KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 4 The King’s Ministers

Students can Download English Lesson 4 The King’s Ministers Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity, KSEEB Solutions for Class 6 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and to clear all their doubts, score well in final exams.

Karnataka State Syllabus Class 6 English Prose Chapter 4 The King’s Ministers

The King’s Ministers Questions and Answers, Summary, Notes

Preparatory activity:

Question 1.
Read the title of the story: Who do you think is the king in this story? Can you guess?
Answer:
The king in the story is a Lion.

Question 2.
Who are the ministers? Guess.
Answer:
The ministers are the fox, Leopard and the crow.

Question 3.
Do you know any story about forest animals?
Answer:
Yes. There are many stories. We have a lot of stories called ‘Panchatantra’ where animals are used as characters with certain morals at the end. I can narrate the story in my mother tongue.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 4 The King's Ministers

Let’s Understand:

C1. Answer each question briefly:

Question 1.
Who did the lion make his Home minister and why?
Answer:
The lion made a fox his home minister because he was known to be very wise and clever.

Question 2.
Who was made the Defence Minister and why?
Answer:
The leopard was very alert and swift-footed and so he was made his defense minister.

Question 3.
Why the crow was made the Minister for External affairs?
Answer:
The crow could fly high in the sky, so he was made minister for External Affairs.

Question 4.
What promise did the 3 ministers make to the king?
Answer:
The three ministers swore to remain loyal to the king.

Question 5.
What did the king promise to do for his ministers?
Answer:
The king promised to give them food and protection.

Question 6.
How did the ministers always have enough to eat?
Answer:
When the lion went hunting, they helped him to find the prey. After having his fill, he would leave the remains for them. Thus they always had enough to eat.

Question 7.
What did the crow tell the lion about the camel?
Answer:
The crow told the lion that the camel looked very fat and big.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 4 The King's Ministers

Question 8.
Who brought the camel to the lion and how?
Answer:
The clever fox brought the camel to the lion. The fox said “Our king is the brave lion. He has killed your cruel master, and now you are free. The good king has invited you to come and live with him in the forest.

Question 9.
Why did the lion ask his ministers to get him, some food?
Answer:
The lion was feeling very hungry. But his paws were badly burnt and he could not go hunting by himself. So he asked his ministers to get him some food.

Question 10.
Why did the lion feel grateful to the camel?
Answer:
The lion felt grateful to the camel because he carried him back to the forest.

Question 11.
Who do you think proved most faithful to the king?
Answer:
The camel proved most faithful to the king.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 4 The King's Ministers

C2. Write down the words to describe the following animals:

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 4 The King's Ministers 1

Animals Description
1. Lion Fierce and strong
2. Fox Wise and clever
3. Leopard Alert and swift-footed
4. Cow Greedy
5. camel True and faithful

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 4 The King's Ministers

C3. Discuss the following questions in small groups and present your answers to the whole class:

Question 1.
‘The clever fox at once thought of a plan,’ what plan did like clever fox think of?
Answer:
The clever fox at once thought of a p.un, off he ran and came to the place where the camel was sitting “Hello, friend!” he said to the camel, “How, lucky you are! Our king has invited you to his court. Now please hurry up and come with me.”

Question 2.
‘The ministers were shocked to Hoar this.’ What did they hear? Why were they shocked?
Answer:
As soon as they reached the forest. The lion turned to the camel and I said, “Friend I must thank you for saving my life. You are welcome to with me m my loris as long as you like. I promise you my protection”. The ministers were shocked to hear this. They had all the time been longing to eat camel’s meat.

Question 3.
‘The camel was deeply moved by the loyalty shown by the 3 ministers. Were the 3 ministers loyal to the lion? Give reasons.
Answer:
No, the 3 ministers were not loyal to their king, the Lion. The Camel was deeply moved by the loyalty shown by the 3 ministers. He thought that it was his duty to offer himself as food for the king. He asked the lion to eat him instead of the ministers. Hardly had the camel spoken these words, the 3 ministers were ready to pounce on them.

But the Lion stopped them immediately and said that he was deeply touched by their offers and he would readily accept them all. He said that he would eat them in the same order in which they offered themselves. The lion said this to test their loyalty.

The ministers looked at each other and without a moment to lose, they all ran away from the place. But only the camel remained there. Thus the 3 ministers proved that they were not loyal to their king.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 4 The King's Ministers

Question 4.
Why did the three ministers run away from the place?
Answer:
When the camel offered himself for the Lion to eat, the 3 ministers were ready to pounce on the camel. But the Lion stopped them immediately. He wanted to test their loyalty. So he said to them that he was deeply touched by their offers and he would readily accept them all. He said that he would eat them in the same order in which they offered themselves.

The Ministers looked at each other and without a moment to lose, they all disappeared from the place but only the camel remained there. They ran away, from the place because they were not loyal to their king.

