Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

Time: 3 Hours
Max Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions/incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter of alphabet. ( 4 × 1 = 4 )

Question 1.
The drawing has many colours on it, _____ ?
a. isn’t it
b. hasn’t it
c. has it
d. was it
Answer:
b. hasn’t it

Question 2.
Complete the following :
Kamala is than Mangala.
a. clever
b. cleverer
c. cleverst
d. as clever as
Answer:
b. cleverer

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

Question 3.
Read the conversation and choose the language function of the underlined sentence:
Father : That’s great! Go ahead.
Speak well my dear.
Shreya : What should I speak daddy?
Father : Republic day is actually when we Indians got our Constitution.
Shreya : Constitution..? What is a Constitution?
a) Obey
b) gratitude
c) agree
d) permission
Answer:
c) agree

Question 4.
Read the conversation and fill in the blank choosing the correct ‘If Clause’ given below:
Rohini and her friends were on a picnic. They couldn’t take photographs as John forg to carry his camera. How did John express his feelings?
Rohini: John, did you bring your camera?
John : Oh! Sorry.
Rohini : It’s Ok.
John : If I had brought my camera, we’d have taken some photographs
a. we have taken
b. We’d have taken
c. we could take
d. Do as directed
Answer:
b. We’d have taken

II. Do as directed: ( 12 × 1 = 12 )

Question 5.
Fill in the blank with appropriate tense forms of the verbs given in brackets :
We ________ (be+go+to get) the best things here only.
Answer:
We are going to get (be+go+to get) the best things here only.

Question 6.
Fill in the blank with appropriate ‘preposition’ :
The students travelled _______ Bangalore and Mysore.
Answer:
The students travelled between Bangalore and Mysore.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

Question 7.
Fill in the blank using suitable linker:
We expected a difficult question paper ____ the questions asked were very easy.
Answer:
We expected a difficult question paper but the questions asked were very easy.

Question 8.
Fill in the blanks choosing the appropriate words given in the brackets :
She is very ____ (week, weak) I want to take her to hospital this _____.
Answer:
She is very weak (week, weak) I want to take her to hospital this week.

Question 9.
Combine the word in Column-A with its collocative word in Column-B:
Column-A
Speedy
Column-B
race, movement, recovery
Answer:
Speedy recovery.

Question 10.
Fill in the blank with the correct form of the word given in brackets:
A tap outside the slum is ______ (sudden) turned on.
Answer:
Suddenly

Question 11.
Which one of the following words has one syllable? Write it:
Read, two, prize, lines
Answer:
two

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

Question 12.
Give one word for –
A great performer, especially a musician.
Answer:
Maestro.

Question 13.
Rearrange the jumbled letters into a meaningful word:
r a e t l
Answer:
Alert

Question 14.
Read the conversation:
Sham : Pavan, did you bring your camera?
Pavan : Oh! sorry.
Sham: It’s O K
Pavan : If I had brought my camera we’d have taken some photographs.
The passive form of the underlined sentence is ____ (choose the right one)
a. Some photographs have taken by us.
b. Some photographs would have been taken by us.
c. Some photographs have been taken by us.
d. Some photographs had taken by us.
Answer:
b. Some photographs would have been taken by us.

Question 15.
Change the following sentence into Positive degree :
This women is stronger than others.
Answer:
No other woman is as strong as this woman.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

Question 16.
Use the word ‘Prayer’ as noun in a sentence of your own.
Answer:
Prayer means talk with God.

III. The following paragraph has two errors. Edit the paragraph and rewrite it in the answer book, clues are given : ( 1 × 2 = 2 )

Question 17.
A few months later, Robert come across the old man, again in another part of the cities.
Clues
a. Verbal mistake to be corrected
b. Noun singular to be used.
Answer:
A few months later, Rober came across the old man, again in another part of the city.

