Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

Time: 3 Hours
Max Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions/incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter of alphabet. ( 4 x 1 = 4 )

Question 1.
Choose the appropriate question tag and fill in the blank.
She hasn’t Completed her breakfast, ______?
a. has she
b. hasn’t she
c. did she
d. didn’t she
Answer:
a. has she

Question 2.
Complete the following :
No other district in Karnataka is ______ Bangalore.
a) as bis as
b) bigger than
c) biggest
d) bigger
Answer:
a) as bis as

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

Question 3.
Read the conversation and choose the language function of the underlined sentence:
Akhil : Ramu, Good Morning.
Ramu : O, Akhil, very good morning.
What is the special?
Akhil : My Sister’s marriage, please you should come with your family.
Ramu : Certainly, we won’t miss the chance.
a) Statement
b) Cardial invitation
c) asking
d) forceful call
Answer:
b) Cardial invitation

Question 4.
Complete the following :
If I had worked harder, ______
a. I would succeed
b. I will succeed
c. I would have succeeded
d. I could succeed
Answer:
c. I would have succeeded

II. Do as directed : ( 12 × 1 = 12 )

Question 5.
Fill in the blank with appropriate tense forms of the verbs given in brackets :
My Son’s marriage _______ (be+arrange) to take place on 12th December.
Answer:
My Son’s marriage is arranged to take place on 12th December.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

Question 6.
Fill in the blank with appropriate ‘preposition’ :
The sweet is ______ the table, distribute the sweet ______ the children.
Answer:
The sweet is on the table, distribute the sweet among the children.

Question 7.
Fill in the blank using suitable linker:
Rama scored more marks ______ he learnt very well.
Answer:
Rama scored more marks because he learnt very well.

Question 8.
Fill in the blanks choosing the appropriate words given in the brackets :
Do you _____ the score? _____, I don’t, (no, know)
Answer:
Do you know the score? No, I don’t, (no, know)

Question 9.
Combine the word in Column-A with its collocative word in Column-B:
Column-A
Prompt
Column-B
reply, service, payment
Answer:
Prompt payment.

Question 10.
Fill in the blank with the correct form of the word given in brackets:
Her biggest problem was her ______ situation. (Finance)
Answer:
Financial

Question 11.
Which one of the following words has two syllables? Write it:
low, design, go, bow
Answer:
design

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

Question 12.
Give one word for – A tall building that has flats.
Answer:
Block.

Question 13.
Rearrange the jumbled letters into a meaningful word:
ATRTEFL
Answer:
FLATTER

Question 14.
Read the conversation:
A : Please give me some milk.
B : Sorry, the cat drank all the milk.
The passive form of the underlined sentence is ______
(choose the right one)
a. All the milk is drank by the cat.
b. All the milk will drank by the cat.
c. All the milk was drunken by the cat.
d. All the milk was drunk by the cat.
Answer:
d. All the milk was drunk by the cat.

Question 15.
Change the following sentence into comparative degree:
This man is tallest among the people.
Answer:
This man is taller than others.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

Question 16.
Use the word ‘expect’ as verb in a sentence of your own.
Answer:
We do not expect the guests at scheduled time.

III. The following paragraph has two errors. Edit the paragraph and rewrite it in the answer book, dues are given: ( 1 × 2 = 2 )

Question 17.
Our school are one of the most famous school in Karnataka.
Clues
a. Verbal mistake to be corrected.
b. Noun plurals to be used
Answer:
Our school is one of the most famous schools in Karnataka.

IV. Answer the following questions in 2-3 sentences each : ( 7 × 2 = 14 )

Question 18.
The Dalai Lama says, “Love and Compassion are the true religions to me. But to develop this, we do not need to believe in any religion”. Does this relate to the lesson “There is a Girl by the Tracks”. How ? Discuss with your friends.
Answer:
Yes, Dalai Lama’s sayings are related to this lesson. Here Baleshwar didn’t know the religion of Roma, when he decided to help her. Really to love and show concern to the people do not depend on religion. Here Baleshwar had real love, compassion and concern about human beings. This is the true religion. In this aspect it relates to Dalai Lama’s sayings.