Let’s speak:

S2. Choose a character from the story. Your friends will guess who the character is by asking yes/no questions.

For example, if you’ve chosen a lion, they will ask questions as follows:

  • Student 1: Are you the king of the forest?
  • You: Yes
  • Student 2: Are you clever?
  • You: No.
  • Student 3: Are you strong?
  • You: Yes
  • Student 4: Are you a lion?
  • You: Yes!

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 4 The King's Ministers

S3. Read the dialogue given below aloud. ake different roles and role say the dialogue. Continue the dialogue

  • Lion: I’m the king of the forest. I want ministers to help me. Dear fox, you are very wise and clever. Can you be my Home Minister?
  • Fox: Sure, Sir, Thank you for this honor.
  • Lion: My dear leopard, you walk and run very fast. Can you become my Defence Minister?
  • Leopard: Certainly, Sir. I’m proud to be one of your ministers.
  • Lion: My dear crow, you can fly high in the sky. Can you be my Minister for External Affairs?
  • Crow: Certainly, Sir. It is a great honour.

Let’s write:

Punctuate the following:

Question 1.
the king asked where can we get a camel.
Answer:
The king asked, “Where can we get a camel?”

Question 2.
the fox said, Our king is a brave lion.
Answer:
The fox said, ‘Our king is the ‘brave lion.’

Question 3.
the lion said don’t you see I’m tired and hungry.
Answer:
The lion said, “Don’t you see’ I am tired and hungry?”

Question 4.
the teacher asked what’s your name
Answer:
The teacher asked, “What’s your name?”

Question 5.
he said my name is Varun
Answer:
He said, “My name is Varun.”

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 4 The King's Ministers

Let’s practice language:

a) Find the past tense forms of the following from the lesson:

Words Past tense forms
call called
promise promised
go went
help helped
run ran
ask asked
reach reached
burn burnt
roar roared
think thought
sit sat
kill killed
know knew
speak spoke

b) Divide the above verbs into two categories as regular verbs and irregular verbs. (For regular verbs, we can add ‘d’ or ‘ed’ to get the past tense forms. For irregular verbs, we cannot add ‘d’ or ‘ed1 to get the past tense forms.)

The King’s Ministers Summary in English 4

Regular verbs Irregular verbs
call go
ask sit
promise run
help burn
reached thought
roared know
killed spoke

c. Say the following words aloud:

Note: These past tense forms end with /t/ sound.

rushed promised
helped liked
looked pushed
stopped reached
jumped shocked
stepped

d. Repeat after the teacher:

Note: these past tense forms end with d’ sound.
Answer:

killed followed
surprised pleased
agreed moved
turned proved
lived

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 4 The King's Ministers

The King’s Ministers Summary in English

The King’s Ministers Summary in English 1

Once upon a time, there lived a lion in the forest. Being the King of the forest, he thought of appointing ministers to help him. He made fox as Home Minister because of its intelligence and cleverness. The Lion told the Leopard to be the Defence Minister because it is alert and swift-footed. The Lion appointed the crow to be his minister for External Affairs. All the three were grateful to the lion and thanked him. All three ministers helped the King to find the prey and they would eat after the Lion had eaten his share.

One day the crow told the lion to taste the meat of the camel. The lion liked the idea of tasting camel meat though he had never seen a camel. The next day the lion along with three ministers went to the desert. It was a long distance. During the journey, the hot sand of the desert burnt the lion’s paws. The lion told his ministers to return to the forest but the three did not want to lose the opportunity to eat the meat.

The fox ran to the camel and told that his master was killed by the lion and he had invited him to come and live with him. The camel believed the fox so went happily with the fox.

The King’s Ministers Summary in English 2

The lion jumped on the camel’s back. So did the three ministers. They came to the forest, hungry and tired. The lion thanked the camel for saving his life and promised his protection. The lion was hungry but his burnt paws prevented him from hunting. He ordered his ministers to provide him food. They went in search of food but they didn’t get any food.

The crow came to the lion and offered himself to be eaten by him. Then the fox told the lion to eat him as he had more flesh than the crow. Then came the leopard who said that he was bigger and he could eat him first.

The camel heard and understood the loyalty of the three ministers. So he too offered himself as food for the king. When the ministers heard the words of the camel, they were ready to pounce on him but the lion prevented them from doing it. Further, the lion told them that he would eat all of them in the same order in which they offered themselves.

When the ministers heard this, they fled. The crow flew away. The fox ran fast and the Leopard fled away. But the camel didn’t move. The lion had a hearty laugh and understood the real feelings of the camel. He considered him as his loyal friend and allowed the camel to live with him happily by assuring protection.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 4 The King's Ministers

The King’s Ministers Summary in Kannada

The King’s Ministers Summary in Kannada 1
The King’s Ministers Summary in Kannada 2
The King’s Ministers Summary in Kannada 3
The King’s Ministers Summary in Kannada 4

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 4 The King's Ministers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
shares