IV. Answer the following questions in 2-3 sentences each : ( 7 × 2 = 14 )

Question 18.
Why did Swami feel relieved at the end?
Answer:
When father returned home from the club that night, he asked his wife about Swami. Swami as usual slept beside his granny. Father thought that Swami slept before he could return home to avoid him. So he said that he was very clever.

For that mother lost her temper and supported Swami and said that he can sleep wherever he likes, there is no need to take such a risk to his life again. Father mumbled that if Swami was spoiled there is no blame on his side. By hearing this conversation Swami felt relieved at the end.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

Question 19.
There were great luminaries on the Drafting Committee. Dr. Ambedkar is remembered as the pilot. Give reasons.
Answer:
As a chairman of the Drafting committee Dr. Ambedkar took many examples and experiences of other nations. He considered the need of our own brothern (society) he laid the points step by step. Other luminaries also helped in his work. But he worked a lot. He had the rare gift of most complicate legal concepts into simple language which can also understood by common people. So he was rightly called as “Pilot”.

Question 20.
“What 1 does that child stand between me and death?” said Columbus
a. When did Columbus say this?
Answer:
The angry sailors were running towards columbus to attack him but pepe came in between and stands with arms spread out. The crowd roared and attacked pepe, at that time columbus said the above words.

b. What had the child done?
Answer:
The child means pepe came in between the crowd and columbus and shouted to seamen that they were all cowards.

Question 21.
“A paradox may refer to a person, a thing or a situation that has two opposite features and therefore seems strange”. In the light of this definition, how is ‘MAD’ a paradox ?
Answer:
Yes, Really “MAD” was a paradox. Here the two opposite features were

  • The agreed nations who had the nuclear powers signed to stop the test of the nuclear weapons and the other was
  • if any one of the nations had violated the I agreement.

Question 22.
a. Why do you think the Jazz player keeps his head down?
Answer:
Jazz player was very old and he had no 1 interest in the life. He was alone and had pain in his heart. So he kept his head down.

b. The word ‘old’ has been repeated t several times in the first two stanzas. What does this suggest?
Answer:
The word old suggests belonging to the past. Jazz player was aged and the things are worn out or outdated.

Question 23.
Why had Patil, the sub-inspector come there ? Who believed him ? What was the result ?
Answer:
Patil, the sub – inspector of police was the friend of teacher. So he wanted to help them. He came and explained the situation, it was safer side if they handed over (gave) that , machine to him. They may escape from
arresting. Amma believed him and handed over that machine to police officer before the other police came.

OR

Give an account of Dicky Dolma’s hardship and challenges she faced before she was qualified for this ventrue.
Answer:
Dicky Dolma was born in poor family. When she was only 11 years, she lost her mother and little later she lost her elder brother also. She had experienced hardships of life at an early stage. She suffered a lot. Financially also she had to suffer.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

Question 24.
What did Hanif choose as his mission? Why did he do so?
Answer:
During his training at the IMA. He changed gentle to dedicated soldier. Perhaps Hanifuddin knew that his life was so short and he needed to repeatedly remind himself of his mission. Though he came from a family of musicians, he decided to changed the lives, so he joined the army or choosed this mission to serve our nation.

OR

“Will I ever make it”? Why did Wangjia feel so?
Answer:
When the first monster turned the smooth road into a vast stretch. Travelling first 300 miles on this land he thought that the task was be-coming tough. At that moment, this feel was going in his mind.

V. Answer the following questions in 5-6 sentences each : ( 2 × 3 = 6 )

Question 25.
What was Satish unable to believe ? How did Satish express his gratitude to his father ?
Answer:
Satish’s father came and sat beside his son and understood his feelings. Then decided to encourage him. He brought the necessary things to paint and found a best Art school. He was ready to admit in that school. All these changes of his father was unbelievable to Satish.

Satish wondered at the begining, his eyes were filled with tears out of joy, he came and hugged his father. His heart was full of love and gratitude.