Question 19.
How did the fourteenth amendment to the U.S. constitution and Mahatma phule influnce on Ambedkar?
Answer:
While he was in USA, the 14th amendment of the constitution of USA gave freedom to the Black American. It drew his attention. The situation for the depressed classes in India had also faced the same problem. At that time Mahatma Phule worked for classless society and Women’s upliftment. Ambedkar had influence from both the incidents. So he had decided to use his time and talent to improve the conditions of depressed classes.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

Question 20.
Did Smita tell what she had in her mind to the musicians ? Who responded to her request immediately. What was the response ?
Answer:
Yes, Smita told completely what she had in her mind to the musicians. Immediately Ustad Allah Rakha responded to her request. The response was the next morning they would perform for the boy (her brother).

Question 21.
Why were the technical experts summoned by the three superpowers?
Answer:
The three super powers had enough nuclear bombs to destroy others. If anyone of them used, it would take only 20 minutes to reach their targets, but other side had plenty of time to reverse action against their enemy. So the three super powers were willing to come to an agreement to solve the problem. Hence they summoned the technical experts.

Question 22.
What had the doctor recommended?
What was the reaction of the kids to this advice ?
Answer:
The doctor recommended her to stay on the bed for a week. The kids sighed with relief and tucked her up w ell to the bed, it means the kids looked after her and and wished that she would stay in bed and be out of trouble.

Question 23.
How the students march was unusual march?
Answer:
The students march was considered as unusual because they marched in complete silence. There was no slogan, no shouts, just the shuffle of feet. They walked peacefully, They showed their non – cooperation and protest against the arrest of their teacher, who was the follower of Mahatma Gandhiji.

OR

How did Dicky Dolma face hardship and challenges in her early life?
Answer:
Dicky Dolma was born in a lower middle class family in Palchan, Himachal Pradesh. She was only eleven years old when she lost her mother and very soon she lost her brother too. With the support of her family and friends, she joined a course at a mountaineering Institute and underwent rigorous training.

Money was also not freely available as she had to spend a lot of it on her bedridden father. But all these hardships and challenges only made her more determined, to achieve her goal of scaling Mt. Everest.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

Question 24.
The writer speaks of the ‘smile’ that welcomes anyone who enters Hanif’s house. What more do we know about his ‘smile’?
Answer:
Those who enter Hanif’s ‘house’, they were welcome by his smile. But this smile was confined to the picture frame. Lieutenant Hanifuddin was a young martyr. He sacrificed his life during kargil war, at the age of 25 years. He loved his work and was happy all the time.

OR

Wangjia replied, “I love my own mother, and I’ll never kill another person’s. Do as you please!”
a. Who was wangjia talking to?
Answer:
Wangjia was talking to an old monster with a black beard, who appeared in his path.

b. What had been the demand of the person wangjia talking to?
Answer:
The old monster’s demand was to kill Lousang’s mother, otherwise he will punished wangjia

V. Answer the following questions in 5-6 sentences each : ( 2 × 3 = 6 )

Question 25.
Don Anselmo’s appearance and manners were quite unusual. How would you support this statement based on the text ?
Answer:
Don Anselmo wore the long, old, faded coat. He wore torn gloves and carried a worn- out Umbrella’s skeleton as a stick. A dark young boy always followed him. Though he was an old man, he bowed to all and removed his hat and gloves slowly and carefully. The manner of removing is also similar to that of Charlie Chaplin. By all these factors we could say his appearance and manners were quite unusual.

