful Words

The Wonderful Words Additional Questions and Answers

I. Choose the correct answer.

Question 1.
Poet asks us not to let die our:
(a) ourself
(b) thoughts
(c) words
(d) language.
Answer:
(b) thoughts.

Question 2.
We have to match the words to our:
(a) Brightest thoughts
(b) Brightest eyes
(c) Brightest head
(d) Knowledge.
Answer:
(a) Brightest thoughts.

Question 3.
Words are food and dress of:
(a) us
(b) mind
(c) thought
(d) language.
Answer:
(c) thought.

KSEEB Solutions for Class 9 English Poem Chapter 4 The Wonderful Words

Question 4.
Our thoughts can be freed by:
(a) us
(b) others
(c) words
(d) knowledge.
Answer:
(c) words.

II. Answer the following questions.

Question 1.
Who is the writer of the poem “The wonderful words”?
Answer:
Mary O’Neill.

Question 2.
Identify the figures of speech used in the following.

  1. Never let a thought shrivel and die.
  2. English is a wonderful game and all of you can play it.
  3. Words are the food and dress of thought.
  4. They give it its body and swing.
  5. But only words can free thought, from its prison behind your eyes.

Answer:

  1. Personification.
  2. Metaphor
  3. Metaphor
  4. Personification
  5. Personification

KSEEB Solutions for Class 9 English Poem Chapter 4 The Wonderful Words

The Wonderful Words Summary in English

In this poem, the poet says that the words we speak bring out our innermost thoughts. We should not let our thoughts die. We can use language to express our thoughts. English is a wonderful game for all of us to use easily.

We must match the words to our brightest thoughts, that thoughts come out very clearly and refreshingly. Words help to groom our thoughts of loveliest things which have never yet been said.

Poet says that words are the food and dress of thought, and words give it its body and swing. Everyone desires to hear fresh and beautiful things. Thoughts are imprisoned in our mind. We cannot see them. But, words can free our thoughts. Our thoughts become colourful. Coming out of our thoughts from the mind in word form is a marvelous new surprise.

The Wonderful Words Summary in Kannada

The Wonderful Words Summary in Kannada 1
The Wonderful Words Summary in Kannada 2
The Wonderful Words Summary in Kannada 3

KSEEB Solutions for Class 9 English Poem Chapter 4 The Wonderful Words

shares