Question 26.
In the poem ‘I am the land’ Which line or lines do you enjoy reciting most ? Give reasons for your choice.
Answer:
Self- assessment by the student.
eg: “You cannot put a fence around the planet Earth”.

Man cannot compare himself with the earth planet. There is vast gap or difference between the two. When we recite these lines we can ‘ rejoice because it is a challenge for self assertion of the earth.

VI. Read the following extracts and answer the questions that follow : ( 4 × 3 = 12 )

Question 27.
‘They had come with high hopes’.
a. What were their ‘high hopes’?
Answer:
Their high hopes were he would again walk and run. He would take in the forth coming table-tennis tournament. He would play sitar and would be a great Sitarist one day.

b. Do you think their hopes would be fulfilled ? Support your answer.
Answer:
No, their hopes wouldn’t be fulfilled. But his condition became worse day by day. The Doctors also lost their hopes.

c. Doctors said something to the parents. Were those words of hope or words of despair?
Answer:
The Doctor’s words are words of despair.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

Question 28.
“It’s regular scene.”
a) Which is the regular scene?
Answer:
The commuters (one who travels to work place daily) swarmed out to catch the train.

b) Where was the scene?
Answer:
The Scene was at Mumbai suburban station.

c) Name the lesson it was taken.
Answer:
The lesson name is “There’s a girl by the tracks!” .

Question 29.
“The old man bowed to all of us in the room”.
a) Who was the old man?
Answer:
The old man was Don Anselmo.

b) Why did he bowed to all?
Answer:
He bowed to all to greet and respect to them.

c) Why did the old man come there?
Answer:
The old man came there to sell his land.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

Question 30.
“You can start the Count Down; for I’m off…”
a. Who is ‘I’ here?
Answer:
Here ‘I’ means the poet himself, i.e., Norman Nicholson.

b. For What we start to count down?
Answer:
We can start to count down for his space travelling.

c. ‘You’ means whom?
Answer:
You means we i.e., all the (readers) other people.

VII. Given below is a profile of Mr. Kiran kumar, Write a paragraph using the clues given below: ( 1 × 3 = 3 )

Question 31.
Age : 28 years
Height and weight : 5.8 feet and 60 kgs
Qualification: M.Sc., (Maths)
Technical or Professional: B.Ed.,
Hobbies: Writing poem & Novels
Experience: 3 years worked in Pvt. School
Answer:
Mr. Kiran Kumar is 28 years old. His height is 5.8 ft and weighs 60 kgs. He completed his M.Sc., in Mathematics. Afterwards he done B.Ed., in I class. He worked as a Mathematics teacher in Private High School for 3 years. He had the habit of writing poems and Novels. Few poems, were published in the magazines.

VIII. Develop the story using the clues given below: ( 1 × 3 = 3 )

Question 32.
Railway accident – near Bidadi – a person crossing the railway tracks – listening to music – earphones killed – Mangled body on the track – near by villages block railway track – demand manned crossing – police and Railway officials arrive – try to negotiate – but villages adamant – Trains delayed 3 hours.
Answer:
Due to a Railway accident near Bidadi, an unidentified man crossing the railway tracks passing through a village was killed. He was Listening to music through ear phone and probably could not hear the approaching train. Near by villagers on finding the mangled body on the railway tracks, gathered near, the railway tracks and stopped approaching trains to demaned a manned railway crossing. Senior police and railway officials arrived and tried to convince the villagers. But, the villagers were adamant in their demand and did not relent for about three hours. After the authorities assured them that they would provide a manned railway crossing, as soon as possible, the villagers dispersed. Trains arriving at Bangalore city railway station will be delayed by about three hours. Passengers are requested to co – operate.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

IX. Study the picture given below. Write a description or an account of what the picture suggests to you in a paragraph : ( 1 × 3 = 3 )

Question 33.
Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language) 1
Answer:
Air is necessary for all living things. Air is polluted by Various reasons. The Industries and vehicles given out smoke and (CO2) Carbon dioxide enoromously since Number of vehicles and factories are increasing day by day. On the other hand number of plants which absorb carbon dioxide goes on decreasing, So Air get polluted. It causes many diseases. The earth or environment get affected. Carbon monoxide, Nitrogen oxide and Sulpher oxides are collected and air becomes impure. .