Question 26.
“YOU CANNOT PUT A FENCE AROUND THE PLANET EARTH”
Is this a tone of weakness or self- assertain? Discuss.
Answer:
Surely it is a tone of self – assertion. In front of the planet earth, the man is nothing. Man has existence on same earth. Without the earth man cannot stand or survive on it.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

VI. Read the following extracts and answer the questions that follow : ( 4 × 3 = 12 )

Question 27.
“I think he must have been a very strong and grown-up person, not a boy at all”
a. Who said this? or who is ‘I’ here?
Answer:
Swami said the above lines.

b. Whom should be very strong?
or
who is ‘he’ in the context?
Answer:
‘He’ is a village boy (lad) who faced the tiger while returning home by the jungle path.

c. Whom it was to be said?
Answer:
It was said to his father.

Question 28.
“Captain, they ignore my order”
a) Who was the captain?
Answer:
The Captain was columbus.

b) Who said (complained) the above words?
Answer:
Don Pedro (complained) said the above words.

c) Who ignored his orders?
Answer:
The seamen ignored his order.

Question 29.
“Has he lost his hearing?”
a) Who said this?
Answer:
Satish’s friend Surender wondered about his friend.

b) “He” means who here or who is ‘he’?
Answer:
He means Satish.

c) How he lost his hearing?
Answer:
Sathish lost his hearing in an accident who went with his father and brother Inder in hiking.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

Question 30.
“I’ll be writing no letter; I’ll be posting no mail”.
a) Who said this? or who is ‘I’ in the above context?
Answer:
Norman Nicholson the poet himself said this, when he was in space-travel.

b) Why he said?
Answer:
During his space Journey, the poet won’t be writing or posting letters.

c) Where was he?
Answer:
He was in space – Journey.

VII. 31. Given below is a profile of Mr. Vinod. Write a paragraph using the clues given below: ( 1 × 3 = 3 )

Age: 24 years
Colour: Fair
Height & Weight: 5.11 ft. 62 Kgs
Qualification: M.Tech, Mechanical
Hobbies: Acting, Singing
Expectations: Any suitable job esp. in production or Designing
Experience : Fresher,
No experience
Answer:
Mr. Vinod is 24 years old. He is very smart and fair. He is tall and his height 5.11 ft and weight is 62 kgs. He is completed M.Tech in this year. He is hunting for a job. He is interested to work in the field of production or designing. He is very good actor and singer. He participated in many competitions and get some prizes also.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

VIII. Develop the story using the clues given below: ( 1 × 3 = 3 )

Question 32.
MADRID- elderly Spanish priest – first European to die – fast – spreading Ebola out break – succumbed to vivus – Tuesday Madrid Hospital – 75 years old – Roman – catholic Prist migueal Pajares – trzated in spain – experimental Usserum ZMOPP His death – world – wide debate – WHO – declares – ethical use of upprovec Ebola serum.
Answer:
MADRID An elderly Spanish priest became the first European to die from a fast – spreading Ebola out – break on Tuesday, succumbing to the virus in a Madrid Hospital five days after being evacuated from Liberia. The 75 years old Roman Catholic Priest, Miguel Pajares has been treated in Spain with an experimental US sereum, Z Mapp, after being flown to Madrid on August 7. His death came amid a world wide debate over who should get experimental Ebola treatments. After a meeting with medical experts, (WHO) world health organisation declared it is ethical to use unproven Ebola drugs and vaccines in the current out – break.

IX. Study the picture given below. Write a description or an account of what the picture suggests to you in a paragraph : ( 1 × 3 = 3 )

Question 33.
Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language) 1
Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language) 2
Answer:
Figure 1 and 2 says about ‘Corruption’.
Corruption means illegal money. The donors or Government sanction or give money generously to those who need it, but on the way many mediators swallow and give very less amount to needy persons. In many offices, the incharge officers take extra money as a bribe. This amount also pass-on to many persons, they are all addicted to this habbit. The poor people and innocent people suffer a lot.