X. Quote from memory : ( 1 × 4 = 4 )

Question 34.
It is enthroned in the heart of kings;
It is an attribute to God himself;
And earthly power doth then show likest God’s
When mercy seasons justice.

OR

O say what is that thing call’d light.
Which I must ne’er enjoy.
What are the blessings of the sight.
O tell your poor blind boy!

XI. Read the following passage and answer the questions that follow : 1 × 4 = 4 ( 2 × 2 )

Question 35.
My family was not rich. We just managed to make both ends meet. We economised on everything. We bought food on subsidised rates and our meals had no variety. My sisters made their dresses at home and I used to go through terrible scenes on account of lost buttons and tom trousers. Uncle Jules, my father’s brother, was the only hope of the family.
1. How is author’s family?
Answer:
Author’s family was not rich and they just managed to make both ends meet.

2. How did they lead their life?
Answer:
They economised on everything and bought the food on subsidised rates.

3. Who made their dresses?
Answer:
Author’s sisters made their dresses at home.

Question 4.
Who was the only hope of the family?
Answer:
The Author’s uncle was the only hope of the family.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

XII. Answer the following question in about 8-10 sentences : ( 1 × 4 = 4 )

Question 36.
a. Explain the lines ‘A song bathed in the stainless blue unvapouring in the void.’
Answer:
In the end the poet sang the song which is very remarkable and pure, it was bathed in the firm melodious voice that which does not disappear into nothingness.

b. What does ‘the Motherland writing the Book of the Morrow’ signify?
Answer:
It means the poet’s desire or wish was the motherland or mother sitting on the throne and write the future of our country. She wrote in the book of morrow. Which signifies the earth’s destiny.

OR

a. The poet says ‘This is a fearful thing in winter….’ According to the poet, what is referred to as a fearful thing in winter? How would be the condition in the deep sea during winter on the sea?
Answer:
According to the poet a violent deep storm in winter was fearful thing. The force of wind could cause the ship to wreck.

b. How does ‘it’ affect the sailors?
Answer:
During winter the sea water will be very chill and became frozen into ice. If the ship shattered, the condition would be serious. The sailors had to face many difficulties. It affects the sailors to death. Rescue was a formidable task.

OR

Both the narrator (speaker in the poem) and his father were very considerate towards Grandma. Substantiate the statement with textual support.
Answer:
Both the narrator and his father were considerate towards grandma. This shows in the following lines.
“When granny asked the house on a treetop
father said ________ That’s all right
you’ll have what you want, dear. I’ll start work tonight.
With my expert assistance, he soon finished the chore
Narrator’s role
“I climb to her room with glasses and tray ______ and drinks sherry with me”.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

XIII. Write an essay on any one of the following : ( 1 × 4 = 4 )

Question 37.
a. Teachers are the best reformers.
Answer:
Teaching, from time immemorial, is considered as a noble profession. A good teacher is a friend, a guide, a parent and an adviser. Children spend most of their time in school and teachers become their second parents from whom they absorb values. Every parent look upon teachers as someone who do magic to mend their children. They believe their children are in safer hands than theirs. It is true that some lonely incidents happened recently dented this belief but then, in every crowd there will be some imposters.

They never were true teachers and never can be. The people, however great they are, would have had passed through the hands of teachers who polished their talents in due course of time. Doctors, engineers, scientists, politicians and all personalities were once just rough raw materials in the hands of teachers , who mended them, sharpened their talents and moulded their future. Hence, in my belief, teachers are the best reformers.

b) Role of Mass Media in promoting.
Answer:
National Integration :
National integration means to bring together all the people of the country. It is to create a spirit of oneness among people by creating a sentiment of pride and love for one’s country. It is to create a common bond among the people of the country.