So youngsters and educated people start action now and stop this. All of us should aware of this and let’s break the chain of corrupted people. This is one of the social evil and we should eradicate this completely.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

X. 34. Quote from memory : ( 1 × 4 = 4 )

Tis mightiest in the mightiest; it becomes
The throned monarch better than his crown
His sceptre shows the force of temporal power,
The attribute to awe and majesty.

OR

O say what is that thing call’d light,
Which I must ne’er enjoy.
What are the blessings of the sight,
O tell your poor blind boy!

XI. 35. Read the following passage and answer the questions that follow : 1 x 4 = 4 ( 2 x 2 )

The waste which is formed in the body, is not eliminated properly leads to accumulation.
This is called disease. When the Acupuncture treatment is taken, the life energy gets boosted up, which helps the body to remove accumulated waste. During that time, the patient may have fever, headache etc., This shows that the treatment is in action.

1. What is disease?
Answer:
Disease is nothing but the accumulation of the waste in the body.

2. What is boosted up in Acupuncture treatment?
Answer:
The life energy is boosted up in Acupuncture treatment.

3. What happens in the body when the life energy boosted up?
Answer:
The disease or the accumulated waste is removed from the body.

4. How the patient feel at that time?
Answer:
The patient may get fever or headache at that time.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

XII. Answer the following question in about 8-10 sentences: ( 1 × 4 = 4 )

Question 36.
a. What is the.picture of India that you get in stanza of the poem ‘The Song of India’.
Answer:
In the first stanza the poet describes about the unique features of India. Le„ Himalayan Snow – capped mountains and peaks, the three oceans viz.,
The Arabian sea, the Bay of Bengal and The Indian ocean which surrounded our mother India (land region).

b. How does the poet describe the Mother’s anger? Name the figure of speech used in stanza.
Answer:
Angry Mother’s words strike the poets ears like a gong. Here the figure of speech is Simile.

OR

How does the poet discriminate Jazz player’s appearance with his artistic character?
Answer:
He stood at the crest of the tallest hill. He was old and had wrinkled face. He had no interest in life. His head was turned downward, he closed his eyes. He wore an old faded blue shirt. That shirt was dark with sweat, the tie was tom. The jacket was old and it could not hold his sagging (hanging) stomach. He wore the old shoes which had papers inside. His face was not shaved.

One could see the pain in each wrinkle of his face. He alone stood with his head down and eyes closed. He wore an old alto saxophone and chanting some religious music in low voice. That old saxophone was hanging from his neck by a wire coat hanger.

OR

‘A ship is always safe at the shore, But it was not built for that’. What does this mean ?
Answer:
The ship was built to sail on the sea and ocean. If we keep the ship at the shore, it is safe. But what is the use? Ships sail on the sea, it should face the dangers that would come across.Then only its purpose survived. So it was not built to keep at shore. Similarly the man was born to some purpose, if he was not ready to face the problems or challenges of life, what is the use of his life. So we are ready to face the challenges.

XIII Write an essay on any one of the following : ( 1 × 4 = 4 )

Question 37.
a) A visit to a historical place :
Answer:
There are many historic places worth visiting in Karnataka, out of which Gol Gumbaz is very unique, it is situated in Bijapur district. It is the second largest dome in the world.

The Gol Gumbaz is 124 feet in diameter. The architecture is unique in the sense that the four minarets themselves are the staircases, leading to the top dome. The dome stands unsupported by pillars. The most fascinating feature is its acoustical system, even the faintest whisper around the dome echoes several times.

The most striking feature of the Gol Gumbaz is the seven storied octagonal spires at the four corners and the heavy bracketed cornice below the ramparts. It was built by Mohammad Adil Shah in 1656. It consists of the tombs of Mohammad Adil Shah, his two wives, mistress, daughter and grandson. Mere words cannot describe this great monument. One can enjoy it only by visiting it.

b. Television a companion and spoiler
Answer:
Television, popularly known as fool’s box. has out lived its nick name. It has not only an important member of our family now who gives us company when we are alone, but also a knowledge box. In the present world of nuclear families, where no one has time for any one, children and adults equally depend on this magic box. The entertainment it brings to our otherwise boring days is incomparable.