Mass media is a link between people of the country. It has a constructive role to play in integrating people of the country. Media should be free and fair in reporting the issues of the country and raise these issues repeatedly to provide justice to the aggrieved.Media should express social responsibilities that would integrate people. It should act as a watch dog of society,and help eliminate religious, cultural,economic and social enemity which are a hindrance to national integration. They have to play a crucial role in educating people and to provide a clear and unbiased picture of issues faced by people and the country.

Media should be an active participant in the process of national integration.Hence media has to shoulder the important responsibility of being a vehicle for integrating people of the nation as it’s reach is far and wide.

c. Increasing violence cases against children.
Answer:
The news papers and news channels are full with the news of child abuses. Whether in school, at home or at working places, children have become an easy targets. The reason could be nothing else than the deterioration of human society and human values. The entertainment sector has become so blind about their profits that they portray women in all the most cheap manner corrupting the minds of the men who started to believe that the other gender is only an object of desire.

Lack of proper punishments and. slow trials has worsened the situation. Parents’ negligent attitude also put many children in trouble. Taking care of children is a collective responsibility of the society. When everyone realize this responsibility, then only children can be safe.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

XIV. Write a letter using the information given below. ( 1 × 5 = 5 )

Question 38.
Imagine that you are Prajwal/Prameela of S.K.High School. Bommanahalli,Write a letter to your friend.
Answer:

S.K.High School,
Bommanahalli,
Date: 20-04-2020

Dear Praveen,
How are you? Write a letter about your health and study. I took great interest in studies and health. So, I spent 8 hrs day for study, it is needed to score more than 95% in the final examination. One more important programme of our school that is inaguration of library building by our state education minister. Our celebration started at 5.00 p.m. sharp with a garland of honour being extended to our chief guest education minister. Along with some entertainment programmes.

Our classmates are participating in different entertainment programme. So, I invite you to attend this function on 25th April …….at 5.00 p.m. Please do come and encourage us and express your opinion regarding this function later through letter.

Yours affectionately,
Prajwal

To
Praveen,
X ‘B’ section,
Nehru high school,
Thimmanahalli (Ramanagar tq & dt)

OR

Write a letter to the local Road Transport Authority requesting to have more buses along your school route to help the students.
Answer:

4 APRIL 2019

From
Pranav
Basaveshwaranagar,
Bengaluru.

To
THE DIVISIONAL MANAGER,
B. M. T. C,
Bengaluru

Respected Sir,
Sub: Request to ply sufficient number of buses in the morning and afternoons.
I am compelled to write to you on behalf of all school going children residing at Basweshwaranagara, Illstage, Bengaluru, we have been facing difficulties in reaching school and home in time, during the mornings and afternoons. Very few buses ply in our locality during the morning peak period. Even those buses which ply down the road are over crowded and we children cannot even get a toehold to board the buses.

We have to invariably walk all the way to our schools carrying heavy school and lunch bags. By the time we reach school we will be extremely tired and unable to concentrate on the lessons being taught at school. This has drastically affected our academic performance. While returning from school late in the afternoon after 3.30 pm, there are no buses in sight at all.

We are forced to walk all the way back home and due to this unwanted strain on our energy we are not able to concentrate on our studies even at home. Some of us have nightmares thinking of walking to school and back home. Walking to school and back has not only taken a toll on our studies but also on our health.

I earnestly request you to take drastic remedial measures to provide adequate number of buses during the mornings and afternoons, especially for school going children. I hope you will act on our plea as soon as possible and help as out of our predicament.

Thanking you,
Yours Sincerely,
XXX

(in behalf of all school children of Basaweshwara nagara).

shares