News channels bring us worldwide happenings to our home and channels like NGC and Discovery bring the world of animals and plants to our visiting room. Serials relieve house wives of their loneliness and devotional programmes soothes the minds of our grandparents.

But, as a coin has two sides, even this ‘magic box’ has its disadvantages. Children getting addicted to cartoon channels, house wives getting addicted to serials and youth getting influenced by entertainment channels have become a social issue. This wonder box has made us its slave to such an extent that we are not able to be free from its clutches. Its influence started affecting the once warm relations. If used wisely and judiciously, I think TV can remain as our companion.

c. National integration among the youth:
Answer:
National Integration among the youth of India has become a very crucial issue after India gained Independence. The history, geography languages, multi-culture and multi religion of our country has played a divisive role in the integration among the youth of India. The lack of integration among the youth has posed a serious challenge to India’s unity and integrity and, therefore great efforts have to be made to preserve unity and Integrity among our youth. The youth of the country have to be encouraged to make efforts to integrity themselves.

The Indian Government authorities, authors, play wrights, politicians, teachers and parents have to take the responsibility of integrating values and an encouraging environment, so that the youth shed hatred for each other. Schools and colleges have to conduct Integration camps so that students from different parts of the country take part in the camps and develop understanding and friendship among each other various activities like cultural programmes,group discussion, debates, essay competitions on the theme of national integration and communal harmony should be conducted to create awareness among the youth.

Community work like anti- drug, mass literacy, environmental awareness should be conducted with the participation of youth from different schools and colleges. Such programmes will create a feeling of oneness among themselves. Parents should encourage their children to be friendly with all. If the youth of the country are united and integrated then India will, progress rapidly in every sphere and become a leading country of the world.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 3 with Answers (2nd Language)

XIV. Write a letter using the information given below : ( 1 × 5 = 5 )

Question 38.
Write a letter to your friend about the celebration of Independence Day in your school.
Answer:

Mohan / Seetha,
Govt High School,
Davanagere.
Date: 18-08-2019

My dear friend Mohan,
I am quite all right. I think you and your family members are fine. There was no letter from you since June.
Now I want to inform you about the Independence day celebrated in our school. The physical education teacher divided the students into certain groups and allotted the work. Each group is assigned with a work. Some put some rangolis, a group prepared with handset to invite the chief guest, another group look after the seating arrangement and so on.

We invited the Education Minister to hoist the flag. He arrived well in time and hoisted the flag. We respected the flag by saluting it and singing national anthem and vande matharam. The Minister gave a belief speech on the occasion. The Headmaster had presided over the function.

Some cultural programmes were arranged for the occasion. They were very interesting and attractive. Fianlly I gave vote of thanks. After distributing the sweets, the function has been dispersed. Please convey this and my regards to one and all in your home and write a reply telling me about the celebration of Independence day in your School.

Yours loving friend,
Seetha.

To
Reshma,
D/o surya,
No.37, III cross,
Laskarmohalla,
Shimoga.

OR

Write a letter to your friend telling him about the career you wish to take up.
Answer:

Mohan
Bagepalli
Date: 06-04-2020

Dear friend,
I am quite good in my health and how are you? I wish to write about the career which to take. After my graduation, I want to do B.Ed., and to choose teaching as my career.

Teaching profession is a good and honourable profession. Giving a proper guidance and making the students to understand the subject matters is the main aim of teaching. Not only teaching the subject matter but also moulding the characters in the innocent minds is the responsibility of the teacher.

A good teacher is one, who inspires iii his profession. Creating good citizens and offering to the services of a nation is in the hands of a teacher. I insist you also to take this profession as your career. By these words I take leave of you.

Yours ever loving friend,
Mohan.

To,
Gopal,
Budikote,
Bagarapet Taluk.

shares